ФАКТИ.БГ

Журналист: ЕС да спре парите за България, а САЩ да обявят персоните нон-грата

Стоян Тончев благодари на медията ни и други колеги за това, че не останахме равнодушни на държавните репресии срещу него

Публикувана: 19 Март, 2021 16:53
23 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5294
Журналист: ЕС да спре парите за България, а САЩ да обявят персоните нон-грата
Стоян Тончев
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.2 от 38 гласа.

Международната журналистическа конференция, в която взех участие, приключи. Срещата на върха при MFRR се проведе под егидата на Европейската комисия (EK) от Media Freedom Rapid Response (MFRR), в партньорство с European Center for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), International Press Institute (IPI), The Interamerican Network of Food Analysis Laboratories (INFAL) и др. Темата на дебата бе: "Protect or Persecute?: Police Threats to Europe’s Journalists", съобщи вчера на профила си във Фейсбук журналистът Стоян Тончев.

На Журналистическата среща на върха говорители бяха: Лариса Рауш, Agence France-Presse (Германия); Стоян Тончев, Liberta.bg (България); Амеер Ал Халби, фотограф на свободна практика (Франция). ПРЕДСЕДАТЕЛ: Ренет Шрьодер, European Federation of Journalists/EFJ (Белгия)

Лариса Рауш

Лариса Рауш е учила журналистика със специализация по телевизионна журналистика във Фрайбург (Германия) и Страсбург (Франция). Преди да се премести в Берлин през 2015 г., тя е работила в Париж и Страсбург за няколко новинарски емисии. В Берлин тя започва работа като операторка на свободна практика, наред с други, за научнопопулярния сериал Xenius за френско-германския телевизионен канал arte до 2017 г. Оттогава Рауш работи като видеорепортер в международната информационна агенция Agence France-Presse (AFP). Успоредно с работата си в агенцията, тя живее, за да разказва човешки истории: от пънкари, които готвят храна за бездомни по улиците на Янгон, до шамани на отдалечен индонезийски остров и местни хора в далечния север на Швеция.

Ренате Шрьодер

Ренате Шрьодер е директор на Европейската федерация на журналистите. През 1993 г. започва работа в Международната федерация на журналистите (IFJ), а от 2003 г. работи за EFJ. Застъпничество на ниво ЕС и на Съвета на Европа; представяне на EFJ на международни срещи, работа по проекти, експертни групи на EFJ за фрийлансъри, излъчване и дигитална журналистика, са част от нейната работа в малкия офис в Брюксел. Ренате Шрьодер учи международни отношения и политически науки в Бостънския университет и в Берлин в Свободния университет. Тя е от немска националност и говори английски, френски, италиански, немски и испански.

Стоян Тончев

Стоян Тончев е на 36 години. Той живее в морския град Поморие. През 2014 г. Стоян Тончев започва да се занимава с журналистика. Той работи като разследващ журналист в регионалната телевизия, след което създава първия си онлайн проект, уебсайтът „Зад кулисите“ ( Zadkulisite.com ). Заради журналистическата му дейност през 2016 г. е направен опит за покушение срещу него. Не са открити подбудители и/или извършители. От 2016 г. е автор на сайта за разследваща журналистика Bivol.bg . Паралелно с това през 2018 г. той създава онлайн медията Liberta.bg. В началото на 2020 г. Тончев установява, че е следен от неизвестни лица и малко след това е направен нов опит за покушение срещу него, който той осуетява и подава сигнал в Полицията. Вместо да бъде защитен, Полицията и Прокуратурата се опитват да образуват фалшиво дело срещу него и да го представят в обществото като психично болен.

Амеер Алхалби

Амеер Алхалби е сирийски фотограф, роден на 1 януари 1996 г. в град Алепо. Той е бил ученик в гимназията, стремящ се да следва психология, до началото на революцията, избухнала през 2012 г. в отзвук на Арабската пролет, когато той започва да фотографира въпреки страха, за да осведоми света за сериозността на текущата ситуация в Сирия. Обсадата на Алепо приключи през декември 2016 г. Той бе награден с World Press Photo, която го доведе в Европа, с нов старт в Париж. Винаги го е привличало да отразява демонстрации във френската столица, чувства, че трябва да бъде с хората на улицата. Той намери смисъл в разговора с тях, като техен глас, показвайки историята им.

Участието на Стоян Тончев на Срещата на върха, презентацията за България, свободата на словото в България и неговата история

Рене Шрьодер: Сега нека преминем към България. Страна за която знаем, че не е лесно за разследващата журналистика. България е известна с олигарсите, с липса на политическа независимост, с проблеми в обществените медии, но Стоян има конкретна история, която да ни разкаже и е много ужасяваща.

Стоян Тончев работи в Либерта. Работил е като разследващ журналист за местната телевизия преди да създаде своята онлайн платформа и проект „Зад кулисите“ (zadkulisite.com).

Заради неговите журналистически разследвания през 2016 г. е преживял опит за убийство, нещо което мисля е станало и през 2020 г. Стоян, разкажете Вашата история. Какво се случи с Вас? И каква поука може да си извадим от този случай?

Стоян Тончев: Здравейте на всички! За първи път участвам на международна журналистическа конференция – Среща на Върха на MFRR и благодаря за поканата към мен и предоставената възможност да разкажа своята историята.

Заради журналистическата ми дейност и участието ми на местните избори в Поморие като кандидат за общински съветник през 2015 г., през 2016 г. срещу мен се извършва опит за убийство – бях пребит жестоко от маскирани лица, с изпочупени нос, скули, чене и с комоцио. Едва оживявах след интервенции. Не можех да се храня нормално 3 месеца и се възстановявах от покушението повече от година. Истинските поръчители и извършители на зверския престъпен акт не са открити от българските Прокуратура и Полиция и до този момент. А в моя град Поморие имената им са известни!

От 2016 г. съм част от екипа на сайта за разследваща журналистика Bivol.bg. Паралелно с това през 2018 г. създадох онлайн медията Liberta.bg.

В началото на 2020 г. бях поставен под наблюдения, следяха ме и се направи нов опит за покушение срещу мен. Вместо да бъде защитен след подаден от мен сигнал на Спешен телефон 112, Полицията и Прокуратура на Република България се опитваха да ме изкарат невменяем, луд. Нещо повече, бях нападнат пред моя дом от непознато за мен лице, в присъствието на полицай, който стоя и гледа безучастно. Спасиха ме две лица, които ме придружаваха. На случая са свидетели също така мои приятели, роднини и съседи. След това бях измамен от полицаи да изляза от дома си и да отида в Полицейското управление на Поморие под предлог, че трябва да разпознавам лица, които са ме следяли. Вместо това бях отвлечен от полицаи и принудително настанен в Психиатричната клиника в Бургас без да ми е извършен преглед. Бях поставен в изолатор, под видео наблюдения и най-странното е, че не бях сам в стаята. След близо 24 часа престой там, бях освободен да се прибера в моя дом, като заключението на психиатри и психолози е, че съм психически здрав.

Тогава срещу мен се изфабрикува сигнал от несъществуващи хора, Прокуратурата образува досъдебно производство и бях подложен на агресивни институционални репресии от българските Полиция и Прокуратура. Полицаи постоянно ми звъняха по телефона или на вратата на дома ми. Те искаха да ми бъде направена втора психиатрична експертиза, защото резултатите от първата, със заключение от психиатри и психолози че съм психически здрав, явно не е удовлетворявала Прокуратурата на България. Нещо повече! Преди седмици трябваше да изляза от България и да посетя друга страна. На границата служителите на Агенция „Митници“ ми съобщиха, че съм обявен за национално издирване и има забрана от българската Полиция да напускам България. Служителите на граничните служби бяха много любезни с мен и ме увериха, че ще ме оставят да изляза от страната, само ще трябва да приема и разпиша полицейска призовка, че трябва да се явя на 4 март 2021 г. в полицейското управление на Поморие за разпит.

Причината за институционалните репресии над мен като журналист през 2020 г. е разследването ми за корумпиран висш магистрат на България, който получава пари, за да прекратява разследвания и повдигнати обвинения срещу знакови български олигарси и мафиоти.

В българската Полиция работят и много съвестни и честни полицаи, но те са мачкани, защото като цяло българската Полиция е една много строго организирана престъпна група (ОПГ).

Българските полицаи биеха, обгазяваха и арестуваха български журналисти, както и други протестиращи граждани на демонстрациите в София през 2020 г., на които се искаха оставките на Премиера на България Бойко Борисов и на Главния прокурор Иван Гешев.

Европейският съюз и неговите органи трябва да бъдат по-строги към България, защото на практика ЕС от 10 години финансира и угоява с парите на европейските данъкоплатци политическата мафия и олигархията в България, а българският народ тъне в мизерия и изчезва. Топим се като нация.

В България проблемът със свободата на словото е, че цели медии и отделни журналисти масово се автоцензурират поради финансовите си зависимости и обвързаности с властта в България. Голяма част от тях не отразиха репресиите на Полиция и Прокуратура над мен, например Радио Свободна Европа, Дневник, Капитал, БТВ, Нова Телевизия, Сега, Mediapool. Те си мълчаха за моя случай. Но някои от тях взимат пари от фондацията „Америка за България“, „Капитал“ взима милиони от Европейската комисия. Радио Свободна Европа, какво направихте, колеги?! Защо си затворихте очите за моя случай?!

В България има извънпарламентарни партии, които ще участват на парламентарните избори на 4 април и се обявяват за демократични и защитаващи свободата на словото. Ще дам пример с конкретна партия, която цензурира журналисти, за което имам свидетели и доказателства. Журналистът съм аз. Партията участва в коалиция, която се казва „Демократична България“. Партийни лица от „Демократична България“ и кандидат-депутати цензурират журналист във Фейсбук. Свързват се с хора, които администрират Фейсбук-групи и Фейсбук-страници и настояват да се свали публикацията ми. Обаждаха се на друг човек, който препубликува моята публикация и видео за тяхната единствена партийна конференция, която според мен, а и според много други хора и юристи, е фалшива, за да я свали от профилната си стена.

Проблемът с българската Полиция е много голям. Тя трябва да бъде реорганизирана и осъвременена, но това не може да се случи, ако управляващите в България не бъдат сменени.

Моите предложения са да бъдат стартирани всички сигнали по Магнитски в САЩ и да бъдат обявени публично от САЩ съответните лица, срещу които са подадени, както и да им бъдат наложени санкции. Те знаят имената им - българският олигарх Делян Пеевски, например. Да влезе по-бързо в съда в Ню Йорк за разглеждане по същество исковата молба по антикорупционня американски закон РИКО. Европейската прокуратура да повдигне обвинения по сигналите, които има, за източването на евросредства в България и временно да бъдат замразени финансово потоците на пари от ЕС към България за Правителството по оперативни програми, докато Европейската комисия се организира да приложи по строг мониторинг и контрол при харченето и разпределянето на евросредства в България.

Българските журналисти и медии да получават директно пари от Европейския съюз, за да бъдат свободни, а не Правителство или Общини да разпределят евросредствата за медии, като така ги опитомяват да им служат и да не разкриват Истината за огромната корупция в България и задушената свобода на словото.

И нека ви кажа за моята Мисия. Моята мисия е да казвам Истината! Затова се нуждая от финансиране, за да мога да показвам Истината. Това е моята история.

Искам да изкажа големи благодарности на моя колега Асен Йорданов - директор на Бивол и на главния редактор Атанас Чобанов. Специални благодарности на Media Freedom Rapid Response (MFRR), European Centre for Press and Media Freedom, International Press Institute, Mapping Media Freedom и другите организации, на Съюза на българските журналисти (СБЖ), на българските телевизии - Телевизия Евроком и 7/8 TV, нa българските новинарски сайтове - Frognews, Fakti.bg, Bivol.bg и много други, които разказаха за моя случай. Благодаря и на вас, много ви благодаря!

Рене Шрьодер: Ние ви благодарим, много ви благодарим! Било е много тежко преживяване за Вас, както и за нас да чуем за Вашия случай. За информация, Вашият случай е докладван на Президента на Съвета на Европа и на Платформата за безопасност на журналистите.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.2 от 38 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
ТаУмВзе
2 Отговор
Вече журналистика не съществува драги мой! Изкуствения интелект, вече замени човешката представа. За пример, загледайте се как играят децата днес.

Оценка:
-10 +29

Наблюдател
3 Отговор
Запада очевидно има интерес от бедна и корумпирана България защото много добре са наясно какви ги вършат управляващи, прокуратура и съд реално превърнали се в авангард на организираната престъпност!

Коментиран от #15


Оценка:
-11 +49

въпросче
4 Отговор
Защо половината от статията е на латиница? Не може ли цялата да е на кирилица? Да не живеем в Ингилизко?

Коментиран от #7


Оценка:
-14 +26

5
Този коментар е премахнат от модератор.
боко ПКП
6 Отговор
МИСИРКИ!

Оценка:
-4 +21

Аз предлагам
7 Отговор

До коментар #4 от "въпросче":


ЦЯЛАТА СТАТИЯ ДА Е НА ЛАТИНСКИ .....ТЪЙ МНОГОУВАЖАВАНИЯ ЖУРНАЛИСТ ЩЕ БИЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ НА ОЧИ , СЪС СВОЯТА КОМПИТЕНТНОСТ И НАЧЕТЕНОСТ !!!! ЩЕ ЛИЧИ КОЛКО МНОГО СЕ Е ОГРАМОТИЛ И ИЗУЧИЛ .....ЕЕЕЕЕ УЧЕНОТО СИ Е УЧЕНО ...АКО НЕ ЗНАЕ ВИЦА ЗА СЕЛЯНИНА КОЙТО ИЗПРАТИЛ СИНЪТ СИ ДА СЛЕДВА И КАК СЕ ЗАВЪРНАЛ.....ЩЕ МУ ГО КАЖА !!!!

Оценка:
-9 +13

ПЕЕВ
8 Отговор
БЪЛГАРСКИЯ КАЗАН В АДА НЯМА ПАЗАЧ,ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО НЕГО.

Коментиран от #20


Оценка:
-13 +12

9
Този коментар е премахнат от модератор.
Дедо
10 Отговор
Разследващата журналистика у нас е ликвидирана! Изчезнаха и В. Ахчийска, и М. Михнева, и В. Иванов, от време на време М. Бенатова показва, че е във форма и не се страхува. Главния редактор на сп. Космос го отнесе.... С една дума всички разбраха, че заниманието не е здравословно. Коментарните сайтове трият безогледно. Та това са "заслугите" на мафията СИК, яхнала държавата през последните години, начело с най-големия ( за момента) мафиот в новата ни история!

Оценка:
-4 +13

!!!?
11 Отговор
Това Поморие не беше ли руски Анклав !!!?

Оценка:
-15 +4

Време е за Възраждане
12 Отговор
САМО ЕДНА КРИТИКА:. ЗАЩО СЕ ОБРЪЩАТ БЪЛГАРИТЕ ЗА ПОМОЩ КЪМ САЩ ??????????? ИЛИ КЪМ ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ ?????????????

Коментиран от #14


Оценка:
-6 +4

ДОКТОР ХАУС
13 Отговор
ЛЪЖЕЦА - ЖУРНАЛИСТ ДА ПРЕСТАНЕ ДА СЕ ЗАВИВА С МОКРИ ВЕСТНИЦИ!

Оценка:
-15 +6

гост
14 Отговор

До коментар #12 от "Време е за Възраждане":


Към кого?

Оценка:
-2 +3

XxxL
15 Отговор

До коментар #3 от "Наблюдател":


Така е . Ако няма корупция в НС ще бъде празно. Няма да има кандидати за депутати.Няма да има и полиция и държавни служители. Държавата ще замре.За това корупция има във всички държави.

Оценка:
-1 +7

Терминал 2
16 Отговор
И идвай при нас.

Оценка:
-0 +2

Проверено
17 Отговор
Ще ви кажа само че Гешев има контакти с БГ мафиоти които работят с Италианци,занимават се с дрога,внос коли,трафик всякакъв,изнудване!Тези хора ги пазят полицията,ДАНС,прокуратура,ако сте неудобен на властта ще ударите навсякъде на камък в БГ институциите!

Оценка:
-1 +7

А бе
18 Отговор
На този клоун няма ли да спрете да му правите реклама? И най-сетне какво е журналистическото в биографията му, а?

Оценка:
-7 +2

Конник
19 Отговор
Публикувано във факти.бг: Българските полицаи биеха, обгазяваха и арестуваха български журналисти? Найстина ли? Този Тончев мрази българите! Бивола рие, рие и хвърля земята на гърба си!
Да спрели европарите. И кой ще плаща липсата след това? Народа!

Оценка:
-7 +4

хсхдътдгд
20 Отговор

До коментар #8 от "ПЕЕВ":


Много добре прави.И аз като науче за нещо нередно,топя институциите където трябва.

Оценка:
-0 +4

АУУУУУ
21 Отговор
Браво... А защо не предложи ако може и да пуснат атомна бомба.... Може пък тогава да ти дадат някой бонусче тези хубави родолюбци дето ти плащат за този бълвоч.... Казваш че нашите журналисти са те защитили от управляващите... Тогава защо се опитваш да орежеш помощите за народа.... И ТЕ РЕКЛАМИРАТ КАТО РОДОЛЮБЕЦ 🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬

Оценка:
-0 +3

Устрем
22 Отговор
В България управлението 30 години
попадна в ръцете на малограмотник,
лакоми провинциални еснафи, направлявани и поддържани от оли
гариси, новобогаташки и отявлени
бандити, мошеници. Тази зган трайно
се за гнезди във всички сфери на на
шият живот. Прокуратура, съдии, по
лиция, администрация пият кръвчица
та на овчедушният българин. Отново
същите искат да ни управляват. Дру
гите не са по различни. Изходът е един! Да се разлюти и разтърси здра
во спящият роб, за да си върне е чо
вешкото достойнство и Родината!

Оценка:
-0 +2

UYU EU
23 Отговор
Все пак от глог на трън си е напредък.Налага се да изберете и изтърпите по-малкото зло, щото за друго сте негодни.Негодяи

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5