Last news in Fakti

23 Юни, 2021 05:53 1 711 5

Задължиха лабораториите да пращат 10% от положителните проби в НЦЗПБ

  • коронавирус-
  • лаборатории-
  • нцзпб-
  • проби

До месец трябва да се разбере колко от българите са се срещали с коронавируса

Задължиха лабораториите да пращат 10% от положителните проби в НЦЗПБ - 1
Снимка: БГНЕС

Лицензирани лаборатории от страната, които правят ПСР тестове, от вчера изпращат най-малко 10% от положителните за COVID-19 проби в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), предаде БНР.

Така гласи заповед на Министерството на здравеопазването.

Всяка седмица ще се прави секвениране на изпратените най-малко 10% от положителните проби за SARS-CoV-2, но не по-малко от една проба, в Националната референтна лаборатория „Грип и остри респираторни заболявания“.

Информацията ще се събира в новата база данни, която се разработва и до месец трябва да покаже колко от българите са се срещали с вируса.

В заповедта на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров са посочени и изискванията към клиничните материали от положителни чрез ПСР (PCR) изследване проби за SARS-CoV-2, подходящи за провеждане на целогеномно секвениране.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 67778

    11 0 Отговор
    Там онази въшла Ива не знам си коя ще даде фалшиви резултати и ще надува балона с Делта мутацията. Тази която назначиха на мястото на Катранджиев
  • 2 незнайко

    6 1 Отговор
    Каква е тази статистика с 10 % проби ??? Трябва да се пращат 100% от положителните праби !!!
  • 3 Рошко

    13 0 Отговор
    Аз, по ме интересува тогава колко не лицензирани лаборатории имаме, като гледам покрай тоя вирус и бая нови отварят направо счупиха пачките тия лъжльовци, ще кажеш че парите им идват директно от сзо и бил гел
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.