Last news in Fakti

19 Март, 2021 09:26 1 987 18

Сдружението за модерна търговия: Новите мерки са неадекватни

  • йордан матеев-
  • сдружение за модерна търговия-
  • противоепидемични мерки-
  • локдаун

Смятаме, че ограничението да бъдат затворени търговците в магазините над 300 кв. м, няма да има положителен ефект, тъй като хората, които пазаруват в големите, ще почнат да пазаруват в малките магазини и това ще увеличи риска от заразата, обоснова се директорът на организацията Йордан Матеев

Сдружението за модерна търговия: Новите мерки са неадекватни - 1
Кадър: БНТ

Както вече стана ясно, въвеждат се нови, по-строги противоепидемични мерки, които влизат в сила от понеделник (22 март) и ще важат до 31 март. Изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев заяви пред БНТ, че тези мерки са неадекватни.

"Тези мерки са опасни за живота и здравето на хората, опасни са за и бизнесите. Бизнесът също е притеснен от данните за развитието на пандемията, очаквано беше да се въведат ограничения. Но те бяха огромна изненада. Ние смятаме, че ограничението да бъдат затворени търговците в магазините над 300 кв. м, няма да има положителен ефект, тъй като хората, които пазаруват в големите, ще почнат да пазаруват в малките магазини и това ще увеличи риска от заразата", каза още Матеев.

По думите му, тук възникват въпроси на базата на какъв анализ големите магазини са по-опасни от малките. Не става дума за моловете, говорим за самостоятелни магазини", подчерта той.

Неговото наблюдение е, че големите магазини спазват много стриктно изискванията, а зеленият коридор работи относително добре.

Матеев смята, че привилегировани в новата ситуация ще бъдат малките магазини. Той прогнозира, че големите ще се адаптират, може би ще намалят площта за пазаруване и по този начин ще се ограничи рискът от струпване.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CoV TV

    37 1 Отговор
    Неадекватно е цялото правителство на Боко !
  • 2 прости но алчни

    19 0 Отговор
    Той Боци е неадекватен , вие адекватни мерки от него чакате. Вчера се скри и натовариха някаква зам. министърка модел мисирски да подписва заповедта за възобновяване на ваксинацията.
  • 3 хфгйх

    8 3 Отговор
    Според думите на този ще затварят кенефланд, лезбидъл и БИла - така ли да го разбираме с това над 300 кв.м. или те са над тея неща? Щот по мои наблюдения за тях тази криза дойде направо като манна небесна, за сметка на всички останали. Как може да е криза като тяхните печалби са се увеличили 3 - 4 пъти най - малко! Аз съм от провинцията и не съм много умен, някой икономист ако може да внесе малко разяснение по въпроса ....

    Коментиран от #5, #6, #15

  • 4 гнус

    14 4 Отговор
    Глупости! В малките магазини допускат до 1-2 души едновременно и рискът от зараза не е толкова голям. Хората чакат отвън. Понякога магазините са с отворени врати за проветряване.
    Търговците си мислят, че ако няма затваряне, народът ще се юрне да пазарува с пълни торби. Хората нямат пари. Търговците май не го осъзнават. Започва свиване на "кошницата".
  • 5 немаш ядове

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "хфгйх":

    Ако столичани са умни като Боцку , въобще не са притеснявай от това , че си от провинцията.
  • 6 4343

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "хфгйх":

    Отначало имаше презапасяване на хората. Купуваха в големи количества миналата година по това време, ама сега вече хората не се запасяват.
  • 7 4343

    3 2 Отговор
    Онлайн търговията с промоции и безплатни доставки ще ви отвее като куцо пиле домат. Пък в реалните магазинчета нека си надуват цените и да чакат клиенти.
  • 8 007

    6 1 Отговор
    Само учениците в къщи, друго не е необходимо. Пълно затваряне е признак на безсилие на обществото. Качеството ни се определя от действието в трудни моменти.
  • 9 Доктор Ох Боли

    4 1 Отговор
    А бе много специалисти по антиепидемиологични мерки се навъдиха. То не бяха ресторантьори, кафеджии, хотелиери, търговци, площадни викачи, измислени политици и какви ли не още.
    Ама ние българите сме си способна нация - преди всички разбирахме от футбол, после - и от политика, а сега - и от вируси и епидемии.
  • 10 Брендилия

    3 0 Отговор
    Матеев с това "смятане на думи" само се матирате. Действия какви правите? За всички подобни браншови организации се отнася? Явно не схващате, че светът се променя!!! И то към по-лошо, а не към по-добро развитие на държавите...
  • 11 Кой68

    2 0 Отговор
    Доколко е адекв@тен "бизнеса" ни към служителя/работника,НАП и към ст@ващото в държ@вата ни ?
  • 12 мислещ

    4 0 Отговор
    Ами добро утро, почти всички мерки са не просто ефективни, а опасни за здравето. Маската трови с въглероден диоксид и бактерии, пенсионерския час в зависимост от случая предизвиква или струпване на хора преди изтичането му, или висене навън в студа. И това без да отчитаме депресии, стрес и глад, причиняващи почти всички други възможни болести, за които можем да се сетим.

    Коментиран от #13

  • 13 мислещ

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "мислещ":

    О, и да не забравим класиката "Спиране на планов прием". Един вид, хората така и така мрат яко, защо да не убием още малко ей така за спорта...
  • 14 gnom

    3 0 Отговор
    Поредната простотия на "разбиращият "от търговия! Нали са свикнали да са винаги с привилегии и да не плащат данъци, защото били инвеститори, та не им изнася! То малките не инвестират сякаш? Пада им от небето! Скъсаха се да продават нискокачествена изхвърлена от Европа стока и да си изчистват боклуците тук! И сега видиш ли-що така?
  • 15 5747

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "хфгйх":

    Аз съм от провинцията и не съм много умен - Забраната не се отнася за магазини (хипермаркети и супермаркети), предлагащи предимно хранителни стоки.

    Коментиран от #16

  • 16 хфгйх

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "5747":

    Какво се опитваш да ми кажеш - не разбирам? Аз съм наясно, че те няма да бъдат затворени. Можеш ли да изкараш таблица с броя хранителните артикули в кауфланд за сметка на нехранителните. Ако за храна слагаш вафлички, шоколадчета и разни други такива боклуци може и да преобладават. Искаш да кажеш, че ще затворят големите строителни хипермаркети и тези за техника ли (няма да ги назовавам да не им правя реклама), защото досега не са го правили и хората се разхождат там като в мола. И един конкретен въпрос - случайно ли отвориха кауфланд във Велико търново малко преди да започне медийната пандемия? Няма да споменавам факта, че в моя град собственика на лидл и кауфланд е един и същи човек! Как може да се конкурират двете големи вериги в такъв случай? Това не е ли 'нещо като картел', така да се каже ?
  • 17 Комита

    2 0 Отговор
    За големите Х - маркети не може и да става дума , щото Г- Меркел ще му дърпа ушенцата! А както ТОЙ каза те са най - големите данакопладци( разбирай спонсори) на държавата т.е ГЕРБ! Та за каква Медицина и какви Мерки?
  • 18 1520

    0 0 Отговор
    още ли не разбрахте че настъпва нов модел фашизъм под формата на уж загриженост за здравето на хората хора събодете се