Last news in Fakti

30 Юли, 2021 06:43 2 910 17

Обясниха за парите на лекарите, работещи на първа линия

  • медици-
  • коронавирус-
  • първа линия-
  • допълнителни възнаграждения

Право на допълнителни възнаграждения имат медицински и немедицински персонал, които през месеца са имали пряк досег до пациент с доказан COVID-19

Обясниха за парите на лекарите, работещи на първа линия - 1
Снимка: БГНЕС

От Министерството на здравеопазването изпратиха до медиите разяснения във връзка с постъпващи запитвания от служители на ЦСМП, относно правилата за определяне на размер на сумите за допълнителни възнаграждения на лекарите, работещи на първа линия.

Право на допълнителни възнаграждения имат медицински и немедицински персонал, които през месеца са имали пряк досег до пациент с доказан COVID-19, т.е за съответния месец попадат в обхвата на извършване на дейност при неблагоприятни условия, съобщават от здравното министерство.

Ако конкретно лице - медицинско или немедицинско/служител през определен месец не е имал досег до доказан с COVID-19 пациент, то той не попада за съответния месец в разпределението на средства за допълнително възнаграждение, допълват още от МЗ. Самият размер на допълнителното възнаграждение е до 1000 лв. чисто при пълен отработен месец, или сума - пропорционална на отработеното от лицето време през месеца – не времето в пряк досег до пациент с доказан COVID-19, а реално отработено за месеца време.

От здравното министерство дават и пример. След изтичане на календарен месец е видно кои екипи/лица – медицински или немедицински, са осъществявали дейности в пряк досег до пациент с COVID-19, това автоматично им дава право на допълнително възнаграждение за работа при неблагоприятни условия. Ако приемем условно месец с 20 работни дни по 7-часово дежурство, то при 140 отработени часа – пълен месец, се дължат на лицето 1000 лв.

Ако даден екип/ лице – медицинско или немедицинско, пряко осъществявало дейности с пациент с COVID-19 през месеца, е имал 4 дежурства по 7 часа, то за отработените 28 часа ще получи приспадащата се част от 1000 лв., което в случая е 1/5 или 200 лева, независимо от възможността само в едно от четирите си дежурства да е имало контакт с пациент с COVID-19.

От Министерството на здравеопазването обръщат внимание, че размерът на възнаграждението не зависи от часовете, през които лицето е осъществявало спешна помощ на пациент с COVID-19, а от всички отработени часове през месеца.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това е корупционна практика

    19 3 Отговор
    Която трябва да се пресече.

    Коментиран от #2, #10

  • 2 Спор няма...

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Това е корупционна практика":

    Вън ДЕ'БИ'ЛИТЕ ОТ ДУНДУРКОВ 1 и 2
  • 3 Българин

    24 4 Отговор
    1000 лева бонус за това, че са на първа линия в кражбите??? Една касиерка примерно се среща с много повече настинали и грипозни отколкото който и да лекар, който я мине я не веднъж дневно на визитация
  • 4 Реалност

    19 2 Отговор
    Здравния геноцид ще продължи с пълна сила - обаждаш се на бърза помощ, питат те "Ковид имаш ли", казваш "Не, раково болен съм, имам страшни болки, имам проблеми и със сърцето и едвам дишам", отговарят ти "Сори, ама нямаме файда от теб, взимаме само с положителен ПСР"

    Коментиран от #8

  • 5 Госあ

    5 2 Отговор
    А така, дайте ги на кебапчиите и бардаците тия кинти. Щото неплащането на данъци и осигуровки не е достатъчно.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Рошко

    11 4 Отговор
    Много интересна дума този измислен вирус, лекари на първа линия, сигурно щото работата им е 80%от приетите да ги пишат и изписват като ковид болни или починали
  • 8 Рошко

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "Реалност":

    То и без да ги питат си ги пишат ковид умрял оздравсл няма значение, важно е статистиката и кинтите, че и има и бонуси за лекари подписали се на смъртния акт от погребалните агенции, около 100 кинта, и така по веригата
  • 9 Дора

    5 1 Отговор
    Странно защо дежурствата са по 7 часа.

    Коментиран от #11, #17

  • 10 Дора

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Това е корупционна практика":

    Така е, ако го нямаше финансовия стимул, вероятно нямаше толкова много да надписват случаи с ковид и да се получава нереална статистика. Между другото, прави ми добро впечатление, че напоследък по ТВ съобщават за починали "с ковид", а не "от ковид".

    Коментиран от #15

  • 11 Българин

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Дора":

    И аз това се питам, нали медиците реваха, че карали по 48 часови смени и нямали време дори да ядат, сега излиза, че карали 7 часови дежурства, от които 6 часа си клатят краката и 45 мин са в почивка.
  • 12 Учуден

    5 3 Отговор
    Медицинско лице: 4 дежурства по 7 часа = 3000 лв заплата минимум + 1000 лева бонус, вечно мрънкащи и недоволни;
    Пет милиона българи: 22 смени по минимум 8 часа = 700 до 1000 лева, без бонус, мълчат и си работят;
    Интересно???
  • 13 иванов

    4 2 Отговор
    До кога МЕДИЦИНСКИЯ ЕЛЕМЕНТАРИЗЪМ ще има такава ВИСОКА ЦЕНА....Това обгрижване НЕЗАБАВНО ДА СПРЕ.....Най-гобемите безобразия са в тази система....Фактите говорят - НАД 75 % вършат ЕЛЕМЕНТАРЕН ТИП ДЕЙНОСТИ....Една огромна част са далеч от понятието ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ....Какво си въобразявате....Т. нар. медицина се е превърнала в средство за ЗАБОГАТЯВАНЕ....Необходимо е ТОТАЛНО РАЗФОРМИРОВАНЕ....На който не му оттърва ДА СЕ МАХА от държавата.

    Коментиран от #14, #16

  • 14 Всички

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "иванов":

    допълнителни възнаграждения за ковид да им се спрат и тогава ще видим има ли го? Щом им дават пари и натискат хората да се бодат значи става въпрос само за едните пари. Но то има Господ!
  • 15 Вероятно

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Дора":

    и нямаше да има кой да работи.
  • 16 иванооооов

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "иванов":

    независимо от всичките проблеми в здравеопазването ти си натворил такива неумности че не е истина.
    А, и да ти кажа, на много хора не им отърва и се махат от държавата, най-вече доктори.
    И си смени назидателния тон за това кой да се маха и кой не щото говориш за България а не за Люксембург или Бруней.
  • 17 А още по странно

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Дора":

    Е положението с Джипитата.От понеделник- до петък по 4 работни часа. Но хилядарката си им вървеше по часовник.Отделно- " Добър ден- 4 кинта" Само от" Добър ден" си плаща заплата за мед.сестра ,наем , консумативи. Отделно по 4,60 за всеки регистриран в компютъра му.Няма Джипи под 1500 души на отчет.За 80 работни часа месечно,над 7 бона заплата. Ето защо е немислим израза" Джипи заминало на работа в чужбина!"