5 Март, 2021 15:05 4 018 49

Д-р Лъчезар Томов: Съвсем реално е скоро да имаме по 12 000 заразени за денонощие

  • лъчезар томов-
  • коронавирус-
  • мерки

Южноафриканският вариант на COVID-19 вероятно вече е у нас, внесен е от Занзибар, смята математикът

Д-р Лъчезар Томов: Съвсем реално е скоро да имаме по 12 000 заразени за денонощие - 1
Снимка: Архив

Южноафриканският вариант на COVID-19 вероятно вече е у нас. Това предположи математикът от НБУ д-р Лъчезар Томов в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“. Той уточни, че вероятно той е внесен от популярна през последните месеци туристическа дестинация.

До до две седмици предстоят пикови стойности на заболели от COVID-19. Възможно е да удвоим рекорда от миналата година, каза още той и обърна внимание, че у нас все още британският щам не е доминиращ. Съвсем реално е да има по 12 000 заразени средно за денонощие в предстоящите седмици, коментира математикът.

„Очаквам да се вземат мерки. Не мога да си представя, че ще оставят това да се развие напълно. При един следващ рекорд и запълване на всички легла и интензивни отделения ще вземат мерки, но с британския вариант мерките действат по-слабо, от колкото при предишния. Пак ще подействат, но по-бавно. Ще има много хора в интензивни отделения и повишена смъртност“, предположи той.

Според математика вече милион и половина българи са преболедували заболяването. Големият брой преболедували и факта, че ваксинирането продължава не е причина да смятаме, че това ще бъде пречка за развитието на вируса, обясни д-р Лъчезар Томов

„За съжаление не смятам по две причини. Първо, защото освен британският щам, който е много по-заразен от предишните, и заразява средно по 3-4 човека, вместо 2,5. Това е голяма разлика и малко над 1% имунизирани не е достатъчен да го забави. Второто е, че освен британският вариант, вече най-вероятно имаме и южноафрикански вариант у нас, тъй като той е засечен при туристи, които се върнаха от Занзибар още януари месец“, обясни той.

Д-р Лъчезар Томов припомни, че Занзибар бе рекламиран като безопасно място, но всъщност това е едно от най-опасните места в Африка. Лошото при южноафриканския щам е, че той ще атакува и тези, които вече са преболедували, защото избягва имунния отговор, предупреди той.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    37 4 Отговор
    На 4 ти април 20 000 заразени и 30 000 умрели.
  • 2 Занзибарец

    32 2 Отговор
    Аз зарази мис дупе

    Коментиран от #41

  • 3 честен ционист

    18 12 Отговор
    Ахаха внесен от Занзибар. Кой Ганьо е ходил на Занзибар?

    Коментиран от #16

  • 4 Пенсионер

    18 31 Отговор
    Приберете веднага децата и учениците по домовете. Затворете големите търговски обекти, фитнеси . Искате да натръшкате хората точно преди иизборите. За това се полага затвор

    Коментиран от #26

  • 5 Оира

    26 5 Отговор
    Аз мисля че с някоя чипосана голф тройка нов внос от Австрия са внесли и южноафриканския щам.Да ме опровергае математичето
  • 6 др Гей Билтс

    42 6 Отговор
    Този психопат трябва да го привикат и да дава обяснение за формулите, които използва за намирането на тия откачени данни и ако не излиза сметката, да го подведат под отговорност за плашене на народа през национален ефир.
  • 7 Даааа

    38 5 Отговор
    Когато математиците, станаха лекари...
  • 8 Шпек

    34 7 Отговор
    Щом работи в НБУ го пишете бегал.Там няма читав преподавател пък камо ли студенти.
  • 9 ТаУмВзе

    21 3 Отговор
    Предизборна шитня от герберастията, която вече е организира Локдаун. Шубето е голям Страх, за жипкарското диктаторче. Гледай мутро, какво шапо е скроено от Козяк. С любезното съдействие на Доган ефенди. И неговата дълга броеница.

    Коментиран от #21

  • 10 😷😷😷

    27 3 Отговор
    На тия математици трябва да им забранят със закон да хвърлят боб! Комплексирани всезнайковци, като тоя "доктор" ! Или ги давайте само по Канал 2000 при другите врачки!
  • 11 Турист

    9 6 Отговор
    На ти сега Занзибар!!!Милиони мизеруват,а тия - Ще ми ходят в Африка на почивка..,за вас мотика няма ли..?
  • 12 пуууууу

    19 3 Отговор
    Абе мекере тинясало - ще ти го внеса там дето слънце не огрява. Аман от ......................, то бива жалки плазмодии, ама това вече направо крти. Ай е,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,м.....................Не ви втръсна и омръзна бе .........................
  • 13 Пешо от Петърч

    18 2 Отговор
    Алоууу, смешника! А не е внесен от Тамбукту?
  • 14 Хайде бе!?

    21 3 Отговор
    " Като знам,какъв инженер съм, не смея да отида на зъболекар!".. Ние сме Уникум сред Уникумите на планетата.Математик(?) Предполага" че Вирус от Южна Африка е прескочил до Занзибар, и от там видиш ли,решил да се поразходи и до нашите земи.Абе осмоъгълен пето Гуйник,няколко милиона ПРЕДПОЛАГАТ ,че ще улучат джакпот всяка седмица.Но Джакпот нема!

    Коментиран от #20

  • 15 СТИГА ЛЪГАЛИ

    20 3 Отговор
    Приятели бяха на Занзибар преди 10 дена. През прекачванията на отиване и връщане са минали 8 теста сумарно, та ако имаше нещо заразно щеше да е отчетено веднага!

    Само се всява паника и народа се пхисира, а те си крадат и си прибират парички. Особено щаба и пияниците зачислени на 10-15 хилки на месец.

    И на мен да ми дават 15 бинки да говоря глупости и аз ще кажа, че от корона ти пада носа, изтичат ти очите и се превръщаш в тиква след 12 и ще го повтарям при всеки повод и навсякъде!
  • 16 Стефан

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Майка ти.
  • 17 папая PCR

    12 3 Отговор
    на некадърния дървар,му е виновен занзибар
  • 18 гъбаря

    18 3 Отговор
    Тоя л*йномет пак ли изпълзя...Казва ви "Стоп с ходенето до Занзибар,че много хубаво там".Този поплювко още малко ще го траем.Излиза от санитарния възел,мята по един л*йнян снаряд и пак се скрива в ямата.
  • 19 Абсурд Е

    14 1 Отговор
    Когато една страна се управлява от пожарникар и калинки, а вместо лекари, лекуват математици и канцеларски плъхове. СТРАНАТА НА АБСУРДИТЕ
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ТаУмВзе

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ТаУмВзе":

    3тия Казус. Когато Доган ефенди, започне да разпродава Кражбите. Коя територия?
  • 22 Пир

    7 0 Отговор
    Всеки ден се ражда нов щам.
    Тия всичките лъжат като дърт циганин
    Диригента се опитва да ни внуши че оркестъра от говорящи свири добре.
    Това е само за вярващите
  • 23 Тъпанар от Занзибар!! Лъчезар Томов!!!

    4 0 Отговор
    Ти трябва да си най тъпия, кой за какво ходи там бе Тъпанар, или имаме Обща граница!!! Теб избраха да те Благославя цял народ, Шушомига!!!
  • 24 Дълбоко виждащ

    6 1 Отговор
    Няма спасение 7686от тоя,мазник...Холограма ли е,навсякъде говори,няма ли страх от занзибарския вирус.....Южноафриканския модификант избягва -Ваксините,и ваксинираните могат да имат проблем!Преболедувалите нямат проблем те имат защита дори от неговата словесна Диар.....ия!!!!
  • 25 Санитар

    10 2 Отговор
    Що за недоразумение..В коя болница работи въпросния математик и защо му се дава поле на изява в области за които не е учил и работил?Спрете се бе хора вие съвсем изтрещяхте,народа не е толкова прост

    Коментиран от #27

  • 26 Антон

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Пенсионер":

    Напълно съм съгласен!
    Всички деца по домовете. Всички магазини, молове, пазари, хотели, кръчми и каквото се сетите се затваря. Армията обикаля по улиците с бронетранспортьори и хвърля сух хляб по балконите. Който няма балкон... ами, да има! Населението се затваря по домовете и който си покаже носа навън се разтрелва на място, а специални бригади с огнепръскачки му изгарят трупа. Само така ще се справим с лошия вирус!
    А, да, и всяка седмица задължителна ваксинация!
  • 27 оптимист

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Санитар":

    Може пък и да е точно толкова прост, че и отгоре :)

    Коментиран от #31

  • 28 Л Томов, майката е била на гости на

    5 2 Отговор
    Студент, от Занзибар, няколко месеца преди да се родиш!! От тогава имаш Трайни Овреждания от Южноафриканския Щам!! Дете идиот че на майка героиня!!!
  • 29 Перо

    6 2 Отговор
    Няма доказан случай,но олигофрена-математик вече обяви пандемия от новия щам.

    Коментиран от #35

  • 30 Лелее

    6 1 Отговор
    А такива “доктори” / математици , “експерти “ - тез откъде ги внесохме ? Марс , Юпитер, Андромеда ?Или са родно производство - паляци / лакеи ?
  • 31 Санитар

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "оптимист":

    Българина обича да се прави на прост и глупав,но и двете не използва правилно,защото прекалява с времето и се увлича без да извлича нужните дивиденти.Работя с болни и не толкова болни постоянно го правят и си мислят,че ще ги подценя и разкрия най-скритите медицински тайни,но ние не ги знаем и нямаме право да гадаем,като въпросния пореден продал се на нечии бизнес интереси.Учили сме от медицински учебници по-стари от библията,което в днешно време се оказва в голям плюс за жалост или късмет
  • 32 Ами да

    4 1 Отговор
    почакаме да видим дали ако толкова е опасен, колко от летуващите занзибарци яко ще измрат
  • 33 KO19

    2 0 Отговор
    Образование:
    2011 г. Доктор – Теория на Управлението, ТУ-София
    2005 г. Магистър АИУТ, ТУ-София
    2003 г. Бакалавър АИУТ, ТУ-София
    1999 г. Средно образование с профил “Счетоводство и фирмена култура”, 121 СОУ
    Стига сте лъгали, че е "математик"
  • 34 АНОНИМЕН

    2 0 Отговор
    Къде беше тоя Лъчезар Томов с математиката да сметне колко народ го изкара това "страшилище" КОВИД симптомно и безсимптомно през лятото и есента на 2020г.! Без да хвърлям боб го изкараха около 2 500 000! Досега още колко ли са го изкарали?! Такова държавно организирано прихващане на колективен имунитет имаше само в Танзания с папаята! Обаче първо и преди всичко е важен контрола на населението! Не е здравето!
  • 35 АНОНИМЕН

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Перо":

    То и миналата пролет нямаше доказан случай пък лупнаха кепенците на държавата! Щото им наредиха свише!
  • 36 Българин

    3 0 Отговор
    А от Антарктида няма ли внесен? Някой пингвин може да е отседнал на черноморския бряг и да е пренесъл зараза.
  • 37 Азззззззззз

    2 0 Отговор
    Да не е донесен от заразена папая.
  • 38 Спокойно, то е като предсказание

    1 0 Отговор
    Може да има "край" на земята, но може и да няма. Като е еркек, нотариялно да завери, ако няма скоро заразени на ден - 12000, ще внасям всеки ден по 12000 на заразен от средните сега 1200. Тъпо, много тъпанарски праве екстрапулация.
  • 39 Хммммммммм

    3 1 Отговор
    Абе много рев като умираха по стълбите на болниците, а сега пак много хора са ербап. Вашите баби, дядовци и родители са потенциалните жертви. Човекът прави сметки и предупреждава. Аз лично предлагам да се закрият всички Ковид- отделения. Да не се спира планов прием в болници и ресторантите да работят. Ясно е че с мерки, само бавим епидемията. Ще стане малко като в Чехия, но който оцелее- оцелее.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Нощ след нощ

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Занзибарец":

    Този математик не си е взел дозата диазепам.
  • 42 Матей

    3 0 Отговор
    Мам-ма мия! Теория на вероятностите.Може би,съвсем случайно,вероятно,занзибарски щам,уно-чукундурски щам,навлизат в сфурата на ковид-фантастика.Така,по желание на щуката,спират повечето планови операции,лош знак.Много заразени откривали,ами толкова по-добре,по-бързо ще придобият имунитет,без никакво боледуване и всичко ще приключи.Макар че,дори 100% да са защитени,фалшивите тестове все ще показват определен процент заразени.това е като ротативка,нагласена на определен брой попадения.
  • 43 К19 калипсис

    3 2 Отговор
    Всеки може да види К19 графиките на Гугъл за България. С темпът в момента, след около 5 седмици ще ударим пикът през Ноември когато болниците бяха в колапс. Лощото е че това е само темпът от отворените училища. Сега като отворят и другите развъдници - барове, и ресторанти - и ще стане още по бързо. Такива прогнози изискват четене на графика и продължаването и - умения от 4 клас но повечето хора са неграмотни и предпочитат да пишат конспиративни глупости из интернет.
  • 44 АМИ

    0 3 Отговор
    КАТО ИМА ТАКИВА КАТО ПРЕЗИДЕНЧЕТО И КОМУНЯГИТЕ ДЕТО КАЗВАТ ЧЕ НЯМА КОРОНА ВИРОС МОЖЕ ДА СТИГНЕМ И 20000 НА ДЕНОНОЩИЕ НИЩО ЧУДНО
  • 45 Тяната

    3 0 Отговор
    Дай боже,направо да ги отърва,и разпад на целия европейски съюз
  • 46 Gkbb

    1 0 Отговор
    Лъчко, като не действат мерките срещу британския щам защо кривата расте по-полегато? Аз знам ама аман от хипохондрици.
  • 47 По добре

    2 0 Отговор
    Късно отколкото никога и учените не математиците казаха колкото по бъзо заразим целият свят по бързо ще приключим с Грипчо 19 и кой умрял умрял той и без туй ще умре от смърт някой ден
  • 48 асд

    1 0 Отговор
    Айде пак се почнаха - тия "математици" вместо да си решават задачки в кабинетите - излизат и ръсят мозък....

    По-добре да се скрият някъде.
  • 49 Васил

    0 1 Отговор
    Според мен ще са 20 хиляди на ден няма начин да са по малко когато всичко работи на макс вече имаме и избор с кой щам да се заразим да благодарим на диктатора.