Last news in Fakti

15 Февруари, 2021 08:55 1 825 13

Д-р Аспарух Илиев: Трябват няколко месеца за възстановяване след COVID-19

  • аспарух илиев-
  • коронавирус-
  • ваксинация

Най-големият проблем при повторното заразяване е въпросът дали става дума за мутация на вируса

Д-р Аспарух Илиев: Трябват няколко месеца за възстановяване след COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

„Това не е обикновен вирус, за който ни трябват седмица, две за възстановяване. Трябват няколко месеца, за да се възстанови човек. Проблемът е, че не знаем колко време е нужно за изследване на дълготрайните последици.“ Това заяви д-р Аспарух Илиев .
Най-големият проблем при повторното заразяване е въпросът дали става дума за мутация на вируса. Не познаваме още съвсем точно дали става въпрос за трайни носители, т.е. хора, които никога не са се освободили от вируса, посочи той пред "Нова телевизия".

Той поясни, че все още ще наблюдаваме мутации на коронавируса. Според него ваксините намаляват тежестта на заболяването дори да става въпрос за мутант. Относно АстраЗенека и възможността за възрастово ограничение на ваксината той увери, че ваксината е сигурна и безопасна за хора до и под 65 години.

По темата за различните щамове д-р Илиев заяви: „Съществена разлика в симптомите няма. Има разлика в степента, в която е възможно да заразите някой или да се заразите.“. Той съобщи, че смъртността при британския щам е по-висока.

Той беше категоричен: „Този вирус предизвиква промени в много съдове на тялото, не знаем какви са дълготрайните ефекти. В момента виждаме само върха на айсберга, след години преболедувалите могат да имат и други проблеми.“.

Д-р Илиев успокои като каза, че ваксините, които се използват са сигурни: „Моето мнение, че ваксините мРНК ще бъдат предпочитани от по-възрастни хора. Лятото ще има насищане на пазара на ваксини и ще можем да подберем най-добрите от тях.“

Относно руските ваксини той каза: „Моята информация е за една много добра ефективност, по-добра от тази на АстраЗенека. Аз лично бих се спрял на мРНК ваксините. Страхувам се, че работата на колегите от Русия се използва за геополитически цели. Според мен обаче тя трудно може да произведе големи количества.“


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо хайдутин

    13 2 Отговор
    Бегай, легай!
  • 2 Реалист

    11 3 Отговор
    Я да бягаш! Камбура го изкара и след две седмици го набута на ловешкото ЦСКА лято. Нищо му нямаше
  • 3 др Гей Билтс

    12 2 Отговор
    Не съществува повторно заразяване. Веднъж изкарал го край. За какво си мислите Баце още не е заголил левачката за шота, нали ако беше полезно, пръв да се е наредил, понеже е лъв със заешко сърце. Аз изкарах невротоксина, и само загубата на вкус и обоняние си остана, защото оная с клечката ме зарази директно в носоглътката.
  • 4 Излишно е да се поднася

    12 0 Отговор
    Колкото и да е известно е излишно да се поднася подобно мнение за общността като цяло. Индивидуално е г-н докторе. И от лека травма се възстановявач вече 3 месеца. Тогава за какво говорим?
  • 5 СТИГА ВЕЧЕ

    11 0 Отговор
    Такава е разпоредбата на Европейския съюз и мама Меркел,нашите слушат и изпълняват, затварят,отварят. Абе с една дума терор!

    Коментиран от #6

  • 6 ОСТАВКА

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "СТИГА ВЕЧЕ":

    То така беше и с бежанците, отваряй границата, пускай, затваряй. Пунтамара Боковска на 4/4 - пандемията свършва поне у Кочината, другите да си опичат акъла като нас.
  • 7 гост

    5 0 Отговор
    Тоя не беше ли дофтор у ингилизията ? Ако е да , да си гледа работата.
  • 8 Аз40🏴‍☠️

    8 0 Отговор
    Да си хака, каквото пожелае "доктора". В действителност "медицинската професия" всъщност практикува "магьосничество" ..... поднасяйки отрова за убиване на човешките маси.
  • 9 Антон

    8 0 Отговор
    "след години преболедувалите могат да имат и други проблеми"
    А ваксинираните не могат, така ли!?
  • 10 Леле,леле

    5 0 Отговор
    Тоя сифилистик,говори като изнасилен от стадо бизони.Щел да го боли г.за 2 години.
  • 11 norwaytoday

    3 0 Отговор
    Два шведски региона временно спряха употребата на корона ваксина от AstraZeneca, след като голям брой здравни специалисти съобщиха за възможни странични ефекти.
    В петък ваксинацията беше спряна в района на Sormland югозападно от Стокхолм.
    Регионът Евлеборг, който се намира на около 200 км северно от Стокхолм, също е решил да спре ваксинацията за момента, пише SVT.
    В Sormland общо 400 болнични служители получиха доза ваксина на AstraZeneca в четвъртък.
    От 400, 100 души съобщават това, което подозират, че са странични ефекти, като треска.
    Изненадан
    AstraZeneca е изненадана от големия дял на симптомите.
    „Не отговаря на това, което видяхме“, отбеляза Андреас Хедини, медицински директор на шведско-британската фармацевтична компания в скандинавския регион.
    Той казва, че проучванията показват, че около 10% от хората получават странични ефекти от този тип, за които се съобщава.
  • 12 НеДа

    4 2 Отговор
    Аз познавам само няколко човека прекавали Корончо. И всички до един го прекараха като най-обикновен грип. Даже грип рядко минава без температура, а тези хора даже висока температура нямаха - страшна болест, няма що!
  • 13 КОВИД20

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: след години преболедувалите могат да имат и други проблеми.“.
    Тоз глупак направи откритие за Нобелова награда.
    Досега хората получаваха проблеми със здравето с напредване на възрастта, а сега след Ковид.