1 Април, 2021 15:09 1 979 22

Гергана Вакарелова: Няма как една пандемия да отшуми с десет дни локдаун

  • германия-
  • българия-
  • коронавирус-
  • мерки-
  • гергана вакарелова

Разликите между Германия и България

Гергана Вакарелова: Няма как една пандемия да отшуми с десет дни локдаун - 1
Снимка: Личен архив

По-голямата част от мерките срещу коронавируса в Германия са наложени още през декември 2020 година и оттогава не са променяни. Сред тях са носенето на маски, които от един момент станаха задължително медицински - с филтър или хирургични; могат да се срещат едно домакинство плюс един човек, който не е от домакинството, но не повече; заведенията са затворени, работят само с доставки, магазините също са затворени още от 16 декември. Това разказа за Радио Кърджали Гергана Вакарелова, студентка в германския град Есен, провинция Северен Рейн - Вестфалия.

Единствено от началото на март има възможност човек да си запише час предварително и да отиде да си напазарува. Последната информация е, че в тези магазини искат и негативен бърз антигенен тест, освен предварително записан час, разказва Гергана. Писнало ми е, разбира се, но немската действителност ми се вижда малко по-сигурна, сякаш има повече смисъл мерките да са едни и същи в продължение на месеци и да не се разхлабват. Това, което се случва в България за мен е несериозно. За десет дни една пандемия няма как да отшуми.

Освен това подкопава доверието в хората, които въвеждат мерките. Да, не ми е приятно да живея в ограничения, но на фона на това, което се случва в болниците и на фона на един вирус, който все още е нов, не е сериозно да се играе с цял един народ, казва още Гергана.
Според нея Германия не е сред първенците във ваксинацията, проблеми и неуредици е имало и в тази европейска страна, по което си прилича с България, но има и разлики.

Тук няма зелени коридори, ваксинира се планово, в началото се ваксинираше в определени центрове, в болниците, сега се предвижда и личните лекари да започнат да поставят ваксини. Избор на ваксина няма, слага се това, което го има в момента.
Любопитна е и формата на информация, която е популярна в провинция Северен Рейн-Вестфалия. На автобусни спирки, на гарови перони, в автобуси и влакове са поставени табла, които показват анимирани филмчета какви са основните мерки, които трябва да се спазват, като дистанция, носене на маски, как да се държат хората в автобуса, как да се разпределят в него.

В болниците се спазват строги протоколи. В спешното отделение, дори да няма съмнение за ковид инфекция, пациентът се изолира задължително в отделна стая и му се прави тест. Докато не излезе резултата, болният не напуска изолатора, а медицинският персонал влиза при него задължително в предпазно облекло.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тая ако има и ботоксови

    4 6 Отговор
    Усни ех готино е ?? За мъжете ?? Дамите да се натягат!!!4963
  • 2 Постановки на ГЕРБ

    20 4 Отговор
    И номера от селски вечеринки.
  • 3 Радо

    32 8 Отговор
    Това изобщо не е никаква пандемия и стига сте плашили и манипулирали хората!!!!!!!!!!!!!!
  • 4 сила

    23 7 Отговор
    ГЕРМАНИЯ ИЗГУБИ И ДВЕТЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ.....не се отличават с много акъл,само с маршируване не става

    Коментиран от #13

  • 5 434

    29 5 Отговор
    Много си проста бе моме. И като имате такива мерки, къде са ви резултатите в Германия
  • 6 Нямам пари

    19 1 Отговор
    Е да ама в германия дават 1500 евро като си затворен а тука Оправай се
  • 7 Мислещ

    21 5 Отговор
    А в Германия като са за по-дълго, отшумя, а? Аман от ковидиотени фашисти.
  • 8 Санитар

    17 1 Отговор
    Скъпи колеги в болниците се лекуват болни хора,които ту са болни ту здрави демек прииждат на талази без постоянно присъствие.В тежките отделения интензивни и неврологични винаги е било ад от деня на тяхното създаване,затова там никой никога не е искал да работи и винаги са имали много болни и недостиг на персонал.Това не е от година заради ковид а постоянно.Заради ковид започна приема на всеки регистриран с ковид стига да има празно легло веднага се запълва.Едно ковид легло или кушетка носят по 7000 минимум на болен.Ако можеха биха ви сложили всички на легло и набучили с тръби,но няма как не всички медици са откачени

    Коментиран от #12, #14

  • 9 От Франция

    1 14 Отговор
    И тук е така, но в Ганьостан се мисли, че само там има мерки....лош матрял тва е....Там ако ги питаш, сигурно ще ти кажат, че Борисов е измислил вируса😂 Така, че при кухия Ганьо каквито и мерки да има все тая...
  • 10 БОКО🎃

    5 6 Отговор
    След изборите пак ще стегна мерките. Ще видите вие кон боб яде ли?
  • 11 Има как, глупачке..

    6 9 Отговор
    Но локдауна трябва да е истински, като този в Китай, а не по европейски. Затварят всички по домовете за кратко, но с ефект. Тук половината народ умира от глад, с месеци са без пари, полза никаква.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Антон

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "сила":

    Браво, много точно!

    Коментиран от #15

  • 14 посмали малко

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Санитар":

    Пътеката е 1200 лв. Преди Нова година е била и по-малко - 766 лв. Болниците са на загуба, а персонала в Ковид отделенията изнемогва и упрекват разхлабването на мерките!
  • 15 4455

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Антон":

    Кое му е точното? Не може с две думи да охарактеризираш една държава, която е люлката на науката и на културата в Европа! Разбира се, че носи огромна вина за двете световни войни и лично аз мразя хитлеризма. Но има много, ама много да се учим от Германия, и не само от нея поне на дисциплина!

    Коментиран от #17

  • 16 И там

    7 0 Отговор
    ги натиска пландемията. Дресурата по метода на Павлов върви с пълна сила. Стадото добре обучено кротува. Това моме за колко ли парици се е изтапанило да агитира? Докато има скотове, ще има и касапи, да ги обслужват.
  • 17 Никаква

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "4455":

    вина не носят за двете световни войни. Виновни са тези дето са подстрекавали и финансирали тези войни. Те(войните) са жътвата на наднационалния капитал, финансиращ и двете страни и извличащ огромни печалби от това.

    Коментиран от #21

  • 18 Ставри

    0 4 Отговор
    Кое тва локдаун бре драги джурналисти, бабата пита ама аз знам само руски чат пат.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Васил

    2 1 Отговор
    Тука зелените коридори са менте ваксината Астра Зенека защото диктатора така е решил
  • 21 4455

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Никаква":

    По-точно не са виновни всички германци по това време, ама не искам да споря за това. По-важното е, че има много да учим от тях, от тяхната дисциплина и точност. Като се каже, че трябва да се спазва нещо, трябва всички да го спазваме, да мислим като един човек. Само тогава ще има успех цялата държава в каквото й да е начинание.
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор
    Чoвeкът нe e бeзпoмoщeн пoлзвaтeл нa мeдицинcки уcлуги. Cрeщу вируc кoйтo нитo гo виждaш, нитo имa надеждна вaкcинa, нaй-дoбрoтo прoтивoдeйcтвиe e ecтecтвeният имунитeт... В рeзултaт нa cъврeмeннaтa мeдицинa и прoвeждaнaтa oт нeя вaкcинaция, чoвeчecтвoтo вeчe e мъртaв биoлoгичeн вид, c изключeниe нa някoлкo "диви" плeмeнa. Пoнacтoящeм, нaшият живoт ce крeпи eдинcтвeнo нa вaкcинитe. Прoблeмът e, чe в имунизaциoнния кaлeндaр нa дeцaтa, вeчe нямa прoлукa зa пocтaвянe нa вaкcини зa нoвитe бoлecти.
    "Рeчe Бoг: дa cътвoрим чoвeк пo Нaш oбрaз, (и) пo Нaшe пoдoбиe" (Бит. 1:26). Чoвeшкият oргaнизъм e eднa cлoжнa cиcтeмa c гoлeми възмoжнocти зa caмoрeгулирaнe, нo зa бeдa, ниe нeпрeкъcнaтo нaрушaвaмe бaлaнca кaтo бoгoтвoрим дoктoритe и ce ocлaнямe нa фaрмaцeвтичнaтa прoмишлeнocт нa кoятo вcъщнocт cмe крaйнoтo звeнo.