24 Ноември, 2022 18:49 3 282 26

Росен Христов брани рафинерията на "Лукойл Нефтохим" в Брюксел

  • цени на горивата-
  • природен газ

За страната ни идеалните цени на газа са под 200 лева за мегаватчас, каза служебният министър на енергетиката

България ще настоява за поставянето на динамичен ценови коридор, а не фиксиран таван на цената на природния газ. Според служебния министър на енергетиката Росен Христов за страната ни идеалните цени на газа са под 200 лева за мегаватчаса, съобщи БНТ.

В Брюксел енергийните министри от повечето европейски държави отхвърлиха предложението на Комисията за налагане на таван от 275 евро за мегаватчас. Има съгласие за съвместни поръчки на газ и ускоряване на издаването на разрешителни за възобновяеми енергийни източници.

Росен Христов коментира, че за да има евтини горива в България рафинерията в Бургас трябва да продължи да работи. Този въпрос не трябва да се политизира, а да се мисли практично за интересите на българските граждани, каза още Христов.

Служебното правителство е започнало разговори с гръцките власти за възобновяване на проекта Бургас-Александруполис в обратна посока, за да има има алтернативни доставки на нефт. В момента единствените доставки са от Черно море, което означава от Русия, каза още той.

"Лично на нас не ни харесва таванът на Европейската комисия. Първо, че не е динамичен, а е фиксирана величина, второ, че е тя е фиксирана на такова високо ниво, че де факто не би се задействал дори при кризисните цени, които имахме през август и септември. Така че ние предложихме да се работи в тази посока - към динамичен коридор. Доста държави са на същото мнение и постигнахме договореност на 13 декември да имаме следваща среща, на която вече да приемем и трите мерки в пакет. В България индустрията казва, че всичко, което е над 200-250 лева на мегаватчаса не е приемливо за българската индустрия, така че ние гоним доставки в идеалния вариант под 200 лева", заяви служебният министър на енергетиката.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофил

    24 23 Отговор
    И този е съгласен да се убиват деца в Украйна, но да се защитят интересите на българските граждани!
    Цинизъм навсякъде!
  • 2 един

    26 24 Отговор
    Тъпанар,хората харчат милиарди за да възпрат Русия,нашия щял да брани Лукойл,демек ще прави точно обратното на Европа,и сигурно си мисли че ще му ръкопляскат!

    Коментиран от #3, #4

  • 3 финансист

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "един":

    Параграф 22, едни харчат, други от това печелят !
  • 4 Кръпката

    18 21 Отговор

    До коментар #2 от "един":

    Аз не те разбирам. Лукойл не е собственост на Русия. Това съоръжение ъ построено да преработва нефт с точно определен качествен състав. От там излизат горивата за нашите автомобили, автобуси, камиони, кораби... И сега, с някакви резолюции на акушерката и обкръжението й, да го спираме или да не се захранва с руски петрол. Защо? Видяхме всички, че спряха ремонта на турбини, взривиха тръбите на СП1 и 2, но Русия за по-малки доставки получи повече пари, т.е. ефектът е обратен. Да гледаме нашия интерес най напред. Урсула, Борел, след първия студ няма да има къде да се скрият от западноевропейците. Режим на тока, до 17°С в домовете... Това е мазухизъм, ако ги оставим да реализират

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Мисли малко

    24 7 Отговор

    До коментар #4 от "Кръпката":

    Никакви данъци не плащат ,цените са едно към едно с румънските а в Турция е даже по евтино.С тях и без тях ще си купуваме горивата на същите цени. Но поне да спре тази гавра че работят на загуба.
  • 6 Първокласен

    19 5 Отговор
    мошеник !
  • 7 един

    12 8 Отговор

    До коментар #4 от "Кръпката":

    Лукойл не била собственост на Русия,а печалбата/и горница/отива за финансиране на войната срещу Украйна,и второ,на Лукойл е разрешено до края на 2024год. да работи за българския пазар/без износ за трети страни/!
  • 8 брани рафинерията

    17 18 Отговор
    Че ще я брани я, няма да слуша атлантическите олигофрени дето ако зависи от тях да са я затворили и уволнили хората от утре

    Коментиран от #12

  • 9 атлантически олигофрен

    19 8 Отговор
    Всичко да затваряме ! и АЕЦ и ТЕЦ и кво се сетите.....пълен погром
  • 10 краси

    15 8 Отговор
    Отвратителен мръсник!
  • 11 Аз съм олигофрен!

    18 4 Отговор
    Само Русия ли има нефт?

    Коментиран от #19

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този

    18 8 Отговор
    вече се оля. Аман он руски мекерета в тоя гълабарник.
  • 14 Ултра къса памет

    23 6 Отговор
    Наскоро един наш журналист извади документи от тошово време, че сме купували от Русия нефт за 33 долара, а арабите са ни предлагали нефт за 11 долара барел! Винаги сме си били продажници!

    Коментиран от #15

  • 15 Умчо

    9 11 Отговор

    До коментар #14 от "Ултра къса памет":

    арабите вика са ни предлагали нефт....... През Босфора нефтовози и газовози плават ли?
  • 16 Бамбука

    12 3 Отговор
    Колко удобно в CV-то на министрите не пише "заслужена" комисионна.
  • 17 Алооо

    15 3 Отговор
    Този е за лудницата
  • 18 Как няма да брани рафинерията....

    15 7 Отговор
    Нали цялата гнусна русофилска и антибългарска измет, като почнеш от зеленият чорап и всички български лакеи които се хранят и богатеят от кървавите руски пари, пари оцапани с кръвта на невинните украински деца, та как няма да защитават руски интереси, те винаги са предавали националните интереси, и са работили в полза на най големият враг на България...русия...
  • 19 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    4 8 Отговор

    До коментар #11 от "Аз съм олигофрен!":

    Освен Русия и други страни имат нефт това е вярно.Дори ЛУКОЙЛ да не бе руска фирма нефта пак щеше да идва от РУсия.Проблема с неруският нефт е неговото транспортиране.Единственият начин е построяването на тръба през ГЪРЦИЯ за БЪЛГАРИЯ което засега е химера.За да работи рафинерията нормално и да печели не трябва да пада под 6 000 000 тона нефт на годишна база.По татово време това количество беше 7500 000 тона защото имаше и други пр-ва освен рафинерията.Преработката по времето на соца достигна до 10 000 000 тона на годишна база.

    Коментиран от #20

  • 20 Ами сега

    10 2 Отговор

    До коментар #19 от "ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ":

    нефта как идва? Пак е с танкери не идва потръба от СССР.

    Коментиран от #22, #25

  • 21 Обективно

    6 9 Отговор
    И къде е българският интерес?Лукойл да работи,да внася данъци и да осигурява работни места или да затвори?Само не ми обяснявайте как сме щели да спонсорираме Путин щото ставате смешни.
  • 22 Ами

    4 4 Отговор

    До коментар #20 от "Ами сега":

    През Босфора е забранено да преминават танкери ,в това число и такива за втечнен газ.

    Коментиран от #23

  • 23 Беги беги

    8 3 Отговор

    До коментар #22 от "Ами":

    Това русофилите съвсем издухахте цилиндрите.

    Коментиран от #26

  • 24 тома

    7 1 Отговор
    Най харесваният министър от старите бабички защото ги вози на катамаран.Ама днес бай Ставри е питал за него
  • 25 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    3 5 Отговор

    До коментар #20 от "Ами сега":

    Нефта идва наистина с танкери. но по ЦЪРНОТО МОРЕ от РУСИЯ и да те светна от пристанище НОВОРОСИЙСК.Не знам какъв е регламента за преминаване на танкери през БОСФОРА и ДАРДАНЕЛИТЕ,но ако ЛУКОЙЛ премине на изцяло на неруски нефт ,мисля,че ще е голям проблем.Писах по рано ,че рафинерията не е селски казан за ракия.Тя е в непрекъсваем режим на работа и всяко забавяне в доставката на суровина е голям проблем.
  • 26 Обективно

    4 4 Отговор

    До коментар #23 от "Беги беги":

    Къде видя русофил тука?Ти що мислиш че Турция и Гърция ще пуснат аванта на България?И газта и нефта ще минават от там,а ние ще плащаме за транзита.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове