Last news in Fakti

16 Април, 2021 11:07 3 208 15

Доц. Иво Инджов: Никой не може да забрани на ДПС да се преструва на опозиция на ГЕРБ

  • иво инджов-
  • герб-
  • има такъв народ

Добре е да има правителство, което да работи поне до есента, казва политологът

Доц. Иво Инджов: Никой не може да забрани на ДПС да се преструва на опозиция на ГЕРБ - 1
Снимка: БГНЕС

„Опозицията, водена от партиите на протеста, ще се опита да направи правителство, макар че шансовете за това не са големи, те си дават сметка. Целта е да се приеме нов Изборен кодекс, за да се проведат честни, свободни и прозрачни парламентарни избори и да започнат първите стъпки на разграждане на сегашната система на управление.“ Това мнение изрази в интервю за БНР политологът и университетски преподавател доц. Иво Инджов.
Големият въпрос е дали ще се отиде към предсрочни избори, без да се създаде правителство, или ще има кабинет и ще се отиде на избори 2 в 1, евентуални, посочи Иво Инджов в предаването „Преди всички“.

Ако протестните партии се споразумеят, с твърдата подкрепа на БСП и по минимални точки на консенсус, би било добре да се направи правителство, което да работи поне до есента, смята политологът. Той не вижда по-дълъг хоризонт заради сложните баланси в такова управление.

Според доц. Инджов „Има такъв народ“ не са се отрекли от искането си за мажоритарни избори, но сега има „надцакване с ГЕРБ“ и не искат да влязат в капана.

Ако преди изборите да са господари на мълчанието е било успешен ход от гледна точка на политическия маркетинг, то сега те трябва да започнат да говорят, допълни той.

„Има такъв народ“ са на кръстопът в момента.“

Относно мотивацията на двете системни партии – БСП и ДПС, да подкрепят правителство на ИТН, Иво Инджов прогнозира, че най-вероятно ще бъде направено правителство на трите партии на протеста, за което са важни гласовете на БСП.

„Никой не може да забрани на ДПС да се прави на опозиция на ГЕРБ и да подкрепя това правителство. БСП не е заинтересована от предсрочни избори, защото е в много слабо състояние. ДПС тепърва трябва да се доказва като истинска демократична партия.“

„Вчера се видя колко е самотен ГЕРБ на политическия терен към настоящия терен. Бойко Борисов също е много самотен. Той е един от най-самотните политически лидери в момента“, коментира Инджов.

„В обозримо бъдеще Борисов няма да бъде министър-председател и ще наблюдаваме бавно политическия му залез. /…/ ГЕРБ без Борисов ще последва съдбата на НДСВ.“

Похвално е, че парламентът стартира с подготвени законопроекти, което значи, че партиите от опозицията са си написали домашното, отбеляза доц. Инджов.

Той е приятно изненадан от традиционните пожелания за по-малко конфронтация и повече разбирателство, но и от ведрото настроение, с които стартира парламентът, от пъстротата и промяната, внесени от партиите на протеста.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 НАСКО

    6 2 Отговор
    Забрана на партиите. Никакви субсидии и хранилки.

    Коментиран от #9

  • 3 Правителството на ИТН

    3 5 Отговор
    Ще изкара пълен мандат. Това ще е най успешното правителство на България.
  • 4 будасавагоце

    11 3 Отговор
    след гербавите и тая измислена от дс партия-дпс,ще си замине!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гео

    7 3 Отговор
    ЗАБРАНА НА Д П С БОК ЛУЦИТЕ.
  • 8 Уважаеми другарки и другари

    5 2 Отговор
    Предстои подмладяване на политическата класа в България. Вече няма място за стари и изкуфели Тикви в Българската политика. Батман Бойко е прав, предстои ви работа и само работа. Каквото беше, беше. Кой крал, крал. Кой спал, спал.
  • 9 седящият бик

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "НАСКО":

    не мога да проумея - защо всички се държат като принадлежащи към ония 80%!
    тия средства, които се отпускат за партиите, са за тяхното нормално функциониране. контрол трябва да се осъществява - дали тези средства се използват именно за това. и ако е необходимо, да се предефинират правилата за харчене на тия пари, както и размерът им.
    пълнва дивотия и угаждане на банкянската тиква е да се премахнат или намалят драстично тези пари! тогава партиите ще зависят в дейността си от големите паралии - фондации и олигарси. това ли иска електоратя на с.лафчо?
    за обикновения гащник тия пари може и да се виждат много, но те са капка в морето в сравнение с тези, които ще печелят "спонсорите" срещу финансиране на партиите.
    и още - ако имам достатъчно пари, бих финансирал всички - и леви, и десни. така ще си гарантирам "присъствие" вм парламента. и това ще стане!
    не бъдете първосигнални, бре!
    как за 30 години не научихте нищо!

    Коментиран от #10

  • 10 безпартиен

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "седящият бик":

    Нали за това са т.нар."специални служби"-да придобиват информация кой на кого ,кога и как предоставя едни пари!То и до сега всичко се знае,но няма читав министър и тези началници на дирекции да извадят всичко за да се знае!такава информация се ползва обикновено за изнудване и сплашване и за това е засекретена!Хората в ГДБОП,МВР,ДАНС правят пари от това!!И кой ще разрови тази вече 30 годишна смрад?
  • 11 До автора

    3 5 Отговор
    Самотен си ти и твоите другари изгубили катастрофално изборите! Б.Б. има 800 000 фена!
  • 12 Колев

    2 1 Отговор
    Голямо състезание и в този форум между зомбита, неграмотници, между признати простаци , поддръжници на Шебека Борисов и другите, които могат да мислят. Известно е, че в спор между глупак и грамотен виновник е грамотния, защото тъпакът е непобедим. Ярък пример за целият позор който написа на челото ни е Борисов. И който не си дава сметка за това е ярък показател за собствената му духовна слепота.
  • 13 Кир Стефанаки

    1 0 Отговор
    Няма да ни бъде.....
  • 14 Гошо

    1 0 Отговор
    Този как прилича на Ал Бънди, а пък и като него мисли!
  • 15 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    0 0 Отговор
    може, може, нашите хора могат!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове