6 Май, 2021 19:50 3 989 22

Икономист: По-ниски данъци пълнят хазната

  • данъци-
  • бюджет-
  • хазна-
  • ддс-
  • нап

Данните, публикувани днес от НАП, отчитат ръст от над 10% от постъпленията от ДДС

Икономист: По-ниски данъци пълнят хазната - 1
Снимка: БГНЕС

Една изключително неприятна и икономически неиздържана опорка, налагана от политиците през последните десетилетия, а именно, че намаляването на данъчната тежест ще навреди на фиска, се разбива. Това заяви икономистът от Съвета за икономически и публични политики (СИПП) Михаил Кръстев.

Както се вижда от данните, публикувани днес от НАП, отчита се ръст от над 10% от постъпленията от ДДС. Това е така, въпреки че към момента и до края на 2021 г. имаме диференцирано ДДС със ставка от 9% за:

- настаняване в хотели и подобни заведения.

- за доставка на книги на физически носители или извършвана по електронен път.

- за ресторантьорски и кетъринг услуги.

- за храни, подходящи за бебета или за малки деца.

- за бебешки пелени и подобни бебешки хигиенни артикули.

- за доставка на обща туристическа услуга.

- за доставка на услуга за използване на спортни съоръжения.

Както се вижда, не просто нямаме удар върху фиска, но дори постъпленията се увеличават при намаляване на данъчната тежест. Нямаме и прогнозирания хаос в дейността на събирателната агенция.

Разбира се, всичко това е лесно обяснимо за всеки, който освен от кривите на Covid-19, се интересува и от кривата на Arthur Laffer и изследванията за това как намаляването на данъците може да доведе до увеличаване на постъпленията от тях. За целта обаче трябва да се подхожда експертно, аналитично и с необходимата емпирика в аргументацията. А дано...


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маргинал

    24 4 Отговор
    Мисля си, ГЕРБ етническа партия ли са?
    Техните избиратели са повечето цигани.
    ГЕРБ явно да оправдаят очакванията на електората си крадът като за световно. И ако съм прав в наблюденията си не трябва ли офисите на ГЕРБ да са само по гетата?

    Коментиран от #8, #9, #13, #17

  • 2 Гост

    16 3 Отговор
    Кратуните това няма да го проумеят.
  • 3 мисирка

    10 3 Отговор
    Владко Тъпото от Дорни дъбник твърдеше друго.
  • 4 Браво...

    14 5 Отговор
    Защо не махнат ддс за храни и горива бе? Само децата ли ядат? Така ще се подобри икономиакта защото ще останат повече пари на хората на края, на месеца. Това повишава потреблението на други стоки и се въртят свежи пари в икономиката. Ама тука няма нито икономисти, нито държавници.

    Коментиран от #22

  • 5 един от многото

    12 4 Отговор
    на политика неможеш да му обясниш че нещо трябва да се намали за да има повече печалба! виж за увеличение всички са съгласни без да се интересуват какво точно и с какво ще промени даденото увеличение... за тази работа трябва да си учил а в парламента няма много такива
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 любител

    18 5 Отговор
    този икономист разбира от икиномика толкова колкото прасето от кладенчова вода. ако не знае да провери всички богати дъжави където хората живеят добре са на подоходно облагане милионерите плащат до 70%данък а не като нашите 10% но тук не им изнася. те трупат милиони а хората мизерстват.
  • 8 Дедо Грую

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Маргинал":

    Ми то кой нормален, ако няма косвена далаверка би гласувал за тези?
  • 9 А бе

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Маргинал":

    Не разбрах каква връзка има темата на статията с ГЕРБ?
  • 10 dfu

    12 1 Отговор
    Тотално грешни заключения. Намаленото ДДС е за неща, които не са широко разпространени, даже бяха допълнително стагнирани от ковид кампанията. Увлиличените приходи от ДДС са заради увеличение на цените на основни и други продукти.
  • 11 Илхан

    5 1 Отговор
    Илчовски разказа коя е Мата Хари, но БНТ мълчи!!!
    Бай Ставри няма да откаже ду..то Кошлуков.
  • 12 Шаран БГ

    5 3 Отговор
    , Данъците трябва да са ниски, и по възможност по-вече за едно и също нещо.
    Например сега шофьорите плащат винетка 100 лева и пътен данък
    /според когото както прекарат/, да кажем 40 лева - общо = 140 лева. Винетния стикер да се намали на 60 лева. Но ПЪТЯТ има ли канавки - има ....данък "пътна канавка" - 30 лева, Канавките имат ли облицовка- за да не тревясват трябва да са облицовани - данък "облицовка на пътни канавки" - 20 лева. , данък "мантинели" - 25 лева, данък " пътна маркировка" / боята и тя пари струва/-35 лева...... И до тук 170 лева Чиста работа ... И данъците ниски, и хазната пълна Остава само българският гражданин Хасан от Адана да гласува, кой да харчи парите. По нататък може данък " остър завой", отделно за ляв, отделно за десен.
    Мале, мале ...само да съм финансов министЕр като професор Гечев.........
  • 13 АБЕ

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Маргинал":

    ЧАЛГАР , КАЖИ НЕЩО ЗА ГЮБЕКА ????
  • 14 нннн

    14 2 Отговор
    По тази логика, ако данъците станат нула, хазната най- ще се пълни... Истината е, че на бедните трябва да се намалят, а на богатите да се увеличат. Както е в белите страни, които вземаме за пример.
  • 15 chi

    7 0 Отговор
    Както се вижда от данните политиците са едниголеми лъжци!
  • 16 Плашимир

    5 1 Отговор
    Искам да работя ВАКСАДЖИЯ!
    Данък - тротоарно право!?!
    ДДС -!??! Да си купя касов апарат?!? За касова бележка за каква услуга??? Лъскане на обувки!? Вено ли? И да отворя куха фирма за да хрантутя накой счетовод?
    И ако ваксата ми е от свиска мас и сажди подлежа ли на глоба ,че не е закупена от лицензирана фирма внос от Китай и Шри Ланка?
    Искам да има как да се упражняват свободни професии подчертавам, за да мога да си плащам косвения данък ДДС и консумацията на ток ,вода ,парно ,кола ,бензин ,храна и здравни и то без да наемам за целта счетоводител с ел.подпис!
    Шокирах се миналата година когато една радиоводеща попита майките на децата инвалиди :
    "За тия неща дето ги продавате във фейса как си уредихте данъците ????"
    Великите доходи от по 15 -20 лева за кавьорчета.... и то от фейса....
    Това за данъците.
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "Маргинал":

    ГЕРБ и Бойко - значи ХЛЯБ И РАБОТА ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД...Всичко друго е "пунта мара"....Некадърниците се дразнят от Бойко, заради строежитe на магистрали, обществени сгради, водопроводи и т.н., c кoeтo ги кaрa дa ocъзнaят cвoятa нeпoтрeбнocт кaтo хoрa.

    Коментиран от #21

  • 18 fermera

    7 0 Отговор
    Този експерт явно не е пазарувал скоро.За последните 6 месеца всичко поскъпна с 20%,а някой от суровините дори с ад 30%.Пропуснал е че през април взеха за Летището 660 милиона с ДДС.Сега през май ще си искат 110 милиона ДДС то,ние земеделците ще искаме поне 250 милиона защото сме с обратно начисляване а торове,горива и препарати са нагоре.А и май месец е със 17 работни дни и производството ще е надолу.Абе акъл трябва че то с диплома само не става.
  • 19 Госあ

    4 0 Отговор
    Супер, туризъм, хазарт, ресторанти и фитнеси 9% ДДС, за храни и лекарства от първа необходимост 20%. То затова някои храни са по скъпи в абсолютна стойност у бг'то, отколкото в развитите страни с 10х по високи заплати.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Маргинал

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Точно обратното е ГЕРБ е държавен рекет и обир. За товаа имаме два милиона емигранти. И много е прав Тиквата чака го много Работа, Рабпта и Работа в Централни Софииски Затвор.
  • 22 Хихата

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Браво...":

    Ти да не би да си въобразяваш, че намаляването на ДДС води до намаляване на цените? Нищо подобно! Доказателство - стоките с намалено ДДС НЕ са поевтинели. Покачването на събираемостта вдига приходите от ДДС. Да ви обясня как: при високо ДДС производителят си наема счетоводител/и/, който чрез врътки (и солидно заплащане) изкарва печалбата почти на 0. При ниско ДДС това упражнение се оказва нерентабилно за много бизнеси, които, вместо да го крият, предпочитат да го платят.