Last news in Fakti

11 Март, 2021 16:13 4 868 17

Хаос с ваксинирането във Варна

  • ваксини-
  • ваксина-
  • ваксинация-
  • ваксиниране-
  • варна

Гражданите за реваксинация са включени в електронния регистър, но без да са уведомени и не знаят кога точно трябва да отидат в съответния имунизационен кабинет

Хаос с ваксинирането във Варна - 1
Снимка: БГНЕС

Напрежение във Варна в първия ден на имунизацията на регистриралите се през електронния портал. Проблемът е, че хората за реваксинация са включени в електронния регистър, без да са уведомени и те не знаят кога точно трябва да отидат в съответния имунизационен кабинет, предаде БНТ. Така се получава струпване на хора и се създава хаос в болничните заведения.

Началото на ваксинацията е започнало с хаос – тези, които са за реваксинация, са били включени в системата от здравните инспекции, но самите хора не знаят кога трябва да отидат за поставянето на втората доза. И така на лекарите им се налага или да търсят хората по телефона, за да ги уведомят, или да ги върнат, казвайки им кога точно им е часът.

Възрастните хора пък не могат да се регистрират сами в електронния портал и отиват направо на място при личните си лекари. Те пък нямат ваксини и връщат пациентите си.

Десетки хора чакаха пред имунизационния кабинет в Регионалната здравна инспекция във Варна, за да се ваксинират, предаде БНТ. Някои от тях са отишли за първа доза с час, записан в електронния портал. Хората за реваксинация обаче не подозираха, че фигурират в регистъра и имат определен час за имунизация. Затова са отишли когато им е удобно.

От РЗИ-Варна обясниха, че на всеки 20 минути ваксина получават петима души един за първа и четирима за втора доза. Записването за реваксинация става автоматично в електронния регистър. Най-голямо е притеснението сред възрастните хора, които не знаят как да се регистрират в портала.

"Не могат да боравят с електронната система. Ние ги насочваме към личните лекари или към близки", обясни д-р Анка Баева РЗИ-Варна.

На този етап обаче личните лекари няма да получат ваксини, тъй като не достигат. От РЗИ обещават този проблем да бъде решен до края на седмицата. Проблем с електронния регистър имат и управителите на поликлиниките.

Д-р Павлова каза, че системата дава възможност да се запишат за ден не повече от 6-ма души за поставянето на първа доза.

"При положение, че имаме 2 лекарски екипа и 2 имунизационни екипа, неоправдано е да работят за 4 човека", каза пред националната телевизия д-р Галина Павлова управител на ДКЦ5-Варна.

Добрата новина е, че до края на март има ваксини за всички, които са се записали в Единния електронен портал. Тогава се очаква да пристигне и следващата пратка с ваксините.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОКО ХАУСА

    38 1 Отговор
    ТЯ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА Е В ПЪЛЕН ХАУС РЪКОВОДЕН ОТ ВИНЕТУ

    Коментиран от #13

  • 2 Буко Баламата

    38 1 Отговор
    Герб на две магарета сламата не могат да разделят.

    Коментиран от #7, #8

  • 3 БАЙ Х@Й‼

    22 1 Отговор
    На всеки 20 мин един за първа ваксина 🤔 но не повече от ШЕСТ човека на ден 😯😯😯😯😯😯
  • 4 Достойна присъда

    24 2 Отговор
    Тези записани май не са се записали по собствено желание,така наречения от Тиквата български модел е сбор от хаос и некомпетентност
  • 5 др Гей Билтс

    17 2 Отговор
    Никой лекар не смее да рискува после да яде бой от близките на увредените. Затова се гънат като червеи, ангелите на смъртта.
  • 6 БАЙ Х@Й‼

    16 2 Отговор
    Да Ви ги сметна ли ⁉️ ШЕСТ човека на ден при един на всеки 20 минути 🤔 са цели ДВА ЧАСА 😡
  • 7 Радев

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "Буко Баламата":

    Е как да я разделят ,като всички от Гроб искат да откраднат първи
  • 8 ПСР

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Буко Баламата":

    Да бе,да!Сламата може,ама едни други неща,за шкафчетата,знаеш ли как успешно си ги делят.
    Хаос било...ще видите вие хаос,ако Вождът на дебелокожите не е на Власт!От ЕС ще ни спрат не само ваксините,ами и фондовете,и всичкото.Така вика Вождът от дЖипката.
  • 9 Българка

    18 0 Отговор
    Хаосът е повсеместен и е гарантиран от управляващата мафиотска шайка ГЕРБ- ВМРО с подкрепа на Марешки в. Симеонов и ДПС.
    На 04.04. масово да си направим пролетно почистване на държавата и изхвърлим боклуците!
  • 10 Зеленият път

    16 0 Отговор
    Тука е като жунгла,някаква жунгла!
  • 11 Варна

    3 13 Отговор
    Варна е руска губерния. Да ги ваксинират с Пътник
  • 12 2loop

    8 0 Отговор
    Простите гербери пак да си ги изберете на 4ти
  • 13 Бих добавил

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "БОКО ХАУСА":

    Винету - Мескалероту- Хау
  • 14 покруса

    14 0 Отговор
    "Хаос с ваксинирането във Варна." ВИЕ ДА СТЕ ОЧАКВАЛИ НЕЩО ДРУГО? ДА Е САМО ВАРНА,С МЕД ДА Я ОЛИЖЕШ. ТЪЙ,ДЕ. НЯКОЯ МАЦКА НА ВАРНЕНСКИЯ ПЛАЖ.
  • 15 Пламен

    10 0 Отговор
    След Данаил Кирилов, нищо в България не ме учудва. Даже ми липсва Дани с диагнозата'илюзорно превъзходство'. Кво стана с тоя човечец, някой знае ли?
  • 16 Гост

    4 2 Отговор
    О, Варна.....О, Варнааа...пристанище на Шумен, .......
  • 17 Гост

    10 0 Отговор
    Хаосът е навсякъде в държавата.