Last news in Fakti

18 Март, 2021 14:30 2 209 16

Търговците на дребно с отворено писмо: Финансова подкрепа от държавата е нужна веднага

  • молове-
  • противоепидемични мерки-
  • българска ритейл асоциация-
  • мерки-
  • отворено писмо-
  • затваряне-
  • локдаун

Българската ритейл асоциация предлага три мерки по повод 10-дневния локдаун

Търговците на дребно с отворено писмо: Финансова подкрепа от държавата е нужна веднага - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

"Финансова подкрепа на държава е необходима сега, в този момент. В противен случай от данъкоплатци ще се превърнем в безработни".

Това заявяват от Българската ритейл асоциация (БРА) по повод взетото по-рано днес решение за 10-дневен локдаун в цялата държава. По-рано днес БРА изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Кирил Ананиев и министъра на икономиката Лъчезар Борисов с искане за три незабавни мерки.

"Бихме искали да ви информираме за следното: Като членове на общество, което спазва законите, ще се съобразим с това решение на държавата. Здравето е приоритет на всяко правителство и на всички граждани. Ще спазим мерките, които разпоредихте, но без помощ от държавата няма как да оцелеем", пишат от БРА в своето писмо.

БРА посочват, че около 15% от търговците на дребно у нас вече са фалирали. Те казват още, че не биха се справили без държавна помощ и предлагат три конкретни мерки, които държавата е нужно да предприеме.

Първата мярка е за "незабавно изплащане на вече предвидените помощи на търговците на дребно".

Втората мярка касае служителите на магазините, "които също са „на първа линия“. "Апелираме въпросът с тяхната ваксинация да се разгледа с приоритет", настояват от БРА.

Третият апел е за спешни мерки за подпомагане на търговците на дребно. "Финансова подкрепа от държавата е необходима сега, в този момент. Тя ще позволи на търговците на дребно да запазят работни места. В противен случай, съвсем скоро от данъкоплатци всички ще се превърнем в безработни", пишат от БРА.

Сектор търговия на дребно осигурява прехраната на близо 300 000 души в страната, посочват от БРА. Около 85% от магазините на членовете на Българската ритейл асоциация бяха затваряни неколкократно заради ограничителни мерки, а голяма част от тях нямат нито един обект извън търговски център, казват още те.

Публикуваме целия текст на писмото на БРА:

"УВАЖАЕМИ ГОСПОДА МИНИСТРИ,

По повод решението за 10-дневен национален локдаун, обявено на брифинга на Националния оперативен щаб днес, 18март 2021 г., ние от Българската Ритейл Асоциация (БРА) бихме искали да ви информираме за следното: Като членове на общество, което спазва законите, ще се съобразим с това решение на държавата. Здравето е приоритет на всяко правителство и на всички граждани. Ще спазим мерките, които разпоредихте, но без помощ от държавата няма как да оцелеем.

Само през последните 3 месеца членовете на Българската Ритейл Асоциация са загубили стотици милиони левове. Магазините и моловете вложиха в дезинфекция, предпазни средства, филтри и UVлампи, наемане на допълнителен персонал за хигиенизиране, постоянно наблюдение, чести тестове за наличие на вируса на нашите служители и др. няколко десетки милиона лева. В същото време сумите, дължими към нашите доставчици, наемодатели, персонал и самата държава, не спират да растат. Макар търговските центрове да са едно от най-безопасните места за пазаруване, посещението и пазаруването там след отварянето им в началото на февруари тази година намаля повече от 2 пъти. Финансовата подкрепа по одобрени мерки, например по програмата за подпомагане на малки и средни предприятия с 10% от намаления оборот, не е достигнала все още до преобладаващата част от засегнатите търговци. Около15% от търговците на дребно у нас вече фалираха. Очакваме ефект на доминото в близко бъдеще. Без държавна помощ няма да оцелеем. Затова настояваме за следното:

1. Незабавно изплащане на вече предвидените помощи на търговците на дребно.
2. Служителите ни в магазините също са „на първа линия“. Апелираме въпросът с тяхната ваксинация да се разгледа с приоритет.
3. Да се предприемат спешни мерки за подпомагане на търговците на дребно. Финансова подкрепа отдържавата е необходима сега, в този момент. Тя ще позволи на търговците на дребно да запазят работни места. В противен случай, съвсем скоро от данъкоплатци всички ще се превърнем в безработни".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 1 Отговор
    Чакаме ги в 19 00 часа пред Министерски съвет!
  • 2 Майна

    17 2 Отговор
    ИЛИЗАЙТЕ НА ПРОТЕСТИ В СЪБОТА, НА ОБЯД!В ЦЯЛ СВЯТ ЩЕ ИМА ПРОТЕСТИ СРЕЩУ ТЕЗИ УБИЙСТВЕНИ МЕРКИ, ИЗЛИЗАЙТЕ, СЪНАРОДНИЦИ, САМИ ТРЯБВА ДА СИ ПОМОГНЕМ! АЗ ЩЕ СЪМ В БЕРЛИН!!!

    Коментиран от #3, #12, #13

  • 3 Последния Софиянец

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    252 дни протестираме всеки ден.Рекорд на Гинес.

    Коментиран от #7

  • 4 Боко

    6 3 Отговор
    Вече ви казах. Картофите са търсена стока, можете да ги копате. Овцете също. Можете да ги пасете и доите. Айде де. Всеки може да седи зад чекмедже и да се прави на търговец. А кой ще копа доматито?
  • 5 така така

    7 2 Отговор
    Еми и на мене ми е нужна финансова подкрепа ВЕДНАГА!
  • 6 Бойко повишава избирателната активност

    4 3 Отговор
    Нема лабаво
  • 7 Майна

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    СВАЛЯМ ТИ ШАПКА , НА ТЕБ И НА ВСИЧКИ , КОИТО СЕ БОРЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ,!!!ЩЕ ГИ СВАЛИМ, НОРОДЪТ ЩЕ ПРОГЛЕДНЕ
  • 8 Azz

    12 2 Отговор
    Какво му се молите на тая тиква?Само от тояга разбира той...Протест и съд за нагляра...
  • 9 каквото сам

    3 0 Отговор
    тиква си направи никой друг немже да муго направи , изгнила тикво ако беше дал сотавка , когато ти я искаха хората , сега нямаше да цвърчиш и да цвилиш
  • 10 БОКИ ЧЕКМЕНДЖЕТО

    4 0 Отговор
    Правете им по един некролог на тия! Да видят, че помагаме на едро!!!
  • 11 Asdfg

    6 0 Отговор
    С писане и коментари няма да стане! ВСИЧКИ НА ПРОТЕСТ!
  • 12 Asdfg

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Аз в София! Браво! ПРОТЕСТ! Да изметем хунтата!
  • 13 Троянеца

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Във Берлин е страшен зор да намериш немец.
  • 14 Аз40🏴‍☠️

    4 0 Отговор
    Не се надявайте. Те искат да ви убият всички с инжекции пълни с отрова вие им се молите за пари.
  • 15 Даньците кога ша ги

    3 0 Отговор
    ЗАКЛЮЧАТ А ГА....
  • 16 хахохо

    0 0 Отговор
    Ритейлите не разбраха ли, че трябва да излязат от МОЛ-те? Има много празни помещения по главните улици. Никой няма да ги затвори, ако магазинът им е извън МОЛ-а. Занапред МОЛ-те няма да са притегателен център.