Last news in Fakti

27 Април, 2021 16:15 2 321 27

Доц. Михаил Околийски: У нас така и не направиха усилие да обяснят коя е безопасната ваксина

  • доц. михаил околийски-
  • ваксини-
  • ваксиниране-
  • здравни власти-
  • михаил околийски-
  • сзо

Според експерта в офиса на Световната здравна организация в България е нарушено доверието между хората и здравните власти относно ваксините и мерките

Доц. Михаил Околийски: У нас така и не направиха усилие да обяснят коя е безопасната ваксина - 1
Снимка: БГНЕС

„Изминалата година и тази продължават да бъдат трудни и показват колко сме уязвими към нововъзникнали болести, още повече когато няма правилните ваксини и медицински технологии. А когато се появиха новите ваксини, този щит срещу вируса, започнаха дискусиите кои да се ползват, кога да се ползват, но това не стана по добрия комуникационен начин за хората в България, а стана хаотично“, коментира пред БНР доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на Световната здравна организация в България.

„Ние от СЗО винаги сме настоявали да има план за комуникация на риска, за комуникационна стратегия, която да придружава целия процес по ваксиниране и по спазването на мерките, но такъв план така и не беше развит. А това не се случва изненадващо, защото все още има родители, които не спазват и задължителния имунизационен календар за децата, който е много добър календар“, коментира още доц. Околийски.

„Това се случва заради неумението на здравните власти и държавата да намерят правилния диалог с хората. В Нова Зеландия например, ваксината срещу човешкия папилома вирус се поставя и там той е почти изкоренен, а у нас тази ваксина се поставя на под 10 на сто от младите момичета, при условие, че тя почти на 100 процента предпазва от развитието на рак на шийката на матката. Има пряка връзка между доверието на хората в Министерство на здравеопазването и властите и степента, до която хората са склонни да вземат решение дали да се ваксинират и да използват маските", каза още доц. Околийски.

Той обобщи, че у нас така и не се е направило едно структурирано усилие да се обясни коя е безопасната ваксина.

"Защото за всичките одобрени от СЗО ваксини, включително и за "АстраЗанека", не стана ясно, че тя не е опасна, тя не застрашава живота на хората, а има установени един-два случая на тромбоемболия на един милион души. Занапред трябва да има ефективни кампании за ваксиниране, защото с идването на лятото трябва да продължим със спазването на мерките", каза още доц. Околийски.

Започна Европейската имунизационна седмица - от 26 април - 2 май , като тази година тя ще се проведе под надслов „Ваксините ни сближават“. Европейската имунизационна седмица популяризира основното послание, че имунизацията е жизненоважна за предотвратяване на болести и защита на живота. У нас ще се проведе дискусията „Открито за ваксините”.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Не е прав

    29 3 Отговор
    Не, това не се случва заради неумението на здравните власти да обяснят на народа.
    Това се случва, защото тези "здравни" не притежават качества да са власти: недоучени, алкохолизирани, алчни, неморални комплексари .
    Станали са медицински РАБОТНИЦИ, а не лекари, за да извиват ръцете на хора в крайна нужда, защото знаят, че тогава хората ще откраднат, но ще дадат, за да отърват "екзитуса"
    Българските медицински "РАБОТНИЦИ" от 30 години не са никакви лекари или медици, а едни тунеядци.
    За това се случва.

    Коментиран от #7, #10

  • 3 Сатана

    19 4 Отговор
    Баце обясни,че Астра-Зенека е смъртоносна,с което оправда безхаберието си с масовата ваксинация на Българите.Много хора си заминаха заради него но има кой да го съди.

    Коментиран от #17

  • 4 Майна

    25 3 Отговор
    Този с тая физиономия е показатешно какво може да каже...ПРЕСТЪПНО ИЗКАЗВАНЕ!...ИЛИ ДЕБИЛНО

    Коментиран от #22

  • 5 Много

    28 2 Отговор
    отвратително същество е този.
  • 6 провинциалист

    29 1 Отговор
    "У нас така и не направиха усилие да обяснят коя е безопасната ваксина"
    Глупости на търкалета - у нас се води една плитка, но много агресивна пропаганда, че ваксината е божията благодат и е единственият и неоспорим избор на всеки.
  • 7 Пръц

    23 3 Отговор

    До коментар #2 от "Не е прав":

    Коремният фатмак от Военномедицинския лагер с достойна за д-р Менгеле садистична усмивка обеща на народа ,че “яко ще се мре”.
    Ще се намери ли някой да му отреже езика на тоя мафиот?
  • 8 no name no face no number

    27 0 Отговор
    Видиш ли хора с подобна мутра на монката паси бегай далече този даже няма нужда да приказеа изражението казва всичко
  • 9 др Гей Билтс

    24 1 Отговор
    Българите извадиха късмет с Баце, никой трезво мислещ човек му няма доверие, та да си сложи нещо, което му дава дарум.
  • 10 Така е

    24 2 Отговор

    До коментар #2 от "Не е прав":

    Подкрепям.
    От много години всички алчни провинциалистчета отиваха по майчина заръка :"Да станеш доктор, мама! В бяла манта да седиш, ръце да не цапаш, потен вода да не пиеш и псри да броиш"
    Под 1% са лекарите с призвание в България.
    От алчност ще се задавят.
    А СЗО им даде материален стимул да убиват хората и те дори не се поколебаха.
    Днес джипките са се сбили за ваксини - за 10-те лева на ваксиниран.
    Това не са лекари.
    Здравеопазването иска рестарт.
    По-добре лекари да си внесем от чужбина, отколкото нашите българоубийци да ни интубират един по един както убиха родителите ни миналата есен.

    Коментиран от #16

  • 11 случаен

    18 1 Отговор
    щот вие нещо обяснихте,надминахте боко в смяната на решения,днес полезно утре безсмислено,закриване требе за вас и оон,само пари се харчат за вас,а ваксите са опасни всичките,особено западните и говедарските най вече
  • 12 хубав въпрос

    18 0 Отговор
    а има ли изобщо такава?
  • 13 Стига фейкове

    5 23 Отговор
    И аспирина е опасен Зависи кой го взима а до ваксините най опасна е несложената ваксина

    Коментиран от #18

  • 14 kkk

    17 0 Отговор
    И как се обяснява нещо което НЕ СЪЩЕСТВУВА? Кога ще схванете, че "безопасна" ваксина може да има след МИНИМУМ 10 ГОДИНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ. Дори и да приемем, че сегашните проблеми с тромбози и т.н. са в "допустими рамки" какво правим с последиците които се появяват след 5+ години?
    Да не забравяме, че пробутваните сега РНК работят на принципа на автоимунните заболявания- кой може ДНЕС да гарантира, че борейки днес един смешен вирус утре тази РНК ваксина няма да ни докара тежки проблеми? Досега НИКОГА не са разработвани такива ваксини точно поради големите рискове- стават бързо, ефективни са, но последиците МОГАТ да бъдат убийствени. Буквално.
    За бала мурниците да уточня- автоимунно заболяване означава НЕИЗЛЕЧИМА БОЛЕСТ от която може да умреш като бясно псе или цял живот да се бориш с нея и резултатът да е "все още си жив, незнайно докога"
  • 15 Който незнае

    5 1 Отговор
    Той не може;
    СЗО ТРЯБВА ДА МОЖЕ
  • 16 провинциалист

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Така е":

    от Скалица, Ямболско. Е-е-е, ама ги обобщавате едни такива, че в къщи ме питат къде са ми многото пари. Казвам, че това ми е заплатата от двете работни места, ето ми фишовете. Те не вярват, казват - не лъжи, виж кво пишат в "интернет".
  • 17 Д-р Хаус

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана":

    Ало, Околийски!! Що не кажеш на твоя шеф, неграмотния етиопец Тедрос Гебреиесус, който няма дори медицинско образование да обяви,с коя ваксина се е боцнал а и ти също!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Кой68

    9 0 Отговор
    ЗАЩОТО ТАКАВА НЯМА ....
    БЕЗОПАСНА ВАКСИНА НЯМА ....
  • 20 доцСЗОлог

    6 0 Отговор
    Уважаемият доц. се прави, че не знае дереджето на здравеопазването и на управлението му в България. То беше еднолично от март миналата година. А за Астра Майдел...нищо или почти нищо.
  • 21 ПРОФЕСОР ИЛЧЕВ

    4 1 Отговор
    НЯМА БЕЗОПАСНА ВАКСИНА ИМА ОПАСЕН КОВИД
  • 22 Д-р Хаус

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Ало,Околийски!! Я кажи за какво получаваш заплата / тлъста!!/ от СЗО?? Нали за да даваш акъл коя ваксина е безвредна?? А ако си се ваксинираш,коя е ваксината включително и на твоя шеф Тедрос Гебреиесус??!!
  • 23 Сатана, а не СЗО

    6 0 Отговор
    Тоз за тези престъпни думи и лъжи трябва да бъде публично екзекутиран. Егаси противната физиономия ...
  • 24 ижг и4жи

    3 0 Отговор
    безопасни няма има само смъртоносни
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 игасии

    2 0 Отговор
    тоа прилича на сериен убиеец
  • 27 Само Пфайзър

    2 1 Отговор
    Вчера се ваксинирах със Пфайзър първа игла. Нямам никакви неочаквани странични ефекти - само инжектираният мускул наболява като си вдигна ръката, но скоро ще мине. Астра Зенека не е "безопасна" - при толкова малко направени ваксинации с Астра Зенека в България вече имаше няколко случая на смъртоносни тромби. Пред елементарната статистика, СЗО да мълчат.