24 Юли, 2021 06:16 5 188 27

Бургаска област отново е в жълтата зона, започва разкриването на COVID легла

  • коронавирус-
  • легла-
  • болници-
  • отделения-
  • бургас-
  • габрово

Делта вариантът на вируса се регистрира все по-често в страната

Бургаска област отново е в жълтата зона, започва разкриването на COVID легла - 1
Снимка: БГНЕС - архив

Делта вариантът на вируса се регистрира все по-често в страната, предаде NOVA.

Бургаска област отново е в жълтата зона, започва разкриването на COVID легла.

Заради повишаването на новите случаи здравното министерство взе мерки. До седмица всички РЗИ-та ще свикат областните кризисните щабове, за да набележат мерките при различни нива на заболеваемост. В Габрово вече са готови за такава среща и прилагане на плана.

„Бяхме обвинявани през миналата година при въвеждането периодично на противоепидемични мерки в липсата на предвидимост. Сега в него има ясно и логично разграфени 4 нива на заболяемост”, каза Николай Пенчоков, директор на РЗИ-Габрово.

В началото на пандемията, в града беше регистриран първият доказан случай на COVID-19 у нас. Месеци наред областта държа едни от най-високите нива на заболеваемост. Сега ще разчитат на натрупания опит.

В готовност преминават и лечебните заведения в страната. С достатъчно екипи и оборудване е една от русенските болници. Притесненията им обаче са за финансирането на пътеките.

„Самата клинична пътека за лечение на коронавирус е недофинансирана. Все още няма разписана клинична пътека за лечение на „пост-COVID-синдром” и ние се принуждаваме да приемаме пациенти по различни диагнози”, каза Алисе Муртезова, административен директор на УМБАЛ „Медика-Русе”.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    22 13 Отговор
    Края на август наближава, и какафонията се увеличава, като се приберете от почивка мислете за завещание то си 😁😁😁😁, че миналата година от ковид измряхме половината сега останахме ние
  • 2 тодорЖивков

    36 7 Отговор
    къф е тоо ковит? на едеоти ли ви правят!? вземете се в ръце тупани масовка стадо глупаво.
  • 3 Чано

    28 2 Отговор
    Гербаджиите от Пиргов да се стегат.
  • 4 среднощен

    20 19 Отговор
    До голяма степен доверието във ваксинирането е в дефицит заради "декларацията за информираност"... Нека държавата да наложи и по-съроги мерки за "нежелаещите да се ваксинират", но да си понесе отговорността за това... Скоро ще започнат съдебни процеси за нарушени права на "починали от Ковид-19" пациенти... Ще станем свидетели и на "фалирали държави", заради икономическите загуби от "пандемията" - като след война...!

    Коментиран от #5

  • 5 среднощен

    0 27 Отговор

    До коментар #4 от "среднощен":

    "...Нека държавата да наложи и по-строги мерки за "нежелаещите да се ваксинират", но да си понесе отговорността за това..."
  • 6 математик

    36 0 Отговор
    Не разбрах в жълтата зона трима ли са или петима ?

    Коментиран от #11

  • 7 митака

    35 0 Отговор
    Тихомир Шумов Вие направо я "ударихте през просото". Когато предлагате някакъв репортаж, самият Вие знаете ли за какво иде реч. Май не!
    Много слаба страница, много!
    В заглавието от два реда, акцента е Бургас. Същото заглавие досущ се повтаря в текста на статията и толкова. Изцяло в статията Ви се говори за Габрово и Русе. Какво е това? Що така?
    Карай да върви. Ден да мине самун да загине.
    Това не е журналистически авторитет г-н Шумов.

    Коментиран от #8

  • 8 dynamo

    19 0 Отговор

    До коментар #7 от "митака":

    Доста е слаб като журналист. Съгласен съм.
  • 9 Учуден

    26 1 Отговор
    „Caмaтa клиничнa пътeкa зa лeчeниe нa кoрoнaвируc e нeдoфинaнcирaнa. Вce oщe нямa рaзпиcaнa клиничнa пътeкa зa лeчeниe нa „пocт-СОVID-cиндрoм” и ниe ce принуждaвaмe дa приeмaмe пaциeнти пo рaзлични диaгнoзи”, кaзa Aлиce Муртeзoвa, aдминиcтрaтивeн дирeктoр нa УМБAЛ „Мeдикa-Руce”....Тая само си признава, че източва здравната каса, уволенена ли е, в ареста ли е? И кое му е недофинансирането на клиничната пътека - 1200 лв за кутия парацетамол, ей не се наядохте бе бели мафиоти

    Коментиран от #15

  • 10 провинциалист

    23 0 Отговор
    Остават броени дни до края на извънредната епидемична обстановка и очаквам чудеса от храброст, за да се намери основание за нейното удължаване. Все пак, едни инжекции трябва да имат основание да продължават да са в обръщение.

    Коментиран от #26

  • 11 Витанов

    20 0 Отговор

    До коментар #6 от "математик":

    27 са заразените, от които един киха, трябва веднага пълен локдаун, а кихащия да бъде екзекутиран:)

    Коментиран от #23

  • 12 Развийш ли

    4 26 Отговор
    Да се отказва спешна помощ на неваксинираните и лечението им да се заплаща от тях самите

    Коментиран от #18

  • 13 5789

    5 12 Отговор
    Да заминава кацаров за Бургас, да лекува, стига се е чудил каква мръсотия да сътвори
  • 14 Варненец

    14 0 Отговор
    Преписана статия от миналата есен, но е сменил града само в заглавието. И защо в Бургас с 15 нови положителни, не болни, а положителни ще откриват отделение?
  • 15 Миризлив пор

    7 7 Отговор

    До коментар #9 от "Учуден":

    Ти въобще разбираш ли какво пишеш? Здравната каса плаща 1200 лева за болен, когато има усложнения (тези които са само на парацетамол не ги приемат) лечението излиза над 4000 (министъра Кацаров е пример), после ако има усложнения не се заплащат изследвания т.е. отиваш и "господине дължите 1500 лева защото касата не го покрива". И сега кой е виновен? Лекаря който лекува или касата която ти прибира парите но прави всичко възможно да не плаща и ти да си плащаш на каса? Като говорим за точене замисли се кой е по-виновен лекаря който иска да те излекува или книжния плъх който прави всичко да не плаща за здраве след като ти е прибрал парите.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 moiraine

    18 0 Отговор

    До коментар #12 от "Развийш ли":

    Може, ама да върнат с лихвите платените здравни осигуровки на неваксинираните. А тези, които имат противопоказания за ваксиниране, какво ще ги правите, бре, умнико? А да, най-добре да ги изтрепете. Те и без това са виновни, че са болни и само тежат на бюджета. Пфу! То бива, то може глупост, ама дори и в мамковината не би трябвало да е чак толкова невероятна.

    Коментиран от #24

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Варненец

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Дойдоха":

    На другия написах, че те са тук от май месец, та защо е чакало това, да дойде, всъщност, какво точно е дошло, че не виждам?
  • 23 Дано и през октомври и ноември

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Витанов":

    да ти е толкова смешно. Хората и сега си измират от пост ковид заболявания масово. В службата на моя позната вече четирима души погребаха. На 58 - 63 години. Изкарали са ковид без да стигнат до болнично лечение, в средно тежка форма, а няколко месеца по-късно са с по 2 кубика пръст отгоре. И не ги пишат като починали от ковид естествено, а най-вероятно ковид е ускорил края им и им е съкратил живота с 10-на години. В болницата онзи ден разговарях с жена, чийто 47 годишен син е с непоправимо увредени дробове след ковид. За 5 месеца 3 пъти е лежал в болница и съществено подобрение няма. Напротив по-зле става.Затова са изключително неуместни всякакви шеги по темата. Или си мислите, че щом ГЕРБ ги изчегъртват, същото ще стане и с ковид. На хората на Слави, ако приемат да управляват скоро ще им се наложи да ви убеждават да се ваксинирате. А доскоро даваха трибуна на антиваксъри като Мангъров. Ще разберат колко е тежка "царската" корона и ще съжалят горчиво, че са се набутали между шамарите.
  • 24 един

    0 6 Отговор

    До коментар #18 от "moiraine":

    Koй да ти ги върне. Върви да си ги искаш където ги плащаш- в касата.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН":

    ПОМИСЛЕТЕ добре, преди да подпишете декларацията за ИНФОРМИРАНО СЪГЛАСИЕ. След време всяко влошаване на здравословното ви състояние ще бъде приемано като дългосрочен страничен дефект и ще трябва да си плащате всяко лечение от джоба, въпреки че плащате и задължителните здравни осигуровки. А за тези със застраховки - застрахователите ще използват експерименталната ваксина, за да се измъкват и да не ви плащат леченията, дори болестите ви да не са резултат от странични дефекти. Така че ВНИМАВАЙТЕ и не подписвайте декларации за информирано съгласие за фармацевтична химия, особено ако сте здрав и прав човек!