Last news in Fakti

7 Февруари, 2021 14:34 1 870 18

Красимир Вълчев: Целта е максимум присъствено обучение

  • красимир вълчев-
  • образование-
  • училища

313 училища са решили да удължат учебната година за различни класове

Красимир Вълчев: Целта е максимум присъствено обучение - 1
Снимка: БГНЕС

"План Б е превключването от присъствено на дистанционно обучение. Целта от самото начало на учебната година е максимум присъствено обучение", каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който е специален гост в предаването "Неделя 150".

Той съобщи, че при учениците от 1-ви до 4-ти клас има по-малко пропуски, отколкото в предходни години.

"В предходните години има 1 седмица екскурзии, 2-3 седмици грипни ваканции. Тази година това го нямаше".

Министър Вълчев посочи, че ще бъде успех, ако се задържат до 80-90% в класните стаи до края на учебната година учениците от 1-ви до 4-ти клас.

Той прогнозира след очакваната трета вълна на епидемията да има успокояване, "а и през пролетта ще има ефект от ваксинациите".

"Не сме правили представително проучване, но от разговорите, които сме водили, има една първоначална предпазливост, защото цари мнение, че не са достатъчно тествани ваксините, което, разбира се, не е така".

24% от учителите са заявили желание за ваксиниране, 5-6% са преболедували, посочи той.

"С министъра на здравеопазването сме говорили, че допълнителен разход за тестване, който можем да си позволим, защото той не е малък, трябва да бъде насочен към системата на образованието. Надявам се, че ще можем няколко пъти да тестваме учениците, апелирам към родителите да използват тази възможност (да дадат съгласие - б.р.)".

313 училища са решили да удължат учебната година за различни класове, съобщи министър Вълчев.

Министърът на образованието обясни, че при строги мерки може да се проведе външното оценяване за учениците от 4-ти и 10-и клас присъствено.

"Няма основание да се очаква, че през юни месец ще е по-лоша епидемичната обстановка".

По думите му това е начин на диагностика на системата и посочи, че няма образователна система без вътрешно и външно оценяване.

Вълчев не уточни, че през април ще бъде дадена информация за отпадане на теми от изпитите след 7-ми и 12-и клас и призова учениците да се подготвят, като учат всичко:

"Правим крачки в последните години към трансформиране на изпитните въпроси, теми и материали, за да бъдат насочени към меренето на умения. Това не предполага толкова заучаването на теми... Все пак се мерят знания, натрупани за няколко години".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    13 1 Отговор
    Изоглавената подлога герберастка, Пак си противоречи! Нулева учебна година и неграмотни Роби, като следствие.
  • 2 танкист

    9 1 Отговор
    Простотията не бере гъби в гората. Казано е и преди. Разбиват ни и образователната система,след културната.
  • 3 Андромед

    8 1 Отговор
    Никакво присъствено обучение не ти трябва на тебе, и ученици не ти трябват.А на тези ,които ти плащат и хора не им трябват.
  • 4 БГ светлина

    6 0 Отговор
    Ясно е , че не заради образованието, а заради заразяването натирихте големите ученици присъствено. Нали преди изборите трябва да осигурите пик и да затворите всичко. Явно не са достатъчно само нечестно осигурения вот , купените ЦИК и Информационно обслужване с назначени там слушковци, но трябва и хората да са под домашен арест/ страх в къщи и да не гласуват. "Честни" избори по борисовски
  • 5 Петьо Петров

    8 3 Отговор
    Да се тестват деца,това е безумие.Само който му е правен бърз тест знае за какво става въпрос,а не вярвам да им правят ПСР тестове.По-добре да си ги оставят в къщи,отколкото да им бъркат до мозъка,това ще им остане като травма задълго. Привърженик съм на присъственото обучение,но не и на цената на детската психика.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Всичко стана за сметка на децата

    7 2 Отговор
    Децата платиха ненужно най-високата цена на заболянето.
    Вече цяла година почти затворени в къщи.
    Децата не са най- рискови за разпространение на болестта, четете.
    Психически се съсипаха. А какво научиха, без коментар.
    Мястото им е в училище!
    Бъдещето е в тях!
  • 7 Лост

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Петьо Петров":

    Как мислиш миналата година, ако се беше появил някой извънземен до дете от детска градина дали щеше да го уплаши? А дали щяха да повярват на детето какво е видяло?

    Коментиран от #9

  • 8 Българка

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "Петьо Петров":

    Подкрепям! Категорично съм против това на учениците да се прилагат бързи тестове! По- добре направо да затварят училищата. Ако трябва нулева учебна година, но стига с експерименти!
  • 9 Петьо Петров

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Лост":

    Не мисля,покрай нас и децата изперкаха вече,но поне оцелелите със здрав разум трябва да пощадим.
  • 10 Behemoth

    2 1 Отговор
    Функция на ТИКВАТА...
    Всички получаващи държавна заплата са функция на идиота с жипа...ВСИЧКИ!
  • 11 чичо Пичо

    2 0 Отговор
    А какво ще каже по въпроса "социалния антрополог" Посеран александров?!?

    Коментиран от #12

  • 12 Лост

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "чичо Пичо":

    Ще каже на себе :колкото по прост народ, толкова повече ще ми вярват.
  • 13 Изправи се!Мутри вън!

    3 0 Отговор
    В 16 00 часа пред Министерски съвет е Националния Протест!
  • 14 Гуру

    2 0 Отговор
    Те пък щото на нещо ги учат. А да учат ги да са не знаещи и не можещи. А ако им боядисаш вратата не могат си намерят къде живеят
  • 15 Darko

    5 0 Отговор
    И тази шушумига е министър на образованието. До къде я докарахме. Нещо да каже за ,Просвета’ и жена си
  • 16 Провинция

    6 0 Отговор
    Иди си-ела си - ето това е положението с учениците от миналата година насам. Министърът на образованието нима не разбира, че подобно обучение, не само че не може да се нарече ефективно, а даже е вредно за децата. Знам как се чувстват и родителите на ученици, и самите ученици. Нали не се заблуждава някой, че това е обучение. Отбиване на номер, нищо повече. Същото е положението и със студентите. Като родител на студент твърдя това от първо лице. Изтървана е работата, но вероятно ще отчетат високи резултати на изпити, матури. И не щеш ли-ново 20-сега и тестове ще им правят. Има вероятно излишни, или пък целта е да надуят броя положителни? Ще видим, въпреки, че вече изобщо този филм не ми се гледа, защото е отвратителен.
  • 17 Гост

    9 0 Отговор
    Целта ви е вечно поддържане на определен брой новозаразени. Хем да не са прекалено много, че да не се шашка електората, хем да не са прекалено малко, че да не спрат помощите от ЕС.
  • 18 Анонимен

    4 0 Отговор
    "допълнителен разход за тестване, който можем да си позволим, защото той не е малък, трябва да бъде насочен към системата на образованието" Пак за пари говори, чак замирисва! А какъв е смисъла от тези тестове, ежедневно ли ще се правят?? Браво бе, експериментите с децата продължават, то затова и ги вкараха в училищата.