Last news in Fakti

29 Юли, 2021 12:08 3 512 41

Колективен имунитет ще бъде постигнат, но не без ваксини

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • маргарита апостолова

Не трябва обаче  в никакъв случай да се отказваме от ваксините

Колективен имунитет ще бъде постигнат, но не без ваксини - 1
Снимка: Архив

„Всеки човек мисли по различен начин и се съмнявам, че принципно българите подценяват опасността от евентуална нова вълна на Ковид заразата. Българите четат много, четат различни неща и невинаги информацията в медийното и интернет пространството, отразяват реалната действителност. Често се натъкваме и на измислици“. Това подчерта проф. Маргарита Апостолова - ръководител на Лаборатория по медико-биологични изследвания към Института по молекулярна биология към БАН.

По думите ѝ все повече се доближаваме към колективния имунитет, защото предприемаме съответните действия за имунизиране.

„Важно е обаче да се подчертае, че дори имунизацията, ако тя не образува антитела срещу съответния коронавирус или не предизвиква клетъчен имунитет, не би довела до предпазване на организма от заразяване с нов вирус“.

Почти година и половина след началото на Ковид пандемията сме научили повече за генома на вируса, защото целият Свят работи по различни методики и вече се знае в пъти повече от началото на пандемията.

Проф. Апостолова бе категорична, че различните вълни, предизвикани от мутациите на вируса, протичат в България по различен начин. Дори и очакваната четвърта вълна не идва тук със силата, с която тя се наблюдава в Индия, Нидерландия или Англия.

„Това не се дължи само на броя на ваксинираните в България, тъй като процентът тук е още нисък в сравнение с останалите страни, но ние имаме и нещо друго – дали ваксината БЦЖ или българският геном, но ситуацията тук е друга“.

Щамовете, които се наблюдават преимуществено в момента у нас, са варианти на британския. Независимо, че делта вариант на вируса в България е бил засечен в градския транспорт още през април, броят на заразените досега за три месеца е много по-малък, отколкото в Нидерландия, където броят на заразените се е увеличил рязко само за една седмица, подчерта проф. Апостолова.

„За да се знае дали човек има антитела, трябва да си направи съответния тест за антитела 20 дни след ваксинация. Има случаи, когато ваксинирани, особено по-възрастни хора, не образуват или образуват малко антитела. Това обаче нищо не значи, защото те могат да имат клетъчен имунитет, но цената му в България е доста скъпа“.

Във всички случаи ще стигнем до постигане на клетъчен имунитет при брой на ваксинираните между 50 и 70%. Не трябва обаче в никакъв случай да се отказваме от ваксините, бе категорична проф. Апостолова.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 фшх

    29 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Това обаче нищо не значи, защото те могат да имат клетъчен имунитет, но цената му в България е доста скъпа“. Със здраве.
  • 4 Варненец

    61 2 Отговор
    Поредното плашило, колко ли такива ще изкарат днес? Аз пък мисля, да не се ваксинирам. Колкото и да ме плашите, няма да си сложа от тези отрови.
  • 5 Айде

    55 0 Отговор
    Сега пък коя е тази кокошка бълвате ги на конвейр! Как пък не пуснете статия колко са опасни и не ефикасни ваксините! Стига сте давали 5 мин. слава на знаини и незнайни лекари, професори, математици, шамани и шарлатани!
  • 6 Варненец

    24 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ядеитн":

    Що не отидеш в Северна Корея, там ще ти осигурят описаният от теб райски живот.
  • 7 Hoho Boho

    50 0 Отговор
    Биологът от Университета в Станфорд Георги Маринов каза:
    "В Израел наблюдаваме, че отново има растеж на случаите, което означава, че ефективността на ваксината там клони към нула."

    Няма никакъв смисъл от ваксинирането!

    Коментиран от #20

  • 8 Просветен илюминат

    23 0 Отговор
    През седмицата. Двама се срещат на ски-пистата:
    - Отпуска ли си?
    - Не, болнични съм. Ангина имам.
    - Аз съм още по-зле. Пневмония.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ГОСТ

    48 0 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ НЯМА МНОГО БОЛНИ ЗАЩОТО СА МАЛКО ВАКСИНИРАНИТЕ,УВЕЛИЧИ ЛИ СЕ ТЕХНИЯ БРОЙ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАТ И БОЛНИТЕ.
  • 11 Сигурно

    31 0 Отговор
    Айде пък да видим.... Не се тесйтвайте, не изпълнявайте фашистки закони и преопръки, не слушайте псевдо лекари и калинки които рекламират тия химикали пробутвани за вакЦини...
  • 12 поредната

    30 0 Отговор
    Свинчуга, която лапа парички от пландемиците глобалисти!
  • 13 гого

    34 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Това не се дължи само на броя на ваксинираните в България, тъй като процентът тук е още нисък в сравнение с останалите страни - баш на това се дължи бе "докторке" - не че нямате акъл ами се продавате за 5 сребърника. Толкова ли е трудно да се признае, че тез дето най ги набодоха сега са най зле (друг е въпроса колко са зле, защото заразен не значи болен - сега ако си направя пълни изследвания ще съм бъкан с вируси и бактерии и трябва да лягам да мра )
  • 14 Гост

    30 0 Отговор
    Кокошка! Аз /най-вероятно и други, логично мислещи/ искам да знам, колко % от българите имат антитела срещу този вирус и защо никой не предприема действия в тази посока /макар и с кръвен тест/, от което да се получи ясна и точна картина на обстановката в БГ?! На бас, че над 70% от българите имат антитела, но никой не иска /не знам поради каква причина, не ми се влиза в конспирации/ да направи такъв вид изследвания!
  • 15 Манипулация

    37 0 Отговор
    На всеки кръгъл час пускате статия пропагандираща инжектиране на експериментален биопродукт с магнитни протеини.
    Дано поне да капитализирате този лобизъм, а между другото по колко ви плащат? Както и да е, станахте за резил!
  • 16 Бай Ганю

    28 0 Отговор
    Нова звезда изгря в корпорация коронавирус.Добре дошла професор Апостолова.
  • 17 Болен, здрав носи

    14 2 Отговор
    Защо Българите не се ваксинират? Щото Бойко им съдра кожите!
  • 18 анонимен

    13 0 Отговор
    Ако в СAЩ за X време има 35млн.заразени,то в БГ за същия период,при двойно по-голяма гъстота на населението,колко Българи са се срещнали с тоз вирус?
  • 19 Мухаа,хаа! -

    21 0 Отговор
    Според тази поредна супер- мупер експерт професорша, първо си праскай си иглите.След това разбираш ли,за да си сигурен че имаш " Антитела" трябва Разбираш ли ,и тест- за антитела!? Тези са отворили уста,като старовремски куфари.Насищане и напълняне нямат!Бързо се оринетираха,че истинската златна кокошка,която може да им снася не златни,а диамантени яйца са тестовете.Няма тест,от най елементсрните под 50 лева.Погледнете ежедневно статистиката- няма ден под 14-18 хиляди тествани.И това продължава над 18 месеца.Дори груба сметка показва,че обща бройка вече надвишава 3,5 -4 милиона извършени теста.При усреднена цена стотачка( ПСР и антитела общо) за брой виждате сами за каква златна жътва става дума.

    Коментиран от #38

  • 20 НЕджендър

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "Hoho Boho":

    "Няма никакъв смисъл от ваксинирането!"
    Напротив. Има голям смисъл... но не за ваксинираните. Иначе щеше да е доброволно и нямаше всеки ден пълчища от "професори" да ни заливат с малоумщини и откровен антихуманизъм.
  • 21 НеВаксиниран

    20 0 Отговор
    Боко вчера нареди-Всеки гербер да се боцне. Като се прибавят и другите, които по една или друга причина са се ваксинирали-и ето ви плана изпълнен. Ама престанете с всяка трета статия да ни карате да се ваксинираме. Това е отвратително.
  • 22 Абе...

    21 1 Отговор
    Цяла България го прекара тоя вирус.Циганите вече ни се подиграват че сме прости че се ваксиниранхме

    Коментиран от #26

  • 23 Манипулация

    20 0 Отговор
    Единственият български специалист в тази сфера който посещава всяка година международните симпозиуми е проф. Чорбанов. Забийте неговото интервю от онзи ден на заглавната страница и да приключваме на тази тема.
    Само дразните читателите, рано или късно ще си загубите кликовете.
    Какво мислят коремни хирурзи, травматолози, общо практикуващи лекари, мед. сестри, санитари не ни интересуват.
  • 24 Майна

    16 0 Отговор
    Това са псевдоучени ,,капацитети.,,..Създаделят им заяви ,че са опасни и нанасят необратими увреждания на всички органи ...., дори мисли ,че за тази си достойна позиция може да плати с живота си ,но има ДЪЛГ ДА ДАДЕ ГЛАСНОСТ КАКВА ОПАСНОСТ СА ЗА ХОРАТА
  • 25 Стига вече

    18 0 Отговор
    Колко още трябва да се увеличат приходите на Пфайзер и другите фармацевтични компании за да спрете? Трета ваксина пази от Делта вируса.Четвърта и пета от кой вариант на вируса пазят? Психясахте народа.Я си гледайте докторската работа, лекувайте хората като са болни и престанете всеки ден да ни давате отчет колко са ваксинирани.Отчитайте се там където са ви казали, не на нас.
  • 26 Да, така е

    20 0 Отговор

    До коментар #22 от "Абе...":

    Циганите, дето има ли аванта са първи, абсолютно отказват да се боцкат с безплатните и чудотворни ваксини. Дали са глупави,а?

    Коментиран от #28, #37

  • 27 нннн

    15 0 Отговор
    Еее, най- после някой да каже, че ни спасява доброто старо БЦЖ! За другото не е права.
  • 28 Абе...

    14 0 Отговор

    До коментар #26 от "Да, така е":

    Може да са неграмотни,ама притежават инстинкт за самосъхранение.Инстикта е спасение.Всяко едно животно го има,но при повечето хора е слабо развит.
  • 29 ха ха ха

    16 0 Отговор
    Ми ваксай са на воля ма, щи дам и моите три 🤣🤣🤣
  • 30 Българка

    21 0 Отговор
    Последното изречение в статията , защо стои като пришито. Нали, ала-бала, ала-бала и накрая " в никакъв случай не се отказвайте от ваксините". Под статията трябва да пише Платена реклама.
  • 31 баба яга

    6 0 Отговор
    Професоркеееей. Прочети първо ей туй, пък после давай акъл. Или направо кажи кой ти плаща.https://fakti.bg/mnenia/600104-razvenchavaneto-na-psr-testovete
  • 32 Паразит

    7 0 Отговор
    Страшна лелка...! Бегай..!
  • 33 miro

    5 1 Отговор
    не сме се отказали от ваксините напротив но в момента ще изчакаме да завърши третата фаза на изследване върху хора и след 10 години ако няма странични ефекти ще се ваксинираме.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    " НЕ СЪМ НАДУ ПЕНА НА АМЕРИКАНСКАТА ФАРМАЦИЯ - НО ПЕНКО Е ПРАВ - 25 ВАКСИНИРАНИ СЪС "СПЕТНИК-В" -25 СПАСЕНИ ЖИВОТА ,НО ЬОК - НАШИТЕ КУПЕНИ МЕДИЦИНСКИ "ВЕЛМАЖИ" СА В ПОЗА - "ПАРТЕР" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 36 селтак

    7 0 Отговор
    Апостолова,ти каква марка ново джипче купи на дечицата а боklуко?
  • 37 Хлъц

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "Да, така е":

    Спомних си,когато репортери отидоха по махлите.С разни медиатори,който да ги убеждават.На въпрос ( не помня в коя махла се случи) от репортера..Защо не искате да се ваксинирате,към преминаващо Айше,тя го отряза в крачка..Ами тури си ги ти,като си мераклия!
  • 38 Затова

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Мухаа,хаа! -":

    По данни на БНБ,само през периода-Октомври- Декември 2020 г( най мощния локдаун навсякъде) се пръкнаха само за Два Месеца нови 102 милионера.Първо това означава- абсолютно законни,и второ: едва ли са от продажба на банички,или строителни материали.Логиката е желязна.Сещаме се кой са.Ангеловия по време на пореден брифинг,се изпусна... Една частна лаборатория имала 202 филиала в страната???
  • 39 А стига ма

    5 0 Отговор
    Ами той вече е постигнат и без ваксини. Кого лъжете?
  • 40 НаукатаЕслънце

    6 0 Отговор
    "... е бил засечен в градския транспорт още през април..."
    Наистина ли?? Как е изглеждал? В кой автобус? Ох, дано да не е бил през час пик, че ще стане лошо... :))
    Тази поне е забавна. Още по-забавен е факта, че тя не го съзнава, така че пускайте я по-често. Смеха лекува, са казали докторите. Не тези, другите, истинските... :)
  • 41 Стрелата

    2 0 Отговор
    Тая ше ваксинирам в аналаа якоо дебело дупе хласкайййй