Last news in Fakti

25 Март, 2021 12:46 5 979 27

Тревога! Болни от COVID-19 развиват непознат досега диабет

  • коронавирус-
  • паднемия-
  • диабет

За щастие, за повечето болни това е преходно състояние

Тревога! Болни от COVID-19 развиват непознат досега диабет - 1
Снимка: БГНЕС

Председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски предупреди за непознат до този момент диабет, който някои болни от Ковид развиват.

"В резултат на прилагането на големи дози кортикостероиди и дексаметазон се провокира неоткрит досега диабет при заразените с коронавирус. За щастие, за повечето болни това е преходно състояние, както и високото кръвно. Това е страничен ефект от лечението, съчетано с действието на вируса. След около три месеца от преболедуването този диабет изчезва при болните", уточни Мутафчийски.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стрелата

    40 4 Отговор
    Браооо диабет пък изчезва кое е тва животното...

    Коментиран от #8

  • 2 366336

    17 22 Отговор
    Защо никой не споменава за зимните курорти, от там тръгна всичко
  • 3 ОСТАВКА

    38 3 Отговор
    ИДИ.О.ТИ
  • 4 Азззззззззз

    56 3 Отговор
    Няма никакъв диабет. Вкарват в храната отрови и ни разболяват.Държавата вече е враг на народа

    Коментиран от #10

  • 5 Излишна ПАНИКА

    41 4 Отговор
    НоооооИ ТЯ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗДУХВА...... КОРТИКОСТЕРОИДИТЕ СА ОПСНИ В ГОКЕМИ ДОЗИ ТВА И ДЕЦАТА ГО ЗНАЯТ. МУФТАФЖИЙСКИ ТРУПА ТОЧКИ И ОТ НИЩОТО....
  • 6 ЗАТВОР

    44 5 Отговор
    ЗАТВОР ЗА ЦЕЛИЯ НОЩ НЕЗАБАВНО!
  • 7 Петър

    17 3 Отговор
    А жена ми Иван се изпуска, не може да задържа мускулатурата в областта на седалището си. А преди този коварен враг COVID 19 си имахме нормален полов живот.
  • 8 Абв

    3 8 Отговор

    До коментар #1 от "Стрелата":

    Пр....к

    Коментиран от #15

  • 9 Българин

    32 4 Отговор
    Тоест лекарствата го предизвикват диабета, но въпреки тва ковида е виновен, ех генерале, генерале...Цицероне, Цицероне...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 лекар

    16 1 Отговор
    Спрях ракията ,и минах на водка !!!! Послушайте ме и няма да имате захар

    Коментиран от #26

  • 12 Алфа Ромео

    13 2 Отговор
    Абе не само, всички болести произлизат вече от Които. Наредбата на СЗО е всички грипове и остри респираторни заболявания независимо от причината да се диагностицират като Коеи, но нашите лакеи се престарават както винаги, справка сайта на НЗОК или в клипа на Пасков, "Странни документи на НЗОК .................."

    Коментиран от #13

  • 13 Алфа Ромео

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Алфа Ромео":

    ...да се чете Ковито и Кови....
  • 14 3,14К

    15 2 Отговор
    Погребалния агент си изпълни заканата, че ще се мре яко. Като началник на щаба, който трябва да предлага мерките за противодействие на вируса, успя да ни класира на второ място в света по смъртност. А ако остане след 04. 04., сигурно ще сме първи.
  • 15 Стрелата

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Абв":

    Ге... Йтак
  • 16 Рошко

    11 2 Отговор
    Всяка втора статия с ковид, хора не им се връзвайте всичко е психология
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 2 Отговор
    На други им се оправят проблемите по кпъвоносната система и сърцето....Както казва Чудомир-Кой както я нареди.....
  • 18 Story

    3 2 Отговор
    Егати клибайта е тази тъпа статия.
  • 19 По Мутафчийски

    7 1 Отговор
    Браво колега!!! Най-накрая научихте, че медикаментите имат странични въздействия. Да бяхте чели внимателно физиология, патофизиология и фармакология, там тези неща отдавна са "открити".

    Коментиран от #20

  • 20 хахахахаха

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "По Мутафчийски":

    Ама как така бе сопол?
    Аз мислех че само "отровните ваксини" били имали "странични ефекти"... Банту.скотове такива.

    Хахахахахахахаха
  • 21 гост

    5 0 Отговор
    Какъв нов,неоткрит диабет ги гони тия.Някой нов "диабетен" щам ли ? Диабета има две разновидности : Едно,две ,и така наречения ,,безвкусен" диабет,много рядко състояние. В случая се касае за страничен ефект от дългосрочна употреба на кортикостероиди.Естествено че ще отшуми след спиране на медикамента който го е предизвикал.
  • 22 Бай Х

    1 0 Отговор
    В най-общи линии лечението протича по следния начин: в зависимост от продължителността на конфликта се ориентират и крайните стойностите на серумната глюкоза. Не е фатално ако кръвната захар на гладно остава 130 мг%, с това може да се живее. За правилната терапия е целесъобразно да се използва инсулин; трябва да се знае, че в случай на колебание, по-високите дози инсулин са многократно по-опасни (хипогликемичен шок, завършващ понякога със смърт!!!), отколкото по-ниските дози от необходимото. Дори и при стойности на серумната глюкоза от 500 мг%, нищо не може да се случи. Разбира се, придружаващите обстоятелства трябва много добре да се проучат (конфликтната ситуация, серумните стойности и тенденции, приемането на противозачатъчни хапчета и др.), за да се избегнат изненади. Също така трябва да се има предвид и възможността от конфликтни рецидиви, защото не живеем във вакуум. Терапевтът не бива да се обезкуражава, ако при пациента, след едно подробно обсъждане на конфликта, вместо да се понижат стойностите на кръвната захар, те се увеличат, защото разговорът често действа като силен рецидив.

    Коментиран от #23

  • 23 Бай Х

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Бай Х":

    Става дума за това не да се намери някакъв трик, който да премахне диабета – това е нелепост – нужно е съпреживяване и здрав човешки разум, както и сътрудничество със съответните членове от семейството на пациента, за които става въпрос. Нека да избягваме да играем ролята на мисловна полиция! Не бива да злоупотребяваме с доверието на пациентите. Всеки добър терапевт знае, че това също си има граници. Когато пациентът усети, че пред него стои човек и професионалист, той ще му гласува нужното доверие.



    Към този инструментариум на временното „терапиране” на диабета, се прибавят и други инструменти, при което чрез целенасочено даване на хормони (противозачатъчни) на млада жена левичарка, можем симптоматично да се справим с диабета и да се примирим с хипогликемията, която би могла да бъде овладяна чрез често приемане на храна.



    Обърнете внимание, че това са само временни помощни средства, докато се намери решение на конфликта, предизвикал диабета

    Коментиран от #24

  • 24 Бай Х

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Бай Х":

    Знанията, с които се борави сега в медицината – бърз инсулин, бавен инсулин, диета (порцион), намаляване на кръвната захар чрез движение – са само предпоставка.



    Независимо от това, че моите бивши колеги ми отнеха правото да практикувам и ме хвърлиха в затвора, заради откритията ми, всеки трябва да уважава тези факти, дори и да не иска, просто защото те са правилни и това може да се докаже
  • 25 Мутафчийски стига с твоите измислини въл

    8 0 Отговор
    Категорично Не! В Испания носим маски от началото на миналото лято на вън, имаме и вечерен час и какво от това, нищо не се е променило. Още сме в извънредно положение, 5 000 000 безработни, фалити, много хора нямат дори помощи. Децата с маски в клас от септември, физическо играят с маски, още да изброявам ли?? Всичко е пунта мара. Богатите станаха по-богати а бедните вече са на дъното!!
  • 26 яко ни лъжат

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "лекар":

    ТОТАЛНА,ЛЪЖА И ИЗМАМА. ПИНГВИНА ДЖЕНЕРАЛ ОТКРИЛ ДИАБЕТ ТИП 3 . ПОЕВЯВА СЕ ДИАБЕТА И ПОСЛЕ ИЗЧЕЗВА. ТОЯ ПИГВИН ПИШЕ НОВ ТРАКТАТ ПО МЕДИЦИНА, ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА УНИЩОЖЕНИТЕ КЛЕТКИ ПРОИЗВЕЖДАЩИ ИНСУЛИН. АМИ ЗАРАЗЯВАЙТЕ СЕ ДИАБЕТИЦИ ЗА ДА ВИ СЕ ВЪЗСТАНОВИ ФУНКЦИЯТА НА ПАНКРЕАСА!!!!! НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ, ЗАРАЗЯВАЙТЕ СЕ!!!!!! НЯКОЙ ТУК ЯКО ЛЪЖЕ, ПИНГВИНА ИЛИ МИСИРКИТЕ ИЛИ ЗАЕДНО.
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Чaй oт мeнтa:
    Пригoтвянe: В гoлямa ТЕРМОЧАША oкoлo 400 мл., жeлaтeлнo cтъклeнa, двe пликчeтa пo 1-1,5 гр. ce зaливaт c ВРЯЛA ВOДA и чaшaтa ce пoхлупвa. Тaкa cтoи oкoлo 1-1,5 чaca . Cлeд кoeтo ce пoдcлaждa пo жeлaниe и ce пиe нaвeднъж.
    Дoзa: НАЙ-МАЛКО двa пъти днeвнo, cутрин нa глaднo и вeчeр прeди cън...
    Cрoк: Cлeд 3 дни, чoвeкът cтaнa oт крeвaтa здрaв...
    -Пaрaлeлнo c тoвa, eдин път нa дeн, oбщ рeфлeктoрeн мacaж нa cтъпaлaтa oт "мacaжиcт". Пoчвa ce c дяcнoтo хoдилo. Прoдължитeлнocт 5-7 дни, дo oтшумявaнe нa бoлeзнeнитe зoни.