Last news in Fakti

10 Ноември, 2021 09:52 2 865 11

Граматиков: С КСБ започваме реални стъпки за индексация на цените за строителство

  • строителни материали-
  • мррб-
  • ксб-
  • индексация

Въвеждат национални индекси за цени на основните строителни материали и себестойност на строежите

Граматиков: С КСБ започваме реални стъпки за индексация на цените за строителство - 1
Снимка: МРРБ

Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ и Камарата на строителите /КСБ/ в България започват реални стъпки за въвеждане на индексация в стойността на договорите, по които се изпълняват инфраструктурни проекти в страната. Целта е по този начин да се отговори на повишаващата се инфлация, както и непрекъснато нарастващите цени на основните строителни материали и себестойността на строителната продукция.

Възможните мерки обсъдиха на среща зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков и председателят на Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев. Участваха също инж. Благой Козарев – председател на Контролния съвет на КСБ, и адвокат Андрей Цеков.

От страна на Камарата бяха представени данни от НСИ, Евростат и други източници, от които е видно, че от месец декември 2020 г. до месец ноември 2021 г. се наблюдава галопираща инфлация в цените на всички видове основни строителни материали, електроенергията и горивата, които се търгуват на борсите. Най-фрапиращо е покачването на цената при металните изделия – арматура, стоманени заготовки, ламарина, където годишният ръст на цените до края на септември т.г., е от 57% до 75%, а средногодишната инфлация е вече над 42%. Поскъпване с близо 64% се наблюдава и при обработения дървен материал. При изделията от пластмаса с 31% са поскъпнали тръбите и фитингите, които се ползват за водопровод и канализация. Кабелите, оборудването за отопление и гипсокартони са повишили цената си с около 20%, а изолационните материали отчитат ръст от над 53%. С близо 57% е поскъпнал промишленият и природен газ, с над 33% рафинираните нефтопродукти, а с близо 36% ел. енергията. От Камарата прогнозират и ръст на цените на цимента и бетоновите изделия от догодина, заради по-висока цена на тока и природния газ. За сега при тях повишението е от 11% до 15%. Подобна е ситуацията и при керамичните изделия.

Според данните на КСБ, средногодишната инфлация в сектор „Строителство“ към момента се очертава около 6-7%.

Същевременно националната статистика на България не поддържа специфични индекси на цените на строителните материали и себестойността на различните групи строежи и по този начин няма реална оценка на случващото се в сектора.

Зам.-министър Граматиков отбеляза, че с оглед увеличението на цените е необходима индексация на започналите договори със строителните фирми, особено по европрограмите, тъй като в противен случай съществува риск да се блокира изпълнението им. „Това ще бъде обществен проблем, за който трябват решения“, посочи зам.-министър Граматиков.

Решено бе да бъде съставена работна група с представители на МРРБ, КСБ, Националния статистически институт, Агенцията по обществени поръчки и др., които да изработят национални индекси за цени на основните строителни материали и основните групи СМР и строежи. По предложение на зам.-министър Граматиков експертите ще трябва да предложат и единни формули за индексация на цените по сключени договори, които да отчитат инфлацията и дефлацията в цената на труда и механизацията.

За целта ще се ползва опита на Германия, Великобритания, Дания и др. европейски страни, които имат подобна статистическа система, стъпвайки на възможностите, давани от българското законодателство.

Зам.-министър Граматиков коментира, че в рамките на 30 дни могат да бъдат направени необходимите предложения, които да се одобрят от следващото Народно събрание, както и да се приеме специално Постановление на Министерския съвет.

Според инж. Терзиев, това ще доведе до успокоение на бранша, който вече е в стрес как да изпълни договори, играни на търг при цени от 2019 г. Въвеждането на статистически индекси пък ще позволи по-добро планиране и прогнозируемост за бранша и държавата.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реване

    0 1 Отговор
    100 йчо,обичай си Майката-Родина!
  • 2 Балон

    9 2 Отговор
    Населението стремително намалява , а се строи като за световно. Има нещо сбъркано.

    Коментиран от #8

  • 3 user

    3 2 Отговор
    Само лъжат и мажат. Нищо няма да направят, срещи и снимки предизборно :(. Този народ глух ли е сляп ли е :(
  • 4 Българка

    2 4 Отговор
    На всички строители/грабители, които са получили милиони авансово не трябва да се правят индексации по договорите. Нали пладнешкият обир с раздадени милиарди авансово за пътища, язовири, свлачища се обяснява, че се правят икономии от поскъпване на материалите за строителство
  • 5 въпросче

    2 3 Отговор
    Защо тази индексация на цените за строителството не я направиха при БМБ?

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Роро🎃

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Балон":

    Всичко се прави за юдеите,новите заселници на майка България!
  • 9 Ахахаа

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "въпросче":

    Защото нямаше 70% скок на цените, както при лицето Радев. Интересното е, че ще ползват модел на запада за цените, НО НЕ И ЗА ЗАПЛАТИТЕ.
  • 10 Защото сега

    3 3 Отговор
    ще вдигнат тройно цените за инфраструктурата и търговете ще спечелят фирмите на червените,които умираха от глад при Борисов.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.