Last news in Fakti

26 Март, 2021 10:52 3 450 32

Ресторантьори не получават помощи, защото са длъжници към НАП

  • заведения-
  • ресторанти

Около половината от кандидатствалите все още не са получили компенсации

Ресторантьори не получават помощи, защото са длъжници към НАП - 1
Снимка: БГНЕС

Помощите за бизнеса отново се бавят. По данни на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), около половината от кандидатствалите все още не са получили компенсации.

Мартин Вълев е управител на пицария. Кандидатствал е за субсидията от 20% от оборота, но към края на месеца все още не е получил помощите за февруари.
"Получихме средствата за декември и януари, но със забавяне, сега чакаме за февруари, още не сме ги получили", сподели пред Bulgaria ON AIR Вълев.

"От 8560 заявления на неработещи ресторанти са изплатени около 4 хиляди. Това означава, че половината от бранша не е получил компенсации", заяви председателят на БХРА-Русе Красимир Иванчев.

Оказва се, че обектите, които не са получили средствата по мярката за първите два месеца, дори не могат да кандидатстват за февруари.

"Не може да получите и да си подадете заявлението за февруари, което е крайно неудобно, защото и то има срок. И срокът му е до 11 април", обясни Иванчев.

Друга част от бранша въобще не е имала възможност да се възползва от антикризисните мерки. Сред тях е и Пламен Йосифов. Той не е успял да кандидатства, след като опитал да пренасочи бизнеса си.
"Аз лично не съм кандидатствал, защото имам задължения към НАП. Тогава, когато трябваше да дам пари за осигуровки тук, ги дърпах за заведението в София, за да може да се завърти колелото. Те така ни затвориха, че си останаха задълженията. Около 7 хиляди лв. дължа към НАП. Счетоводителката каза, че няма да получа нищо, защото сме длъжници. И персоналът не може да кандидатства. От този омагьосан кръг няма излизане", каза Йосифов.

Според ресторантьорите след поредното затваряне се очаква сериозен отлив на персонал.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Чакал

    37 5 Отговор
    Въпреки ,че отчитат 20 процента от оборота ,пак са длъжници.Ако държавата ги натисне тези заведения оборотите да излезат на светло ,ще има още много пари за крадене.
  • 2 закривай

    25 11 Отговор
    Ресторантьорите дължат съществуването си на гербаджиите. Само гербаджиите имат пари да ходят по ресторанти.

    Коментиран от #23

  • 3 Последния Софиянец

    15 2 Отговор
    Осигуровките се отлагат и трупат с години и цели заведения фалират заради тях.Знам такива случаи.

    Коментиран от #12, #14, #18, #31

  • 4 ЪРП

    27 13 Отговор
    НЯКОЙ ДРУГ ДА ЗАБЕЛЯЗА ,ЧЕ ИМАШЕ БУМ НА ЗАБОЛЕЛИТЕ, ТОЧНО СЕЛЕД ВАКСИНАЦИИТЕ?????

    НЯКОЙ ДРУГ ДА ЗАБЕЛЯЗА ,ЧЕ ПОЧТИ ВСИЧКИ ВАКСИНИРАЛИ СЕ СЕ РАЗБОЛЯХА СЛЕД НЯКОЛКО ДНИ??????

    НЯКОЙ ДРУГ ДА ЗАБЕЛЯЗВА ,ЧЕ СЕ ПОЛЗВАТ МИЛИОНИ ДВУКРАКИ ЗА ЛАБОРАТОРНИ МИШЛЕНЦА ?????????

    А, НЯКОЙ ДРУГ ДА ЗАБЕЛЯЗА ,ЧЕ ОТ ФЕВРУАРИ 2020 ДО ЕСЕНТА НА 2020 НИЕ В БЪЛГАРИЯ БЯХМЕ С НАЙ-МАЛКАТА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ В СВЕТА И ЦEЛИЯТ CВЯТ ГO OТДAВAШE ТOВA ,ЧE CМE НAЙ-ВAКCИНИРAНAТA НAЦИЯ C БЦЖ ВAКCИНAТA ?????????

    А, НЯКОЙ ДРУГ ДА ЗАБЕЛЯЗА, КАКВО СЕ СЛУЧИ СЛЕД КАТО БРУТАЛНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ ЗАБРАНИХА ДА ИМА ОТДЕЛНИ КОВИД БОЛНИЦИ И ЗАБРАНИХА НАЙ-ИЗКОННОТО ЧОВЕШКО И КОНСТИТУЦИОННО ПРАВО НА БЪЛГАРИТЕ ДА СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЧНИ ОТДЕЛЕНИЯ ОТ ВСИЧКИ ДРУГИ ВСЕВЪЗМОЖРИ ХРОНИЧНИ БОЛЕСТИ И ИМ ЗАБРАНИХА ОПЕРАТИВНАТА ПОМОЩ????????????????????????????????

    Коментиран от #5, #11

  • 5 честен ционист

    5 17 Отговор

    До коментар #4 от "ЪРП":

    А ти не забеляза ли, какво ви каза деди: Едмон де Ротшилд: "През 2030 г. няма да има нито държава България, нито живи българи!"
  • 6 Баце ви Боко

    16 5 Отговор
    Не получават помощи защото не са гербави!
  • 7 Ели Оригинал

    10 5 Отговор
    Що за цинизъм?
    И не можеше помощите директно да стигнат до всеки един българин?
    Сметки ток, парно, както в Белгия?
    Наемите за малък и среден бизнес да се замразят, както и сметки по поддръжка, изплащания по кредити и лихви да се замразят?
    Какъв е периодът, в който малкия и среден бизнес дължат пари, да не се окаже март, и свързаните с него "затваряния"?
    Парите можеха да стигнат до всеки БГ гражданин без посредници, както и до малък, и среден бизнес, с преференции и др.

    Коментиран от #19

  • 8 ДПС прави избори в Мадан, с ориз, брашно

    18 1 Отговор
    ДПС прави избори в Мадан, с ориз, брашно и сол. Повечко сол, че солено да им излезне на хората гласуването за олигархичната структура ДПС. Срам и позор! Унизително. Дано солта накрая изядат точно ДПС - скрития коалиционен партньор на Борисов!

    Коментиран от #13

  • 9 Шкафче

    9 2 Отговор
    Айде да идва най-сетне 04.04, че се не трае повече!
  • 10 Съсипана България

    4 3 Отговор
    От Толупа и партията му.
  • 11 гост

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "ЪРП":

    Не, само ти си го забелязал, защото си много "УМЕН", светът ряпа да яде .А да си забелязал ,че в този форум са най знаещите, можещите , забелязващите , разбиращите, абе най, най по всичко .
  • 12 Бивш барман без осигуровки.

    28 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    А ти приятелю някога плащал ли си осигоровки на персонала си и на колко часа си ги осигурявал на 2ч.или на 4ч? Заради един такъв като тебе неможах да се пенсионирам лъга ме че ми е плащал осигуровките за 2001 и 2002 така че ковид пандемията и локдауна са вашето наказание господа ресторантьори.

    Коментиран от #32

  • 13 гост

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "ДПС прави избори в Мадан, с ориз, брашно":

    ДПС така прави избори от 30 години .Имаше и по интересни неща ,като организация на екскурзии из страната плащани от ДПС .
  • 14 Който неработи нетрябва да яде.

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    На кой му пука за кръчмарите и персонала им ?????????????? Работа има навсякъде, то и аз искам да си обръсна краката да сложа една къса поличка и да стана сервитьорка ама блъскам на обекта. Това е принципът "КОЙТО НЕРАБОТИ НЕТРЯБВА ДА ЯДЕ".......
  • 15 Зор да си пробутат ваксините😣😣😣

    3 3 Отговор
    Зор да си пробутат ваксините😣😣😣

    Коментиран от #17

  • 16 Тиква

    11 4 Отговор
    Е то има ли някой, който да не е длъжник на НАП? И като те пуснат на пързалката ЧСИ и после колекторска фирма и плащаш Тройно! Не им пука, праскат едни лихви и такси от които свят да ти се завие. Кога ще спре това мародерство към народа?
  • 17 Лилява

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "Зор да си пробутат ваксините😣😣😣":

    Никои не те кара на сила да се ваксинираш!!!!Това е само твой проблем.
  • 18 Метачка

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Трябва всички кръчми и ресторанти да станат пак държавни давидим тогава дали ще има проблем с осигуровки и данъци, а такива като теб да хващат метлите и на улицата.

    Коментиран от #20, #22

  • 19 Лейка

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ели Оригинал":

    И не е само в Белгия! И в Румъния даже. Правителството помага реално. Тук се един говори само за раздадени пари и нищо! Как пък един поне познат не ми каза - получих помощ! Нула до нула. След изборите - съд и затвор за тях.
  • 20 Последния Софиянец

    2 4 Отговор

    До коментар #18 от "Метачка":

    В Чистотата са расисти.Взимат само роми като тебе.

    Коментиран от #21

  • 21 Метачка

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Последния Софиянец":

    А ти пускаш ли роми в кръчмите си ???
  • 22 ха-ха

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Метачка":

    Него, не го мислѝ. Като влезе в парламента, бизнеса му ще потръгне. За какво мръзна по мостовете :-)
  • 23 Гербаджия

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "закривай":

    Завиждаш ли голтак ? Само некадърните, дето и двете им ръце са там дето слънце не огрява, могат да изръсят подобна глупост. Продължавай все така. Гледай сега на изборите колко много хора ходят на ресторант.

    Коментиран от #30

  • 24 Дидо

    6 0 Отговор
    Заради ресторантьорите вчера пак затвориха магазините до 300 кв.м. Преди щабът казаваше на Борисов какво да прави сега го командва Алибегов ли беше или Гъзиберов.Онази маймуна дошла от джунглата.
  • 25 Димо

    6 2 Отговор
    По логиката на НАП би следвало в жилищен блок в който има длъжници към държавата да не се санира безплатно,защото разхода на апартамент възлиза поне на около 20 хиляди лева!Така отново държавата дели хората по необясним критерий.Разликата е ,че оня в блока няма да ги внесе никога,докато този с ресторанта е длъжен ,за да продължи бизнеса си!?!
  • 26 СЕВЕРОЗАПАДА

    4 0 Отговор
    А, ГА РУЧАХА КИФТЕТАТА ЗАЩО НЕ МЪЦАХА?
  • 27 Ася

    5 1 Отговор
    Тези ресторантьорите и 5 години на не получават помощи пак ще имат пари за ядене защото всичките работят в сивия сектор и не плащат данъци а сега искат от нашите пари.
  • 28 НРБ

    5 0 Отговор
    Нормално да няма помощи за тези, които лъжат държавата...НАП !!! Те нямат нужда от помощ, бая пари са скъсали, имат къщи, коли луксозни и все някой им е длъжен? От помощ имат нужда работниците в ресторантите, които са осигурявани на 4ч и сега нямат за хляб пари !!!
  • 29 АЛ ЙОРДАНОВ

    2 0 Отговор
    ОНОВА СЕ ХВАЛИ ,ЧЕ ДАЛ ....АМА НИКОЙ НЕ Е ВЗЕЛ
  • 30 Дизел

    1 3 Отговор

    До коментар #23 от "Гербаджия":

    Даа, добър коментар. Наистина ще се види че много българи ходят на ресторант. А шепа комунисти пишат по фацебук че не работят а искат да ядат.
  • 31 КЛЕК ШОП БИЗНЕС

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    МАЙ МАЙ СИЧКО ШЕ СИ КАЖЕТЕ... СПОКОЙНО ИДВА БОРИСОВ ЧЕТВЪРТИ .......😬😬😬😬
  • 32 ОСИГУРОВКИТЕ ТИХИЯ УЖАС

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бивш барман без осигуровки.":

    НА КРЪЧМАРЯ😬😬😬😬И БЕЖОВ БИЗНЕС😂