Last news in Fakti

7 Юни, 2021 05:16 3 301 8

В Гърция пускат след бърз тест, но опцията я няма в цифровата система

  • коронавирус-
  • цифров сертификат-
  • ваксинирани-
  • антигенни тестове

Засега през портала могат да се издават цифрови сертификати само за преболедували и ваксинирани

В Гърция пускат след бърз тест, но опцията я няма в цифровата система - 1
Снимка: БГНЕС

За нови облекчения от днес за туристите, влизащи в Гърция, съобщи БНТ. Здравните власти в страната обявиха, че през граничните пунктове ще се допускат да преминават и лица с отрицателен бърз антигенен тест. Резултатът от бързия тест обаче ще бъде признаван само, ако е качен в цифровия сертификат, одобрен от ЕС. За България той се издава на сайта his.bg.

Към момента обаче в системата няма опция да бъде издаден сертификат след направен бърз антигенен тест. Засега през портала могат да се издават цифрови сертификати само за преболедували и ваксинирани. Документите за негативен тест за коронавирус се очаква да са достъпни за гражданите през втората половина на юни.

Влизането в Гърция остава разрешено и с отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, сертификат за ваксинация или документ за преболедуване на коронавирус. От днес PCR тест ще се изисква за деца над 6 години, вместо досегашното изискване децата да са над 5 години.

За пътуващите остава в сила изискването да имат предварително попълнен формуляр за пътуване и получен QR код. Това условие от днес няма да важи за шофьорите на камиони.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шофьорите Тираджии са НАЙ РИСКОВИ

    5 5 Отговор
    За КРАТКО ВРЕМЕ ОБИКСЛЯТ МНООООГО МЕСТА А НИКОЙ НЕ ГИ ТЪРСИ ЗА НИЩО.ВВНО ЦЕЛТА Е ДА СЕЯТ БОЛЕСТИ....
  • 2 Оня

    8 0 Отговор
    Интересно как става връщането
  • 3 Турист

    2 0 Отговор
    Единственият обект, който си струва са къщите за гости в Неофит Рилски - добри цени, изключително вежлив персонал(бях си забравил промоционалната карта и въпреки това ми зачетоха намалението на добра воля), прекрасна храна и страхотен парк! Строен от честни,малки предприемачи, а не от мутри с мръсни пари и грозен бетон!
  • 4 тарикату

    7 1 Отговор
    една камара глупости, никъде не отивам, ще си стоя на село
  • 5 QR Виза

    6 1 Отговор
    В Гърция нищо не се е променило, ако още искате да ходите да "почивате" там при настоящите "мерки", пратете им парите по банкова сметка и си спестете униженията, които започват още от границата!
  • 6 Още ще огладнеете..

    2 0 Отговор
    Ей сега ще ви дам едни тестове,ваксини и карантини...
  • 7 До коментар 1

    2 0 Отговор
    Ако искаш можем и да спрем да караме...
    Да те видя тогава.
  • 8 Голяма простотия

    1 0 Отговор
    Тия луди ли са да правя тест на 6 годишно дете