Last news in Fakti

26 Март, 2021 17:40 2 639 21

Търговците на дребно за отварянето и затварянето за часове: „Спрете да ни разигравате!“

  • българска ритейл асоциация-
  • мерки-
  • отворено писмо-
  • магазини-
  • затваряне-
  • локдаун-
  • търговци

От Българската ритейл асоциация предлагат вместо досегашното правило за 1 човек на 3 кв.м., да се въведе нов стандарт: максимум 1 човек на 8 кв.м.

Търговците на дребно за отварянето и затварянето за часове: „Спрете да ни разигравате!“ - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

„Решения и заповеди се издават и отменят в рамките на часове. Отваряте ни и ни затваряте вече в един и същи ден. Спрете да ни разигравате!“.

Това заявяват от Българската ритейл асоциация (БРА) по повод издаденото вчера указание на Министъра на икономиката за отварянето на нехранителните магазини и отмяната на същото това указание часове по-късно от министър-председателя Бойко Борисов. По-рано днес те изпратиха поредно отворено писмо към премиера Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Кирил Ананиев и министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

Три дни след затварянето си, вчера по обед нехранителните магазини отвориха на ограничена търговска площ до 300 кв. м съгласно „указанието“ на Министъра на икономиката Лъчезар Борисов. Търговските обекти с вход откъм улица или паркинг имаха зелена светлина да преорганизират дейността си. Няколко часа по-късно обаче премиерът Бойко Борисов отмени указанието на министъра на икономиката и разпореди на магазините за нехранителни стоки с площ над 300 кв. м да затворят. Един от мотивите му беше „равнопоставеност на браншовете“.

„Първо трябваше да организираме дейността си според указанията на Министъра на икономиката. Върнахме хората на работните им места. Координирахме процеса с Инспекция по труда. Преговаряхме с наемодатели, организирахме търговските си площи. Следобед трябваше да обясним на клиенти, доставчици и партньори, че затваряме. И да върнем хората по домовете им“, казват от БРА.

БРА излиза и с ново предложение относно дейността си в опит да спасят своя бизнес. Вместо досегашното правило за 1 човек на 3 кв.м., да се въведе нов стандарт – максимум 1 човек, включително клиенти и персонал, на 8 кв.м. Това ще ограничи струпването на хора в магазините, търговците няма да спрат да работят и оборотите им няма да са така драстично засегнати, както в момента, в хазната ще има повече постъпления по ДДС и по-малко потребност от държавна подкрепа, казват от БРА.

От БРА посочват, че с новото предложение в един магазин от 30 кв.м. ще има само по трима човека, а в един магазин от 1500 кв.м. – до 187 човека. Правилото трябва да важи за всички, категорични са от БРА – за малки, големи, хранителни или нехранителни магазини, в или извън търговски център. БРА апелира за отваряне на всички магазини при еднакво ограничение за всеки ритейлър.

В отвореното си писмо БРА пояснява, че новата мярка ще позволи на търговците да работят при този режим дори 3 месеца, вместо да отварят и затварят в рамките на броени часове в един и същи ден.

Сектор търговия на дребно осигурява прехраната на близо 300 000 души в страната, както и голяма част от приходите на държавата във вид на данъци и осигуровки, припомнят от асоциацията. Търговците на дребно не са престанали да внасят данъци и осигуровки във хазната въпреки промените в решенията, указанията и заповедите на правителството, които се сменят вече в рамките на броени часове, казват още от БРА.

Публикуваме и цялото писмо на Българската ритейл асоциация без редакции:

"По повод издаденото вчера, 25.03.2021г. указание на Министъра на икономиката за отварянето на нехранителните магазини на до 300 кв. м търговска площ и отмяната на същото това указание часове по-късно от Министър-председателя, съобщаваме, че всички наши членове реагираха изключително остро! Решения и заповеди се издават и отменят в рамките на часове; магазини се отварят и затварят вече в един и същи ден!

Първо трябваше да организираме дейността си според указанията на Министъра на икономиката. Върнахме хората на работните им места. Координирахме процеса с Инспекция по труда. Преговаряхме с наемодатели, организирахме търговските си площи. Следобед трябваше да обясним на клиенти, доставчици и партньори, че затваряме. И да върнем хората по домовете им.

В пореден отчаян опит да спасим бизнеса си или поне това, което е останало от него, ние, членовете на БРА излизаме с ново предложение. Всички магазини да отворят отново, като вместо досегашното правило за 1 човек на 3 кв.м., да се въведе нов стандарт – максимум 1 човек/вкл. клиенти и персонал/ на 8 кв.м. Това ще ограничи струпването на хора в магазините, търговците няма да спрат да работят и оборотите им няма да са така драстично засегнати, както в момента, в хазната ще има повече постъпления по ДДС и по-малко потребност от държавна подкрепа. Това би гарантирало и равнопоставеност вътре в браншовете, защото правилото за ограничение от 300 кв .м може да се нарече дори дискриминативно спрямо представители от един и същи бранш, но различаващи се по площи.

При затваряне на моловете и търговските центрове, клиентите се концентрираха в другите по-малки магазини. Досегашното правило за 1 човек на 3 кв.м., особено в по-малките магазини, не позволява да се спазва добра дистанция. С новото предложение на БРА в един магазин от 30 кв.м. ще има само по трима човека, а в един магазин от 1500 кв.м. – до 187 човека. Правилото трябва да важи за всички – малки, големи, хранителни или нехранителни магазини, в или извън търговски център, ето защо, апелираме за отваряне на всички магазини при еднакво ограничение за всеки ритейлър. Тази нова мярка ще ни позволи да работим при този режим дори 3 месеца още, вместо да отваряме и затваряме в рамките на броени часове в един и същи ден. Напомняме, че сектор търговия на дребно осигурява прехраната на близо 300 000 души в страната, както и голяма част от приходите на държавата във вид на данъци и осигуровки, като не сме престанали да внасяме данъци и осигуровки в хазната и до днес. Силно се надяваме предложената от нас корекция на мерките, да бъде взета под внимание".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    47 1 Отговор
    Ами ядосайте се вече и елате при нас на площада.Утре правим национална блокада на пътищата.

    Коментиран от #7, #16, #18

  • 2 ТаУмВзе

    25 0 Отговор
    Всеки го таковат, колкото дава. Сещате ли се, че пачангата на мизерията и ужас те първа започва. Това са само репетиции.
  • 3 1212

    24 1 Отговор
    Ама вие какво искате от тикви... По техните глави има само семе и не е тиквено
  • 4 Мунчо

    29 1 Отговор
    Реват, ама иначе чинно си внасят дължимото в чекмеджето на вожда... Не се трогваме от крокодилски сълзи. Мястото на протестите не е в Интернет, а на площада, но лятото на 2020 ей такива като тия постоянно реваха, че се затруднявало движението по улиците и че протестиращите им пречели на бизнеса. Е нека ви мачкат сега
  • 5 Asdfg

    21 1 Отговор
    С писма НЯМА да стане! Само с реални протестни действия и на изборите покажете отношението си към ГЕРБ!
  • 6 сПас

    24 0 Отговор
    ВСЯКО ЗЛО ЗА ДОБРО,С ТЕЗИ ТЪПОТИИ ВЛАСТТА СИ БИЕ АВТОГОЛ И ВЕЧЕ МОЖЕМ ДА КАЖЕМ СБОГОМ МУТРОО.
  • 7 Ти знаеш де

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Най-голямата блокада ще е на четвърти,тогава е народният момент.Но на Дългия нямам вяра,бойкопатерица е.Или Нинова,или никой,харесвам Ренета повече,но няма шансове,не разпилявай гласове!

    Коментиран от #13

  • 8 Азазел

    11 0 Отговор
    Ами умната на изборите.
    А не пак за гъби.

    Коментиран от #21

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Оли гьо Френ

    15 0 Отговор
    Тия хора не разбраха, че целта на мероприятието е да бъдат унищожени, прогонени в чужбина, или да се гърчат за 600лв. при някой робовладелец!

    Коментиран от #12

  • 11 ТРОПЧО

    12 0 Отговор
    МНОГО ТЪРПЯХМЕ СТИГА ВЕЧЕ НА 04.04. ИЗЛЕЗТЕ И ГЛАСУВАИТЕ И ТО БЕЗ ДА МИСЛИТЕ ЗА 50 ШЛИ 20 ЛВ. ДА ПРОМЕНИМ СТОТУКВОТО ВРЕМЕ Е ИНАЧЕ ОКО СИ ОСТАНАТ ПОЗНА3ТЕ КО НИ ЧАКА ОТ ТУК НАТАТЪК М3ЗЕРИЯ И ГЛАД
  • 12 ТРОПЧО

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "Оли гьо Френ":

    на 04.04 излезте и гласуваите за промяната сега е момента
  • 13 Последния Софиянец

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ти знаеш де":

    Служебен кабинет на Радев начело с Ренета Инджова.

    Коментиран от #17

  • 14 Бойко Тъпото

    9 0 Отговор
    От вас зависи дали ще ви разиграват! На 04.04 излезте масово да гласувате за Шкафчето и за Хиляда и една НОЩ:)
  • 15 Пацо тигъра

    1 0 Отговор
    И аз няма да го забравя тоя мач. Пфуу откъде ми го начукаха......
  • 16 КЛЕК ШОП БИЗНЕС

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И ШО КЕ БЛОКИРАШ ОСВЕН НЯКОЯ ТОАЛЕТНА С КЕБАПЧЕТА СОБСТВЕНО ПРОИЗВОДСТВО😬😬😬😬😬
  • 17 СТАРЕЦ ОТ СТАРЧЕСКИ ДОМ

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Последния Софиянец":

    АБЕ МОМЧЕ ТАЯ НАБОРКА ТИ ЛИ ЩЕ Я ВОДИШ ДО ТОАЛЕТНАТА 😬😬😬😬😬
  • 18 Ventura

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Прав си. Сърби, боли драго ми е, при търговците. Ами затворете за месец, два, не плащайте данъци и тем подобни подкупи, и да видиме, какво аджеба ще се случи в ТЪПОЛАНДИЯ!
  • 19 хаха

    5 0 Отговор
    „Спрете да ни разигравате!“

    ще се ядосаме и ще постнем яростен пост във фейсбук
  • 20 българин

    4 0 Отговор
    с писма няма да стане, неразбрахте ли. докато го разберете ще фалирате или ще мрете от глад. успех
  • 21 Велзевул

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Азазел":

    Напротив, колега, за гъби!