Last news in Fakti

18 Юни, 2021 08:22 2 927 32

Заразеният с индийския вариант на COVID имал първа доза ваксина

  • коронавирус-
  • индийски щам-
  • плевен

В момента епидемиологичната обстановка по отношение на пандемията в региона на Плевен е спокойна

Заразеният с индийския вариант на COVID имал първа доза ваксина - 1
Снимка: БГНЕС

Заразеният с индийския вариант на COVID-19 мъж е бил ваксиниран с първа доза ваксина на ”АстраЗенека” на 24 февруари. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, цитирайки данни от извършено епидемиологично проучване.

Стажант лекар, завършил семестриално Медицинския университет в Плевен, е първият доказан случай на индийския вариант на коронавируса в България, стана ясно вчера. Сега провежда държавния си стаж, преди да се дипломира във вуза.

На 1 април младият мъж е контактувал със заразено с COVID-19 лице от Северна Ирландия, което е напуснало България, по данни от Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/, съобщават от МЗ.

При проявата на първите симптоми мъжът се е изолирал и няма информация да е контактувал с други лица. На 5 април той се е изследвал за COVID-19, като пробата е била взета в болница "Д-р Георги Странски" в Плевен. Веднага след излизането на положителен резултат за коронавирусна инфекция, мъжът е бил поставен под домашна изолация, като е имал леки симптоми. Заболяването при него е протекло без усложнения.

На 21 април от лечебното заведение са изпратили 20 случайно подбрани проби за секвениране в НЦЗПБ, сред които е била и пробата на мъжа. Тя е била секвенирана на 5 май, като данните веднага са били депозирани в международната генна банка GISAID. До 16 юни не е било установено, че при тази проба става въпрос за "Делта" вариант на вируса. При повторен анализ е било установено, че е "Делта" вариант - индийски вариант на коронавируса.

От Министерството на здравеопазването са възложили на НЦЗПБ да създаде такава процедура по набиране и анализ на пробите, която в най-кратки срокове да установява новите варианти на коронавирусната инфекция с цел превенция и защита на здравето на хората и предприемане на своевременни мерки в тази посока.

По-рано от Регионалната здравна инспекция в Плевен съобщиха, че въпреки, че пациентът с индийски щам е оздравял още в края на април, екип на инспекцията ще тества хората, които са били и са контактували с него, като по предварителна информация няма данни някои от тях да има коронавирус.

В момента епидемиологичната обстановка по отношение на пандемията в региона на Плевен е спокойна, каза той. Заболеваемостта е около 15 на 100 хиляди души население на 14-дневна база. Случаят е още един повод да се огледаме за хода на процеса на ваксинацията, каза д-р Минчев. По думите му в региона с първа игла са близо 60 000 души, а около 30 000 са си поставили две дози, уточни той.

По-рано здравният министър Кацаров заяви, че няма причина за паника и не се налага в региона да се вземат допълнителни мерки. Заради високия риск за общественото здраве обаче е недопустимо толкова дълго време след вземането на пробата да бъдат публично обявени резултатите от нея.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    31 1 Отговор
    Греда! Съответно уж ваксините са безсмислени, важното е да има шаш и Паника. Че мизерията и Изтъпления са ни малко.
  • 2 БАЙ Х@Й ‼

    36 2 Отговор
    Планът е много опасен, много заразен и силно смъртоносен😯
  • 3 Оня

    24 1 Отговор
    Кво значи това? Сега като го изкара на крак се едно са му били още две игли,ххаха
  • 4 пак не разбрал

    23 2 Отговор
    Заразеният с индийския вариант, индиец ли е ?
  • 5 БАЙ Х@Й ‼

    30 1 Отговор
    Пациентът е преболедувал и оздравял, за три месеца не сме разбрали за втори подобен случай ! 🤔 нещо НЕясно 😉
  • 6 майстор

    29 1 Отговор
    Ваксината на ”АстраЗенека” има ефективност по-малка от 33%. Способността й да предизвиква тромбообразуване в капилярите е 97%.
  • 7 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    28 1 Отговор
    Как ДОКАЗАХА, че е точно "индийският" щам? Изолираха вируса?
  • 8 Дидо

    22 1 Отговор
    Кога и къде изолирахте вируса щамове доказвате и как ги доказвате на база на какво чрез какъв метод каква диагностика
  • 9 АЙДЕ

    39 2 Отговор
    ПОДГОТВЯТ ВИ ЗА НОВИ ЗАТВАРЯНИЯ И НОВИ БУЧЕНИЯ С РНК ДОКАТО НЕ ПУКНЕТЕ ОТ РАК АВТОИМУНКА ИНСУЛТ ТРОМБОЗА ИЛИ ДР.ЧЕСТИТ ГЕНОЦИД ФЕОДАЛИЗЪМ И КРЕПОСТНИЧЕСТВО НОВИЯ САТАНИСТКИ ГЛОБАЛИСТКИ СТРОЙ АГЕНДА 2030..
  • 10 Дидо

    17 3 Отговор
    Ваксинираи се спаси се от този живот
  • 11 Боби

    4 16 Отговор
    Короната е страшна като прегазен от трактор си от нея най-лошият вирус в последните 200 хиляди години е това А индийският само още по-голяма мъка
  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    23 0 Отговор
    С Приказки за индийски и английски,неусетно ще ни изядат парите с Хипер,или инфлация....това е планът.
  • 13 Ковид умря от резултатите от изборите

    21 2 Отговор
    Нали ваксината е самият вирус.. Писна ми вече
  • 14 Интересно

    10 2 Отговор
    Как точно е станало заразяването?! Тези с рисковите еднополови контакти не се начекнаха! Егати тулупа!
  • 15 др Гей Билтс

    25 1 Отговор
    И какво излиза, нашият плевенчанин носител на индийския щам, преди да е открит официално в Индия. Пунтамарите на плевенския кмет край нямат.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гост

    11 0 Отговор
    И каква е тази "новина", че някакъв мургав студент се заразил ваксиниран с "много заразн" щам на Нещото, ама...... на първи април!?
  • 18 3333

    9 3 Отговор
    Ще се сетите, за това във Великобритания индийския щам е толкова "ппулярен" и наложи удължавне на мерките, обаче пак антиваксърите виновни. Айде достатъчно с тоя цирк вече.

    Коментиран от #30

  • 19 Един

    18 0 Отговор
    Е , та да питам - "ваксината" за к'ъв чеп е?
  • 20 Счупи тъпомера

    15 1 Отговор
    Ехооо, ваксърчетата къде сте?

    Коментиран от #27

  • 21 Дидо

    15 1 Отговор
    Като отвориш листовката на едно лекарство виждаш около 50 странични ефекти няма такова животно и така ваксина без странични ефекти само че тези странични ефекти ще бъдат ясни около 2025 в момента хората са експерименталните мишки 2025 ще стане ясно какви са последствията от тези ваксини и кое се случва на един от 10 един от 100 от 1000 от 10000 и така нататък това трябва да е ясно и на дете от първи клас
  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    14 1 Отговор
    Вчера ви писах........явно не сте чели,тези вариации са още от създаването на НЕЩОТО!Тук ги е имало още тоава,но сега е идеален начин да ви държат под стрес!Ако сте СЕ СРещнал с НЕщото и сега четете това си го ....в другия крачол!
  • 23 уфф

    2 6 Отговор
    Добре, тоя какво се е туткал, че не си е сложил втора доза , от 24 февруари щом му е първата... А уж лекар. нали тая ваксина е с най-малък процент защита, и то само с една доза.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Киро

    10 0 Отговор
    Ама сте и прости да си го признавате. После чакайте хората да искат да се ваксинират!
  • 26 Варненец

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Продавач на подправки":

    Добър бизнес план :)
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Продавач на подправки":

    В Лидл са пуснали кофички с Босилек за 1,39лв пише жива подправка,но не пише каква е....Хората трябва да са като дълбоко виждащ за да познаят...На вилата имам Мента пиперита ,но вече е на доста години разсадила се е,но при качественна мента бих сложил още!Та там е на 1,39 да знаете да го пуснете по тънко!Успех!
  • 30 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "3333":

    Великобритания
    4.06–17.06
    Общ брой случаи 100 745
    Смъртни случаи 133
    152,643/100000...Вчера бяха на 144/100000.ВАксинирани с 2дози,а с една над 75%....СЕГА Българите-България
    4.06–17.06
    Общ брой случаи 1 679
    Смъртни случаи 188
    24,33/100000 в сравнение с велика британия сме на 6,27 ПЪти по добре от тях във вирусителност на 2седмична база...За тези,които са се срещали с нещото и се притесняват от Делта,бета,индийския и южно африканския,рецептата ми е,при притеснения да го преместите в другия крачол!!!За парите ви...Ще загубим всички,може би в Кюлчета,като банкянския финансист ще е най добре....Но те следят всичко и да не ви атакуват!Говоря за ТЕ-Толупите управници!Бъдете здрави!
  • 31 КОВИД20

    10 1 Отговор
    "Той се е разболял между двете дози ваксина. Ваксините са нашето най-надеждно оръжие - цитат - проф. Христова - Фрогнюз!
    Жалки подлоги сте пропагандатори на ваксините.
    Чакаме Омега вариантът.
    Той ще е милиард пъти по-заразен.
    Щото всичко тук измерваме в милиарди. Само ни таковат с 200.
  • 32 Логично

    0 0 Отговор
    Имунитет започва да се изгражда 2 седмици след втората доза на ваксината и понеже някои се боцнаха и веднага свалиха маските, се изпозаразиха