Last news in Fakti

19 Март, 2021 13:14 1 456 13

Личните лекари са получили под 1/3 от заявените от тях ваксини

  • лични лекари-
  • коронавирус-
  • ваксини

75% от джипитата са получили между 10-40 дози, което по думите им е крайно недостатъчно

Личните лекари са получили под 1/3 от заявените от тях ваксини - 1
Снимка: БГНЕС

Проблемът пред масовата ваксинация е в логистиката, свързана с осигуряването на ваксини, а не в готовността на личните лекари да извършват тази ваксинация. Това е изводът от анкета, направена сред джипитата, проведена от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, уточни бТВ.

По техни данни личните лекари са заявили към 12.03. общо 67 530 дози, а са получили 19 080 броя. 75% от джипитата са получили между 10-40 дози, което по думите им е крайно недостатъчно при положение, че са поискали между 50 и 200.

„Има внушително несъответствие между заявени и получени дози ваксина, което води до лишаване от възможност за изпълнение на масова имунизация от общопрактикуващите лекари въпреки явната и заявената готовност от наша страна, както и желание от пациентите“, се посочва в изводите им.

От анкетата става ясно още, че близо 10% от джипитата е трябвало да посетят над четири пъти Регионалните здравни инспекции, за да получат дози, като е имало случаи да си тръгнат и с празни ръце. Едва 30% от тях са ходили само по веднъж.

От отговорите на личните лекари се разбира, че им се е налагало да чакат средно по час и половина, за да получат дози. А под 2% са били снабдени с иРНК ваксините на „Модерна“ и „Пфайзер“, въпреки че над 60% от пациентите им са искали да се имунизират с тях.

„В условията на пандемия и кампания за бърза, масова ваксинация институциите са длъжни да осигурят максимално гъвкава логистика. Има огромен брой хора в риск, които не могат да се възползват от бърза и удобна ваксинация“, посочват джипитата.

Те настояват приоритетно да се доставят до общопрактикващите лекари необходимите дози за ваксинирането на заявилите се при тях пациенти.

Според тях трябва на електронната страница на всяка РЗИ и здравното министерство да има информация за наличните и предоставени вид и брой дози ваксини на личните лекари и пунктовете за имунизация, която да се актуализира ежедневно.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 3 Отговор
    То и желаещи няма днес.Браво българи!
  • 2 😷😷😷

    5 0 Отговор
    Няма значение по ТВ-то казаха, че след отварянето на пунктовете днес нямоло хич желаещи поне не и за А З. !
  • 3 веждю радишев

    1 0 Отговор
    онова нещо да каже защо е отказало пфазер ,а тва зенеката явно не е читаво но сус пая е бил щедър
  • 4 КОРУПЦИЯ

    6 0 Отговор
    Ало джипитата стига сте ревахте. Всички нормални българи знаем защо е този рев. Не ви е грижа за хората. Всичко е за да събирате пари за направените еди колко си броя инжекции от пациентите си и от държавата.2/3 По малко инжекции, 2/3 по-малко пари за вас.

    Коментиран от #7

  • 5 Ади сега ?!

    2 1 Отговор
    Ами, 1/3 от заявките, е все нещо. То и без това ''астрата'', се оказа прекалено силна. Тъй че, разреждайте 3/1 и ще стигне за всички.
  • 6 ГЪРНЕВСКИ

    2 0 Отговор
    жипкажийчето да обади къде е избора на ваксини ,де се шматка оня дето управлявал пандемията

    Коментиран от #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Аз40🏴‍☠️

    4 2 Отговор
    Това не са ваксини, хора! Нямат функцията на ваксини! Проверете го сами. Не разчитайте на мултимедийното шоу ковид-19 и актьорите по телевизиите. С тези инжекции разпространяват вируси, точно с тях ще прокарат програмата Пандемия 2.0, казва го Бил Гейтс в интервю, че предстои. Това ще бъде биологична война! После ако достигнат до така желаните 70-80% ще обявят не ваксинираните за биотерористи, застрашаващи живота на ваксинираните, и ще се смеят всички, докато се изтребваме сами. Мислете, информирайте се! Медиите им се плаща за да ви спускат удобно инсценировките. Това което им подадат, това ви копи-пействат. Къде е критиката? Къде са гражданските дебати? Къде е съпротивата? Само ние сме останали, помнете го това!

    Коментиран от #9

  • 9 Има нещо такова

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Аз40🏴‍☠️":

    Обаче обществото е толкова наплашено, че едва ли ще се реши на някакъв животоспасяващ ход. Нали помниш, че Тиквата даваше примера с жабата, която се сварява бавно и неусетно. Е, приложиха ни го на нас и сега ни варят на бавен огън. И по лошо ще става! Само почакайте и ще видите.
  • 10 Лейка

    3 0 Отговор
    Самите лични лекари не искат да ваксинират с Астра Зенека. Който иска да поема риск, негов си избор. Сутринта като прочетох нахалството на петата ни здравна министърка и ми стана ясно!!!
  • 11 Само питам

    4 0 Отговор
    Кaквo cтaнa c прaвoтo нa избoр нa вaкcинa?!Зaщo ми ce прeдлaгa caмo тaя нa Оxfоrd Univеrsity/АstrаZеnеса,другитe къдe ca?!Зaщo НOЩ мълчи пo въпрoca?!Чaкaмe oтгoвoри!
  • 12 Шайка

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ГЪРНЕВСКИ":

    Той инспектира тръбите пак днес. Може и по тях ваксина да потече след месец два. Аз и моето семейството и всички мои роднини ще чакаме нещо друго от това което предлагат на Ишлеме сега. Никаква Зенека!
  • 13 Тези стрелочници

    3 1 Отговор
    Аз така ги наричам! Защо: като стрелочници са, първо За " Добър ден" му пускаш три лева.Следва кратък преглед и пускат направление.Точно като стрелочник,който премества реалсите.Но иначе хапват здрави заплати.За всеки записан- по 4,60 от Здравна каса.Може да не стъпиш с години,касата му ги превежда всеки месец.Само в столицата са приблизителни 800 кабинета.Сега се наточиха за десетачка на боцнат.Хиляда да направи- ето му десет бона.Но практически са двадесет бона.Заради повторно боцкане,което се превръща автоматично в задължително.Точно тази група заедно с братята си от лабораториите и болноците точат зъби за минимум 50 милиона кинти.Само от боцнати.Затова е това масово зомбиране.Трябва,трябва,трябва! При 70-80% което гонят,ще хапнат само от спринцовка, над 80 милки,защото е двуразова ваксина.Боли ги Ф уио дали ще гиберясаш.Директно в графа сериозни заболявания от преди.