Last news in Fakti

1 Април, 2021 08:03 2 278 13

67% от преболедувалите COVID-19 не са имали нужда от болнична помощ

Всеки втори българин е срещал пречка за достъп до болница за лечение на заболяване различно от COVID-19

67% от преболедувалите COVID-19 не са имали нужда от болнична помощ - 1
Снимка: БГНЕС

35% от българите продължават да имат притеснения да посещават болница заради пандемията, а повече от половината одобряват противоепидемичните мерки , показва национално представително допитване, проведено в периода 5-10 март 2021 година от изследователски център „Тренд“ сред 1004 пълнолетни български граждани по поръчка на Националната пациентска организация. Запитаните на възраст 18-29 години оценяват по-скоро положително мерките (49%), за сметка на българите над 70 години, уточнява БНР.

Пандемията, причинена от COVID-19, показва, че има сериозна необходимост от здравни грижи за заболявания, различни от коронавирусната инфекция, сочат данните. Всеки трети българин е посочил, че е имал необходимост от здравни грижи в условията на пандемията, които не са свързани с Covid-19, като най-голям дял от тях е на хората на възраст над 60 години с хронични заболявания. 12% от сънародниците ни са срещали проблем с провеждане на лечението си поради ограничителните мерки.

Най-висок дял на потърсилите здравна грижа, свързана с Covid-19, са българите на възраст между 40 и 60 години. 67% от деклариралите, че са боледували отCovid-19, не са имали нужда от болнична помощ, a 27 на сто са се лекували в здравно заведение. 69% от тези, които са боледували от Covid-19, но не са имали нужда от болнична помощ, оценяват като адекватно лечението, което са получили от личния лекар. 68% от българите, стигнали до болница, твърдят, че са получили адекватна здравна грижа.

Данните от допитването показват още, че всеки 8 българин е срещал проблем при посещение на общопрактикуващ лекар по време на пандемията, а всеки 10 е имал проблем с комуникацията с него. С нарастване на възрастта, нараства и делът на посочилите, че са имали по-трудна комуникация с личния си лекар. От българите, на които им се е налагало да потърсят спешна медицинска помощ по време на пандемията, само 3% споделят, че са срещнали проблеми.

За всеки втори българин въведените мерки за справяне с пандемията от Covid-19 в болничните заведения е пречка за достъпа до лечение на другата патология, а 29% на сто не смятат, че въведените мерки в болниците са причина за ограничаване на достъпа до здравни грижи в тях.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 С такъв

    22 0 Отговор
    Народ може да се прави всичко.
  • 2 Ваксиниран

    5 19 Отговор
    Ами това означава, че останалите 33 процента са имали! И това без усложненията! А иначе, ваксините били опасни!
  • 3 123

    35 3 Отговор
    Не това значи, че всичко е много шум за нищо. Фалират бизнеси и остават хора без работа, заради едни наплашени от медиите индивиди!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 кйфйдй

    19 3 Отговор

    До коментар #3 от "123":

    За нищо е ами.Двама с които бях в контакт миналата година го изкараха като настинка.И двамата сега си продължават нечовешките тренировки без никакви поражения.Бяха ме скрили като контактен с тях,и при мен не е имало нищо.Покрай това геипче целта беше.Всявай паника сред овцете,обери им парите,остави нашите хора да работят.Такиванписледствия се лекуват само с война.

    Коментиран от #8

  • 6 АНОНИМЕН

    17 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: 67% от преболедувалите COVID-19 не са имали нужда от болнична помощ
    В тази сметка са включени само тези дето са били тествани и с някакви симптоми! А тези безсимптомните са много повече! Много хора изобщо не разбаха, че са КОВИД-ясали дори, не са тествани и не са в каквато и да е статистика! Следователно вместо да се мъчат да смятат проценти, можеха да хвърлят шепа боб със същия успех!
  • 7 Тольо

    7 0 Отговор
    И какво излиза младите най-посрани.
  • 8 Анонимен

    5 9 Отговор

    До коментар #5 от "кйфйдй":

    При повечето от половината преминава безсимптомно. Може да си бил носител и да си заразил други. Държим се безотговорно. И аз след контакт с заразен се разкарвах по магазините. Имах само световъртеж няколко дни. Сами сме си виновни.

    Коментиран от #12

  • 9 Диверсант

    3 0 Отговор
    Първо се подготвя подходяща почва за засяване на подходяща култура. После се засяват семената. Чакаме да проникне, порастне, чъфне и завърже плодове, които барем след като са узрели. Има случаи когато е имало градушка и не е останало почти нищо за пребиране.
  • 10 страшно

    0 2 Отговор
    Нали уж само 20 процента влизаха в болница. То се оказват 30. И какво означава, че са тъсили помощ между 40-60 години, другите над 60 къде са в статистиката, те не се лекуват в болница ли? Ако ги прибавим и тях, какво става... А пък изчислете от 4000 заразени на ден колко са 30 процента, това са над 1000 души на ден в болница, то страшно звучи... Дори и 15 процента да се окажат от разболетите се, са над 500 души на ден в болница, със сигурност няма да има места в болниците следващите няколко седмици ако така продължи...
  • 11 10000000

    3 0 Отговор
    Спрете да се интересувате, коментирате и гледате ТВ. Влезте в Реалността и ще се излекувате от вируса Медия. Успех.
  • 12 Хммм

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Анонимен":

    като при повечето минава безсимптомно, значи оздравелите са сигурно 100 пъти повече от цитираните бройки за 1 година...
  • 13 Ковид

    0 1 Отговор
    Започна петък рано сутринта с температура 37-37,4 и ужасно главоболие през целия ден, после събота стигна до 38,6. Болките вече бяха по цялото тяло, мускулите, болки в кръста, През ноща се изпотих два пъти и неделя вече нямах температура, понеделник и вторник бях добре болките бяха започнали да отшумяват напълно и дойде втората вълна, сряда отново ме тресна с температура 37-37,4 Вече втори ден все тази температура и не пада, по-леко е от предния път защото няма главоболие и болки ама ходя и се люшкам.