Last news in Fakti

28 Март, 2021 11:20 2 743 36

Проф. Ива Христова: Вирусът няма да спре да мутира

  • проф. ива христова-
  • ваксиниране-
  • ваксини-
  • заразени

Според вирусолога е важно да се ваксинираме максимално бързо

Проф. Ива Христова: Вирусът няма да спре да мутира - 1

Ако сме разумни, няма да има нужда от затваряне. Нека да разберем, че не трябва да се събираме на големи групи и да спазваме дистанция. Това каза пред "Нова телевизия" вирусологът проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

"Ваксинирането е важен стълб срещу пандемията. Важно е максимално бързо имунизацията да се свърши, но разбира се това зависи и от доставките", каза още тя.

"Вирусът няма да спре да мутира - високата заболеваемост се дължи на британския вариант, който бързо се наложи у нас и в Европа. Този вариант показва, че вирусът върви една стъпка пред нас. От нашите усилия и бързи реакции може да зависи блокирането му", коментира вирусологът.

Ако сме със същия манталитет, то ще има четвърта вълна на коронавируса, разкри проф. Христова.

"Няма да има нужда от ново затваряне, ако сме разумни", категоричен бе експертът.

"Ваксинираният човек може да е позитивен, но в общия случай той няма никакви симптоми. Между първа и втора игла човек може да се зарази и боледува, защото няма достатъчен имунитет", заяви вирусологът.

"Ако вирусът мутира все така, то ще трябва всяка година да се ваксинираме", коментира проф. Ива Христова.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кога ли

    2 6 Отговор
    Ще има около три милиона ваксинирани човека
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ваксини те са опасни

    39 7 Отговор
    бе кифло

    Коментиран от #8

  • 4 Българка

    43 2 Отговор
    Ключът на бараката е в заключителните думи на на "великата професорка":
    Публикувано във факти.бг:
    "Ако вирусът мутира все така, то ще трябва всяка година да се ваксинираме", коментира проф. Ива Христова."
    И нека търговията процъфти!
    Долни мутри вън!

    Коментиран от #24

  • 5 ОСТАВКА

    15 3 Отговор
    За това трябва да благодарим за блестящите мерки на правителството. В цял свят първо се ваксинираха лекари, възрастни и болни хора от рисковите групи, а тук е всичко наопаки. Приоритет бяха държавната администрация, полицаи и други на държавната хранилка които и досега ползваха само привилегии като не плащаха данъци, осигуровки, ранно пенсиониране и др. На болните предлагат само от рискованата Астра Зенека и резултатите се виждат -първи по смъртност и последни по ваксинация. Само на предстоящите избори имаме шанса да променим негативната статистика и накажем виновните за тяхната арогантност !!!
  • 6 Гост

    19 4 Отговор
    Поредният рекламен професор от който искат да чуем колко е важно да се ваксинират хората.
    Нещата са на зор вече,искат яко да се мре.
  • 7 Demonaz

    15 1 Отговор
    А,като е толкова страшно защо по студията не е с маска ? Само това може да ви отговори за цялата пландемия. От сутрин до вечер: математици,доктори, ясновидци,магове,чародей. И водещите защо не се заразиха за толкова време, м ? Не вярвайте на продалите се за пари.

    Коментиран от #16

  • 8 яко ни лъжат

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ваксини те са опасни":

    ОПРЕДЕЛЕНО НЯМА ДА СПРЕ ЩОТО ЛАБОРАТОРНО ВСЕ ГО БАЗИКАТ ДА СТАНЕ ВСЕ ПО-ЗЛОВЕЩ. ГАРАНТИРАНО ОТ СЪЗДАТЕЛИТЕ МУ. ДЪРЖАВАТА НА ЯНКИТЕ.
  • 9 воденМАДАГАВУР

    11 1 Отговор
    Мутиращият корана вирус много приличана вируса Бойко -ГЕРБ ! Защо ли ? Ами защото и вожд ББ е претърпял много мутаци и метаморфози - от комунист , мутра , полицай , демократ , авторитарист , популист ! Хамелеоните даже биха му завители !
  • 10 Просто идете и гласувайте! Всичко зависи

    13 3 Отговор
    Просто идете и гласувайте! Всичко зависи от вас самите. Ако не го направите ще съжалявате до края на живота си, защото сте проиграли шансовете на децата и внуците си. Чета във форумите разни простотии от рода на това, че трябвало някой да гръмне Бойко Борисов за да се оправи всичко. Не, не трябва! Аз не искам Борисов герой и мъченик, защото той не е нито едно от двете. Не желая да се харчат пари за държавно погребение с почести, които той не заслужава. Най-справедливо е Борисов да живее дълго и мъчително, за да усети истинската народна любов. Да види всъщност какво са мислели за него през цялото време неговите ласкатели и да понесе заслуженото презрение на хората, които е обидил с цялостното си поведение/ Справедливо е да умре в нищета. след като му бъде конфискувано цялото имущество и излежи присъдите сив затвора. Справедливо е такава да бъде съдбата и на неговите сподвижници Цветанов, Пеевски, Цацаров и цялата свинска компания. Трябва да живее дълго, за да изпита цялата прелест на едно мизерно съществувание, на каквото ни обрече нас самите. Нека да му дават нашата минимална пенсия. Халал да му е, да се задави дано! Никой не може да избяга нито от миналото си, нито от съдбата си. Това са двете неща, които винаги те застигат и никакви тарикатлъци не могат да те спасят от тях. Нито ще може да си харчи свободно откраднатите милиони (говорят за милиарди, но аз не вярвам, защото и да откраднеш се искат умения, които този семпъл човек няма). Нито ще бъде оставе

    Коментиран от #15

  • 11 Диверсант

    17 1 Отговор
    Тоя купон тече само в НАТОВСКА, Соросоидна -Гейропа.. Как живее останалия свят.. ,,, Пропаднала Азия "", и Африка. Какво е договорила яловата немска крава на среща с представител на фондация Б и М Гейтц през 2017 година.
  • 12 Иви

    15 1 Отговор
    На тази от лъжите и пораснал дълъг носа като на Пинокио и всеки ваксиниран така ще мутира като нея
  • 13 провинциалист

    12 1 Отговор
    "Вирусът няма да спре да мутира"
    Грип?
  • 14 мислещ

    8 2 Отговор
    Няма да спре да мутира точно заради ваксидиотите
  • 15 Миризлив пор

    3 9 Отговор

    До коментар #10 от "Просто идете и гласувайте! Всичко зависи":

    И как да стане свалянето на Тиквун? Та още на протеста се нацепиха и взеха да се карат за кокала. После вместо да тормозят правителството тормозиха... Избирателите! Вчера пък провалиха хубавия пролетен ден пак на избирателите като затвориха магистралата. Сещаш ли се колко народ ви е бесен и ще гласува против хората които го тормозят?
  • 16 Диверсант

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "Demonaz":

    В Италия миналата година журналисти ги намериха точно такива, като излезнат от ТВ студията как отиват на вечеря по тайни ресторанти на тумби, след като преди 10 минути са обеснявали от екрана как никой не трябва да мърда, маски, дистанция, дизенфектанти.
  • 17 мосе

    9 0 Отговор
    Че ще мутира се учи в осми клас.
    И децата от предучилищна знаят, че всяка година грипният вирус мутира.
    Това е природата на вирусите
  • 18 Милен

    9 0 Отговор
    Хора, които са се ваксинирали срещу COVID-19 могат да се заразят отново и са преносители на зараза. Това каза за Радио Варна проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.
  • 19 На избори...

    9 0 Отговор
    Тази женица е всичко друго но не и професо! Плстени платени добре бойкови хора.Хора не ги слушайте! Нека да отидем
    да гласуваме и им покажем червен картон
  • 20 Давид

    11 0 Отговор
    Платена пропаганда. Защо не ни агитирахте през годините когато върлуваше грипна епидемия всяка зима.
  • 21 Gowko

    6 0 Отговор
    Вирусът ГРАБ ли.Очаквс се Нова мутация.ГРАБ, ДПС
  • 22 пенсионер

    7 0 Отговор
    за мутирането мога да го кажа и без да съм професор ! тези титли ,май, им служат само за да вземат големи такси и хонорари !
  • 23 хаберих

    1 0 Отговор
    Проф. Ива Христова: Вирусът няма да спре да мутира,Баце(и)лио Мутрагеньо също.
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    COVID-19 (SАRS-СоV-2) не е ВИРУС, защото няма ДНК. Затова се казва КОРОНА-ВИРУС. Има частично РНК и всъщност е огромна органична молекула с неустойчив строеж, което води до безброй мутации... Ефективна ваксина не може да се създаде заради БЕЗБРОЙНИТЕ му мутанти. В природата са регистрирани НАД 1700 корона-вируси, най-много по животните...
    Спасението е здрав и силен организъм, който НЕ Е ТРОВЕН ОТ ДОКТОРИТЕ С ВСЕВЪЗМОЖНИ ХАПЧЕТА ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО С ГОДИНИ. Прилагат от НОЩ тези рестриктивни мерки защото друго не могат да измислят, тъй като в случая медицинската и фармацевтична мафия са напълно безпомощни...
  • 25 big

    4 0 Отговор
    Значи не е необходимо да си професор, за да предположиш това още в началото на тази "пандемия", както го направих и аз! Всъщност и много от докторите го знаеха, знаеха, че тези мерки са лаже, да те мажем и т.н.
  • 26 big

    2 0 Отговор
    Тези ваксини са горе-долу като мерките, файда няма да има! Щом като не предпазват от заразяване и може да заразяваш, защо ти е? По какъв начин ще изчезне вируса? Само евентуално по-леко изкарване на заболяването, но пак зависи от човека и неговия имунитет!
  • 27 Да професорйе,

    2 0 Отговор
    Някои добре си,, свършиха,,, работата..... блазе ни, по страшното е човек да усети,, че умира,,... ето затова,,тези създания,,, човеците, въпреки всичко, са,,, нещастни,,....!
  • 28 Тук още нещо ще кажа

    3 0 Отговор
    Някой иска, да, го,, кремират,, като се свърши с него, няма, да, усети каквото и да го правят..... малко да, ги,, събудя,, тези само забравили се , нз вече как да, ги нарека....?!
  • 29 Мераклия Илия

    2 0 Отговор
    Бе аз от вируси и ваксини не отбирам, ама виж тази "професорка" я бива...арна изглежда ...де да съм и студент с мерак и на "поправки" ще повтарям пак :))
  • 30 Коригиращ

    1 0 Отговор
    В първото изречение има двусмислие. Правилно е:"Ако сме разумни, няма да има нужда от затваряне. Нека да разберем, че не трябва да се събираме на големи групи и ТРЯБВА да спазваме дистанция".
  • 31 Коригиращ

    1 1 Отговор
    В първото изречение има двусмислие. Правилно е:"Ако сме разумни, няма да има нужда от затваряне. Нека да разберем, че не трябва да се събираме на големи групи и ТРЯБВА да спазваме дистанция".
  • 32 Аз40🏴‍☠️

    2 2 Отговор
    Много ясно, че ще участва в кампанията. Затова и плащат на Христова. Ако не прави пропаганда здравната каса и спира финансите и я санкционира. Като и гледам физиономията и цитатите си личи от всякъде, че е напълно некомпетентна за да работи в медицината. Вероятно е кръшкала на мъжа си, за да бъде уредена. Много гнусна жена, честно.

    Коментиран от #35

  • 33 Оня без коня

    1 1 Отговор
    Коронавирусът не е просто вирус- той е биологично оръжие, което е създадено да намали драстично населението на земята и да го пороби!

    Коментиран от #34

  • 34 Акълен дефицит

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Оня без коня":

    Такива като тебе говорят вместо да мислят. Смъртността на К19 е недостатъчна за "драстично намаляване на населението". Освен кон ти липсва и акъл.
  • 35 Диагнозата ти

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Аз40🏴‍☠️":

    Много е ясно че си некомпетентен драскащ трол. Нищо смислено не е излязло от гневните ти устенца. Умствено си напълно увреден. За щастие такива като теб не важат за нищо. "Велики" сте само в интернет :Р
  • 36 чакал

    1 0 Отговор
    Аман от измислени прфесорки, аман от пикливи дърдорковци, та вече на всички стана ясно, че само парата им е у главата и за нищо не стават !!! Българите мрат а ония узурпатори си играят на тука има, тука нема !