Last news in Fakti

9 Март, 2021 11:19 3 638 48

Математик: България оглави класациите за смъртност

  • коронавирус-
  • британски щам-
  • д-р антони рангачев

Третата вълна се дължи на силно заразния британски щам

Математик: България оглави класациите за смъртност - 1

Математиката може да бъде използвана за две задачи - да даде оценка на случилото се досега - тук математиката е най-точна, а другото е да предвиди какво ще се случи - и тук математиката допуска проекциите си с известни отклонения. Това заяви д-р Антони Рангачев, преподавател по математика и информатика в Университета в Чикаго, в студиото на "България сутрин" по Bulgaria On Air.

Д-р Рангачев е категоричен, че голяма част от математическите модели допускат известно отклонение:

"Ние можем да дадем долна и горна граница на проекциите, изчисляването R - на колко човека средно предава един вирусоносител вируса. Има редица проблеми и един от тези проблеми е тестването", допълни той.

Според математика, ако няма достатъчно тестване, става трудно да се даде точна оценка за случващото се.

"България оглави класациите за смъртност. The Economist публикува една ранглиста, в която ние сме в челното място по смъртност, но тези данни не дават ясна представа за смъртност по области. Аз очаквах най-гъсто населените места да са най-засегнати - там има най-много контакти, но от 28 области София е на 17-о място, а най-засегнати са области като Смолян, Разград, Благоевград, Пазарджик, Силистра", посочи д-р Рангачев.

Той обърна внимание на изчисляването на смъртността по райони:

"Надвишението за страната е 20% от март до декември за нормалното. Ако 2% е средното отклонение, има области, които наближават 30%, и тук вече трябва да търсим причините."

Според математика в страната е имало дифузно разпространение в големи мащаби и ключова роля са изиграли медицинските грижи. "В София са най-добрите в страната, а в Смолян - има една единствена многопрофилна болница, която може да осигурява лечение", посочи д-р Рангелов.

Той добави, че транспортът в провинцията отнема повече време, което се рефлектира в качеството на медицинските грижи и съответно в смъртността.

"Спадът на броя на случаите в есента се случи преди локдауна. Хората започнаха да се плашат от смъртността, започнаха да се плашат", коментира още той.

Според Рангачев третата вълна се дължи на силно заразния британски щам.

"Всеки от нас е чувал за хора прекарали коронавирус. Това са не повече от 2 млн. души. Има още много хора, които ще дават гориво на тази злокобна статистика', категоричен е експертът.

Рангачев определи ръста в новите случаите на заразени като зловещ.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    49 3 Отговор
    Че то в тази класация Кочинката е неизменен лидер още откакто почна Сирийската война. Само умрелите по пътищата за година са толкова, колкото цивилните жертви на войната в Сирия за същия период от време. Часовникът тиктата, деди каза до 2030г се измитайте.

    Коментиран от #30

  • 2 Мой

    54 6 Отговор
    Точно това е и планът на Сатаната от Банкя, висока смъртност, страх, а той да е на власт. Не го интересува колко хора ще загинат, а това той да управлява. Проклет да е.

    Коментиран от #3

  • 3 Абдул от Кабул

    31 2 Отговор

    До коментар #2 от "Мой":

    Ми откакво да го е страх, като ЕС ще му дава по 10000 EUR на новоприет афганистанец/пакистанец
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    35 6 Отговор
    31 години вече е така
  • 5 ГЕРБ попиляха България

    45 4 Отговор
    Време е народа да ги накаже на избори.
  • 6 доктор

    32 8 Отговор
    общото между математиката и медицината е само буквата м

    Коментиран от #17

  • 7 КОВИД20

    19 3 Отговор
    Кой Университет в Чикаго?
    Те са 19.

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ма-йна

    23 3 Отговор
    В БУ-:ГАРИ-:СТАН таксиджията е политик,математика е вирусолог , бармана е експерт по общообразователни науки, социолозите са врачки , политиците са крале, журналистите са мисирки, пиколото в хотела е GM manager, общо взето всеки е експерт по ВДИЧКО друго но не и с това с което се занимава
  • 10 324

    21 5 Отговор
    Не боите се деца за утрешния ден, иде и нигерийски и така докато се изредят всички държави отново започнат от Китай! Няма спирка за болните мозъци!
  • 11 Българка

    25 2 Отговор
    Кога Борисов, Ангелов, образователния министър, НОЩ, Ананиев ще оглавят опашката за затвор по едни от най-тежките престъпления по НК? Умишлено създаване условия с действия и бездействия за увреждане МАСОВО И УМИШЛЕНО здравето и отнемане живота на стотици, хиляди българи се наказва по НК с дълъг или доживотен затвор по НК

    Коментиран от #14

  • 12 Сатаната

    15 2 Отговор
    Ама сме първи. Ама то по смъртност, бе. Така де, ама първи.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 честен ционист

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Това са директиви на ЕС. Вързали са си гащите, а ти ша има да ги дириш из Бахамите и Флорида, ама нема да ги намериш..
  • 15 Танас

    17 11 Отговор
    За съжаление сме първи и по брой хора с червен вятър в главите.
  • 16 Математик

    10 16 Отговор
    От математик разум, от шапкар акъл, не търси!
  • 17 Математик

    5 21 Отговор

    До коментар #6 от "доктор":

    А кво е общото между разпространението на вируса и медицината? Гуруто ви Мангъров яко ви е зомбирал...

    Коментиран от #39

  • 18 БАЙ Х@Й‼

    18 1 Отговор
    Очаква се анализ как така след нарастващия брой на преболедувалите и ваксинираните ( хора които не би трябвало да боледуват) , респективно НАМАЛЯВАЩИЯ брой на лицата в рисковата група, броя на новозаразените расте ли расте ‼
  • 19 Сериозно ли

    16 3 Отговор
    Как бе ? Нали от 30+ години сме евроатлантици ?

    При най-добрите доходи , почти колкото на китайците !
    При най-добрия въздух - от английски и щатски тецове !
    При най-ниската безработица , където поръчкови щатски профсъюзи като Подкрепа се грижат за нас !
    При най - худавите магистрали - с най-много катастрофирали за денонощие !

    Как ?
  • 20 МАНГЪРОВ

    6 19 Отговор
    МРЕТЕ МОИ МИЛИ ДЕБИЛИ! НИКВИ МАСКИ, НИКВИ МЕРКИ! ЕТО ТРЕНД ДАВАТ 13% РАЗЛИКА, АМА НЕ В ПОЛЗА НА ДЕБИЛИТЕ, А ЗА ГЕРБ? ЯВНО ЗАРАЗЕНИТЕ И УМРЕЛИТЕ СА СИ СМЕНИЛИ ВЕЧЕ ПОЗИЦИИТЕ И НЕ ВЯРВАТ НА ФАТМАКА, ЧЕ ВИРУСА К19 ГО НЯМА. А И ТЕ ИМАТ БЛИЗКИ - БРАТЯ, СЕСТРИ, РОДИТЕЛИ И ВСИЧКИ МИНАВАТ КЪМ ГЕРБ!
  • 21 Статистик

    11 3 Отговор
    Мда-а ! И на компа на сметача и на тефтера на Господ се вижда едно и също : докъде сме я докарали за 30 години с политици и мисирки русофоби и слугуване на Америка и Турция !

    Коментиран от #24

  • 22 лъжат ни

    13 0 Отговор
    1ви март 300 заразен и 2ри март 3000 заразени, за 1 ден ли се заразиха 2700 души по ресторантите и отидоха на лекар, то има инкубационен период
  • 23 ПУТИН

    3 7 Отговор
    ПРАВ Е "МАНГЪРОВ", 3000 ЗАРАЗЕНИ НА ДЕН ..? И СЕ КРЪСТЯТ И СЕ МОЛЯТ: "ГОСПОДИ, ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ САМО МЕ ОСТАВИ ЖИВ. НИКАКЪВ ФАТМАК, НИКАКВА НИНОВА, НИКАКЪВ МАНГЪРОВ"! ОБАЧЕ 150 ПРАВОВЕРНИ КОМУНИСТИ СИ ОТИВАТ, ЯВНО НЕ ЗНАЯТ МОЛИТВАТА.
  • 24 ПУТИН

    3 5 Отговор

    До коментар #21 от "Статистик":

    А ТЕ В РАША СА ПО-ДОБРЕ, МИСЛИШ. ТРИМА УМРЕЛИ ГИ БРОЯТ ЗА ЕДИН ОТ К19. ТАКА СЕ ДОКАРВАТ ПРЕД СВЕТА, ЧЕ НЕ СА ТОЛКОВА ИЗОСТАНАЛИ? АМА НИЕ СИ ГИ ЗНАЕМ.
  • 25 ЛЮБО ПИТКО

    9 1 Отговор
    ДАЙТЕ СТАТИСТИКА КОЛКО ОТ ЗАРАЗЕНИТЕ СА ОТ БСП, КОЛКО ОТ ВЪСТАНИЦИТЕ, КОЛКО ОТ МУТРИ ВЪН, КОЛКО ОТ ИТН, ЗА ДА ЗНАЕМ КОИ СА БАШ ДЕБИЛИИТЕ?
  • 26 Енот

    13 0 Отговор
    Лъжи, лъжи и пак лъжи!
  • 27 Бай Ставри

    4 0 Отговор
    Антонина я чакаме с нетърпение в централния.Вече сме ушили и роклята и ще я праим нова булка ха-ха-ха...
  • 28 Мария Атанасова Антони Ронгачев?????

    9 1 Отговор
    Измислени Герой Предизборно Нагнетяват. Ковид Страх,!! Измислени, защото ако е някой като Витанов, или Лъчезар някой ще му потърси сметка, а Измислените Математици, които, определено не съществуват никой не може да намери!!! Те са част от Кампанията за ОПСИХЯСВАНЕ Предизборно на Избирателите Измислето и обслужващо ГЕРБ!!!
  • 29 стоян георгиев

    1 10 Отговор
    за съжаление е право момчето.водим по смъртност в света.благодарение на посткомунистическия местен манталитет ,празния бабаитлък и липсата на санкции към хора разпространяващи фалшиви новини като мангъров.нови 10000 българи ще загинат от коронавирус в близките месеци.

    Коментиран от #43

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Алфа Ромео

    8 0 Отговор
    Първи сме по смъртност от много години и познай с голямата си умна глава кой е виновен, ми не, не е Ковид, ти си го знаеш де, ама парата прай борбата...
  • 33 Тре

    6 2 Отговор
    Дължи се на неадекватните действия и поведение на полуидеота с джипката.
  • 34 Знайко

    2 6 Отговор
    Когато имаш грешна представа за реалноста около теб и голяма част от нея е скрита или изкривена за теб поради манипулации на злонамерени хора като този. Това, което правиш е, до взимаш грешни решения, от които после ще страдаш. Защо не се казва каква е средната възраст на умрелите? Нормално е когото населението ти е много застаряло и почти половината е на над 50 годишна възраст смъртността да е висока смъртноста. Не ме разбирайте погрешно не харесвам и не подкрепям Борисов, но пък същото важи и за Нинова и Радев. Съгласен съм, че последните 20 години България я управляват много лошо всички "наши" "избранници". И не само в здравеопазването положението е трагично. Така е с правосъдие, пенсионна система, данъчни ... Но съм много ядосан, когато разни хитреци и манипулатори, като този недоучил "математик" ме мислят за по-прост отколкото съм. И се опитват да ме заблуждават и използват. И да ме манипулират, за да се докопат до властта и парите техните господари от другата некадърна бивша червена върхушка. Която вече някалко пъти ни показа, че е по-некадърна дори и от сегашните властимащи тиквонекадърници.

    Коментиран от #38

  • 35 Гтрет

    2 4 Отговор
    Стига сте лъгали хората. Пуснахте кръчми, училища и молове. Абсолютно сигурна предпоставка за бързо разпространение на заразата.
  • 36 киро

    7 1 Отговор
    Още един математик,специалист по вирусни заболявания! В България всеки се занимава с това дето не му е работа,та за това сме на тоя хал!
  • 37 другарят

    6 0 Отговор
    Алоо спрете да ги мятате тези математици по студията бре мисирки шашави! 2+2 може и да е 4 в математиката, но в реалният живот може да е 2 и 200, или както казват хората "според зависи"! Сигурно има милион фактора, които оказват влияние на разпространението и смъртността при този вирус, а нашите мисирки чакат някой бързо да им реши задачата..
  • 38 Сериозно ли

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "Знайко":

    "Застарялото население" е обяснение , но не и оправдание за демографския срив , в степен на национално отмиране в последните 30 години !

    Напротив то налага други въпроси : Защо 70 българки Ежедневно предпочитат да абортират , а не да родят в щатско-турската колония ?
  • 39 доктор

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Математик":

    когато се разболееш непременно търси за помощ математик или политик.
  • 40 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор
    Да сте видяли едно число от този???Аз не видях,Думи,думи ,думи много думи без числа-това е бг математик!Вчера ви дадох данни не сме 1ви ,а делим 5 място с Испания!Пред нас са Белгия,португалия,италия и Чехия!Не се е променило днес нещо!КОГАто математик говори с думи ,а не с точни Цифри и числа е ......мошенник!
  • 41 Кукуригу

    3 0 Отговор
    Когато този фарс най-сетне приключи такива като този ще ги е срам да казват какви са,а хората като чуят за "математик" ще се оглеждат за едри камъни!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Стуенье бре

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    ти къде зачезна толкоз време? Тревожехме се за тебе и мъдрите ти сентенции. Да не си борил короната? Като те чета май високата температура още не те пуска, а? Не се давай!
  • 44 Бре тоз

    4 0 Отговор
    ще да е математик медалист! Също кат кучи влъчка порода! Даже и от медицина отбира. Вижда в бъдещето. Треби да е и херомант (гледащ на линиите на дланта). Най паче ще да е дети на наш човек и то ляб да иде. Май за съвсем изкукали ни взимат.
  • 45 Васил

    1 0 Отговор
    Щама не е виновен а мерките защо Китай Азия или Австралия не се оплакват защото нашите са тъпаци една година не можаха да овладеят положението.
  • 46 новичок

    1 0 Отговор
    малиии .тоа гледа като Навални -на бело ли е или на сено.
  • 47 филип ейджи

    0 0 Отговор
    РАЗБИРА Я МАТЕМАТИКАТА КАТО ЛИЛИ ИВАНОВА?
  • 48 MTGонтан

    0 0 Отговор
    Откога на двойкаджийте им викат математици ???