Last news in Fakti

24 Февруари, 2021 06:55 1 626 26

Д-р Симидчиев: Ваксините са решението, ефективността им е над 80%

  • коронавирус-
  • ваксини-
  • симидчиев-
  • брънзалов

За съжаление, няма достатъчно ваксини за личните лекари, но този проблем трябва да бъде решен, защото масовата ваксинация започва сега, коментира д-р Брънзалов

Д-р Симидчиев: Ваксините са решението, ефективността им е над 80% - 1
Снимка: БГНЕС

"Перфектна организация е силно казано, не сме очаквали въобще да няма проблеми. Откриват се някои грешки, които могат да бъдат коригирани. Информационна кампания би била добре дошла, информацията е много важна за всички - както за пациентите, така и за нас. Не бих казал, че няма информация, но трябва да се потърси, където трябва. Важно е да се намери там, където е достоверна".

Това заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в студиото на "Денят ON AIR" на телевизия Bulgaria ON AIR.

"За съжаление, няма достатъчно ваксини за личните лекари, но този проблем трябва да бъде решен, защото масовата ваксинация започва сега", коментира д-р Брънзалов.

По думите му всеки общопрактикуващ лекар е заявил броя на пациенти, които желаят да бъдат ваксинирани, а голяма част са възрастни и с хронични заболявания.

"Разпределението на ваксините трябва да бъде много внимателно. Имаме уверение, че ще почнат да влизат в България повече ваксини и от тях 50% ще бъдат за личните лекари, а паралелно с това другите 50% ще са за ваксинационните пунктове в страната", уточни зам.-председателят на БЛС и добави, че се радва, че все повече български граждани имат желание да бъдат имунизирани.

"В момента срещаме трудности - няма ваксини. Но се надяваме, че количествата ще задоволят сегашните търсения, а за бъдеще има и в повече", каза д-р Брънзалов.

Тоя обясни, че в момента ваксинира само с AstraZeneca и пациентите му нямат избор на ваксина.

Неговото мнение подкрепи и пулмологът д-р Александър Симидчиев, който подчерта пред Bulgaria ON AIR, че трябва напоителна комуникация за населението.

"Когато не е достатъчна дозата на информация, общественото съзнание се запълва с дезинформация. Затова трябва да има обилно количество научно базирана информация", категоричен бе той.

"Видяхме какво се случи в Израел - ваксинираха възрастните и хронично болните на 80%, и видяхме ефективността на ваксината. Ваксините са решението, стига да ги има и да се сложат в ръка", подчерта д-р Симидчиев.

И отбеляза, че данните за ваксините са за над 80% ефикасност.

"Вече можем спокойно да кажем, че всичките ваксини предотвратяват тежките усложнения и влизането в болница", каза пулмологът и добави, че в условия на пандемия трябва да се работи с наличното.

"Изборът е на базата на това, че хората започнаха да мислят, че има разлики между ваксините. Истинският избор е дали да се ваксинираме или не и кога най-бързо може да се ваксинираме. Безопасността е гарантирана на всички ваксини, ефективността е над 80%", отбеляза д-р Симидчиев.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    37 4 Отговор
    На кой да вЕрвам на производителя на АЗ ли който казва, че ефективността на ваксината им е около 60% или на поредния "знаещ".

    Коментиран от #8

  • 2 big

    36 4 Отговор
    Този кой беше? Ваксините, поне на този етап не са никакво решение! Единствено, само по-леко изкарване на вируса, но това пак зависи от човека и неговото здравословно състояние! Най-вече от имунитета. Всичко, което се прави досега е за едни пари, а не за човека!
  • 3 д-р Симидчиев, на Барикадата, твой ред!

    19 2 Отговор
    По списък, знае се, кои ще бъдат Утре и в следващия ден!!! Мюрета, не сте истински доктори!!!
  • 4 Аз40🏴‍☠️

    27 6 Отговор
    Няма ваксина, която да предпазва от коронавируси. Никога не е имало. Това е химическа отрова, която се инжектира в организма на здрави хора. Защо си мислите, че нормализират страничните реакции? Било нормално да вдигнете температура, да ви тече от носа и прочее. Не е! Това са реакции от химическо отравяне. Я оцелеете инжекцията, я не. Понякога отнема до 4 год. появата на тежките увреждания, но едно е сигурно: винаги ги има!
  • 5 И как

    36 1 Отговор
    ги сметна тия 80 % - и ти сам не знаеш !
  • 6 РЕАЛИСТ

    16 5 Отговор
    В Израел ваксинирали първо хората над 80 г и хронично болните. Така направиха първо в повечето западни страни. А тук ГЕРБ ги остави на опашката, щото иска да измрат и да не плаща пенсии.
  • 7 нашия

    19 3 Отговор
    "масово ваксиниране" -това им е спуснато и само това повтарят-нищо не казват за това какви са критериите -кара се наред, че така е по изгодно финансово за тях, а че някой може да ритне камбанката....натях не им дреме
  • 8 гост

    7 13 Отговор

    До коментар #1 от "гадно":

    Изостанал си с инфото. Производителя вече обяви нови резултати-82% на Астрата. Едва ли ще си ги измислят.

    Коментиран от #11, #12

  • 9 Някой

    8 3 Отговор
    Добре де , от какъв зор 50 : 50 , след като всички по закон сме длъжни да имаме личен лекар. Има и хора които нямат,но са пренебрежимо малко. Трябваше да мине през личните лекари,който иска добре, който не желае- не желае. То не бяха схеми, групи,подгрупи, накрая юруш на маслините,ама маслини няма.
  • 10 Анонимен

    6 9 Отговор
    Колко от вас прочетоха някой чуждестранен сайт за новини свързани с ефективността на ваксините,колко от вас имат деца и са ваксинирани със задължителните ваксини??!?? Много е лошо човек да не се интересува да е нахлупил каската на главата и да е антиваксър.Чета статии тук и някой от коментарите ,който са пълна измислица нямащи общо с реалността,не мога да повярвам ,че има толкова прост народ!! Повечето от вас коментиращите пушат по една кутия цигари и пият всеки ден концентрати ама ваксините са ви проблема...жалко много жалко!

    Коментиран от #15, #20

  • 11 гадно

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Може бяха 60 %, после 70%, сега 82% другата седмица ще ги докарат до 102%.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Диверсант

    16 2 Отговор
    Една лъжа повторена 100 пъти ставала истина. А тия рекламни агенти къде висят по средствата за масово оглупяване денонощно, кога лекуват пациенти????
  • 14 ВАКСИНИРАТ МАСОВО АНГЛИЧАНИ

    2 3 Отговор
    В СЛЪНЧЕВ БРЯГ А В ХАСКОВО НЯМА ВАКСИНИ ЗА ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ,ЗАЩО НЕ ВАКСИНИРАТ ЧУЖДЕНЦИ СЛЕД 4 МАРТ
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ваксиниран

    5 18 Отговор
    Умните се ваксинират. Тапуните дращят глупости и вярват в Баба Яга.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 домакин

    10 2 Отговор
    И как може да има толкова новозаразани,при положение,че всичко уж е затворено?! То май от малоумните им мерки,файда никаква! Същото като носенето на маски!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Диверсант

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "Анонимен":

    Щом си АНОНИМЕН, значи си се сврял в панелката и пушиш цигари четейки чуждестранни сайтове. Би трябвало да си прочел преди 15-20 дена публикация на Бритиш Медикъл Джърнъл че ваксините предпазват между 18 и. 29 % . И публикацията на Билд Зомтаг, че информацията на института Роберт Кох за заразени и починали се диктува от правителството а не резултат от факти. АРЕ ОДИ СИ КУПИ ЦИГАРИ И ТРОЛИ ЦЯЛ ДЕН
  • 21 Просто човек

    5 4 Отговор
    Това е абсолютна простотия... Оставиха възрастните хора да чакат, а позволиха на всеки други да се ваксинират...да не говорим за хаоса, опашките, дистанцията, фургоните и т.н...Астра-та си я слагайте на вас, аз на моите родители няма да позволя...

    Коментиран от #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Name

    4 2 Отговор
    Ама че лъжец, производитела на Астрата казва 62-70% ефективност, а нашия лекар Гербаджия знае по- добре. Нали чакат комисионни от Майделката за чекмеджето.

    Коментиран от #25

  • 24 Гост

    5 2 Отговор
    Явно доктор Симидчиев не е чел кратката извадка, с описанието на страничните ефекти, от ваксината на АЗ.
  • 25 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Name":

    И аз прочетох същите проценти. Какво ще да е това 62% ефективност? Това означава, че от 100 ваксинирани, при 38 няма да има файда. Че, то да носиш маска и дезинфектант дава по-голям шанс от предпазване.
  • 26 Гост

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "Просто човек":

    Не само възрастните. Оставиха и всички роми неваксинирани. Пак ли дискриминация? Пак ли неинтегриране? Пак ли расови предразсъдъци?