Last news in Fakti

7 Февруари, 2021 14:09 1 899 37

Станишев: Ваксините не могат да са източник на печалбарство

  • сергей станишев-
  • ваксини-
  • коронавирус

Важен е натискът върху компаниите да изпълняват задълженията си, добавя лидерът на ПЕС

Станишев: Ваксините не могат да са източник на печалбарство - 1
Снимка: БГНЕС

Ваксините не могат да са източник на печалбарство, важен е натискът върху компаниите да изпълняват задълженията си. Това каза президентът на Партията на европейските социалисти и евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Сергей Станишев в предаването "Неделя 150" по БНР.

Във връзка с разговор на ПЕС с председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен за темата по ваксините - защо не се изпълняват договорите, защо закъсняват ваксините, Станишев коментира: „Поканихме Урсула фон дер Лайен за такъв разговор, за да изразим нашите тревоги, както и всички европейски граждани. Ако преди месец и половина имаше много висока надежда, че най-сетне затварянето на икономики и хора ще бъде прекратено благодарение на ваксините. Сега виждаме много пречки в реализацията на ваксинационния процес, както поради производствени проблеми на компаниите, така и поради организационни проблеми в редица страни“.

„Поставих въпроса пред нея, че е необходима цялостна разяснителна кампания от ЕК за график. како е постигнато, когато хората ще получат възможност за ваксинация. Като цяло подходът е правилен. Представете си какво би означавало за България да се състезава с други страни за цени, срокове за доставки и т.н..“, заяви Станишев.

„ЕС предварително инвестира в прочуването на компаниите и проучванията им близо 3 млрд. евро, далеч преди да са готови ваксините. Имаме всички основания да очакваме компаниите да са коректни и да спазват договорите си. Има неизяснени въпроси защо други страни получават големи количества преди ЕС. Компаниите имат ясни ангажименти, които трябва да изпълняват по договор, трябва прозрачност“, каза още той.

„Настоях за цялостна разяснителна кампания. Никой не знае коя категория граждани кога евентуално може да очаква ваксинация, няма ясен график, ако има проблеми трябва да се обясни на какво се дължат, да има натиск върху компаниите. Ваксините са публично благо, не могат да са източник на печалбарство, на тънки игри по отношение на здравето на хората, това е недопустимо. Важно е и за развитието на икономиката. Икономиките имат нужда от свеж ресурс. Трудно ще се случи възстановяването, ако няма контрол върху разпространението на вируса, което може да стане само с ваксинация. Важен е натискът върху компаниите да изпълняват задълженията си“, посочи Сергей Станишев.

За ваксинационни паспорти може да се говори, само ако всеки гражданин на ЕС има пълен достъп да си постави ваксина. Това каза президентът на Партията на европейските социалисти и евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП.

„Забавянето на ваксинацията в България е изключително тревожно и това е отговорност на правителството изцяло. Има няколко очевидни причини. Едната е, че ние сме поръчали 3 пъти по-малко ваксини, отколкото ни се полагат като бройка в ЕС. Второ, преобладаващата част от поръчаните ваксини са на „Астра Зенека“, която се знаеше, че последна ще получи разрешение и която има намерение поне на първия етап с 60% по-малко да доставя ваксини. Това е проблем. В България ние не спазваме собствения си план. Обявили сме, че до края на лятото ще имаме ваксинирани около 36%. До момента около 50 000 ваксини са използвани, от които над половината са тези, които са получили първа и втора доза, а останалата част са получили само по една доза. Това е изключително малко. Трябва всички да се тревожим за това, правителството да дава ясни разяснения за това, а опозицията да бъде изключително настойчива в търсенето на прозрачност и отговорност за този муден процес. Има два ключови въпроса в предстоящата кампания за изборите - процесът за ваксинация защо върви толкова бавно и кога ще стигне нивата, които ЕС се е съгласил, че в края на лятото трябва да бъдат постигнати - 70%. Какво вървим, за десетилетия ще правим ваксинацията. Вторият въпрос е Националният план за възстановяване. Нужен е сериозен публичен дебат по този въпрос“, заяви Станишев.

„Поставихме на президента на ЕК въпроса за ваксинационните паспорти. Тя заяви, че тази дискусия се води, но за подобно нещо може да се говори, само ако всеки гражданин има пълен достъп да си постави ваксина, ако има желание. Второто е, че това може да бъде алтернатива на PCR тестовете, но не може да бъде задължително условие при пътуване. Търси се балансът между ефективността и опазването на здравето на хората и неразпространението на вируса и равноправието и правата на гражданите, които не бива да бъдат ощетени. Може да се дискутира и да се търсят механизми, само когато всеки един от нас има достъп и може да си постави ваксина и да получи сертификат“, посочи той.

„Има опасност да изпуснем възможностите за отпускане на средствата за плана за възстановяване Част от моите прогнози вече се сбъднаха. Ако няма обществен дебат, търсенето на най-добрите механизми и търсене на възможност за модернизация на икономиката, ще имаме един чиновнически план. Опозицията също не е достатъчно активна по този въпрос. Това е много добър инструмент и за предизборна кампания. Ще има корекции по плана за възстановяване от страна на ЕК във връзка с общите приоритети на ЕС, но възможности вече се изпускат. В Италия правителството подаде оставка именно заради различния по плана за възстановяване. При нас кой говори на тази тема, която касае живота на всеки? Има пълно мълчание и за мен това е неразбираемо. Всичко върви изключителни рутинно, не се търси пробивът“, допълни той.

По темата за предстоящите избори, Станишев посочи, че е закономерно БСП да бъде партията, която винаги е била в опозиция на ГЕРБ и която да намери начин да привлече хората на своя страна. По думите му в кампанията, в която няма да са възможни традиционните начини, по който БСП прави кампанията си, ще доведе до затруднения.

Според Станишев симпатизантите на БСП масово харесват и подкрепят президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. По думите му подкрепата за Радев е доста по-широка, а самият той е гарант за това, че няма да има сделка със сегашното управление.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Де Факто

    32 3 Отговор
    ПИСНАЛО ни е от празните приказки, глупостите и лъжите на тия евроГЕЙски ТУЛУПИ.

    Коментиран от #17

  • 2 Майна

    23 2 Отговор
    А ТИ С КОЯ ЩЕ СЕ ВАКСИНИРАШ....ТОЛКОВА ЛИ СИ ГЛАДЕН, ЧЕ ПОСТАВЯШ ВЪПРОСА ЗА ВАКСИНАЦИОННИ ПАСПОРТИ...АЛЧНОСТТА Е СТРАШНО НЕЩО....
  • 3 прекалено ляв

    16 1 Отговор
    Айде бе , соросоид и на кво обективно основание го твърдиш .
  • 4 серГЕЙчо

    30 0 Отговор
    Гледай си партииката "ПСЕ",и не се показвай! От "човек" който няма един час трудов стаж акъл не желая комунисте!
  • 5 Аноним

    19 0 Отговор
    То и за управлението ви същото може да се каже но уви крадете живеете в палати безсрамници
  • 6 сигурно

    9 1 Отговор
    Специално за БГ.всичко е пари за шайката 1!
  • 7 Майна

    19 1 Отговор
    НЕ СМЕ ГОВЕДА ДА НИ ЖИГОСВАТЕ...ТЕЗИ ПАСПОРТИ СА ТОЧНО ТОВА ...НЕ ИСКАМЕ ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ама само

    10 0 Отговор
    Вярно , в случая опитните мишлета са безплатни.
  • 10 Българка

    20 1 Отговор
    Ако ваксините не са източник на печалбарство, то кое е източник? Да не би да са безплатно раздавани от фармацефтичните фирми. Не само ваксините, но и агитацията за масовото им прилагане са с корпоративен интерес! И Станишев не се ли измори да пълзи в ЕС
  • 11 БирникЪ

    20 0 Отговор
    Хайде бе! Сериозно? Преди месец и нещо във FAZ имаше статия да Пфайзер - че на всеки вложен в разработката долар печалбата е 20 долара - и после от Пфайзер искаха да съдят медията, но онези са им показали документи и работата се спихна!?
  • 12 чичо Пичо

    14 0 Отговор
    Хааахааа, това пед.....стче откъде изпълзя?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ТаУмВзе

    15 1 Отговор
    Тоя шебек! Вируса е политически, ваксината е кинтаж. Пак политически. С бонус роби в Страх и подчинение!
  • 16 Тоя

    10 1 Отговор
    специалист по боцкането и той се показа !
  • 17 Само питам

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Де Факто":

    Никой не може да бъде принуждаван да се ваксинира или да се лекува. Ваксиниран или не на никого не бива да се забранява да пътува свободно, където и както иска. Отговорността за собствоеното здраве е лична отговорност на всеки и никой не може да го принуди да се ваксинира. колко хора са умрели от недохранване, студ, трудова или друга експлоатация и защо не като са толкова загрижени за хората не хранят, отопляват спасяват от разни робовладелци и феодали, а са тръгнали да ги ваксинират - нещо много не ми се връзва?

    Коментиран от #31

  • 18 Сандо

    16 1 Отговор
    На Станишев ли да вярваме,или на очите си?Тия еврочиновници явно ни смятат за безмозъчно и блеещо стадо!

    Коментиран от #37

  • 19 Един

    8 1 Отговор
    от най-великите цоциалисти.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 В бегето нема печалбарство

    6 0 Отговор
    А само грабежи и това е национален продукт
  • 22 Социо

    9 1 Отговор
    червен уяден плъх .....
  • 23 раз

    10 1 Отговор
    Станишев,ти не си ли купи някой асансьор,бе чадо неояло се?!
  • 24 иди ми дойди ми

    8 0 Отговор
    А апартаментчета 6-7бройки,водещи ти се по ведомост?Служебна и секретна жипка имееш ли?А? Глей Цецо- Апархотела кво праи!
  • 25 На кратко

    5 0 Отговор
    Шеф повече няма станеш.
  • 26 цербер

    5 0 Отговор
    Във връзкa c рaзгoвoр нa ПEC c прeдceдaтeлКАТА нa EК Урcулa фoн дeр Лaйeн ПО тeмaтa ЗА вaкcинитe - зaщo нe ce изпълнявaт дoгoвoритe, зaщo зaкъcнявaт вaкcинитe......много висока надежда. МНОГО РЕАЛНА НАДЕЖДА. Надеждата е положителна емоция на очакването на положителни, позитивни резултати, добро развитие (на нещата),А НЕ ВИСОКА.
  • 27 шири

    4 0 Отговор
    Високи са очакванията,а не надеждата,бе тъпандурник!
  • 28 Знайко

    8 0 Отговор
    А политиката трябва ли да е източник на забогатяване на такива като Станишев, Йончева, Джамбази ... ?
  • 29 Самотен еврогейски съсел

    12 0 Отговор
    Времето се стопли и аз се показах от дупката
  • 30 Браво

    6 0 Отговор
    И тоя се изходи
  • 31 Идиотско

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Само питам":

    Това с ваксинирането е все едно заради СПИН-а секса задължително да е с презерватив или въобще да е забранен, а размножаването на хората да става с изкуствено осеменяване като в кравефермите.
    В западна европа (Швеция и Ирландия) вече е създаден Уърлд фрийдъм алианс - изписан на латиница има инфо.
  • 32 гост

    6 0 Отговор
    Официално от ПФайзер/Бил Гейтс/ заявяват, че за тази година приходите им само от ваксината ще са около 13 милиарда долара!
    и то защото Гейтс е филантроп!
  • 33 Странно

    5 0 Отговор
    Станишев е започнал да разказва вицове!
  • 34 Ехааааа

    2 0 Отговор
    Браво ПАДНИШЕВ,големи бузки си напомпал,зачервил си се като селски кмет.Бързо стана европеец,бях позабравил как ревеше с другите изедници срещу "другите посоки"които не водят към Москва.Бързо си забравил дружките си по купони,защо не взема Азер Меликов за съветник в европарламента.
  • 35 Виктор браво

    2 1 Отговор
    А аналнте услуги могат, нали?
  • 36 сноу

    1 0 Отговор
    На тоя щете не щете преписвайте му брътвежите ,ама поне не му показвайте мазната м..цуна...
  • 37 Моряка

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Сандо":

    Ами джендърчето за пореден път изпълзя от боклука и напомни за гьонсуратлъка си.