7 Февруари, 2021 07:28 2 415 33

Богдан Кирилов: Още тече дискусия дали хората над 55 да се ваксинират с AstraZeneca

  • богдан кирилов-
  • лекарства-
  • ваксини-
  • астра зенека

Анализираме информацията не само от ЕС, но и от Великобритания, където ваксинирането с нея стартира по-рано, заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата

Богдан Кирилов: Още тече дискусия дали хората над 55 да се ваксинират с AstraZeneca - 1
Снимка: БГНЕС

"Все още в целия Европейски съюз има дискусии относно използването на ваксината на Oxford University/AstraZeneca при хора над 55-годишна възраст".

Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг. фар. Богдан Кирилов при посрещането на близо 30-те хиляди дози от ваксината на летище София.

„В постоянна връзка сме с останалите колеги. През следващата седмица ще има по-ясни указания, тъй като анализираме информацията не само от ЕС, но и от Великобритания, където ваксинирането с нея стартира по-рано. Комитетът по ваксинация и имунизации на Великобритания препоръчва ваксината и за лица над 65 г. В следващите дни ще има указания и от наша страна, тъй като искаме да имаме картина от всички държави, където тя се прилага.“

Интервалът между поставянето на двете дози при ваксината на Oxford University/AstraZeneca е между 4 и 12 седмици. Заради това от ваксинационния щаб обмислят полученото количество да бъде използвано само като първа доза. Окончателното решение ще бъде взето следващата седмица на заседание на щаба.

До края на февруари страната ни очаква още четири доставки от ваксината на Oxford University/AstraZeneca. В понеделник в България ще бъдат доставени 17 550 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. В средата на седмицата ще получим и 6 хил. дози от ваксината на Moderna, предадоха от Министерството на здравеопазването.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    47 2 Отговор
    Всички страни забраниха Астра Зенека за хора над 55 години,само тука продажниците увъртат.Съд и ЗАТВОР за НОЩ!
  • 2 Тиберий

    34 1 Отговор
    Щаб по ваксиниране Интересно
  • 3 гадно

    26 1 Отговор
    Хе-хе ще използват получените ваксини само като първа доза, а каква е гаранцията, че втората доза ще дойде навреме. Да не стане, че получилите първата доза са се ваксинирали залудо.
  • 4 цербер

    40 1 Отговор
    Западните учени хора го казаха,нашите "умници" се ослушват и не искат да приемат истината,че 55-годишните и по-възрастните хора в България не трябва да бъдат ваксинирани с ваксината на AstraZeneca. Чукундурска му работа!

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 5 Шекел

    21 1 Отговор

    До коментар #4 от "цербер":

    Вяскините са соедните Астра дзенека нискоефективна и опясна Пфайдзър нискоефективна и и опасна.Модерна от която не е произведено почти нищо.А за най ерективните кято руската и китайскятя нищо.Въпросът е за едни пари.
  • 6 Оооох

    39 1 Отговор

    До коментар #4 от "цербер":

    Представител на Астра Зенека е Зоя Паунова майка на евродепутаката от ГЕРБ Ева Майдел. В България иначе корупция няма. А народът да си умира спокойно с боклуците на Европа и света.

    Коментиран от #8

  • 7 Шекел

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "цербер":

    Е че оно хората над 55 ся рискови за кво да ваксинираш децата като не го и усещат.То ако не бачка за над 55 за кво са я купили тая вяксьонячка.Става въпрос за едни пари.
  • 8 Гоуст

    3 16 Отговор

    До коментар #6 от "Оооох":

    Разбери се със себе си единият път Зоя Паунова беше майка на Мария Габриел сега на Ева Майдел.Или Маеия Габриел и Ева Майдел са сестри?

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 уточнение

    20 2 Отговор

    До коментар #8 от "Гоуст":

    Събуди се герберско тролче. Чети внимателно. Зоя Паунова е майка на Ева Паунова - Майдел.

    Коментиран от #11

  • 11 Гоуст

    2 11 Отговор

    До коментар #10 от "уточнение":

    Е оня ден писа че е на Габриел.Освен дс да сестри не виждам как стават тия неща.

    Коментиран от #19

  • 12 5ь85ь8

    17 0 Отговор
    Тая дискусия ми прилича на това, да се чудят дали скоч или ирландско уиски са по-полезни за мен, при положение че не пия изобщо.
  • 13 ПСР

    21 0 Отговор
    Поръчани са над 4 мнл.дози от Астра-та.Болшинството от държавите в ЕС ще я ползват при хора до 65 г.,а някои-до 55 годишните.Засега,Швейцария пък,изобщо няма да я прилага.
    Не виждам грам наченка на"масова"имунизация.От лекарите са ваксинирани 30-35%.Учителите заявяват желание между 20 и 25%.При джипито ми/листа от 2500 души/,до момента "Списъкът на Шиндлер"е около 30 човека.Нещо,ама никак не ми се връзва аритметиката,при положение,че ще идват още дози от Пфайзър и Модерна,какво правим с милионите Астра Зенека.

    Коментиран от #14, #30

  • 14 Факт!

    14 5 Отговор

    До коментар #13 от "ПСР":

    Учителите не искат да се ваксинират не искат да влизат в клас не преподават онлайн а си готвят в къщи повреме на час.И за кво им дават заплатите.Само в Бг се дават заплати за мързел.Затова и тука всичко е наопаки.

    Коментиран от #20

  • 15 123

    12 0 Отговор
    Що да не се ваксинират? Нали и те са хора? Ваксината ако е опасна за тях е опасна и за останалите. Спирайте я тая отрова.
  • 16 Ще ви изтрепят с тея ваксини

    17 0 Отговор
    Будали с будалите.
  • 17 джаба

    16 0 Отговор
    В ЦЯЛ СВЯТ КАЗВАТ ДО 55-60 ГОДИШНИ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ ТУК - НЕМА ПРОБЛЕМ ....ЩОТО СА ПОРЪЧАЛИ ДВА ВАГОНА И ЩЕ СТАНАТ БОМБАШ - АМИ ХОРАТА.....КАКВИ ХОРА ТОВА Е МАТРЯЛ
  • 18 кътю дарбата

    17 0 Отговор
    ГЕРБ НЕЩО СМЕНИХА МИШЕНАТА - ТАРГЕТА СТАНАХА ПЕНСИОНЕРИТЕ - ША ГИ КОПАТ
  • 19 Хъм

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гоуст":

    С герберастки папагали не споря. Марш в зоопарка на ГЕРБ.
  • 20 Факт!

    7 8 Отговор

    До коментар #14 от "Факт!":

    Няма по-големи бклуци от бе ге учителите мързелива паплач
  • 21 Лелее

    16 0 Отговор
    То няма повече какво да се напише !
    “Умуват “ сега какво да правят с тоновете непотребна отрова , поръчана от майката на “милата “ ни Евродепутатка ..., и колко хора да затрият заради милионите комисионна !

    Коментиран от #22

  • 22 Хо хо хо

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "Лелее":

    Спокойно парите ще ги връщаш ти.щото са в заем.Е ро вдичко затворено ама ще открият отново Белене където ще чукаш камъни за да ги върнеш.А к ф-16 и немски коряби имаш да плащаш.Кръгом марш
  • 23 Пацо

    11 0 Отговор
    Ваксината на Астра зенека има ефективност около 60 процента. При новите мутации ефективна е още по малко. Да се слага или не е някаква шега. Пълна безмислица е тази ваксина. Но не. Дискусията е друга. Дали да се слага безмислицата на хора над 55... Явно тези хора имат проблеми с главата. А най куриозното е че ние сме поръчали най много от безмислицата. Кой носи отговорност за това престъпление? Това е престъпление срещу целия народ и не знам докога ще търпим тези безобразия.
  • 24 Павел пенев

    10 0 Отговор
    Богдане,виж какво пишат американците за руската ваксина- най-големия научен пробив от времената на СССР. Дайте Астра зенека на Ева Майдел да я продава в Африка.
  • 25 Тяната

    1 2 Отговор
    Да пробваме африканската и виатнамската
  • 26 ами

    8 0 Отговор
    от пожелателна стана задължителна ваксината е тва вече е геноцид....
  • 27 Аз40🏴‍☠️

    9 0 Отговор
    То може да си тече дискусия, но тук в министерството по болестите и смъртта не и пука. Ше ваксат квот могат, с квот могат. Важно е да тече програмата по обезлюдяването, тя е в основата. Демографската криза го разкрива плана.
  • 28 ТРОПЧО

    5 0 Отговор
    ВЪОБЩЕ НЕ НИ ИНТЕРЕСУВАТ ВАКСИНИТЕ ВИ ВИИ СЕ ВАКСИНИРАИТЕ НИИ НЕ ЩЕМ НЕ ВЯРВАМЕ НА ЛЪЖИТЕ ВИ
  • 29 Герберска Ваксина за гласуващи за ГЕРБ.

    4 0 Отговор
    Нормално в Корумпестан Герберлик Вилает е така. Майката на Ева Паунова-Майдел е официалният вносител,Ева от коя партия е в ЕС ,май ГЕРБ ? Коя партия управлява в БГ ,пак ГЕРБ . Класически конфликт на интереси. Но,имаме възможност на 05.04 да си вземем държавата обратно. За всички дето ще гласуват за ГЕРБ ,ще ги замоля да си сложат от ваксината на Астра Зенека- ваксината е специална за Гербери. Насърчава алчността,арогантността, убива мозъчни клетки, поврежда слуха специално за мърморенето от раята,пардон народа. Някой казват ,че имала свойствата да пълни и чекмеджета,но е спорно. Като страничен ефект,може да се появят халюцинаций от рода на Мата Хари.
  • 30 2626

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "ПСР":

    Да не би да си мислиш, че наистина от АстраЗенека ще дойдат милиони дози ваксини? Може толкова да са "платени", ама...
  • 31 Казуар

    1 0 Отговор
    Понеже е закупено голямо количество ваксина Астра Зенека, ще трябва да се употреби и при възрастните хора. А ваксините на Пфайзер и Модерна Борисов ще ги подарява на македонците.
  • 32 МИШЕНИЦИ

    1 0 Отговор
    ЗАБРАВЕТЕ ГЕРБ ДА КАЗВА С КОЯ ВАКСИНА ЩЕ СЕ ВАКСИНИРАМЕ , ИЗРОДИИИ !
  • 33 КАРАКАЧАН

    1 0 Отговор
    МАКЕДОНСКАТА ВАКСИНА КОГА ЩЕ ДОЙДЕ ГОВЕДА ГЕРБАВИ ?