Last news in Fakti

15 Юли, 2021 21:12 1 462 9

МОН ще плаща допълнителни профилактични прегледи за учителите след COVID-19

  • мон-
  • лекари-
  • коронавирус

Програмата обхваща заетите в системата на предучилищно и училищно образование учители, директори и други педагогически специалисти

Учителите, преболедували COVID-19, ще имат право на допълнителни профилактични прегледи и консултации извън осигурените в рамките на задължителното здравно осигуряване. Това е заложено в Националната програма „Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти“, която беше публикувана за обществено обсъждане днес, съобщи БНТ.

За прегледи на 12 000 учители са предвидени 180 000 лева. Профилактичните прегледи ще са свързани със сърдечно-съдови, стомашно-чревни, чернодробни, бъбречно-урологични, ендокринни, гинекологични, андрологични и кожни заболявания, болести на централната и периферната нервна система, на дихателната система, на опорно-двигателния апарат и на очите.

Прегледите ще се плащат от образователните институции, а Министерството на образованието и науката ще им възстанови до 15 лева от стойността на направения разход.

Предвидени са също 200 000 лева за рехабилитация на 2000 учители по програмата на НОИ. Те трябва да имат установена диагноза, записана в направление от личен или лекуващ лекар. Рехабилитацията ще се осигурява за 10 групи заболявания. На всеки включен участник ще се възстановяват 100 лева от направените разходи.

Програмата обхваща заетите в системата на предучилищно и училищно образование учители, директори и други педагогически специалисти. Тя е насочена към подкрепа и опазване на здравето им чрез дейности за активна профилактика и рехабилитация на най-често срещаните заболявания.

Провеждането на профилактика и рехабилитация ще помогне за подобряване на здравния статус на учителите и другите педагогически специалисти, за укрепване и повишаване на работоспособността им, особено след пандемичните 2020 и 2021 г. Така ще се гарантира задържане на по-опитните учители и другите педагогически специалисти в предучилищното и училищното образование.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    6 3 Отговор
    Така се прави, нещо положително от МОН, а не само да заплашва даскалиците с принудителна ваксинация. Като виж накрая сме взели та се оправили напук на останалите тъпаци.
  • 2 анонимен

    13 1 Отговор
    Тъкмо да им натряскат несъществуващи болести и да ги лекуват без да са болни,та да поизточат още здр.каса.
  • 3 ПрофиНелактика

    9 0 Отговор
    Останалите министерства да вземат Челен опит от МОН и да отворят касичките си за всички и без това привилигировани техни служители, а баба от село и чистачката на общинската тоалетна да си плащат, щото не работят в министерство.
  • 4 Сега

    7 1 Отговор
    Друг ще ги купува даскалите. Аз във мойта фирма искам да ми намалят данъците със сумата която ще платя за прегледи на моите служители. Те да не са по лошо качество от учителите.

    Коментиран от #5

  • 5 Плащане по 2

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сега":

    Евала за отношението към служителите, но ти си "частник" и ще плащаш като поп, защото хората ти са ценни. А за министерствата и другите бюджетни пак ти плащаш с данъците и др. под. отчисления, защото те само лапат.
  • 6 КРАДАТ НИ

    3 1 Отговор
    МОН ЩЕ ПЛАЩА ЗА УЧИТЕЛИТЕ , А ЗА УЧЕНИЦИТЕ НЯКОЙ ЩЕ СЕ ПОГРИЖИ ЛИ НЯКОГА ЗА НЕЩО ...... ТЕ НЕ СА КЬОРАВИ И ВИЖДАТ , ТАКА СТИГАТ ДО ТЕРМИНАЛ 2 С ТВЪРДО РЕШЕНИЕ ДА НЕ СЕ ВРЪЩАТ !!
  • 7 Гост

    2 1 Отговор
    А за ваксинираните учители ще плащат ли преглед?
  • 8 Васил

    1 0 Отговор
    Само учителите са хора в тази държава че само за тях да има допълнителни прегледи това не е ли дискриминация?
  • 9 1111

    2 0 Отговор
    ОТНОВО УЧЕТЕЛИТЕ ТО НЕ БЯХА ДВОЙНИ ЗАПЛАТИ ТО НЕ БЯХА ЛАПТОПИ -САМО ТЕ ЛИ СА А ДЕЦАТА-ДЕТСКИТЕ А ПЕНСИОНЕРИТЕ А РАБОТЕЩИТЕ В ЧАСТНИЯ СЕКТОР -ЗА ТЯХ НЯМА НИКАКВИ ОБЛАГИ -А УЧИТЕЛИТЕ С ОТПУСКИ ПО 50-60 ДНИ-И ВСИЧКО НА ГЪРБА НА ДАНЕКОПЛАТЕЦА -СТИГА С ТЕЗИ ПРИОРИТЕТИ ТЕ НЕИСКАТ И ДА СЕ ВАКСИНИРАТ МАСОВО ЗАЩОТО ИМ ХАРЕСВА ДА СИ СТОЯТ В КЪЩИ И ДА ПРЕПОДАВАТ/КОГА ИМ СКИМНЕ/