30 Март, 2021 21:51 6 367 81

Мaнгъров: Мерките са безсмислени, умишлено се всява страх

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • доц. атанас мангъров

Относно ваксините срещу Covid-19 медикът заяви, че това е лично решение

Основно правило в епидемиологията е, че имунизации, особено масови, не бива да се правят по време на епидемия. Това заяви във Велико Търново доц. Атанас Мангъров, цитиран от Янтра ДНЕС. Причината е, че е възможно да се имунизират хора, които вече са заразени, но все още са е инкубационния стадий на заболяването. Втората причина е, че хора, които са ваксинирани и още не са изработили достатъчно силен имунен отговор също биха могли да се заразят и това да доведе до непредвидено взаимодействие между естествената инфекция и направената ваксина.

Инфекционистът определи наложените противоепидемични мерки като безсмислени и, че е необходимо колкото се може по-скоро да бъдат премахнати, за да се върнем към нормалния си начин на живот. Той е категоричен, че епидемията се използва за политически цели и това ще се отрази и на предстоящите избори.

"Цялото всяване на страх неминуемо ще отблъсне част от хората, но това, което мога да кажа е, че да отидеш да гласуваш не е по-опасно от това да отидеш до магазина, да се качиш на автобуса или някоя друга дейност от ежедневието ни. С тази разлика, че когато отидеш да гласуваш правиш нещо, което ще рефлектира върху живота ти за следващите 4 г. В демократична страна, в каквато се надявам, че живеем, това е начина да се променят нещата“, каза още доц. Мангъров.

И призова хората да гласуват и да надвият всички свои предразсъдъци, за да не се налага отново да излизат на протести по улици и площади.

Според доц. Мангъров високата смъртност от Covid-19 в България се дължи на факта, че сме една от най-болните нации в света. Средната продължителност на живота при мъжете е 69 г., а за жените около 73 г., докато в Испания и Италия този показател е 85 г.

"Имаме огромно множество от хора, които дори в по-млада възраст имат сериозни белодробни, ендокринни и други заболявания, и когато се сблъскат с подобна инфекция, засягаща белия дроб, всички останали органи и системи се натоварват. И там, където има слабо място декомпенсират", каза още доц. Мангъров.

И допълни, че България е сред водещите страни в ЕС по детска смъртност, което също е доста незавиден показател.

"Вече в целия свят стана очевидно, че един не особено тежък медицински проблем се използва по един безобразен начин и за всевъзможни цели, най-вече политически и икономически. Виждаме, че в страните, в които тези противепидемични мерки се прилагаха най-хлабаво, в момента има най-добри показатели по отношение на леталитета".

"Говоря за страни като Швеция, за някои щати като Тексас и Флорида в САЩ, където бяха преустановени част от мерките, като носенето на маски например. Там броят на случите и на починалите вървят надолу, т.е. колкото по-скоро се върнем към нормалния си ритъм на живот, толкова по-добре ще бъде за нас – икономически, социално, психологически и т.н.“, категоричен е доц. Мангъров.

Относно ваксините срещу Covid-19 медикът заяви, че това е лично решение.

"Тези ваксини най-вероятно са добри, но това все още не е доказано и не бива да се налагат такива продукти, които не са изпипани по правилата на изкуството за масово приложение или се налагат със силови административни и други мерки. Наблюдават се места, където хората се водят под строй да се ваксинират, като има негласни заплахи, че в противен случай ще загубят работата си. Това е неморално и неетично. Ваксини трябва да има и всеки, който иска да може да се имунизира. Ако не му е ясно дали трябва или не, нека се консултира с лекар. Всички хора с придружаващи заболявания и тези, при които може да протече по-тежко инфекцията биха могли да се ваксинират, но всеки случай трябва да се преценява индивидуално“, посочи доц. Мангъров.

Той уточни, че не се е ваксинирал, тъй като има антитела и човек, който се е срещал с вируса не е нужно да се имунизира, въпреки че, ако иска може да го направи. Инфекционистът подчерта, че не спестява истината на никого, макар и това да не се харесва на неговите опоненти. Най-големият критик на Националния оперативен щаб пристигна в старата столица, за да се срещне с граждани и да заяви подкрепата си за кандидатите за народни представители от ПП АБВ.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 67 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    75 15 Отговор
    Вчера беше късно за каквото и да е. Оттук натам ще става Още по Зле. Принципно сме мъртви отдавна. Последни гърчове на бивша нация. Последния да вземе Знамето. Амин.
  • 2 MERS

    71 163 Отговор
    Още един безсмислен коментар на Мангърина !

    Коментиран от #49, #52, #60

  • 3 нашия

    103 18 Отговор
    повтаряй им го непрекъснато ,както те правят с тяхната пропаганда за психясване на населението....тази система явно работи
  • 4 CoV TV

    57 124 Отговор
    Къде и ти се тикаш в политиката бе Мангър4оу ?!

    Коментиран от #78

  • 5 Пак ли тоя

    39 130 Отговор
    Ненормалник
  • 6 дрвб

    32 118 Отговор
    Едно и също дрънка като развалена грамофонна плоча... стърже, стърже...

    Коментиран от #54

  • 7 Миризлив пор

    24 96 Отговор
    Тоя от как влезе в политиката и започна да се гласи за здравен министър трябва много да се внимава! Нещо като политик говори, днес едно, утре друго.

    Коментиран от #10

  • 8 Порите

    19 53 Отговор
    За болните и учениците, трябва да ги следват и да имат право на избор, частно, или държавно заведение, учебно, или здравно. А не като Мангъров, пари само за неговата клиника, за заплатка и ДМС, а вътре мизерия , в детското! Факт! Ма голям си сребролюбец . За вируса ? Подкрепям! Но не си за министър...
  • 9 амии

    21 55 Отговор
    А защо не дава пример с Бразилия , Мексико и други страни , където нямат ограничения общо взето и положението е катастрофално

    Коментиран от #19, #69, #80

  • 10 скункс

    33 3 Отговор

    До коментар #7 от "Миризлив пор":

    пази си главата,ОНЯ С КОНЯ доста те е ритал вече!
  • 11 УСМИВКИ ОТ СТАРИТЕ ЛЕНТИ

    14 27 Отговор
    ТОВА ИНТЕРВЮ ГО ПУСКАТ ЗА ПЕТИ ПЪТ!😕СЕГА ДА ПУСНАТ И СТАРИТЕ КОМЕНТАРИ ЩЕ Е НАЙ_ДОБРЕ,ТЪКМО ЩЕ ИМА ВРЕМЕ ЗА ЕДНА РАКИЙКА😀😀😀😀

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 И кой е виновен

    14 38 Отговор
    За ниската ни продължителност но живот , бе Мангъров ? Ти и колегите ти! Колко имунизации ни правите и колко в Италия , и Испания ? Ма вие ни скъсявате живота, бе😩
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 сатан

    64 15 Отговор
    Като чета коментарите имам чуството че повечето коментирали ги е страх от истината и обичат да бъдат лъгани . Бил повтарял като стара грамофонна плоча .. а ми на вас трябва да ви се повтаря за да ви узреят Тиквите . Истината трябва постоянно да се говори и пише . Възможно е Мангъров да си навлече големи неприятности , ако не и най лошото . Много хора си отидоха от този свят защото бъркаха сметките на тези които си правят финансова изгода от тази болест ...като болест

    Коментиран от #31

  • 16 Номер 11, за да си върнем България

    51 11 Отговор
    Голяма грешка направи Българския народ като избра човек от групировките-Боко на хората им писна от гадостите на ГЕРБ, ДПС голяма грешка направи Българския народ като избра Някой, ако все още има илюзията че скоро ще приключи епидемията, нека да забрави. Ще има локдаун след локдаун.
    Всичко е добре обмислено и после умножено с числото пи, за да няма грешка. Голям мозък е пипал тука. (:
    Коронавирусите, засягащи човека са 8. Всеки от нас се разболява поне 3 пъти годишно от някой от тях. Това са така наречените вируси на настинката. Още през 80-те години на миналия век имунитетът при тях е изучен обстойно и той е 3,5 месеца.
    Ся, ако някой успее да ме убеди че този прословут ПиСиАр, успява да улови точно този вирус, за който говорят и все още никой не е виждал... (: Гарантирам че улавя фрагменти, характерни за всички коронавируси.
    Така, всеки от нас ще има положителен тест на всеки 4 месеца. Някой да е казал, колко продължава имунитетът след ваксинация? Едва ли ще е повече.
    Та, едните докато се ваксинират, ваксинираните ще са за реваксинация. Това е положението! Вирусът на настинката е подбран много точно. Ние сме в порочен кръг, от който няма излизане.
    Ще кажете пневмониите... Ми да, те са основна причина за смърт и винаги са били. Всяка една настинка може да се усложни не само с пневмония. Ама, да са съобщавали преди за всеки починал от пневмония? Всяка година грипът отнасяше милиони от пневмония, ама да сте го видели сега да се вясва тъдява?
    Ох,

    Коментиран от #65, #71

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бат Вальо

    17 50 Отговор
    Тоя го вържете за тополата пред входа на ковид-отделението в Сливен ... и след 2 часа елате да съберете останките ... ако намерите такива ...
  • 19 А ти

    15 3 Отговор

    До коментар #9 от "амии":

    Беше ли там?
  • 20 1520

    43 11 Отговор
    този грип го превърнаха в политика и на това не му се вижда края , то е ясно че мерките насаждат страх но то вече е непоносимо
  • 21 истината е една

    37 9 Отговор
    мангъров е прав,сещам се за приказката ,която са казали турците за нас: да му имам акъла на българина,дето му идва из от после!
  • 22 БСП и ДПС КОАЛИЦИЯТА

    14 49 Отговор
    Куха лейка, целият ни квартал му се смее и го подиграват, пълно куку е тоя, не знае къде се намира откачалката. На кое да вярвам на очите си ли или на глупостите му. Жалка карикатура.
  • 23 boiko

    48 12 Отговор
    как може само един човек да казва истината в цялата страна толкова страхливци ли живеят тук
  • 24 Последния Софиянец

    28 10 Отговор
    Мангъров ще го направим здравен министър.

    Коментиран от #43

  • 25 НЕНУЖЕН

    12 32 Отговор
    МАНГЪР , ТИ СЪЩО НАСАЖДАШ СТРАХ С ПОЛИТИЧЕСКАТА СИ ОРИЕНТАЦИЯ - КВО СИ МИСЛИШ , ЧЕ ЩЕ ТЕ ТЪРПИМЕ ЛИ - НЕ ВИЖДАМЕ НИКАКВА ФАЙДА И ОТ ТЕБ ................ !
  • 26 Санитар

    23 5 Отговор
    Нещо зачезнаха герберите напоследък да не ги е уморила настинката ковид или успокояват своя вожд денонощно,че работата отива към раираните пижами.Преди време постоянно досаждаха да молят за здраве а още по преди същото,но като седесари
  • 27 Бай Добри

    12 38 Отговор
    Таз мумия кой я изтърва пак бре?Тоз с жълта книжка бре да го вържат и у Карлуково пак бре!
  • 28 Взето назаем

    35 6 Отговор
    На 5-ти може да умра, но на 4-ти април ще гласувам против хунтата. Мутри, вън !
  • 29 МАТА ХАРА

    11 36 Отговор
    МАНГЪРОВ , ТИ ВЕЧЕ СИ СКУЧЕН - НЯМАШ БЪДЕЩЕ ДОРИ И В ПАРЛАМЕНТА ЩЕ СИ СЪЩИЯ ! НЕ ЗНАМ НО ОСВЕН МАНИПУЛАЦИЯ НА БОЙКО НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ТЕ ВКАРА В НС ! ПОСТАРАЙ СЕ ДА СИ ПОМОГНЕШ ПОНЕ НА СЕБЕ СИ ДУХОВНО !
  • 30 КОМУНИЗМА ПО ОПАСЕН ОТ КОВИД19

    15 31 Отговор
    МАНГРИ ДОБРЕЕ ЧЕ ТЕ ИМА , МНОГО СИ ЗАБАВЕН ДОБРЕ НИ ЗАБАВЛЯВАШ ИНАЧЕ Е СИВО И СКУЧНО, СИГУРЕН СЪМ ЧЕ И ТИ НЕ СИ ВЯРВАШ НА ПРОСТОТИИТЕ ДЕТО ГИ ПЛЕЩИШ АМА КАКВО ДА ПРАВИШ КАТО ТЕ КАРАТ ДА ГИ ГОВОРИШ ТИЯ БУЛАМАЧИ ЧЕРВЕНИТЕ БОКЛУЦИ НА КГБ.
  • 31 Пфф

    8 14 Отговор

    До коментар #15 от "сатан":

    Да си пиеш хаповете ! Ей мушморок
  • 32 Как?

    10 18 Отговор
    При положение,че е лекар и вижда от близо какво се случва ,няма право да си прави реклама на гърба на хората.Манипулатор ли го раздава?
  • 33 Боко ластика

    5 18 Отговор
    Кви ги разправя тоя Мангър лангър, ние опъваме ластика на пандемията! Пунта Мара и дебели тлъстаци, като тоя Мангър! Хау!
  • 34 Бай Шиле

    12 27 Отговор
    Факти,в грешка сте с този Мангъров.Цял свят взима мерки,само този казва,че са безсмислени?

    Коментиран от #81

  • 35 Бат Вальо

    13 23 Отговор
    Айде бе, кат си мъж, що не идеш да обясниш на изнасящите цинкови ковчези, че техните бащи, майки, съпруги, съпрузи и деца са починали не от ковид, а от зъбобол, хемороиди или косопад ... иди бе, отворко ...

    Коментиран от #62, #76

  • 36 ПРОФДИМИТРОВ

    17 3 Отговор
    КАТО СИ ПРИЯТЕЛ НА СЕСТРА МУ НА БОКО , ЩО НЕ Я ПРИДУМАШ ДА МУ ГОВОРИ КОЛКО МНОГО Е МРАЗЕН ЗАРАДИ НИЗШОТО СИ САМОСЪЗНАНИЕ ТА ДАНО СЕ РАЗКАРА ПРЕЗ ДЕВЕТ ПЛАНИНИ ТА В ДЕСЕТА И СИ ПОСИПЕ ТИКВАТА С ПЕПЕЛ ....
  • 37 1111

    14 9 Отговор
    кмета на шумен хари на 70 години го хвана страшния ковид но не почина е кое му е страшното кое
  • 38 Велико

    2 8 Отговор
    Макар и за нещо негативно, направо се възгордя. Мангъров казва :всява се страх - успяхме най-накрая да направим нещо за целия свят, който трепери, благодарение на българските мерки за Ковид
  • 39 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    14 22 Отговор
    Не е луд Мангъров! Луди са които му вярват!
  • 40 6565

    27 8 Отговор
    Всеки вече знае че ковид е идеалната лъжа за отнемането на правата ви
  • 41 1111

    13 5 Отговор
    ЛЕКАРИТЕ ДА ПЛАЩАТ НА ХОРАТА ОСТАНАЛИ БЕЗ РАБОТА
  • 42 КОЦЕРОЦЕ

    10 15 Отговор
    ЗАВЪРШЕН ИДИОТ.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Активист на БКП

    10 10 Отговор
    Мангъров-ужасът на лъжците от ГЕРБ ! Венсеремос!!!
  • 46 iiiii

    7 0 Отговор
    йоло денев се кани да свали борисов
  • 47 !!!?

    11 12 Отговор
    Мангъров месеци наред спряга една и съща мантра и с това смята да влезе в Парламента...голяма "промяна" ни очаква !!!?
  • 48 БСП и ДПС КОАЛИЦИЯТА

    10 13 Отговор
    Куха лейка, целият ни квартал му се смее и го подиграват, пълно куку е тоя, не знае къде се намира откачалката. На кое да вярвам на очите си ли или на глупостите му. Жалка карикатура.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Азс

    12 8 Отговор
    Тоя е един от първите ваксинирани па’ вие си му вярвайте. Абе доценте я кажи за 16 годишното дете от твоята клиника, що го лекуваха в пирогов накрая, май с чайчета не става, а изветрела пенсио?
  • 51 Тъпото

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Гошо Тъпото":

    Е правилно за теб
  • 52 SARS

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "MERS":

    То пък твоя коментар е много смислен.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Повторението е "майка на знанието"

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "дрвб":

    за тъпунгерите ,за това трябва да им се повтаря до втръсване, че иначе не вдяват.
  • 55 556829

    6 6 Отговор
    Тоя палячо го хапе щъркела.
  • 56 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 5 Отговор
    Това, че се създаде тази психоза у нас, показва незавидното състояние на образованието в България, не само на средното, но и на вишУто...Има един куп вузове със специалности, където се държи изпит по Вирусология..., но "ковидиотизмът" на НОЩ ги анулира...
  • 57 АЗ се страхувам

    1 2 Отговор
    От купените Гласове защото след изборите всеки взел пари за глас дано пукне от Ковид и всички болни да извизат на 4 април и да плюят Лилавите
  • 58 Изгорял Бушон

    7 8 Отговор
    Тоя всяка седмица излиза с ново откачено твърдение. Израел ваксинираха куцо и сакато и заразата спадна почти до нула и няма вече никакви мерки за ваксинирани. Но Мангъров си продължава да ни поучава как било по добре всички да се заразят и да измрат 5-10% от населението. Те сега измират при локдаун понеже не могат да стигнат до болница, представете си ако послушаме тоя изгърмял бушон какъв мор ще настане!
  • 59 Мпий сихаповете

    7 8 Отговор
    Мангъров какви точно хапчета си е предписал? Струва ми се че злоупотребява с психотропните вещества, а има нужда от лекарства за старческа деменция.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 CovMng

    3 7 Отговор
    Този Мангъров дали е прав или не, кой знае. Боко легна на неговите идеи в края на миналата година, когато беше ковид пик. Сега пак се случи същото, от първи март при 18% заболеваемост Боко отвори всичко. Само за справка - гърците вчера имат около 6% заболеваемост при около 70000 теста, а ние - около 24% при три пъти по-малко тестове (резултат - по 4000 на ден).

    Та за шведите и Мангъров има Гугъл: Data show Sweden has lower excess death rate than much of Europe despite forgoing strict lockdowns
  • 62 Ха ха

    11 2 Отговор

    До коментар #35 от "Бат Вальо":

    Отворко:инсулти,инфаркти,язви,рак,СПИН,сифилис,пневмонии вече май няма.Човечеството и най-вече Толупа ги надви.
  • 63 Ха ха

    4 2 Отговор

    До коментар #43 от "Гошо Тъпото":

    Не се безпокой.Т1 и Т2 ще се окажат недостъпни за гербаджии. За вас Затвор 1 и Затвор 2.При бай Ставри и сие.
  • 64 И аз да кажа

    7 4 Отговор
    Този "учен" срам няма! Продължителността на живота в България е 71,4 за мъжете и 78 за жените. И това, при положение, че сред ромското население продължителността е по- малка. Вижте данните. Въпросът е дали е невеж или лъже политически? Те комунистите така си знаят. Мислете, хора, кому ще дадете да ни води държавата!

    Коментиран от #66

  • 65 Луди всякакви

    4 6 Отговор

    До коментар #16 от "Номер 11, за да си върнем България":

    Леле как си се въодушевил! Къде е отнасял милиони годишно грипът? За цялото човечество ли говориш? Щото си обобщил данните?
  • 66 CovMng

    5 3 Отговор

    До коментар #64 от "И аз да кажа":

    Тоест този, който изразява мнение против герб е комунист? Бягат ти опорките, троле. ББорисов отваря и затваря, както му дойде и почти на 100% прави това, за което Мангъров ляля. Хич не му пука на вожда ти какво ще стане, видяхме.
  • 67 СЛОНА

    6 4 Отговор
    ДА ИЛЕЗЕМ НА 04.04.2021 Г. И ДА ИЗМЕМТЕМ ТИЯ ГЕНЕРАЛЧЕТА ДЕТО СА СТАНАЛИ ТУЛУПИ И СТИГА С ТЕЗ МАГАРЕШКИ НОМЕРА
  • 68 Такива като този

    7 9 Отговор
    вместо да ме карат да гласувам против статуквото ме карат да го подкрепям. Това и ще направя на 04.04 - няма да позволя подобни екземпляри да се доближат до властта!

    Коментиран от #72

  • 69 Дългия

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "амии":

    В Бразилия в момента дори имат вечерен час ! Не плещи глупости,имам роднини там!

    Коментиран от #70

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Сульо

    3 8 Отговор
    Този е лyд и трябва да се затоври не в атвора, а в най-страшната лудница....И нормалните медии да не му дават думата...
  • 74 Безпристрастен

    6 2 Отговор
    По принцип не съм му особен фен но точно в тази статия е абсолютно прав.
    И управляващите ни, защо не одобриха руската ваксина навременно еми изпуснаха контрола над разпространението на болестта?
    Ми руската ваксина вече се прилага в 53 държави дори в Унгария, които не поискаха никакво одобрение от европейската агенция по лекарствата.
    Но при нас не може, най-вече защото руска, че има 91 процента ефективност няма значение. Ние трябва да бъдем ваксинирани с Астра Зенека която е много, много по-ниско ефективна и с рискове от тромбози.
  • 75 КАКТО ВИНАГИ Е ПРАВ

    4 1 Отговор
    АВГУСТ МИНАЛАТА ГОДИНА ТРЯБВАШЕ ДА ОДОБРЯТ РУСКАТА ВАКСИНА. ..И БЪЛГАРИТЕ ИЗМИРАТ ЗАЩОТО СА БОЛНА НАЦИЯ ЯДАТ И ПИЯТ БОКЛУЦИ. ..
  • 76 Антон

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Бат Вальо":

    Къде са тези "цинкови ковчези", да ги видим и ние? На живо ако може, щото на кино сме ги виждали!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Тиквоча

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "CoV TV":

    В каква политика се тика като АБВ няма да влезнат, докато скубаните вежди със сигурност ще стане депутат от гробарите...
  • 79 Всеослушание

    1 0 Отговор
    А1 задължават служителите си да се ваксинират! Някой да направи нещо по въпроса досега??? Както ги задължават да си бият и грипните ваксини всеки сезон. Защо никой не го казва това???
  • 80 Лъжльо да мълчи

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "амии":

    Защо лъжеш бе???? А примерно да кажем за беларусите - дали са по-зле, а? НАли за тая година без никакви мерки щяха да намалеят почти наполовина? Такова нещо не можеш скри от света.
  • 81 А стига бе

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Бай Шиле":

    Ама цял свят ли? Я помисли малко с тиквата, служеща ти за глава...