Last news in Fakti

22 Юни, 2021 10:12 1 418 26

Доц. Гломб: Лекарството срещу притеснението е ваксинацията

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • мерки

С 10-15 % ваксинирани в България трудно бихме удържали следваща вълна

Доц. Гломб: Лекарството срещу притеснението е ваксинацията - 1
Снимка: БГНЕС

"Засега няма много случаи на индийски вариант в България, но това не бива да ни успокоява, а по-скоро да бъде като глътка въздух в пандемията - време, през което да премислим през какво преминахме и да гледаме какво е наоколо при съседите ни, и да се готвим", заяви вирусологът от НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб пред "Денят ON AIR".

Тя добави, че с право обществото ни има притеснения относно този вариант.

"Лекарството за това притеснение е масова ваксинация. С 10-15% ваксинирани хора в България, трудно бихме удържали една следваща вълна", категоричен е вирусологът.

"Това, което знаем до момента при съседи, които са поразени от Делта варианта е, че са засегнати предимно хората, които не са ваксинирани. В Англия около 46% от населението е с напълно преминал курс на ваксинация. Там има повишаване на Делта варианта и това се наблюдава сред младите хора", подчерта доц. Николаева-Гломб.

По думите на вирусолога, ефективността на ваксината на AstraZeneca е по-слаба, но не е липсваща. Тя добави, че при тук също се наблюдава правилото, че ваксинираните боледуват по-леко, ако се заразят.

"РНК ваксините се представят прекрасно до момента. Те имат 88% ефективност срещу Делта варианта, въз основа на изследвания от страните, в които този вариант се е явил", каза още доц. Любомира Николаева-Гломб пред Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че много малко хора в света имат привилегията, която имаме у нас - да избират между четирите позволени за употреба ваксини.

Относно новината от днес за открития нов вариант на Ковид-19 в Индия - Делта плюс, доц. Николаева-Гломб е категорична, че това не е нещо неестествено за вирусите.

"Вирусите непрекъснато мутират. Това е тяхно свойство, за да оцеляват. Докато вирусите циркулират сред хората, ще мутират", категорична е тя.

Относно статистиката, която излезе в България, че 43% от населението е преминало по някакъв начин през Ковид-19, тя сподели, че това е неправилно и уточни, че Алфа и Делта вариантът са варианти, които се характеризират с по-голяма заразност и не толкова тежко протичане.

"От 1 до 5 % от човешката полулация е такава, че не изгражда с готовност антитела срещу определени патогени", добави още тя, като подчерта, че това се среща в много малко от случаите.

"Нашите българи са склонни да вярват на ненаучни данни и да си запушват ушите за медицината и науката, основана на доказателства", отбеляза още доц. Любомира Николаева-Гломб.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Счупи тъпомера

    27 3 Отговор
    На тая, добре че снимката не сте и сложили. Нямало много случаи на индийски щам. То имаше един и то единствен, тя платената пак си знае нейното.

    Коментиран от #17

  • 3 серго

    25 2 Отговор
    Очаквайте герберски вариант на вируса, мафиотски и мнго мутирал!
  • 4 БАЙ Х@Й ‼️

    30 3 Отговор
    При стотина заразени на ден ОЩЕ НИ ДЪРЖАТ С МАСКИ !

    Коментиран от #14

  • 5 мародер

    30 2 Отговор
    Вече всяка настинка, хрема или неразположение е мутация на ковид - алчноата няма предел!

    Коментиран от #8

  • 6 КОВИД20

    21 0 Отговор
    А за глупостта и продажността още няма ваксина.
  • 7 др Гей Билтс

    20 1 Отговор
    И Индийският щам като черната кутия на Миг-а, не се знае, знае ли се.
  • 8 честен ционист

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "мародер":

    Спокойно бре, накрая ще дойде Еболата и ще ви вземе всичките.
  • 9 00014

    34 1 Отговор
    Колкото повече ни облъчват за ваксинация, толкова по-ясно става и за страхливите, че бялата мафия съвест няма - гладна, алчна, корумпирана.

    Коментиран от #11

  • 10 БАЙ Х@Й ‼️

    24 1 Отговор
    Колко политици и милионери има починали от опасния вирус? Или той действа избирателно!

    Коментиран от #18, #23

  • 11 БАЙ Х@Й ‼️

    22 1 Отговор

    До коментар #9 от "00014":

    Ваксините са произведени и срокът им тече, а желаещи НЯМА!
  • 12 име

    27 1 Отговор
    А лекарството за всяване напаника е затвор. И за доценти, и за джурналя.
  • 13 нашия

    21 1 Отговор
    значи ако няма притеснение не е нужно да се ваксинираме....разбрахме
  • 14 нашия

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    държат те защото ти я носиш...ако не я носиш ще те държат за някъде
  • 15 5577

    15 2 Отговор
    Защо няма статистика за смъртните случаи на тромбози след поставена ваксина. Че моята статистика е че повече смъртни случаи на познати от ваксина от колкото от вируса.
  • 16 мислещ

    12 1 Отговор
    Току-що опитвах да анализирам данни за смъртносттав различни държави през последните 5-6 години за да докажа, че именно след старта на масовите ваксинации измират повече и оп, изненада - "Данните след 2019 са прогнозни и не отразяват смъртността от CoVID"
  • 17 Диверсант

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Счупи тъпомера":

    Професорите трафиканти свършиха ли че днес са изкарали доцент.....На мене ми звучи като Доц.Тромб. 😂😂😂
  • 18 Бай Шиле

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Първи даде фира Тръмп, после Толупа Бойко, следват Меркел и Макрон.
  • 19 Хлъц

    15 1 Отговор
    Дойде ли есента- късна есен,тази и нейните шефове за две-три седмици ще ни докарат четвърта вълна.Ще се започне със увеличени " индиици" на местен терен,ще започне всеки починал в болница,да е от " индиеца" И пак десетки хиляди тестове, отваряне на спец.отделения за индииска корона.И пак хилядарки за" първа линия" и продължаване на клиничната пътека от 1700 лв, плюс 760 лв на ден за" лечение". И пак истерясване денонощно,шилетата да отидат на ветеринар.За боцкане.Доксто не изпраскат наред всички, включително и децата няма да се спрат пред нищо.От сега вече дават податки,че деца над 12 г може(?)да се ваксинират.И ще го постигнат,има достатъчно силни схеми,за " доброзорно" боцкане.През работодател,през собственик на детска градина ,в училище,през хипохондрични родители,който ще изпадат в истерия,че има и неваксинирани деца между техните.Това е проигравано в мозъчни центрове,преди изобщо да сте чули за корони,диадеми и огърлици.Всяка стъпка на шилетата е предвидена,и съответен отговор.
  • 20 духовит

    10 2 Отговор
    Я кажете вие на Гломб,
    че ваксина означава тромб!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Пловдив

    7 0 Отговор
    Лошото е, че срещу простотията, все още няма лекарство!
  • 23 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Само един политик - този, който се опълчи на пландемията и ваксите. Случайност? ;)
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Павел Пенев

    5 1 Отговор
    Какво иска да ни каже тази патка? А има ли лекарство против ваксинацията? Каква е тази фамилия Гломб,че от известно време ни я пробутват? Може би еврейска,те са най умните и крадливи нахалници.
  • 26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    Няма как да дойде,защото делта варианта,или индийския тръгна от тук....Много хора,които боледуваха без загуба на обоняние караха този вариант!При нас през ноември се смесиха двата варианта,английски и индийски!Чакайте марсиански вариант,но делта няма да дочакате!!!