Last news in Fakti

1 Юли, 2022 08:46 5 182 41

Елена Гунчева пред ФАКТИ: Ако бях в залата, вероятно щях да подкрепя вота на недоверие, но щеше да ми тежи

  • елена-
  • гунчева-
  • възраждане-
  • независим-
  • депутат

Иска ми се в политиката да влизат повече личности, а не послушковци, казва независимият вече депутат

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Елена Гунчева влезе в парламента от депутатската листа на партия „Възраждане“. Тя не присъства на вота на недоверие, който свали парламента, поради медицински причини. След това обяви, че излиза от парламентарната група и напуска Народното събрание. Но не стана така. В крайна сметка тя реши, че ще бъде независим депутат. А така групата на независимите се увеличава. Какво я е накарало да остане в парламента? Елена Гунчева говори пред ФАКТИ.

- Г-жо Гунчева, какво ви накара да станете независим депутат в парламента, след като първоначално казахте, че ще напуснете Народното събрание, оттегляйки се от парламентарната група на „Възраждане“?
- След като казах, че напускам Народното събрание, срещу мен се изговориха много клевети и обиди, включително, че съм се продала, че съм предател и т.н. Цялата тролска мрежа на партията беше изпратена срещу мен. Моят „наследник” като депутат направо ме е обявил за предателка и е отказал да ме покани на събрание да обясня на хората мотивите си и да ми зададат въпроси. Но най-голямо падение беше, когато Костадинов предложи точка девета за моята оставка да стане втора. За какво беше това бързане и откровени лъжи и клевети по мой адрес? Още повече, че много хора, които са гласували лично за мен, ми се обадиха да ме питат защо съм ги излъгала и искат аз да ги представлявам. Точно затова и оттеглих оставката си, след края на болничните ще преценя какво да правя.

- През тези дни имали ли сте разговори с други парламентарни сили?
- Не. А и не трябва.

- Колко по-свободна се чувствате сега…
- Аз винаги се чувствам свободна, но след като напуснах „Възраждане“ и казах това, което ми тежеше през последните месеци, се чувствам по-добре. Понякога мълчанието срещу проблемите натежава. Свободата е висша ценност и партийната дисциплина не трябва да я омаловажава. Затова е и толкова важно всичко да се обсъжда и макар едни мнения да натежават повече от други, все пак трябва да се обсъждат. А не да се спускат. Авторитаризмът е първата крачка към диктатурата и провала на идеите.

- Вие бяхте единствената, която отсъства при гласуването на вота срещу кабинета. Ако бяхте в зала, как щяхте да гласувате?
- От 31 май съм в болнични и не само тогава не съм присъствала. Единствен път отидох да гласувам оставката на Никола Минчев и след това ми се влоши състоянието. Но ако бях, вероятно щях да подкрепя вота на недоверие, но щеше да ми тежи решението. Защото трябва много внимателно да се обмислят нещата, когато ГЕРБ и ДПС искат нещо. Щеше да ми е крайно неприятно да гласувам по един и същи начин с господин Пеевски и тези, които 13 години съсипаха България, а сега дават заявка за ново управление.

- Какво научихте за българската политика за тези 6 месеца, в които бяхте в парламента?
- Че политиката е по-мръсна работа, отколкото предполагах. И също така, че задължително трябва да се промени избирателната система и политиката. В момента имаме само лидерски партии и в Народното събрание има хора, които не са полезни там. Дори има колеги, на които не им знам имената, защото дори веднъж не са се изказали. Партийните интереси рязко надделяват над народните. Договорките в кулоарите обикновено са такива, че избирателите на договарящите се вероятно никога повече не биха ги избрали, ако разберат за какво си говорят. Научих, че много депутати презират народа си. Дори един от тях ги нарече „плебс”. Научих и че има хора, въпреки партийната дисциплина и повеля, които имат самостоятелно мислене и се опитват да направят нещо. В случая визирам колега от „Продължаваме промяната“, който обърна внимание на злоупотребите в сферата на горите, въпреки че БСП са коалиционен партньор на неговата партия. Имаше и друг случаи. Забелязвам и как се променя риториката и отношението. Например, от „Възраждане“ бяхме на протестите срещу ГЕРБ и остро ги критикувахме за корупцията и вредните за България решения. И изведнъж забравихме всичко това в пленарната зала и дори ги подкрепяме. На мен това ми е трудно да го приема. Или както ДБ са в коалиция с БСП. Явно наистина в политиката мръсна работа няма.

- Какво ви бе най-интересно от работата ви в Народното събрание?
- Кухнята на законодателството. По какъв начин се решава кога и как да се промени закон, кои имат приоритет. Как интересите на лобисти надделяват над полезното. И дори по какъв начин започват да се налага авторитетът и познаваемостта на отделните депутати. Най-много ми допадаха дебатите в зала и комисии, все пак съм адвокат и обичам да споря. По теми, които разбирам, все пак.

- От колко време сте в партия „Възраждане“?
- Миналата година някъде през лятото май подадох заявление. Реших, че така е редно, след като се кандидатирам от тяхно име. Както посочих вече, идеите на „Възраждане“ и досега ги споделям, въпреки че напуснах партията.

- И сега ли разбрахте, че като част от парламентарна група на 99% решенията за гласуване се спускат?
- Не, разбира се. Още в самото начало това ни беше заявено. Но в началото поне ни се обясняваше защо, а последните няколко месеца дори това не ставаше. Но идеята беше важна. Затова се опитах първо вътре поне да поставя на обсъждане различни проблеми, но не срещнах разбиране. Опитвах се да се убедя сама, че е за добро, но в един момент човек няма как да се заблуждава повече. Не само решенията за гласуване. И за протести и за други неща. Колкото и да е неправилно, решението просто ни се налагаше. А смисълът никой, поне на мен, не обясняваше. За мен, например, протестът на 12 януари беше грешка от тази гледна точка, че в минусови температури да свикваш хора от цяла България да стоят часове наред в студа не беше правилно. Както и това, че не се търси път и убеждаване на хората в София, защото там има много хора, които биха възприели идеи, ако се намери диалог с тях. България не е София, но все пак не може да се променят събитията в столицата само с автобуси от провинцията. Недалновидно е и неработещо, а това показва, че трябва да се търсят други средства за решаване на проблемите. Протест за сериозни неща – да, за каузи и т.н., но в политиката трябва да се опитваш да търсиш и подкрепа и извън тесния ти електорат. Затова и бях „за” гражданските протести. Въпреки недоволството на партията и изявлението на организационния секретар, че това са нови купени проекти и гражданските организации не са важни. Тогава и възникна първия по-сериозен конфликт с ръководството на партията защо съм участвала в граждански протест - въпреки че отидохме там от партийната структура в Пловдив - и защо съм говорила на протеста. Аз съм за това политикът да може да говори с всеки, а и да не се капсулира партията. И трябва да се търсят националните, а не тяснопартийните интереси.

- Задават се избори. Ще участвате ли в тях, или ще гледате вече политиката отстрани?
- Засега не знам. Много зависи и от здравословното ми състояние. А и много малко време е минало. Времето ще покаже кое е най-правилното решение. Иска ми се в политиката да влизат повече личности, а не послушковци. Трудно е да се обединят свободомислещи и интелигентни хора, трудно е да бъдеш лидер и да не се изкушиш от пълния контрол върху другите. Но това е пътят - партиите да са на идеите, лидерите да слушат хората и съратниците си, но да се чува и различното мнение. Познавам много достойни хора, които бяха в политиката и се отвратиха. И повече не участват. И тогава идват другите....


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 адвокат гунча

    70 3 Отговор
    паричките не миришат нищо че са долари а не рубли
  • 2 Продажен адвокатин

    46 3 Отговор
    Вероятно или по-скоро не.
  • 3 Гост

    53 4 Отговор
    Предателите никой не ги харесва. Провален човек се възползва от каузата на друг за да се намуши някъде и да търси мищурия. Грозна работа. А тази ще я запомня и всички други предатели и в която листа ги видя КРАЙ С ГЛАС ЗА ТАЗИ ПАТРИЯ В КОЯТО Е ВЗЕТ ПРЕДАТЕЛ.

    Коментиран от #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Комуниста

    52 8 Отговор
    На Елена Гунчева и тежи единия джоб напълни и го Христо Иванов с кинти.
  • 6 Предателите

    46 0 Отговор
    Не се коментират! Отминават се с лека ПоГнуса. А на Децата си казваме: виждаш ли този/тази с джипа и имотите, моето Дете, кърВави пари, с такива да нямаш взимане даване. Бягай от тях като от болеСт.
    "Притчи Български"
  • 7 нннн

    55 0 Отговор
    Гунчева, безумията на управляващите не ти ли тежат?
  • 8 вижда се

    52 4 Отговор
    Тази жена не е за парламент ,а за психиатрична клиника !!!
  • 9 Не си в час брато!

    35 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Във всяка партия може да се вмъкне нежелан предател. Навремето Бай Тодор го свалиха "най верните му" съпартийци Петър Младенов, Андрей Луканов и Желю Желев. Това обаче не прави Т.Живков един от нйа добрите български държавници! Предателите са навсякъде!

    Коментиран от #15

  • 10 Народно събрание, не ходят на работа

    16 3 Отговор
    И защо не сте на работното си място, политически диваци? Гунчева омъжи се за Рогозин! Ще бъдете страшна килърска двойка истербители :)
  • 11 да се продадеш за 60 секунди

    37 2 Отговор
    Гунчева , Гунчева , какво щеше да ти тежи , Киро ли би подкрепила , това за ГЕРБ и ДПС ли са ти отправните точки , защото те гласували за вота , при положение , че Киро е пълен неадекват , очевадно поръчково на американците , щях на напиша лице , но той лице няма .Нещо почва да ми намирисва около теб на сделка , жалко , защото беше едно от лицата , които ме мотивираха да търся във Възраждане това , което на мен ми представляват убежденията зя българския интерес , не въвличане в интересите на САЩ , доколкото това ни е възможно независима политика на необвързаности и отстояване на националните интереси , а те определено не са в тези блокове и съюзи , където ни броят за територия , за нищо друго .
  • 12 Кръчмар

    32 2 Отговор
    Гунчева, твоята СЪВЕСТ прелива от всякъде, но за кой ли път ТИ НЕ СИ СЪГЛАСНА С НЕЯ!
  • 13 гунчева съм

    4 27 Отговор
    ЕДНО ЯРКО ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА И КАК ИЗГЛЕЖДА ЕДИН РУСОФИЛ.ВИНАГИ Е ГОТОВ ЗА ПОКУПКО ПРОДАЖБА .

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    28 1 Отговор

    До коментар #9 от "Не си в час брато!":

    Е и? Дай да седим и да не ги наказваме с вота си ли? Тези хора трябва да се заклеймят и да не могат да продължат напред в политиката защото са се компроментирали с предателство. Била свободен депутат. А на гласуване в зала, а познай къв депутат ще е? Продажна долна история.
  • 16 Наблюдател

    28 2 Отговор

    До коментар #13 от "гунчева съм":

    А то щото Руди Гела е различен? Предателя е предател. Хора без срам, ценности и съвест, те не са русофили или русофоби те са предатели.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Пламен

    7 23 Отговор
    За Гунчева не знам какво е гушнала, ама Костя от как захвана политиката купува по два имота годишно.
    Скоро ще задмине Сидеров

    Коментиран от #23

  • 21 винкела

    7 2 Отговор
    ... пък 3-те милиона не тежат, щото не са публични! Далавера отвсякъде...
  • 22 Васко

    8 22 Отговор
    Абе Костадинов изобщо не трябваше да влиза в парламента! И ИЗраждане като цяло. На много хора им се промиха мозъците и им се казваше ТОВА , което ИСКАХА да чуят !
  • 23 Даката

    7 14 Отговор

    До коментар #20 от "Пламен":

    Задминал го е. Бялата Златка харчеше по париж и Брюксел в скъпи хотели.Купи супер скъпарски апартамент на бул. Витоша..може би и още нещо.
    Копейкин влага яко в имотна империя .Такъв е живота, винаги е имало тарикати и винаги балъци
  • 24 Толупът

    8 7 Отговор
    Гунчева е вече звезда.Има и издадена книга,посветена на толупите в политиката.Костадине,Костадине,как можа да не оцениш таланта и........
  • 25 Кочо

    20 4 Отговор
    Лельо Елено, ти приключи! Ходи да плетеш чорапи и каренца!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Генчо Гунчев

    11 3 Отговор
    Колежке и адашке,имам какво да науча от теб. Твой почитател: Гунчев (същий Ястребов, Соколов и т.н.)
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Алоооо

    15 2 Отговор
    Елена, ти си служиш с клишета ала бала, не ти вярвам. Един човек тежи на мястото си, когато каже нещо и го устоява. Ти излъга.
  • 30 ТИР

    13 2 Отговор
    При важните гласувания за Оставката на правителството и за падане на ветото към РСМ се скрихте с болничен ,А след като ви сгащиха дойде Просветлението,,,,,
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Анонимен

    14 1 Отговор
    Никой не уважава предателите и никой не им вярва за нищо!
  • 34 Имплант

    14 1 Отговор
    Гунча беше инжектирана във Възраждане за да ги дискредитира - от върл противник на Путин след като се намъкна за депютатака зияеше Путин да удари американското посолство и НС. От уж антимакадониска до върла македонистка. Не знаела що ще прави за новите избори - просто чака оферта къде другаде да я имплантират.
  • 35 съвестта на Гунчева

    12 1 Отговор
    струва пари. За българския стандарт - много пари. Оправданията и са нефелни и смехотворни. Гласува се за правилните решения, не за това, кой ги подкрепя и кой не. Като юрист би трябвало да има една идея повече акъл, за да измисли едно малко по-читаво оправдание. Гнусна женичка.
  • 36 маймуни

    9 1 Отговор
    Поредната "напазарувана" депутатка....Купуването и продаването на гласове е престъпление!" Защо никой не разследва купуването на депутати?
  • 37 Гтгтгтгт

    8 1 Отговор
    Овца
  • 38 6687

    5 1 Отговор
    Факти, тая коя е и защо ни занимавате с нея.
  • 39 Грантаджиев соросоид

    6 1 Отговор
    Гунчева беше много активна в социалните мрежи. Още там ми направи впечатление колко е крайна и неадекватна по редица теми. А и източниците и бяха фейсбук статуси, интернет картинки и сайтове като "Афера". Несериозна работа. Жената има здравословен проблем, явно и умствен такъв. Дали са я купили не знам, но твърдо не става за политик. А да плюе тези, които я издигнаха и вкараха на топлото депутатско място е долно. Лабилна лелка в критическата. По-добре да се оттегли да се лекува.
  • 40 Тертер

    3 0 Отговор
    Тази е дърт гнусен лъжлив боклук!
  • 41 Дунав

    3 0 Отговор
    Много гнусно и противно същество!