29 Март, 2021 10:18 6 061 42

Акад. Дроздстой Стоянов: Престъпно е една цивилизация да бъде срутена по биомедицински мотиви

  • дроздстой стоянов-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • мерки

Между 12 и 18 години отнема възстановяването на един човек като физическа единица

Акад. Дроздстой Стоянов: Престъпно е една цивилизация да бъде срутена по биомедицински мотиви - 1
Снимка: БНТ

Между 12 и 18 години отнема възстановяването на един човек като физическа единица, ако бъде изгубен и това е доказано в епохи на войни. Обаче една цивилизация, която е градена 200 години върху идеите на Просвещението, на свободния избор, да бъде срутена поради биомедицински мотиви и то срутена с една необратима перспектива, е престъпно. Това коментира в студиото на "Денят започва" психиатърът акад. Дроздстой Стоянов.

Според него, изходът от тази сложна ситуация е в едно много по-балансирано и много по- премерено отношение, особено след като вече е отминала 1 година. През тази година наблюдаваме остра стресова реакция както на отделния човек, така и на обществото като цяло.

За да се предотврати колапсът на обществените системи е нужно да се приеме, че ще настъпи колапс в един от секторите, а той е секторът на здравеопазването, смята акад. Стоянов.

Голяма част от хората са уморени, а друга част вече минават в един етап на протестно отношение. В този смисъл подчертах, че се касае за еволюционна норма, обясни акад. Стоянов.

Ако моделът на управление стане по-балансиран, предвидим, логичен, имаме шансове да възстановим взаимоотношенията и цивилизационната си норма в рамките на една година. Ако не, е трудно да се предскаже, допълни академикът.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Некой

    96 5 Отговор
    Верно е живеем в Диктатура прикрита зад медициски цели
  • 2 ТаУмВзе

    56 7 Отговор
    Едва сега се започва. Генномодифицирани и изкуствен интелект, който вече владее планетата. Робите ще копат за господарите, за кислород дори.
  • 3 Тошо

    80 2 Отговор
    Абсолютно пра5726в. Трябва да има съд за тези които упражняват този мед.фашизъм и геноцид.
  • 4 Колапсът

    39 0 Отговор
    е неизбежен. Въпрос на време.
  • 5 Педя чов лакхой

    40 10 Отговор
    Жълтурите приложиха строг модел на управление за няколко месеца и сега при тях всичко е наред. Жертвите са 5 хил. човека което нищо за 1.5 милиарда население. Всички бизнеси си работят, няма нищо затворено. С нашата фалшива демокрация ще носим маските докато не измре половината население, а другата половина ще е оцеляла след срещата с вируса, но ще е тотално оглупяла и болна.
  • 6 Атилалалала

    26 0 Отговор
    Ми като няма мъже.......

    Коментиран от #17

  • 7 Asterix

    13 23 Отговор
    Да бяха го кръстили поне РОСТОВ на ДОН...по лесно се произнася!
    Напомня ми,за Ламаринка Тенекеджиева!

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Бик Томов

    10 4 Отговор
    Само под крилото на Бойко, Пашата и другите нашата “цилививилизация” няма да се срути!
  • 9 гост

    24 0 Отговор

    До коментар #7 от "Asterix":

    Кръстен е на родителите си Дрозда и Стоян Стоянови и двамата професори психиатри.
  • 10 Няма значение

    23 1 Отговор

    До коментар #7 от "Asterix":

    как са го кръстили.
    Виж му биографията и тогава говори
  • 11 мислещ

    20 0 Отговор
    Именно. А както се очакваше, сега стадото просто наслагва един проблем върху друг. Пак си измира яко, но вече не само не измира от самия коронавирус, ами и въобще не живее.
  • 12 Шкловски-астрофизик 70-те години

    6 2 Отговор
    Може да има и други цивилизации във Вселената но контакта между тях е невъзможен защото те развиват технологиите за самоунищожение много преди тези за междузвездни пътувания.
  • 13 Тур Оператор

    8 17 Отговор
    Подозирам, че майката на този ака.демик е идвала на плаж по Черноморието. Може и бащата Стоянов да е работил в Коми, но надали...такава наУчна кариера не тръгва от Далечната степ!

    Коментиран от #18

  • 14 честен ционист

    13 2 Отговор
    Чакайте първо да ви направим и вегани като тръгне Короната по селскостопанските зверове.
  • 15 Гроздой

    8 5 Отговор
    Като знам какъв академик съм направо ме страх да отида на лекар.
  • 16 от дясно

    2 0 Отговор
    анкетата - истинската социология за опг гроб и нс :)
  • 17 ФИЛИП ГЕОРГИЕВ

    22 1 Отговор

    До коментар #6 от "Атилалалала":

    НЯМАЛО МЪЖЕ?! НЯМА! ОТКЪДЕ ДА ДОЙДАТ?! КОЙ ДА ГИ НАПРАВИ ТАКИВА?НЯМА И ЖЕНИ. НЯМА И ОБЩЕСТВО. МАЛОДУШНИЦИ. К"ВО СТАНА С ПРОТЕСТИТЕ? ВСИЧД;КИ ЛИ СА ДОВОЛНИ И СЪГЛАСНИ? УДОБНО ЛИ Е ДА СЕ КОЛЕНИЧИ ПРЕД ПРОСТОТИЯТА? К"ВО ИМА ТОЛКОВА ДА СЕ ПАЗИ? ВСИЧКИ ЩЕ УМРЕМ. ДОРИ И МИЛИАРДЕРИТЕ МРАТ......В АЛЯСКА БЕЗ КОВИД. ПРЕДИ 150 ГОДИНИ ПЕТКО СЛАВЕЙКОВ ГО Е ПИСАЛ"НЕ СМЕ НАРОД А МЪРША" АКО МИСЛИТЕ ЧЕ НЕ Е ТАКА В НЕДЕЛЯ ГО ДОКАЖЕТЕ.
  • 18 No comment

    27 1 Отговор

    До коментар #13 от "Тур Оператор":

    Професорската си хабилитация е защитил пред седемчленно международно жури, в чийто състав са учени от Имперския колеж в Лондон, Колежа Сейнт Кейтрин в Оксфорд, университета на Киети Пескара и Лисабонския университет.

    Академичната си кариера започва на 14 години, когато представя първия си научен доклад. На 15 г. завършва три средни образования - Руския дипломатически лицей, Английската гимназия в София и средно общообразователно училище. На 16 е приет да следва, а на 21 вече е завършил с отличие медицина в столичния Медицински университет и веднага е зачислен като докторант. Става доктор на науките на 26, избран за доцент на 28 години, а за професор - на 33 години.

    Коментиран от #25

  • 19 Шумерийска Любов

    20 3 Отговор
    Хора като академик Стоянов, заслужават да управляват България! Сегашните и опозициите им са алчни, лъжливи, комплексирани подобия на хора, облечени в нехуманност към собственият си народ! Ще има възмездие за всички(рано или късно)!
  • 20 Изумен

    4 8 Отговор
    Какъв смисъл влага академикът в израза "възстановяването на един човек като физическа единица, ако бъде изгубен"?
    Образован човек съм, но не разбирам какво означава този израз.

    Коментиран от #26, #28, #32, #38

  • 21 Мутри Вън

    6 1 Отговор
    Наш Боко е ВЕЛИК.... Ще спаси всички с 200
  • 22 Копипасте

    21 0 Отговор
    1.Фaкт e, чe ce cпрeтнa хубaвa cвeтoвнa кризa! Щe рaзбeрeм пo нaтaтък мoжe би зaщo!?
    Тoвa, чe вируca прecкoчил нa хoрaтa oт прилeп, пaнгoлин, змия... дeтo китaйцитe cи ги ядaт oт 1000 гoдини и нe e прecкoчил, тa чaк в днeшнo врeмe e зa тия дeтo кoнcумирaт дoмaтитe c кoлчeтaтa!
    Нa вceки 10-15 гoдини ce прaвят/oргaнизирaт cвeтoвни кризи c кaкъвтo и дa e пoвoд! Ceгa e кoрoнaвируc! По време на криза големи маси от хора в глобалния свят стават излишни. В период на тежка икономическа криза масите трябва да се контролират. 2008-9 година пак имаше кризa! Ако не се правят кризи ще има световна война, но големите ги е страх от война! Преките и непреките поразии ще са такива, че в следващата война, ако изобщо има такава и е между човеци - оръжията ще са камъни и тояги! Моите скромни знания ми казват, че кризата с пукането на балона трябваше да е по-късно към 2024-5 година, а коронавируса е изненада! Ще видим! Следва продължение! Каквото и да говорят - става дума за пари, печалби, власт, влияние, пазари...!
    2.Примера с жабата е много поучителен: Ако пуснеш жаба в гореща вода - ще се мята и ще се напъва да издрапа и да избяга! Ако пуснеш жабата в студена вода и загряваш бавно ще си плува във водата докато се свари!Цяла година водата се загрява бавно! Който разбрал - разбрал, който не е - няма и да разбере!
  • 23 Хихи

    17 1 Отговор
    Много комплексарчета тука. На едни името им пречи на други научното звание. Байганьовският манталитет е нелечим.
  • 24 хмм

    16 0 Отговор
    Интересен човек. Има задълбочени познания и мисли правилно.
  • 25 Много странно

    9 7 Отговор

    До коментар #18 от "No comment":

    Може и да е така, както пишеш. Но не ти ли се струва странно?
    Мнозина от нас на 14-15-годишна възраст са представяли доста добре написани доклади или реферати по някоя тема.
    Но на 15 г. да завършиш ТРИ средни образования? Кой го е карал да направи това и с каква цел?
    Пиша всичко това, защото веднага след дипломирането си постъпих в научен институт и на първата младежка научна конференция, в която участвах няколко месеца след назначаването ми, с изумление видях свой ХАБИЛИТИРАН връстник. Дори и да не е ходил в казарма, как се е хабилитирал малко преди да навърши 24 г.? Наскоро след това разбрах от колеги чие чедо е този и всичко си дойде на мястото. Беше още социализъм. За онзи млад "учен" и досега не се е чуло да е реализирал някакво постижение, но една много специална и доходоносна службица му беше уредена още преди да стане на 30 г.
    Затова ставам много подозрителен, когато чуя за подобно скорострелно развитие, осъществено в условия като нашите.

    Коментиран от #33, #36

  • 26 рептилов

    12 1 Отговор

    До коментар #20 от "Изумен":

    сигурно иска да каже,че едно поколение ще трябва да го отпишем,но дали така мислят шестолъчките от федералния резерв на сащ?
  • 27 това е

    13 0 Отговор
    Толкова е и цивилизация щом допуска и се самоунищожава. Човешката раса е неудачен експеримент , човечеството в 21 век продължава да дрънка оръжия , да води войни , психяса по пари. Жалка картинка сме.
  • 28 Означава

    14 0 Отговор

    До коментар #20 от "Изумен":

    , че при цялата тази истерия и преса се отразява на човешката психика, здраве и се изисква време за да се върне към нормалното състояние. Доброто бавно се създава, но бързо се губи ако не се грижиш за него. А лошите неща много бързо се случват, но много бавно си отиват.
  • 29 хмм

    16 0 Отговор
    Уау! Тоя е много готин човек бе! Сега чета за него. Вече съм му фен! Защо не пишат повече за такива хора, а вечно медиите ни пробутват некви скучни и безсмислени?!?
  • 30 тралала

    13 0 Отговор
    Осем милиарда човечество търпи и позволява на психично болни да му диктуват живота.
  • 31 богоугодно

    5 0 Отговор
    Психиатърът винаги дава риза на ближния. Само ръкавите ѝ са малко длъжки.
  • 32 АНОНИМЕН

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Изумен":

    Едва ли е имал предвид 3D принтиране!?
  • 33 Чук ЕНД Гек

    3 10 Отговор

    До коментар #25 от "Много странно":

    Съвсем нормално за дете завършило Руския лицей - човека е гений, но търпеливо чака звездния си момент в Пловдивския университет! Психиатър. Само едно ме гложди... какво детство е ли имал, докато изучил и защитил всичко? И как това се отразило на психиката му, та да раздава днес акъл на простосмъртните?
  • 34 Ел Локо

    7 3 Отговор
    Ей, това е доктор, а не бай Мънгър! Академик!
  • 35 Скрита лимонка

    6 3 Отговор
    Руснаците имат винаги начин да хвърлят нова скрита лимонка! Само под крилото на Бойко, Пашата и другите нашата “цилививилизация” няма да се срути!
  • 36 Всъщност

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "Много странно":

    Правилно си скептичен, но е и въпрос на шанс в каква среда ще се появиш и до колко тази среда може да те подкрепи. Има и много хора, които се занимават с нещо, което ги интересува и наистина са много навъре в нещата, но стоят далеч от науните среди и т.н. просто защото такава им е била средата. От тази гледна точка и ти си имал по-добър шанс спрямо други.
  • 37 ДРУГО НЕЩО

    0 3 Отговор
    Хора, които смятат, че Живко от Варна не може сам да се грижи за себе си, всъщност грешат, той може !
  • 38 ами

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "Изумен":

    "Какъв смисъл влага академикът в израза "възстановяването на един човек като физическа единица, ако бъде изгубен"?"

    Смисълът е, че ако не спрем с лyдостта около ковид, тая приказка "да се върнем към нормалния живот", с която ни залъгват ще си остане само морковчето на въдицата пред нас. Т.е. няма да стане. Или евентуално може да стане след най-малко 12 до 18 години, но само с целенасочени действия, а няма кой да се старае толкова. С други думи - светът няма да стане отново нормален. Забравете.
  • 39 Верно ли

    10 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Престъпно е една цивилизация да бъде срутена по биомедицински мотиви - не само престъпно, ми най-голямото престъпление ever. Да видим кога и кой ще плаща.
  • 40 д р Фройд

    3 2 Отговор
    Майка му на Дроздстоя,проф.Дрозда Писева е интересен случай от медицинска гледна точка.Няма да се учудя,ако почне да твърди,че го е заченала от мен.
  • 41 Матей

    2 0 Отговор
    Кажи го на боче-моче-каракоче,такава прекрасна възможност ,такъв пас му пуснаха американските му кукловоди.След изборите почва нова вълна протести,този път ще се избегнат водачи-ментета.Бойко ще трябва да събере в София цялата джандармерия и гербаджийски криминалитет за да се опита да държи положението,този път ще е неудържимо.Твърде много хора пострадаха през последната година време,а перспективата това да се задълбочава ще е непоносима.Затова боко да си стяга оставката и да се пръждосва докато е време.
  • 42 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ВЕЧЕ СМЕ 7+ МИЛИАРДА ---ЗА КАКВО СА НИ" ИЗГУБЕНИТЕ " ??? В СПАРТА СА ГИ ХВЪРЛЯЛИ В РЕКАТА И КОЙТО ОТЦЕЛЕЕ !!! ПРИ 5 МИЛИАРДА ИМАХМЕ - 2 СВЕТОВНИ ВОЙНИ !!!!!