Last news in Fakti

4 Март, 2021 15:37 2 033 28

Д-р Стоян Монев: Разхлабването на мерките ще доведе до тежки последици

  • д-р стоян монев-
  • стоян монев-
  • противоепидемични мерки

Политиката отстъпи на обществените настроения, опасява се българинът, който е лекар на първа линия в Германия

Д-р Стоян Монев: Разхлабването на мерките ще доведе до тежки последици - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Ако имате трима души със старата мутация на COVID-19, при R число от три, след 10 цикъла на разпространение ще заразят 200 000 души, при британската мутация това R число е 5 и след 10 цикъла на разпространение ще заразят 29 милиона души. Такава огромна е разликата в една лека повишена заразност на вируса и затова няма как да не ни притеснява това".

Този коментар направи пред БНР д-р Стоян Монев, лекар на първа линия в COVID сектор в общинска болница в Германия.

Той уточни, че и там ситуацията се усложнява, а противоепидемичните мерки се удължават до 28 март, като се определят възможности за облекчаването им в регионите, където заболеваемостта се понижава.

"Политиката отстъпи на обществените настроения, защото реши, че населението е изморено и не може да се продължава с тежкия локдаун. Но това ще даде тежки последици в следващите седмици", уверен е лекарят.

Д-р Стоян Монев прогнозира, че до септември ще има достатъчно ваксини за гражданите на страните от ЕС и призова хората след информирано решение да се ваксинират.

"Има известни резерви в Германия към ваксината на "АстраЗенека", която се появи след медийни публикации, че тя е 20-30% по-малко ефективна от "Пфайзер", което се дължи на по-ниска ефективност при по-възрастните хора, тези над 65-годишна възраст. Въпросът е, че дори да се заразят, ще протече като настинка, няма да стигнат до интензивни отделения и няма да умрат. Затова не разбираме страненето от тази ваксина".

Според д-р Монев е правилно решението в България да има зелени коридори за хора, които да получат подготвени ваксини за приоритетните групи, при неявяване на хора от заявените списъци.

За руската ваксина "Спутник V" той изказа мнение, базирано на научни публикации за нея, че е много добра:

"Може да е ладата сред ваксините, но ще доведе всички до крайната си цел. Няма данни да бъде опасна, дори данните са много добри. Проблемът при руската ваксина е, че Русия няма капацитет за произвеждане на високотехнологични продукти и трябва да помоли Южна Корея, Италия, Франция или др. държави да произвеждат нейната ваксина. Въпросът е кога ще могат да я произвеждат. ... Правилно е да я одобрят от Европейската агенция по лекарствата, но руската ваксина ще бъде твърде късно налична, за да помогне за пандемията".


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bandita

    8 28 Отговор
    прав е доктора. масова ваксинация е единствения изход от кризата а до тогава трябва локдаун тип като в западна европа. излизане само до магазина/аптека след СМС. останалото е предизборна кампания само.

    Коментиран от #15, #22

  • 2 Реалист

    9 4 Отговор
    Поредния драпащ за водач на листа на ГЕРБ! Не разбра ли че вожда иска да сме свободни и ни дава това, за което останалите в ЕС само си мечтаят. Евала за което иначе за останалото ОСТАВКА!!!
  • 3 абе докторе

    17 4 Отговор
    Що не вземеш да ми го размачкаш?!
  • 4 Българка

    16 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Д-р Стоян Монев: Разхлабването на мерките ще доведе до тежки последици"
    И тъй като са умишлени и предизборни управляващата ОПГ трябва да понесе и наказателна съдебна отговорност!
  • 5 Майна

    21 3 Отговор
    ХОРАТА ПО СВЕТА РАЗБРАХА, ЧЕ ТОВА Е ПЛАНДЕМИЯ...НЕ ПРАВИ ЧЕСТ НА ДОКТОРИ ДА ПРОДЪЛЖАВАТ КАТО ПАПАГАЛИ ДА ГОВОРЯТ ГЛУПОСТИ...ТОВА Е ПСИХОТЕРОР И Е ОПАСЕН ЗА ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА
  • 6 антрашпиц

    4 3 Отговор
    Амчи докторе,идат избори...
  • 7 Българка

    14 1 Отговор
    А защо в България не произвеждаме руската ваксина ? България се е доказала като добър производител на качествени ваксини! Така ще живне и икономиката ни
  • 8 смок

    12 4 Отговор
    Гледай си Германията докторе и не се обаждай, като не те питат!
  • 9 мислещ

    11 4 Отговор
    Жалък клоун, тя политиката не е спирала от самото начало и ако имаше медицина, нямаше да има диктатура. Защо не са преборили вируса в по-"дисциплинирана" държава от Европа, а вместо това вече твърдят, че трябва да се носят по 2-3 маски? Това е антимедицина и политика. Диктатура от най-долен тип.
  • 10 препис

    8 1 Отговор
    " А защо в България не произвеждаме руската ваксина?" Защото Герито Мустафова не разрешава. И ония дето са отвъд Океана.
  • 11 Доктор ох боли

    1 3 Отговор
    Разхлабването на а.нуси доведе до по-зле работа в българия
  • 12 Аххахаха

    5 6 Отговор
    Ами приберете учениците. Явно нарочно ги пуснахте с цел нова вълна по изборите!
  • 13 БАЙ Х@Й‼

    8 1 Отговор
    А страните с ПЪЛЕН ЛОК ДАУН как са ????
  • 14 Най-вече

    0 3 Отговор
    Ще ти падне оборота
  • 15 Българин

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "bandita":

    Сигурно си булка в затвора и се пръскаш от яд, че нормалните хора си живеем живота.

    Коментиран от #20

  • 16 Учуден

    4 2 Отговор
    Докторчето остава да ни обясни защо в страните с локдаун и в 2/3 ваксинираната държава Израел нещата са най-зле и тогава може и да му повярвам???
  • 17 НЯКОЙ

    5 3 Отговор
    този като живее в германия защо ни дава съвети на нас.да си работи там и да мълчи.
  • 18 Са алибеговия изтърбушил кочината

    2 0 Отговор
    Нема да има пари от пияните изтърбушлеци да граби
  • 19 НЯКОЙ

    2 2 Отговор
    а между пандемия няма,тя съществува само в медиите.
  • 20 bandita

    1 5 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    ами случайте точно в тези страни са намалели до 20-30% от тези преди да започнат ваксината. при групите на които е имало ударна ваксинация са близко до 0%. ние ваксинираните ще си пътуваме по света и ще сме свободни а ганьо неваксинирания балкански ще плюе от блока на панелката че ще трябва да плаща за ваксината :) ама без работа как ще платиш аххаха и ще си стой затворен благодарение на собствената си безотоговрност

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Д-р Хаус

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "bandita":

    Ало, Монев!! Я отговори на въпроса: Защо въпреки яко затегнатите " мерки" и ваксинацията,Германия е в челните места по брой заразени, болни и умрели?? И защо в Южна Корея умират след ваксинация с " Астра Зенека"?? И ако обичаш не ръси глупости а си вземай " бонусите" за " първата линия"!!
  • 23 Бг лекар

    3 1 Отговор
    Защо ни го пробутвате този " доктор"?? Като работи в Германия да не е хванал Господа за шлифера??
  • 24 Гигов

    2 0 Отговор
    Използваме най - НЕефикасната ваксина на " Астра" / 62% ефикасност/,щото е най-евтина!! За овчето стадо - толкова!!
  • 25 Аз40🏴‍☠️

    4 0 Отговор
    Не им вярвайте на нищо. Бил и Мелинда Гейтс бутат ваксини към бедните страни. През 2009-та ваксините им в Индия причиняват сред населението гърчове, рак и смърт. Няма застраховка, няма помощ за никой от жертвите. Знаете ли как са ги зарибили? Плащайки на политици, щабове, телевизии и Боливуд. 640 хил. деца са парализирали. Медиите никога няма да пуснат подобна информация.
  • 26 Васил

    1 0 Отговор
    Това го знаят и малките деца вируса не ходи по празните полета ама нашият здравен министър е без акъл
  • 27 ПРОВЕРЕНО

    3 0 Отговор
    Чaй oт мeнтa:
    Пригoтвянe: В гoлямa ТЕРМОЧАША oкoлo 400 мл., жeлaтeлнo cтъклeнa, двe пликчeтa пo 1-2 гр. ce зaливaт c ВРЯЛA ВOДA и чaшaтa ce пoхлупвa. Тaкa cтoи oкoлo 1-1,5 чaca . Cлeд кoeтo ce пoдcлaждa пo жeлaниe и ce пиe нaвeднъж.
    Дoзa: НАЙ-МАЛКО двa пъти днeвнo, cутрин нa глaднo и вeчeр прeди cън...
    Cрoк: Cлeд 3 дни, чoвeкът cтaнa oт крeвaтa здрaв...
    -Пaрaлeлнo c тoвa, eдин път нa дeн oбщ рeфлeктoрeн мacaж нa cтъпaлaтa oт "мacaжиcт". Пoчвa ce c дяcнoтo хoдилo. Прoдължитeлнocт 5-7 дни, дo oтшумявaнe нa бoлeзнeнитe зoни.
  • 28 До 27

    1 0 Отговор
    И какво лекува този чай от мента, ковид ли? Той и Мангъров така съветваше, лечение с чайчета за грипчето. Ама статистиките друго показват.