Last news in Fakti

18 Юни, 2021 15:38 14 773 78

Методи Андреев за ФАКТИ: Мълчанието за 38-те лица е престъпление спрямо обществото. Гешев ни връща при Тодор Живков ли?

  • методи андреев-
  • групата за натиск-
  • подписка-
  • петиция-
  • главен прокурор-
  • иван гешев-
  • списъкът на 38-те-
  • зпконпи

"Неоповестяването на тези имена създава презумпцията, че те се пазят, за да бъдат използвани по-късно за целите на задкулисието", смята Андреев

Методи Андреев за ФАКТИ: Мълчанието за 38-те лица е престъпление спрямо обществото. Гешев ни връща при Тодор Живков ли? - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Подписка с искането главният прокурор Иван Гешев да обяви публично имената на 38-те държавни служители – 27 магистрати и 11 висши чиновници, недекларирали своите банкови сметки и имоти в чужбина. Такава инициатива започна „Групата за натиск“, с подкрепата на „Демократична България“ и Инициатива „Правосъдие за всеки“. Така нареченият „Списък на 38-те“ е тема още от 2019 година, когато стана ясно, че 38 лица, които трябва да декларират своите притежания и сметки в чужбина по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ), не са го направили.

Съобщението за това дойде вчера във Facebook от адв. Петър Славов, който подчерта, че идеята за подписката е на Методи Андреев, народен представител от ОДС в 38-то Народно събрание, бивш председател на Комисията по досиетата и депутат от гражданската квота на ГЕРБ в 43-тия Парламент. В процеса на работата на 43-тото НС Андреев започна съвместна работа с тогавашните депутати от Реформаторския блок и настоящи кандидати за народни представители от гражданската квота на „Демократична България“ Петър Славов и Мартин Димитров, като тримата са известни още като „Групата за натиск“.

За да говорим за казуса около „Списъка на 38-те“ и искането за огласяването на имената на хората в него, от ФАКТИ се свързахме с Методи Андреев.

„Искането е към главния прокурор. Идеята за подписката дойде от Сашо Диков, с него много пъти дебатирахме въпроса. Предложих му да направим такава подписка, като първо идеята беше тя да е до президента. След като разговаряхме с юристи, стигнахме до извода, че тази подписка трябва да е адресирана до Главната прокуратура и точно до главния прокурор.

Историята на този документ, за които става подписката – списъкът на 38 личности: 27 магистрати и 11 политици, започва през октомври 2019 година. Тогава тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров съобщава, че е получил от ДАНС списък на лица, за които е установено, че имат недекларирани имоти в чужбина, банкови сметки и инвестиции там, включително участие в офшорни компании. Разбира се, Цацаров тогава съобщава за този списък с целта да каже, че в списъка не фигурира Иван Гешев, който тогава е още кандидат за главен прокурор. След което Цацаров изрази готовност, че веднага ще даде на НАП този списък, за да се извърши проверка. Оттогава мина повече от година и половина. Много Ваши колеги, в това число Сашо Диков, поставяха ребром този въпрос на правителството на Борисов, сега и на правителството на ген. Стефан Янев. В крайна сметка обаче до ден днешен имената на тези въпросни лица, не са известни на обществеността“, разказа Методи Андреев.

„Законът казва следното – когато едно лице не декларира своето имущество, това трябва да бъде оповестено. Какви са причините, че то не го е декларирало, е въпрос на последваща проверка. Установен факт е, че тези 38 лица – 27 магистрати и 11 политици, не са декларирали свои имоти, сметки и инвестиции зад граница. Възниква въпросът защо имената досега са спестени“, каза още Андреев.

‚ДАНС е информационна служба. Тя събира информация, комплектова я и когато прецени, че тази информация е абсолютно достоверна и пълна, ДАНС предава въпросния документ на главния прокурор. Той трябва да започне разследване, съответно дава документа на НАП. Нали знаете каква практика има Главна прокуратура и въобще Прокуратурата – спокойно Главна прокуратура може да е започнала досъдебни производства за тези 38 лица и да излезе с номера, че не могат да ги съобщят, защото за тях има досъдебни производства и трябва да се пази следствената тайна. Аз съм имал такъв случай, когато бях член на Комисията за контрол на службите към Народното събрание. Бяхме привикали всички шефове на служби във връзка с делото „Червеи“, а всички шефове на служби в хор отговориха: „От вчера има досъдебно производство, всичко е следствена тайна, не можем да отговаряме на въпросите ви“.

Това е въпрос на Прокуратурата – какво ще разследва и колко ще го разследва. Ние искаме да знаем имената. Законът ясно казва: този, който не е декларирал своите имоти, трябва да бъде съобщен на обществеността. Ако после се окаже, че по някаква уважителна причина не е декларирал или просто е забравил, но си е платил данъците, това също ще бъде съобщено, вече от Главна прокуратура. Ние искаме имената, защото след като сега не дават тези имена, ние виждаме колко всъщност сме готови да се борим с корупцията“, обясни Андреев.

Презумпцията за това да скриеш имот в чужбина е, че не можеш да докажеш доход. Поради тази причина не можеш да обясниш как имаш имот, инвестиция, банкова сметка или дял от офшорна компания и защо от офшорна компания, след като си магистрат и политик. Веднага може да се направи заключението, когато знаем какви са нравите в Главна прокуратура, че тези 38 лица в момента са един дълбок резерв, един сериозен резерв в тила на Главна прокуратура, който във всеки един момент може да бъде задействан.

Може да бъде например използвано влиянието на конкретния магистрат, така че, чрез действие или бездействие на магистрата, Главна прокуратура и главния прокурор да получи благоприятен ефект за своя дейност и намерение. Може да бъде използван политик на високо ниво, за да защити политически интересите на Главна прокуратура и главния прокурор. Неоповестяването на тези имена създава презумпцията, че те се пазят, за да бъдат използвани по-късно за целите на задкулисието, което е завладяло Главна прокуратура. Може да бъде и рекет като този, който чухме – 100 хиляди евро, за да излезеш от ареста (б.р. случаят от разследването „Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие“ на „Антикорупционния фонд“). Тук може би сумите са съобразени с възможностите, които имат съответните 38 лица от списъка. Като се знаят какви са банковите им сметки, може да им се иска процент. След като не се казва кои са тези лица, в момента сред тях може да има и хора във Висшия съдебен съвет. Това е пример как този кадрови орган на съдебната власт може да бъде използван от тези, които в момента държат ключа към това кои са тези 38 лица“, каза още Методи Андреев.

Мълчанието за тези 38 лица според мен е едно престъпление спрямо обществото, особено след акта по доклада „Магнитски“. България трябва да бъде много по-отворена, трябва да бъдем много по-прозрачни. Напротив, както виждаме година и половина няма никакъв отговор“, категоричен беше той.

Методи Андреев сравни настоящата ситуация с един друг списък, от преди 1989 година: „Историята е от края на управлението на Тодор Живков. Американското посолство още беше зад Археологическия музей. Там те слагаха на витрината най-различни снимки от "прогнилия Запад". Минавахме периодично да гледаме, защото нямаше къде иначе да видим това нещо. По едно време бяха сложили списък на българските милионери по време на комунизма. Кордон от милиционери беше заградил тогава улицата, за да не могат хората да отидат и да прочетат списъка. Сега сме в същата позиция, само че ролята на тогавашната Родна милиция изпълнява главния прокурор и подопечната му Главна прокуратура. Тя не дава на обществото да научи истината кои са тези 38 лица. Какво става – главният прокурор ни връща във времето на Тодор Живков ли? Освен това има международни норми, че когато една информация представлява голям обществен интерес, даже тя да е тайна от гледна точка на националната сигурност, трябва да бъде съобщена“.

„А тази информация е от преобладаващ обществен интерес, защото тези магистрати и политици няма как да са получи толкова много пари, че да имат банкови сметки и имоти в чужбина, ако не са корумпирани. Когато няма съответствие между реален стандарт на живот и реални доходи, презумпцията e, че това несъответствие, тези пари са натрупани от корупционни практики. Мълчейки, Главна прокуратура, пази корумпираните от своите редици и сред политиците. Те са се превърнали в пазители на корупционния елит, който е завладял държавата, а не на обществото“.

На въпроса дали очаква действително списъкът на 38-те магистрати и висши чиновници да стане публичен, Методи Андреев отговори: „Очаквам, разбира се. Ние сме европейска държава, не сме държава от Азия, от Африка, не сме „бананова република“, макар че ни направиха такава. Ние сме първата „бананова република“ в Европейския съюз и този случай доказва, че сме такава. Главният прокурор трябва да намери начин да оповести имената, а какво мислят да правят с тези хора, какво е установено, имат ли досъдебни производства, за какво за тези досъдебни производства ние не искаме да бъде разказвано. Това действително е следствена тайна. Имената на тези хора и кой какво притежава обаче трябва да бъде съобщено. Тези хора са на публични длъжности и са приели информацията за техните имоти и финансово състояние да не бъде тяхна лична тайна, а обществено достояние. Затова има такива закони, затова има превенция на корупцията. Не може изведнъж да се чуе наличието на конкретни 38 човека, а да няма отговор кои са те“.

Андреев спомена и случая от 2010 година с информацията на германските власти за български граждани с банкови сметки в Швейцария. „Спомняте ли си онази дискета, която онзи шеф на НАП (б.р. Красимир Стефанов) ходи в Германия, взе, пък след това не последва нищо. Като народен представител в 43-тото Народно събрание съм писал тогава актуален въпрос до Министерството на финансите. Отговориха ми в три страници, в които стана ясно, че България не била асоциирана в някаква си електронна система за споделяне на информация и поради тази причина съдържанието на дискетата не могло да бъде оповестено. Тази дискета потъна. Наскоро правителството на Германия съобщи, че са купили информация за свои корумпирани бизнесмени, които крият данъци и перат пари, за 2 милиона евро. Ще видим само след месец време какво ще се случи с тези хора в Германия. В същото време в България главният прокурор прикрива корумпираните, като не иска да им казва имената“, каза той.

„Хората трябва да разберат – с подписката изразяваме нашата гражданска позиция. Ние не можем да пробием в главата на главния прокурор и да напълним мислите му с нашето виждане. Няма как да стане, след като той е зависим от тези, които пази. Най-вероятно те са си взаимно полезни. Ние искаме нашият граждански глас да се чуе, а след това, когато настоящият главен прокурор вече не е главен прокурор, новият да подхване и този, и предишния (б.р. Сотир Цацаров) за укриване. Те по всяка вероятност са съучаствали в много корупционни схеми, като са помагали да бъдат укривани. Ние виждаме какво се случва, виждаме какви документи се вадят, виждаме за какви огромни финансови нарушения става дума. През това време Главна прокуратура мълчи. Дума не обелва. Ние искаме да кажат едни 38 имена – това е най-малкото, което могат да направят“, завърши Методи Андреев.

---

Онлайн петицията можете да подпишете ТУК.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 82 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баба Зоя

    158 4 Отговор
    Понякога си мисля, че за всичко е виновен Васко Кръпката.
    Той ни пееше по митингите:
    - „Комунизмът си отива, спете спокойно деца.”
    И ние спахме. А те не спаха...

    Коментиран от #4, #46

  • 2 1618

    139 19 Отговор
    Трябва да се намери начин Гешев да бъде отстранен от Прокуратурата! В България на практика няма правосъдие заради Гешев и диктатора Борисов!

    Коментиран от #24, #31, #71

  • 3 не можех

    126 11 Отговор
    нито да понасям, нито да гледам Методи Андреев. Когато напусна ГЕРБ и ясно каза мотивите за напускането си, ми се издигна в очите. Прав е :" Мълчeйки, Глaвнa прoкурaтурa, пaзи кoрумпирaнитe oт cвoитe рeдици и cрeд пoлитицитe. Тe ca ce прeвърнaли в пaзитeли нa кoрупциoнния eлит, кoйтo e зaвлaдял държaвaтa, a нe нa oбщecтвoтo“.
  • 4 Дядо Либен

    59 22 Отговор

    До коментар #1 от "Баба Зоя":

    Германец и българин седят в едно купе във влака. Българинът, злобно ухилен, казва:
    - Ей, ама на вас как ви разгониха фамилията руснаците, а?
    - Was, was?
    - А, на нас по-късно.

    Коментиран от #7

  • 5 Летописец

    110 10 Отговор
    Росен Плевнялиев - щатско-турски натовски любимец . Вече си продаде замъка на Халкидики и къщите, а никой не чу кога е приключила проверката за придобиването..
  • 6 Българка

    89 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    "Неоповестяването на тези имена създава презумпцията, че те се пазят, за да бъдат използвани по-късно за целите на задкулисието", смята Андреев"
    Това са лостовете на дълбоката държава- зависимости и страх! В момента Цацаров и Гешев извършват престъпления- укривателство и възпрепятстване на правосъдието. Всички тези 38 лица са нарушили закона и трябва да бъдат санкционирани най-малко за данъчни престъпления. Как престъпник да разследва и обвини други престъпници? Цацаров да каже къде е списъка с недеклариралите имоти и сметки в чужбина висши магистрати и политици!
    Гешев е позор! Оставка и затвор!

    Коментиран от #21

  • 7 Баба Зоя

    69 4 Отговор

    До коментар #4 от "Дядо Либен":

    Българите сме като тампоните. Живеем на едно от най-хубавите места на Земята, но в ужасен период...

    Коментиран от #42, #47, #48

  • 8 Павел Пенев

    33 10 Отговор
    Ти си гнусен седесар, но в случая си прав.
  • 9 от Афера

    33 9 Отговор
    И МВР, И СЛУЖБИ, И ПРОКУРАТУРА, СИ БЪРКАТ В НОСА ЗА РЕКЕТ НА ГЕРБ ВОЖД, РЕШИЛ ДА СТАВА КАПО ДИ ТУТИ КАПИ НА БОКЛУКА!

    ГЕРБ ПОРТНИХ ОБЩИНА -ВАРНА ЗАЛОЖИ ЕКОБОМБА С ПРЕСТЪПНА ДАЛАВЕРА! ПРОКУРАТУРАТА НЕЗАБАВНО ДА СЕ СЕЗИРА!
    (тук има линк, но ако го постна,ще изтрият цитатите от "Афера")

    Ако сте още обладани от илюзията, че старата прокуратура си е мръднала пръста, че „новите“ службашки назначени в МВР – Варна са си мръднали пръста, че старите от МВР – Варна и ДАНС – Варна са си мръднали пръста, значи сте наивни до глупост.

    Във Варна НИЩО не се е променило. Дори напротив – благодарение на „новите“ ПОДМЕНИ продължава да се случва така, както се вихри от години.

    А от ГОДИНИ тук няма нито корупция, нито рекет, нито изнудване, нито търговия с влияние, нито ОПГ, когато става дума за управляващи Варна.

    Абсолютното престъпление, което заформи ГЕРБ Община Варна със сметопочистването и заложената екобомба във Въглен продължава.

    Нещо повече!

    Най- високопоставеният управленец във Варна е решил да става „бос на боклука“. Чрез действията на ГЕРБ Община Варна, описани в публикацията ни по-горе, върви не само „извиване на ръце“, но и буквално ИЗНУДВАНЕ.

    Източници на АФЕРА твърдят, че става дума за миза от … 4 млн. лева! И понеже е получен отказ на рекета, следва натиск за … прехвърляне на 50% от активи, които да го направят „бос на боклука“.

    Междувременно ГЕРБ Община Варна продължава да плаща по 17 000 лв. всеки ден за изхвърлянето на боклука от гр

    Коментиран от #16, #18

  • 10 Го4о

    20 63 Отговор
    Перущинския Сулю още не е разбрал, че Радев вече втори месец откакто ни върна при Т. Ж.! Спокойно Сульо има и още по ниско до Ада!
  • 11 пак от Афера

    16 9 Отговор
    ГЕРБ ПОРТНИХ ОБЩИНА -ВАРНА ЗАЛОЖИ ЕКОБОМБА С ПРЕСТЪПНА ДАЛАВЕРА! ПРОКУРАТУРАТА НЕЗАБАВНО ДА СЕ СЕЗИРА!

    Както АФЕРА е писала Дирекцията по екология в Община – Варна бе овладяна от лицето Янко Станев, благодарение на назначаването за неин директор – Тодор Колев, бивш служител на РИОСВ – Варна. Още по-известна е и горещата връзка на ГЕРБ Иван Портних с Янко Станев.

    На 26 май т.г. изтече договора на Община – Варна с „Екоинвест Асет“, която притежава завода за отпадъци.

    Заместник – кметът на Община – Варна Тодор Иванов издава заповед под уверението на шефа на Дирекцията по екология – Тодор Колев, човекът на Янко Станев, според която заповед от 00 часа на 27 май т.г. целия битов отпадък на града и областта трябва да се кара на депо в Аксаково – базата на Въглен. Популярно известно, като сметището на Въглен.

    Сметището на Въглен обаче е без сепарираща инсталация, което противоречи на всички съвременни стандарти за управление на отпадъците, на законовите норми на отпадъците, принципа на кръговата икономика и като цяло на екологичното законодателство.

    Базата във Въглен има право да приема несепариран отпадък, но указанието е, че това може да се случва единствено при екстремни ситуации.

    ГЕРБ Община – Варна се уповават точно на това, че едва ли не има „екстремна ситуация“.

    Колко и защо да е „екстремна“, което изобщо не е така, а е пълна лъжа, АФЕРА ще ви разкрие.

    Във времето в което изтича договора на Община – Варна с „Екоинвест асет“ е пуснат

    Коментиран от #14

  • 12 Страничен

    35 4 Отговор
    Колко списъци изтекоха в пространството,време е и този да се появи! Сега преди изборите!
  • 13 глоги

    46 16 Отговор
    Ако ви връща при бай Тошо е добре,ама няма да стане. При бай Тошо горивата не бяха по 2,30 лева литъра. И 1 хляб не струваше 1,50 лева. При бай Тошо нямаше ментета и боклуци,китайски стоки,фалшификати и простотии. Образованието,детските градини и здравеопазването бяха безплатни и качествени.

    Коментиран от #30, #65, #77

  • 14 пак от Афера

    18 6 Отговор

    До коментар #11 от "пак от Афера":

    Във времето в което изтича договора на Община – Варна с „Екоинвест асет“ е пусната процедура по намиране на нов оператор за битови отпадъци.

    Поставените условия от Община – Варна обаче са абсурдно неизгодни – Община Варна да плаща по 45 лева и да има рециклиране на отпадък на 50 процента на вход, което е на практика е неизпълнимо.

    Неизпълнимите условия с тези абсурдни параметри са поставени така, само за да се откаже „Екоинвест Асет“ да участва в обществената поръчка, която притежава завода за отпадъци, след което боклука да се кара на друго място и с думи прости – да се извиват ръце.

    Базата във Въглен няма право да приема по закон, освен по изключение, което на практика ГЕРБ Община – Варна създава на практика, със заложената от нея неизпълнима обществена поръчка.

    И какво излиза след врътката на ГЕРБ Община Варна?

    На Въглен плащат по 110 лева на тон, а на „Екоинвест асет“ по 67 лв., докато е бил в сила договора с тях.

    На всичкото отгоре ГЕРБ Община – Варна имат изрично писмо от фирмата „Екоинвест асет“, че до намиране решение с новата обществена поръчка, фирмата е готова да приема отпадъците при старите условия – по 67 лв. на тон.

    ГЕРБ – Община Варна обаче не приемат тези изключително изгодни условия до приключване на новата обществена поръчка и си измислят „екстремна ситуация“, за да карат боклука на сметището във Въглен и така плащат по 40 лв. и повече на тон и абсолютно безобразно и незаконно да трупат ведно всички отпадъци на едн

    Коментиран от #15

  • 15 пак от Афера

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "пак от Афера":

    и си измислят „екстремна ситуация“, за да карат боклука на сметището във Въглен и така плащат по 40 лв. и повече на тон и абсолютно безобразно и незаконно да трупат ведно всички отпадъци на едно място, което противоречи на всякакви еконорми и съвременни стандарти.

    Освен това базата във Въглен има право за приема максимум 213 тона на ден, а в момента приема над 300 тона на ден, което тежко незачитане на еко законодателството!

    Варна е първата област в България с изграден екозавод. Всички варненски общини, включително и Аксаково карат отпадъците си в екозавода. Единствено град Варна, начело с този янкостанев еколог Тодор Колев дава разпореждане чрез зам-кмета Тодор Иванов варненския боклук да се кара на базата във Въглен, община Аксаково.

    300 тона по 40 лв. и отгоре са 12 хиляди лева на ден горница минимум – средно повече пари, дадени от Община Варна за отпадъци.

    През лятото отпадъците стигат и до 400 тона на ден.

    400 тона по 40 лв. горница прави 16 хиляди лева дневно, които ГЕРБ Община Варна плащат за тоя, дето духа, и то данъкоплатски пари!

    Освен това депото във Въглен е за крайни отпадъци, останали след сепариране. От самия екозавод карат там този отпадък, който не става за РДФ за горене, не става за рециклиране и не става за гниене – компостиране. Това, което не става за нищо се депонира именно във Въглен.

    ГЕРБ Община Варна обаче абсолютно БЕЗОБРАЗНО СЕГА КАРА НА ПРЕСТЪПНО ДВОЙНО ПО-ВИСОКА ЦЕНА ЦЕЛИЯ БОКЛУК И ТО СМЕСЕН! КОЕТО Е АБС

    Коментиран от #17

  • 16 Болшевик

    11 20 Отговор

    До коментар #9 от "от Афера":

    Град Варна /Сталин/ е под руско влияние от доста години,както между другото и цялата държава..

    Коментиран от #23

  • 17 пак от Афера

    14 3 Отговор

    До коментар #15 от "пак от Афера":

    И ТО СМЕСЕН! КОЕТО Е АБСОЛЮТНО НЕЗАКОННО И Е ЧИСТА ДАЛАВЕРА ЗА ОПРЕДЕЛЕНИ ДЖОБОВЕ И ЛИЦА!

    РИОСВ Варна е алармирала със сигнал за безобразието Министерството на Околната среда, Община Варна, Община Аксаково, Община Белослав.

    АФЕРА настоява и прокуратурата незабавно да се сезира, защото това, което се върши от ГЕРБ Община Варна е заредена еко бомба, плюс нечиста афера, ощетяваща данъкоплатците.

    Afera.bg
  • 18 от Афера

    10 5 Отговор

    До коментар #9 от "от Афера":

    Междувременно ГЕРБ Община Варна продължава да плаща по 17 000 лв. всеки ден за изхвърлянето на боклука от града на сметището във Въглен, като застрашава с еко катастрофа целия регион.

    Боко Тиквата дали знае, че тоя негов авер – високопоставен управник на града иска да стане фактор в бизнеса с боклуци, заедно с биз бизе авера си, довчерашен зам-председател на Общински съвет – Варна? И дали това не е скандалът, за който още като премиер Борисов научил и бил заявил, че още една крачка в грешната посока и Варна ще трябва да избира нов кмет?

    А е всеизвестно, че Боко Тиквата дели само на едно.

    И докато всички меверета, служби и прокуратури си бъркат в носа, до АФЕРА се получи още един сигнал, пак свързан с боклука и ГЕРБ СИМБИОЗАТА:

    „Афера, още и формация от Варненска област. Тези ни се качиха на главата.

    Нямат разбиване групичката Шитов – Портних и сие, че и Николай Димитров можем да добавим към тях. Оказва се, че фирмата по сметопочистване, която обслужва гр. Девня БКС – Девня е на въпросния Николай Димитров – 50%, 30% самоучастие на община Девня и познайте на кого са другите 20% ?! На Христо Христов – брат на Свилен Шитов. Офисът им е срещу Изчислителният център във Варна и хич не им пука да си паркират скъпите коли пред сградата и да си делят парсата на масата. А кой е Николай Димитров сигурно и децата знаят. Това е небезизвестният НИКМАН, който обслужва и град Варна и други малки общини по обществени поръчки за почистване на дерета и канали и

    Коментиран от #20, #28

  • 19 mi6osp

    16 8 Отговор
    Такъв списък не беше ли връчен на Гешев при посещението в САЩ. На бас, че в този списък на прокуратурата липсва чиновникът политик Борисов, хитрецът Влатко и други подобни на политици гербери. Ще преобладават политици от другите партии.
  • 20 от Афера

    9 4 Отговор

    До коментар #18 от "от Афера":

    ......Това е небезизвестният НИКМАН, който обслужва и град Варна и други малки общини по обществени поръчки за почистване на дерета и канали и озеленяване. Във Варна поръчки на други в тази област не се дават и се дели между Балабанов и Портних за тази услуга. И малко предистория, ако се разровите ще видите, че преди години именно дядото на Ваньо – Краси Маринов прехвърля на НИКМАН едно голямо състояние като сливане на фирмен капитал, барабар с яхтите в него…“
  • 21 Го4о

    14 9 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Сливо, неизплатените сметки на Културиста първо трябва да бъдат платени, защото е "управляваш" и трябва да дава пример на обществото!!!! Преди това нямаш думата!
  • 22 Павел Пенев

    20 5 Отговор
    Тези 38 лица 100% се знаят от Цацаров, Боко,Гешев,Шиши и Доган и е възможно вече да са рекетирани от тях, а сметките и имотите да са прехвърлени на други лица. Мина много време и всичко вече е прикрито.
  • 23 Шалом

    5 10 Отговор

    До коментар #16 от "Болшевик":

    И този факт американците го знаят,но са в един отбор с червения интернационал на властелините от синендриона.
  • 24 даака е

    11 6 Отговор

    До коментар #2 от "1618":

    Да сложат главен прокурор от БСП , поне ще е неутрален или напълно безпартиен прокурор да бъде ще е най-добре!

    Коментиран от #34

  • 25 Не са лица

    10 2 Отговор
    Задници са!
  • 26 АМОН

    21 1 Отговор
    ЗАЩО САМО НА ТЕЗИ ИНДИВИДИ?!!

    ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ КОИТО СА ДЛЪЖНИ ДА ДЕКЛАРИРАТ ДОХОДИТЕ СИ , А НЕ СА ГО НАПРАВИЛИ СЪЩО СЛЕДВА ДА БЪДАТ ПОДВЕДЕНИ ПОД ОТГОВОРНОСТ ЗА ИЗВЪРШЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СЪСТАВОМЕРНО НА ЧЛ. 313 ОТ НК!!

    АЙДЕ ВСИЧКИ ПРЕЗ СТЪРГАЛОТО - от най високият до най ниският пост заеман от държавен служител!!!

    НЕ Е ЛОШО ДА СЕ ПОРАЗГЛЕДАТ И ДОХОДИТЕ НА БЛИЗКИТЕ ПО ПРАВА ЛИНИЯ - дечица , майки , баби......

    ЧУДЕСЕН НАЧИН ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА!!!

    Коментиран от #32, #78

  • 27 въпроси

    17 5 Отговор
    Царацов още ли е шеф на компи? Уволнение и разследване - кога???
  • 28 Тошко

    8 15 Отговор

    До коментар #18 от "от Афера":

    Що се правите, че не знаете кой е на власт в Бг. Все Бокоеия ви е в устата! Като не сте доволни от нещо има си правителство, министри, президент!?!? Вие си ги избрахте, макар и косвено! Идва и по - лошо свиквайте вече.
  • 29 Потомствени

    9 7 Отговор
    от БКП ! Как да са други ?
  • 30 Кака Мара

    9 14 Отговор

    До коментар #13 от "глоги":

    Ми то нищо нямаше по магазините- празни като тиквата ти
  • 31 АМОН

    22 4 Отговор

    До коментар #2 от "1618":

    НАЧИНА ЗА ОТСТРАНЯВАНЕТО НА ГЕШЕВ Е ПРОСТ.

    РЕВИЗИЯ НА ДОХОДИТЕ НА НЕГО И ЖЕНИЧКАТА С КОЯТО СЪЩЕСТВУВА И ОТ КОЯТО ИМА СИН.

    ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ИМОТНОТО СЪСТОЯНИЕ Е НАПРАВО НЕЩО ВТРЕЩЯВАЩО И НОСЕЩО ОТГОВОНОСТИ СЪСТАВОМЕРНИ НА ЧЛ. 313 ОТ НК!!!

    ЗАЩО НАЙ ВИСШИТЕ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ СА ПРЕВЪРНАЛИ ТОЗИ ЧЛЕН ОТ НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС ВЪВ ВРАТА В ПОЛЕТО!!!

    АЙДЕ ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИЦИ С ТЕХНИТЕ ПОЛОВИНКИ , ДЕЧИЦА БАБИ , ВНУЦИ И ПОДОБИЯ РОДА НА СТЪРГАТА ЗА ПРОВЕРКА НА ДОХОДИТЕ!!!!

    ДА ВИДИМ КАК ЩЕ ВИ ИЗЛЕЗЕ БАЛАНСА ПРИ ДОХОДИ НА ЧИСТАЧКА И РАЗХОДИ НА КОИТО МОЖЕ ДА СЕ ВЪЗХИЩАВАТ И РОКФЕЛЕР.

    АЙДЕ ПИЛЕНЦА - ЕДИН ПО ЕДИН И СЪДИИ И ПРОКУРОРИ И МИНИСТРИ И ЦЯЛАТА ДЪРЖАВНА МАШИНА НА РЕВИЗИЯ ПО ЧЛ. 313 ОТ НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС.

    ЕДИН ПО ЕДИН ВСИЧКИ ДО ЕДИН!!
  • 32 Вида

    16 7 Отговор

    До коментар #26 от "АМОН":

    Сакън, Славуцата не е съгласен да си декларира доходите, защото били "чисти"!?!? Само за това не иска да се кандидатира и защото някой като СидероФ може да му поиска тест за "Бело брашно".
  • 33 Жоре

    13 4 Отговор
    Работата е ясна навързани са като свински черва само революция може да им развали далаверата и да ги напишат имената им какво?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ани

    11 7 Отговор
    Ама вие сериозно ли очаквате змията сама да си отреже главата! Много наивни сте щом мислите, че с гласуване се променя държава!
  • 36 БСП и ГЕРБ

    8 13 Отговор
    ИТН-27%
    ДБ -18%
    БСП-14%
    Герб-10%
    ДПС-10%
    ИМВ-8,5%

    Коментиран от #44

  • 37 ПАЗЕТЕ НИ

    16 1 Отговор
    ХОРА, ИЗГЛЕДАЙТЕ В ТУБАТА ДОКУМЕНТАЛНИЯ ФИЛМ -
    Отровният кръг (2015) , СПРЕТЕ МАФИЯТА, ВНАСЯЩА СМЕТ И ТОКСИЧНИ ОТПАДЪЦИ, ЩЕ СЕ СЪСИПЕ И ОТРОВИ ВОДАТА, А ОТ ТАМ И ВСИЧКИ ЖИВОТНИ, ХОРА, СЪЩО И РАСТЕНИЯТА,ГОРАТА, ПРИРОДАТА
    ДА СЕ НАКАЖАТ И СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ГРАНИЦАТА ,КОИТО НЕ БЛОКИРАТ И ВРЪЩАТ ОБРАТНО СМЕТТА, ОТПАДЪЦИТЕ, ОТРОВИТЕ!

    МОЛЯ ПРОТЕСТИРАЙТЕ И ПАЗЕТЕ МАЛКАТА НИ ДЪРЖАВА ОТ МОШЕНИЦИ, КРАДЦИ И ЗАМЪРСИТЕЛИ НА ПРИРОДАТА НИ,
    ВНАСЯЩИ СМЕТ , ИЗХВЪРЛЕТЕ ГИ, АКО ТРЯБВА ГИ ЗАСТРЕЛЯЙТЕ,
    ЗА УРОК НА СЛЕДВАЩИТЕ, ДА НЕ СЕ ОПИТВАТ ОТНОВО ДА ВКАРВАТ БОКЛУЦИ И ТОКСИЧНИ ОТПАДЪЦИ!

    ЗАЩО НЕ ГИ НОСЯТ В ПУСТИНИТЕ ТЕЗИ ОТПАДЪЦИ,А В КИТНАТА НИ, МАЛКА РОДИНА?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ц РВ5Ж86ЕРБ

    14 6 Отговор
    Гешев трябва да бъде съден и да лежи в затвора доживот.

    Коментиран от #43

  • 40 Дебилчев

    5 3 Отговор
    Лекувайте се, бе хора, не се ли усещате
  • 41 Андрешко

    4 6 Отговор
    лизач на ду-пета се вече си при комунягите сега от фатмака ли цоцаш
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Данъкоплатец

    9 3 Отговор

    До коментар #39 от "Ц РВ5Ж86ЕРБ":

    Съден, да!
    Но никакъв до живот!
    По бързата процедура-
    като Чаушеску!

    Коментиран от #45

  • 44 Магнитски

    9 4 Отговор

    До коментар #36 от "БСП и ГЕРБ":

    ГЕРБ са под 4%!
  • 45 веселяк

    5 3 Отговор

    До коментар #43 от "Данъкоплатец":

    Тцъ, доживот! Всеки ден да умират! Мигновенната е много милостива за тях!

    Коментиран от #50

  • 46 Мутра

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Баба Зоя":

    Бандитите спят само когато не крадат
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ФАКТИТЕ

    8 7 Отговор

    До коментар #7 от "Баба Зоя":

    Демокрация по комунистически!

    Сталин излъга Рузвелт и Чърчил,
    че в СССР и в Източна Европа
    ще се провеждат демоккратични избори.

    Ето как "демократично" БКП са се разправили
    с 23 годишната юристка Мара Рачева.
    Внучка на опълченец и секретарка на Никола Петков и на Г.М.Димитров.

    От София полковник С. В. Бейли
    изпраща съобщение до Министерството на външните работи на Великобритания:
    „ ...Уведомен съм от лекаря, който е обслужвал майката на момичето, че когато е бил отворен ковчегът,
    освен рани от куршум и нож, са били установени и следните наранявания:
    1. Всички нокти и на двата крака са били отскубнати.
    2. Трите пръста на лявата ръка са били отрязани до втора става.
    3. Двете уши са били отсечени.
    4. Дясната гръд е била нарязана.
    5. Езикът е бил раздран и всичките зъби извадени.
    6. Одрана е била широка ивица кожа на кръста...”

    Демокрация по комунистически!

    Днес ГЕРБ и комунистът Борисов
    са от най долната утайка на БКП!

    Коментиран от #49

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 живи архиви

    12 7 Отговор

    До коментар #45 от "веселяк":

    Да, ама не!
    Дядото на днешният най-висш раздавач на правосъдие Борис Велчев,
    е осъден на смърт!
    На всички смъртници е заменена присъдата с доживотна,
    при раждането на Симеончо.
    След 9.9.1944г, Борис Велчев пряко или косвено е съпричастен с убийствата на над 40 000 българи по градове и села!
    БЕЗ СЪД и ПРИСЪДА!
    Между тях и са и синовете на Райна Княгиня!

    Коментиран от #52

  • 51 Така като ти

    4 8 Отговор
    гледам белобрадието и перчема и ти си от епохата на др.Тодор Живков - вечна му памет. Та ако бяхме се върнали в тази епоха проблемите щяха да бъдат решени и ти нямаше да пишеш тази статия. Нали! Пишеш за да се докараш пред някого, не за друго. "Будно гражданска съвест" - ами.

    Коментиран от #53

  • 52 живи архиви

    9 8 Отговор

    До коментар #50 от "живи архиви":

    Защо моралът на българите днес е,
    да са лъжливи, страхливи и крадливи?

    Заради 9-ти септември!

    9-ти септември обърна наопаки животът!
    Промени всичко!

    Световната война заобиколи България!
    Не нанесе почти никакви щети в "Швейцария на Балканите"!
    Размина се с една бомбардировка на София.
    Дори евреите бяха спасени!

    9-ти септември завари българите свободни, с магазини, търговия, пазари.
    Българите свободно приказваха, свободно пътуваха.

    9-ти септември заличи всичко.

    От тези, които управляваха България, под диктовката на Москва!
    От некадърните, които не можеха да си намерят работа!

    9-ти септември промени животът.
    Комунистите, след като завзеха цялата власт
    сложиха на колене български народ!

    Хората не бяха в безопасност на работата и на улицата.
    Дори в собствените си домове.

    Извзе се всичко с което хората сами се изхранваха.
    На село-животни, земя, инвентар!
    В града-дюкяни, стоката им и инструментите!


    Национализира се индустрията!
    Масово се изселваха способни хора!
    Масово се изпращаха в концлагери!

    На 9-ти народът се почувства заплашван от всякъде!
    Всяка дума казана срещу комунистите,
    водеше към мазето на кметството или към концлагер!
    Мълчанието и лицемерието на хората стана правило!


    И до днес властва моралът на комунистите!
    Лъжливи, страхливи и крадливи!

    И до днес държавата е дълбоко завладяна от потомците
    на комунистическата номенклатура.
    Примерно фамилия Велчеви.

    ГЕРБ и комунистът Борисов
    са

    Коментиран от #73

  • 53 Ти в ред ли си

    9 6 Отговор

    До коментар #51 от "Така като ти":

    Да се връщаме в концлагера НРБ-16та ССР?
    Когато имаше опашки за всичко?
    А нямаше дори и тоалетна хартия

    Коментиран от #67

  • 54 Ваше благородие госпожа чужбина...

    6 3 Отговор
    Щом висши чиновници и магистрати имат имоти и авоари в западни банки какво ли ще ни изберат българите емигранти
  • 55 Сандо

    4 7 Отговор
    Стига с тоя Живков!Кажи,че ставаме втори САЩ,които подслушват целия свят,ама нямаш дупе,затова на умрял нож вадиш,подлецо Андреев.
  • 56 Мълчат а

    6 3 Отговор
    Обяснението е много просто.Онези от списъка са ги назначавали.Сега назначените ги държат на каишка със списъка.И това със сигурност са хора от статуквото-ГЕРБ, БСП, ДПС.Въпроса е защо нашия ПРЕЗИДЕНТ мълчи по въпроса.Да не би и него да са го издигали и подкрепяли някои от онези от списъка.Единствен Б. Рашков се ангажира.Ами останалите.Те това е по страшно,служебното правителство да не би и то да е обвързано със списъка.Е, как да гласуваме пак за Радев.Какъв втори мандат без да е оповестен списъка.Трябва да им е ясно на бъдещите лапачи и крадци какви са правилата и последствията.
  • 57 нннн

    9 2 Отговор
    Що не вземат списъка от ДАНС? Май и на трето място го има. Пък може и на повече места...
  • 58 титаник

    10 3 Отговор
    хората в белите страни много добре знаят..има ли сирене има и мишки
    само че тука при нас им отговарят по следният начин-мишки нямаме сиренето го изядоха
    и бат бойко се заклел че не бил крал..което е абсолютно невъзможно от научна гледна точка..но той се бил заклел на господ видиш ли

    Коментиран от #72

  • 59 гост

    3 8 Отговор
    Този гербаджия Методи Андреев докога ще ни трови живота с глупостите си??
  • 60 Пловдив

    9 3 Отговор
    Без бой, няма да си върнем държавата, от тази проста и, нагла пасмина...!!!
  • 61 Буха ха

    9 2 Отговор
    Смрадливия мазен каскет нали се ежеше че когато има голям обществен интерес, то той надделява над следствената тайна. ГЕШЕВ, ОБЩЕСТВЕНИЯТ ИНТЕРЕС Е ОГРОМЕН, ПРИЗОВАВАМ ТЕ ДА ПУБЛИКУВАШ ИМЕНАТА!
  • 62 ГешеФтар.

    4 3 Отговор
    В затвора заедно с Тиквата!
  • 63 Тод ор Жив ков

    2 5 Отговор
    Живот или Смърт не е свобода или смърт
  • 64 Gost

    4 3 Отговор
    Ще ви се при Тодор Живков, но н я м а!
  • 65 Доцента

    5 4 Отговор

    До коментар #13 от "глоги":

    Ако сте били толкова умни при правешкия крадец с целите проводници,защо фалирахте 3 пъти за 40 г,защо спирахте тока,защо равтовете на магазините бяха празни,защо имаше лагери на смърта в белене и скравена.Защото целия комунистически режим се издържаше от заеми в твърда валута и контрабанда на дрога и оръжие

    Коментиран от #69, #74

  • 66 Перо

    4 3 Отговор
    Колкото пъти видя или чета за мутренските престъпници от ГРОБ,толкова пъти се сещам за бремето на обществото и лечението: електрически стол,ефтаназия или Аушвиц!
  • 67 митака

    2 4 Отговор

    До коментар #53 от "Ти в ред ли си":

    16-та република на СССР не станахме, но за сметка на това сега сме една несравнима бананова държава отвсякъде.
    През 1989 год. бяхме над 9 млн. народ, сега сме над 5 млн. народ.

    Кога пишете нещо мислете реално, смятате ли да не мислите реално нищо не пишете.
  • 68 Стефан

    6 2 Отговор
    Всяко споменаване на Демократична България във връзка с някакво събитие означава само едно - изпълнение на платени поръчки.
  • 69 ПЪРВО

    5 5 Отговор

    До коментар #65 от "Доцента":

    Явно нищо не знаете, но поне се опитвате да пишете общо взето несъстоятелни неща с липса на правопис и граматика. Явно на училище са ви ходили само краката
    ВТОРО: Построеното по времето на др.Тодор Живков все още се разграбва! През 1989 год. бяхме малко над 9 млн., а сега благодарение на демократичната безработица сме малко над 5 млн.
    ТРЕТО: В края на 1989 год. въшният дълг на НРБ беше 10,6 млр. долара, а в момента е над 33,5 млр. евро.
    ЧЕТВЪРТО: Сега цялата ни държава е концлагер, закриват се населени места, болници, санаториуми, училища! Над 60 самозапалвания от отчаяние и безпомощност. Ниска ефективност на медицинската помощ. Безработица и експлоатация. Несигурност.
    ПЕТО: Социалистическа България официално беше производител и износител на оръжие чрез държавното търговско дружество "КИНТЕКС". А сега демократича България какво произвежда? Нищо. Дори доматите които внасяме от Турция и Гърция са в пъти по вече от внасяните банани. Внос правим вече и от Македония и Румъния.
  • 70 чекмедже 2

    3 2 Отговор
    38..само ? Мисля че 90% в съдебната система и прокуратура са корумпирани , а другите 10% напът..,ако не се промени системата..Всичко е купено и платено от сорос и неговите нпо..
  • 71 симо

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "1618":

    Не виждам друг начин освен Сретан да го пише втори в списъка след боико.
  • 72 карамфила

    4 2 Отговор

    До коментар #58 от "титаник":

    боико се кле във внуците си и кой в каквото се е клел ако излъже да си носи кръста.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 гоям кеф

    1 2 Отговор
    да обърнем палачинката и да видим този какви ще ги приказва пак,популист от класа.
  • 76 7335

    1 2 Отговор
    Да му съберем някой лев та да започне да говори и за нас.
  • 77 ГОЦЕ

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "глоги":

    при б, тошо имаше в болиците кабинет на активните борци, кореком за комунделите, сециални почивни станции и много, много други благодати за великите, имаше и лагер слънчев бряг
  • 78 не само ти

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "АМОН":

    И аз се питам? Що само за Борисов и Гешев се дерете бе? В тая държава има не 38 а поне 38 000, които трябва да се разследват за корупция, кражби и незаконно забогатяване!