Last news in Fakti

1 Август, 2021 06:44 3 123 29

Делта вариантът вече е преобладаващ у нас

  • коронавирус-
  • делта

Новата мутация не води до по-висока смъртност

Делта вариантът вече е преобладаващ у нас - 1
Снимка: БГНЕС

Силно заразният Делта вариант на COVID-19 вече е преобладаващ и у нас, предаде NOVA. Вирусолози отчитат 40 процента ръст на новите заразени на дневна база.

Страната ни е в началото на четвъртата вълна, смятат вирусолози. От Националния център за заразни и паразитни болести отчитат 40 процента ръст на новозаразените на дневна база. 63 процента от пробите са с Делта вариант. Най-много заразени с Делта вариант има в София, Бургас и Варна. А експертите очакват в началото на септември броят на новозаразените на ден да надхвърли 1000.

Делта вариантът взима превес над британския щам. Настъпването на силно заразния вид на COVID обяснява и нарастващия брой на случаите у нас. Все повече стават и градовете в който новият вариант преобладава.

„За София 85 процента от изолатите са Делта вариант, в Бургас и Варна са 70 процента, в Шумен 50. Да не говорим за редица области, които са изпратили единични проби и всички те са Делта вариант“, заяви проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

За разлика от познатите до сега форми на COVID при Делта вариантът един човек заразява други в пъти повече.

„Нашите очаквания са за повишение на дневна база на заболеваемостта с 20-30 процента поне“, прогнозира специалистът.

За щастие изследванията сочат, че новата мутация не води до по-висока смъртност. Имунизацията е единственият начин да се спре разпространението на вируса, но това е възможно при доста по-голям процент ваксинирани хора.

„Те вече не гонят тази сакрална цифра от 70 процента имунно население, за да могат ефективно да противодействат на разпространението на тази вълна, а вече се спряга процент от 85“, каза инфекционистът д-р Трифон Вълков.

Преболедувалите нямат щит срещу Делта варианта, но само една доза от ваксините е ефективна, смятат експерти.

„Аз не очаквам да се повторят сценариите от есента на миналата година и пролетта на тая година, т.е., дори и да имаме някакъв пик, надали той ще е в тези параметри, в тази големина“, добави още той.

Вирусолозите очакват пикът на новата вълна да дойде още през септември, а прогнозите са тогава да между 1000 и 2000 заболели за денонощие.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кратунчийски

    35 0 Отговор
    И ембрионите да ваксинирате по видеозона, пак ще има вариант на коронавируса, който да изисква нова и нова доза. Без значение е процентът ваксинирани. Просто бизнес.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 НЯМА

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "ХА ХА ХА":

    Зобницата на устата !
  • 6 После ще дремеш и ревеш пред

    1 28 Отговор

    До коментар #4 от "АХ - АХ - АХ":

    Някоя болница , тъй както хвърляш боклуците на боклука ! Ще се молиш за зенечка , ама няма да има !

    Коментиран от #27

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 провинциалист от провинция Тракия

    46 1 Отговор
    Гледам и не вярвам на ушите си! "Преболедувалите нямат щит срещу Делта варианта, но само една доза от ваксините е ефективна" - това от израелския опит ли е?
  • 9 Рошко

    4 2 Отговор
    Да е.
  • 10 Не ми е ясно

    27 1 Отговор
    Този делта вариант нали го откриха в бг още април месец? Как така от април до сега затишие, той да не е бил в отпуск? И сега изведнъж- бууум
  • 11 Хо хо хо

    15 2 Отговор
    Ми сега новите ваксини не го включват я ми сега ваксинация на всеки три седмици хахаха.

    Коментиран от #14

  • 12 Делта Пожар

    3 15 Отговор
    Ще ги мина антиваксърите като летен пожар през стърнище.

    Коментиран от #28

  • 13 Делта Бум

    4 22 Отговор
    Кво начало на септемпври - до 2 седмици ще мине 1000 заразени на ден. Антиваксърите не си губят времето и сеят заразата на всеки км.
  • 14 Контрол Алт Дел

    3 6 Отговор

    До коментар #11 от "Хо хо хо":

    Главати ти явно не включва. Оди на доктор да те рестартира.

    Коментиран от #20

  • 15 Res

    13 1 Отговор
    След делта варианта следва уйня варианта, тогава да видите каква мор ще бъде.
  • 16 Всеки

    20 0 Отговор
    Нормален грип е вече някакъв ковитвариант Народа ви вярва и се страхува.Измамници.
  • 17 бай Стоень

    13 1 Отговор
    Каква делта бе? Измамници. Няма да се боцна нито хората около мене мислят да се бодат.
  • 18 Един от народа

    26 0 Отговор
    Какви глупости се говорят, нали тези които са болни по морето са ваксинирани? Защо трябва да се ваксинираме след като пак ще се заразим? От как съм станал човек помня, че всяка година е бум на епидемии по морето, повръщане, разтройство, температура, от водата. Болниците винаги са пълни. Всяка година се говори колко много пари вземат болниците и лекарите по морето.Показваха фекални води. Сега всичко изчезна и дойде Делта. Всяка година по няколко пъти болниците в страната бяха претъпкани, имаше грипни ваканции, имаше епидемии от грип. Тогава не казваха колко са починали, а те бяха много повече. Сега всичко изчезна. Всеки ден ни тормозят, един да почине гърмят. Що за бизнес е това, няма ли да спре?
  • 19 !!!!

    16 0 Отговор
    Всичко дето е настинало и с разтройство от мръсната вода в морето ще го пляскат ковид. ПСРа хваща всяко вирусче и не различава ковид. Пандемията е световна измама за да изтровят хората с инджекции.
  • 20 Хо хо хо

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Контрол Алт Дел":

    Кое фактът че ваквините не съдържат новият щам та това е научен факт.
  • 21 123

    13 0 Отговор
    Глобалистите-Сатанисти намалят населението с инжектиране на отрови. После по тяхните медии ви казват че хората умират от новия щам и трябва нова реваксинация и това нещо се повтаря в цикъл до достигане на желания брой хора.
  • 22 ЕВРО НЮЗ

    7 0 Отговор
    В Италия са разработили софтуер с който уличните камери ще регистрират нарушаването на определената социална дистанция човек от човек.. Хайде кажете ми сега как камерата ще разпознае нарушителите, и как ще им наложи наказанието?? Въпросът ми не се отнася към ваксаните, те не разполагат с възможност за логично мислене

    Коментиран от #24

  • 23 чушки

    7 0 Отговор
    Силно заразният "Делта"- вариант на "COVID-19" вече е преобладаващ и у нас. Първо в други държави,а после и у нас. Какво ли още са ни приготвили отвъдокеанците?!
  • 24 Тра ла ла

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "ЕВРО НЮЗ":

    В италиянския парламент се разиграл лют екшън заради искането на купените политици да наложат правила на сегрегация към нежелаещите да се бодат с отровната субстанция.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Близо е

    3 0 Отговор
    голям праз , и кои са тия вирусолози витанката, някоя врачка... И кво като са 1000-2000 на ден мислите ли че ще следваме фашизма ви. Изобщо не ми пука, наближава партизанска война...
  • 27 Ко речи

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "После ще дремеш и ревеш пред":

    Акай в тоалетната, ако имаш такава! Но тука НЕ.
  • 28 Делта Форс

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Делта Пожар":

    Ти си пази Д-то да не те "минат" антиваксърите тебе. Че само по веднъж да те "минат", колкото са много и Д-то ще ти стане като тръбата на Южен поток.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.