Last news in Fakti

10 Март, 2021 14:06 1 888 14

Галъп: Година в пандемия - кой печели и губи?!

  • коронавирус-
  • галъп-
  • изследване

Расте декларираното желание за ваксиниране

Галъп: Година в пандемия - кой печели и губи?! - 1
Снимка: БГНЕС

Желанието за ваксиниране показа известно оживление. Желание за оживление показва и обществото като цяло и все по-трудно свиква с идеите за рестрикции. Триъгълникът на властта завършва с различни стъпала на доверие в навлизането в предизборните седмици и месеци на годината и във времето за равносметка на завършващите мандати. Когато мисли за политика и икономика, обществото е критично към властта си. Когато обаче мисли за справянето с вируса, българското общество остава по-скоро благосклонно – явно най-вече заради либералния режим. Упованието в медицинските власти пък расте, когато страхът расте. Това са обобщенията от последното независимо изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ и трендовите данни от предходни вълни на изследване.

Вирусът
Расте декларираното желание за ваксиниране. Ако към началото на януари и към началото на февруари 27% са искали ваксина, а 48% са били против, то сега 36% искат, а 41% са против, т.е. „ножицата“ между искащи и неискащи се затваря в полза на искащите. Спада и делът на колебаещите се – от 24% преди до 20% сега. 3% смятат себе си за ваксинирани.

Очевидно, демонстрираното през медии активизиране на ваксинирането – без значение от конкретните детайли – е дало известен резултат. Разбира се, все още, той е далеч от оптимален, а и не са малко очевидните проблеми в процеса.

Не бива обаче да се пропуска и наблюдението, че част от нежеланието за ваксиниране идва и от факта, че още преди месец можеше да се отчете, че поне 1.5 милиона пълнолетни българи вече се прекарали вируса – от общо не повече от 5.2 милиона трайно пребиваващи у нас пълнолетни. Сега броят на прекаралите вируса вече е осезаемо по-сериозен.

Най-силно искат ваксина най-възрастните. Там следва да е явно и основният таргет в идните седмици.

Разбира се, меродавни накрая ще са данните от медицинската статистика. Не по-малко важни обаче са масовите настроения. Именно те създават обществено предразположение и правят един процес привлекателен. И това е важно за такива процеси като ваксинацията.

Обществото у нас става все по-нетърпеливо за облекчаване на ограниченията. Вероятно, влияние оказва и фактът, че към момента на провеждане на изследването, говоренето от страна на властите бе по-скоро успокояващо. Заради това, мнозинство от българите се изказват принципно за все по-леки мерки. Данните обаче няма как да уловят развитията от последните няколко дни. Към началото на март 55% са принципно за по-леки мерки, а 32% – за по-строги. Останалите се колебаят.

Данните, разбира се, съдържат и известен пожелателен компонент. Отношението към мерките зависи от цялостния фон с броя случаи в страната и говоренето около тях. Колкото повече са случаите, толкова по-боязливи са хората. Определящо е обаче и отношението на властта – когато тя говори успокояващо, това има видимо отражение. Така беше в дълги периоди от есента, а и сега. Изследователският опит от есента пък показа, че с ескалацията на напрежението в болници и интензивни отделения, обществото самостоятелно стига до идеята за по-твърди мерки. Случаят в момента обаче явно не е точно такъв. Или поне засега.

Вероятно и заради либералния режим у нас, оценката за начина, по който България се справя с коронавируса, остава по-скоро благосклонна. 46% казват, че страната ни се справя добре, а 42% – зле. Има и известен процент, които не могат да определят.

Властта
Благосклонното отношение към изпълнителната власт по отношение на коронавируса обаче не се пренася буквално върху нейния общополитически образ. Когато мисли за политика и икономика, а не за вируса, българинът мисли доста критично към оперативната си власт. Тази критика отива най-вече към изпълнителната власт, докато президентът запазва досега ролята на контрапункт.

В края на един мандат и в една предизборна година е един от моментите, в които личното доверие в политическите фигури става важен фактор. Особено важно за равносметките е да се отчете доверието в трите ключови позиции – президент, председател на Народното събрание, премиер.

Румен Радев вече няколко години остава с положителен личен рейтинг (доверие минус недоверие). От известно време насам, той е и единствената такава фигура у нас. Практически всички други популярни политически фигури у нас са с минусов рейтинг. В момента рейтингът на Радев е +24. На практика идентично се движи и институционалният рейтинг на президентството.

Една от фигурите със сравнително добри показатели за доверие е Цвета Караянчева: 17%. При нея недоверието превъзхожда доверието (рейтинг от –51), но това е стандартната ситуация за български политик (както беше споменато). Караянчева е всъщност с доверието на политик от „златната среда“, ако се правят подреждания. В тях винаги начело са политици, които са „отгоре и отстрани“ на ежедневния политически процес или имат „институционален бонус“, а в дъното са най-отдавна познатите политици. Прословуто е вече търсенето за нови политици у нас. Разбира се, буквалното класиране на личности според доверие и рейтинг не е удачен подход – пред различните длъжности стоят различни задачи с различна степен на риск от загуба на доверие.

Една от фигурите с най-сериозно доверие в страната е Бойко Борисов: 23%. Рейтингът е минусов (–41), но все пак Борисов завършва и третия си мандат като една от харесваните политически личности у нас. Това в голяма степен се дължи на сравнително твърдата подкрепа, която партия ГЕРБ разви в годините.

В немалка степен се дължи и на ситуационните „добавки“ доверие, които Борисов получи в първия етап на коронавируса у нас. Тези добавки не са повишили доверието към политика Борисов, но със сигурност са помогнали то да не стигне до критични нива, след като през лятото спадна.

Нужно е винаги да се отбелязва, че доверието обикновено не е мерило за успеха на работата на даден политик. Обикновено, тежките реформи, например, са свързани със загуба на лично доверие. Хората от по-малки политически сили, имат и по-ниско доверие. И традиционно, различните опоненти на дадена партия свидетелстват недоверие спрямо нейния лидер. Важно е да се напомня, че рейтингът (доверие минус недоверие) следва да се наблюдава с известна условност – доколкото еднакъв рейтинг могат да имат и фигури с висока разпознаваемост и фигури с почти никаква разпознаваемост. Важно е също да се напомня, че доверието не е равнозначно на електорална готовност.

Щабът
Доверието в Националния оперативен щаб с борба с коронавируса се движи заедно с вълните на вируса – когато страхът е висок, и упованието в Щаба е високо. През последния месец 46% отговарят с „да“ на въпроса дали имат доверие на Щаба, а 35% казват „не“.

Равносметката от последната година показва, че обобщеният образ на здравните власти у нас е по-скоро добър. Може би – и защото те са възприемани като в известна степен отдалечени от политиката. Факт е обаче, че българите традиционно показват доверие и в „алтернативните“ разкази по темата – както редица изследвания назад във времето показаха.

Фиш на изследването на „Галъп интернешънъл болкан“

Данните са от изследвания „лице в лице“ с таблети, които показват картината към началото на всеки месец, последното от които е в периода 22 февруари и 1 март сред 1008 души. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 52 хиляди души.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    24 2 Отговор
    Откраднаха една година от живота ни и се готвят за още две.Трябва да ги пометем.Заради нас и децата ни.
  • 2 Реалист

    18 2 Отговор
    Това не е пандемия а ПЛАНДЕМИЯ, СВЕТОВНА ИЗМАМА❗
  • 3 НЕваксиниран

    7 2 Отговор
    Нано частиците са вече факт! Със здраве да си ги стопанисвате!
  • 4 пкп

    5 3 Отговор
    т иси мислиш боко че ще спечелиш ото тази пандемия не напротив хората повече те намразват
  • 5 Русенец

    15 2 Отговор
    Цените и данъци рязко нагоре с двуцифрени проценти. Заплатите на трудещите се едвам покриват сметки и данъци. Малкото събрани средства в хазната се раздават като помощи на хора, които пращат снимки от райски острови. И никой от кандидатите не казва, че ще спре това дране. Какво има да говорим?
  • 6 Шалом

    3 1 Отговор
    А името на фюрера е забранено...
  • 7 Обесен язовец

    7 2 Отговор
    Как, кой печели от Ковид криза при неработеща икономика? Проверете, с какво си изкарват прехраната новите регистрирани милионери в България и ще разберете!
  • 8 aborigen

    4 1 Отговор
    Имало било оживление. Мамма миа.
  • 9 Хуарбуса

    2 0 Отговор
    Българи! Сънародници! Случва се нещо наистина уникално в Българската политика! А това е че рейтинга на една политическа формация се срива над 2 пъти и то за няколко седмици. Според проучването на независимата аналитична социологическа агенция "БОЛКАН БГ.МЕТРИКС" проведено от 1 до 5 март рейтинга и доверието във формацията ИТН на Станислав Трифонов от 13.8% се срива на 6.7%. След разкритията на Васил Божков че е лице със силни зависимости и патерица на ГЕРБ , след масовото напускане на структурите им в цялата страна, след фактите че в листите им са подсъдими лица близки до ГЕРБ като собственика на "Олинеза", след разкритията че организационен секретар на формацията е Виктория Василева бивш депутат от СДС и близка до Христо Бисеров от ДПС,след разкритията и на Росица Кирова бивш областен координатор на ИТН за Видин как в телевизията им се казват неверни факти и лъжи и след угодническото интервю с Борисов в което Трифонов се опита да вдигне сриващия му рейтинг , кръжока му е пред закриване. Явно Българските граждани не са толкова прости и вече прозряват истината!
  • 10 Рошко

    3 2 Отговор
    Стига сте промивали мозъците с подобни социологически и манипулативни еврейски агенции, ковид идиотите са под 10 %
  • 11 Колкото до

    3 2 Отговор
    Мерки,щабове,затягане- отпускане ,когото и да изберем в Парламента, изобщо няма значение.Ще продължи да казва Йес,сър! Така че,по спокойно! Докато не минете на сто процента през доктор Ох,боли,няма да ви оставят на мира.А Йес Сър,е толкова могъщ,че с лекота свали от власт най силния човек на планетата. С правомощия на господ! И той клекна и замълча.Та нашите дребни хамсии,ще се опънат,и ще ви кажат: Живейте спокойно от днес!Таккава страница в сценария не е предвидена.
  • 12 Истината2

    2 1 Отговор
    Сега за предизборната кампания престъпно то управление обещава разни високи заплати и пенсии.Патриотите обещаваха увеличение на пенсиите .И кога го направиха .От два месеца насам ,в последния момент от мандата.А ГЛАВНАТА МУТРА СЪЩО ОБЕЩАВА РАЗЛИЧНИ СОЦИАЛНИ НЕЩА.А ДО СЕГА КАКВО СА ПРАВИЛИ ПРЕЗ ТЕЗИ 11 ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ.ДА НЕ БИ ДА СА БИЛИ НА КОСМОСА.НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВАТЕ ЧЕ ПОЛОВИНАТА НАРОД ЕДВАМ СВЪРЗВА ДВАТА КРАЯ.ДОРИ ИМА ГЛАСУВАЩИ ХОРА И КЛОШАРИ.СЕГА СЕ СЕТИХА ЗА ДЕЦА И ЗА ПОВИШЕНИ ЗАПЛАТИ .ЗАЩОТО ИДВАТ ИЗБОРИ И ПОСЛЕ ЩЕ ЗАБРАВЯТ ВСИЧКО.
  • 13 Истината2

    2 1 Отговор
    Да се чете гладуващи
  • 14 Алфа Ромео

    0 0 Отговор
    Да на ваксината, да на Щаба, да на медицинския фашизъм, колко е прав проф. Христов за тези 80,%, имате ги овци, да ви е честито,!