14 Май, 2021 20:20 3 897 13

Окончателно: ВАС разреши да продължи строежът на "Златен век"

  • златен век-
  • строеж-
  • валентин йовев

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, според когото строителството на небостъргача трябваше да бъде завършено, бе освободен днес - малко преди обявяването на съдебното решение за съдбата на обекта

Окончателно: ВАС разреши да продължи строежът на "Златен век" - 1
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд остави в сила решението на Административен съд - София град от ноември по казуса със сградата "Златен век".

С решението на първоинстанционния съд беше отменено спирането от ДНСК на строежа на небостъргача в столичния квартал "Лозенец".

Административното дело беше образувано пред ВАС по две касационни жалби, подадени от директора на Дирекция "Правна" при ДНСК и по протест от зам.-градски прокурор на Софийската градска прокуратура.

Фактите и правните изводи, посочени в заповедта, са установени по делото чрез събрани писмени доказателства, както и чрез трите съдебно-технически експертизи, приети от двата съдебни състава на АССГ, разглеждали спора по същество. При така установените факти, правилен се явява крайният извод на първостепенния съд за материална незаконосъобразност на заповедта, посочват от ВАС.

Относно първия строеж "административна сграда", спрян от директора на ДНСК, е установено, че констатираните отклонения от проекта не са съществени по смисъла на чл. 154, ал. 2, т. 5 ЗУТ, а именно: Не е променена строителната конструкция на сградата "и" не е променен вида на конструктивните елементи "и/или" натоварванията в сградата, които условия следва да са кумулативно изпълнени съгласно приложимата норма. Относно липсата на обезопасителна мрежа на строежа и шпакловка в подземните три нива в оспорената заповед липсват мотиви.

Относно втория строеж - т.нар. "изкоп/насип с дълбочина около 15 метра" е установено, че е бил засипан от възложителя няколко дни преди издаване на заповедта. Следователно, в тази част процесната заповед се явява издадена в нарушение на чл. 224, ал. 5 ЗУТ.

ВАС счита, че не са били допуснати нарушения на съдопроизводствените правила от категорията на съществените въпреки обратните твърдения в касационните жалби. Поради това решението на първоинстанционният съд трябва да бъде оставено в сила като валидно, отбелязва news.bg.

ВАС не е установил допуснати нарушения на съдопроизводствените правила от категорията на съществените въпреки обратните твърдения в касационните жалби.

"С оглед предмета на правния спор, правилно е разпределена доказателствената тежест и са дадени конкретни указания на страните в този смисъл; проведени са редица открити съдебни заседания, в хода на които съдът мотивирано се е произнесъл по доказателствените искания; спазени са указанията на първата касационна инстанция; приетите доказателства са допустими и са относими; обсъдени са от съда, който е постановил мотивиран съдебен акт", посочва се в решението на касационната инстанция, което е окончателно.

Решението на ВАС съвпада с позицията на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, според когото строителството на небостъргача трябва да бъде довършено. Днес Йовев бе освободен от поста си, след което бе съобщено за решението на ВАС.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    30 1 Отговор
    Вместо градушка е повалял златен дъжд.
  • 2 Съдии крадци

    46 3 Отговор
    Корумпирана съдебна система! Изгнила съдебна система! И милиони политици да сменим, без чист съдебна система няма да стане! Трябва всички съдии от прехода да будат изтребени до крак!
  • 3 Шматка

    20 5 Отговор
    Да,така става.Правдата възтържествува по нашите ширини.Последните етажи на тази кокетна сграда ще са за ВАС,ако имате 300—400 € на квадрат.
  • 4 Е затова УВОЛНЕНИЕ

    26 1 Отговор
    По всички Етажи на Власта!!!
  • 5 мирише

    26 2 Отговор
    МИРИШЕ, много здраво...
    ще има ли протест...
    и къде...
  • 6 Мафия

    13 6 Отговор
    .. Мутри...мафия...мутри..тея няма кой да ги спре.. Слави Трифонов трябва да дойде на власт!
  • 7 Даката

    11 12 Отговор
    Нормално.Мафията на фигуранта взе власта и мафиотите действат
  • 8 Софиянчето

    10 15 Отговор
    Изчакаха да се смени Бойко и да се строи пак

    Коментиран от #10

  • 9 Столичен архитект

    22 1 Отговор
    Това беше ясно. ОБАЧЕ: недопустими нарушения: непокриване на калкан, северни апартаменти кръстени "ателиета" и т.н. защо ни правят на идиоти? Кой и срещу какво одобри този проект и градоустройство? Разбира се, че ще стане там комуникационен ад. Това си е един мол на кьоше, без инфраструктура.
  • 10 Чичо Гошо

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "Софиянчето":

    Глупости. Той Бойко не посмя да гъкне. Защото му обясниха, ме не върви
  • 11 патилов

    8 2 Отговор
    във ВАС има една отвратителна душегубка-съдия,с име- жанета петрова,докато съм жив,ще я помня!!!
  • 12 Аз си мисля

    4 3 Отговор
    че Божков, а не Боко ще се върне на бял кон... рано или късно...
  • 13 Наблюдател

    2 0 Отговор
    На тази територия наречена България няма нищо по-смешно от нещата наричани "закон и правосъдие"! Всъщност това е нищо повече от гавра с тях!