Last news in Fakti

2 Декември, 2022 09:26 11 096 58

Шефът на ТОЛ управлението Георги Темелков пред ФАКТИ: Законът не предвижда опрощаване на вече наложени санкции

  • пролеша-
  • глоби-
  • винетки-
  • тол система-
  • георги-
  • темелков

Глобите на жителите от с. Пролеша са наложени в допустимия срок, казва той

Шефът на ТОЛ управлението Георги Темелков пред ФАКТИ: Законът не предвижда опрощаване на вече наложени санкции - 1
Снимка: БГ ТОЛ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Глоби за десетки хиляди левове получават жителите на софийското село Пролеша заради път „уж“ освободен от винетка. В продължение на две години хората всекидневно пътуват до София, сигурни в това, че не е нужно да заплащат пътна такса. Хората настояват глобите им да бъдат опростени, а протестите им ще продължат. Какво обаче пише в Закона… Пред ФАКТИ говори изпълнителният директор на ТОЛ управлението Георги Темелков.

- Г-н Темелков, глоби за десетки хиляди левове получават жителите на софийското село Пролеша заради път уж освободен от винетка. Каква е реалната ситуация?
-
Съгласно решение на Министерския съвет път I-8 Калотина- Драгоман- София попада в обхвата на платената пътна мрежа. Съответно за ползването на участъка при км 41+234, където са установени редица нарушения, се дължи винетна такса. Трябва да се вземе под внимание, че на път I-8 Калотина- Драгоман- София, в участъка от с. Пролеша до София, има поставен знак, показващ, че пътят е част от платената пътна мрежа.
През 2020 година е въведено изключение само за една конкретна отсечка от път I-8 с дължина от 2,2 км, в участъка от Божурище (пътен възел над магазин "Метро") до Западната дъга на Софийския околовръстен път, за която не се изисква винетна такса.

- За да излязат от Пролеша, хората имат ли алтернативен път, който да не попада в обхвата на ТОЛ системата?
- Няма алтернативен вариант за преминаване, който да не включва части от път от платената пътна мрежа.

- Защо пътят от Пролеша до София не попада в системата без винетки, както е било през 2020 г.? Какво се е променило!
-
Пътят I-8 Калотина- Драгоман- София никога не бил освободен от винетна такса. Още на 31.12.2018 година с решение № 959 на Министерския съвет първокласният път, включително участъкът от с. Пролеша до София, се включва в обхвата на платената пътна мрежа. Решение № 959 е било изменено с Решение № 127 на Министерския съвет от 28.02.2020 г., с което е въведено изключение за някои участъци от пътната мрежа. Според решението от 2020 година път I-8 Калотина- Драгоман- ок.п.София си остава в обхвата на платената пътна мрежа. Единствено за преминаването по отсечка с дължина 2,2 км от първокласния път I-8 в участъка от Божурище до Западната дъга на Софийския околовръстен път не се изисква закупуването на винетка.

- Ще им бъдат ли опростени глобите?
-
Агенция „Пътна инфраструктура“ и Националното тол управление осъществяват своите законоустановени административнонаказателни правомощия в условията на стриктно и безусловно съблюдаване на закона, който не предвижда опрощаване на вече наложени в хода на проведено административнонаказателно производство санкции. В този смисъл не е възможно и няма правно основание за опростяване на наложените глоби на жителите на село Пролеша, свързани с преминаването без заплатена винетна такса по път I-8.

- Защо не се изпращят регулярно глобите, а за тях се разбира или при проверка на пътя, или ако се продаде МПС? Къде се къса връзката глоба – съобщение? Когато хората разберат, че имат 10 глоби, няма да чакат да станат 20, за да ги платят?
-
Националното тол управление ежедневно обработва огромен обем от информация, свързан с административни нарушения, поради което е необходимо по-голямо технологично време за обработка на релевантните за нарушението данни, в това число и всички обстоятелства, свързани със собствеността на превозното средство и неговите технически характеристики. Затова фишовете няма как да бъдат връчени на нарушителите веднага след тяхното издаване.
Санкциите на жителите от с. Пролеша, затова, че са ползвали път от платената пътна мрежа без да заплатят необходимата винетна такса, са наложени в допустимия от закона срок.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един друг

    115 15 Отговор
    Който вярва на Бойко, доказания лъжец и гласува за него, накрая плаче. Другия път внимавайте като гласувате.

    Коментиран от #4

  • 2 Гледате

    73 6 Отговор
    законите, като коне с капаци! Морала е над закона! Но това е за мислещи, а не за роби!
  • 3 Тоя трябва да го уволнят

    95 4 Отговор
    След 2 години им праща глоби! Явно не си върши работата, трябва да сложат някой кадърен на неговото място!
  • 4 Бойко е лъжец

    29 56 Отговор

    До коментар #1 от "един друг":

    А какво да кажем за кирил петков? Сложи го в малкият си джоб!

    Коментиран от #35

  • 5 Механик

    93 4 Отговор
    Много удачно. ТОЛ системата по своето същество е рекетьорска работа и шефът и изглежда точно като такъв.

    Коментиран от #6

  • 6 сила

    51 2 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    а виж кой е до него.......как угоднически се е навел
  • 7 Един шофьор

    48 5 Отговор
    Няма ли кой да го пита тоя зако в чужбина плакат само на магистралата, а ние плащаме навсякъде.
  • 8 Стефан Савов

    48 6 Отговор
    Веднага да си платят. С този шега не бива ще им пратят мутри този даваше инструкции на биячите от конференцията на герб
  • 9 Дам

    59 6 Отговор
    Закона ви е само да лапате без да работите,хване те да свършите някаква работа
  • 10 Променете тогава

    70 4 Отговор
    "закона". Нагли крадци и мошеници. Ще съсипят живота на хората. Защо още с първото "нарушение" Не информирахте веднага хората, а чакахте тихомълком да се натрупат?!!! Това е умишлен, престъпен акт!!! Кой знае колко хора ще бъдат загробени заради тези ваши игрички?!!! За доживотен затвор сте, без право на замяна. Закона гледали?!!! А кой ги измисли тези куци закони?!!!

    Коментиран от #14

  • 11 Бойко Шкафа

    50 4 Отговор
    Отиваш във всяко областно село около София,И ПОЧВАШ ДА ВИКАШ КАТО ГЛАШАТАЙТЕ ЕДНО ВРЕМЕ...НЯМА ДА ИМА ВИНЕТКИ ,НЯМА ДА ИМА ВИНЕТКИ,И АКО ОЩЕ ЕДИН ПЪТ МЕ НАКАРАШ ДА СЕ ЗАДЪХАМ ПРЕДИ МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ЩЕ Е МНОГО КРИТИЧНО ЗА ВАС...ВИЕ КО ТРЕНИРАТЕ ДАЛИ ЩЕ ВИ ОПРАВЯ СЕГА ИЛИ ДО СЛЕТОБЕД...НЕГОДНИЦИ ТАКИВА...
  • 12 Жоро

    54 7 Отговор
    Пратете сметки на Боко тиквата. Абсурдистан.
  • 13 Шайка

    42 4 Отговор
    Ами сменете закона бе ГРОБ СЪДЪСЪ..го напрайха
  • 14 ло9и8у7

    12 42 Отговор

    До коментар #10 от "Променете тогава":

    Щяло да има "загробени" казваш... ИДЕАЛНО, гнусните тарикати трябва да бъдат ликвидирани по всякакъв начин- ако сами вземат да се "загробят" ще е идеално...

    Аман от тъпи овце... Някой бил казал по тв-то нещо си и веднага се счита за вярно и сега да им опрощават глобите... Да си ги плащат заедно с лихвите...

    Знак, че е нужна винетка има ли сложен на пътя- ИМА. Тоест СЕ ИЗИСКВА винетка- тарикатите вярващи на глупаците от тв-то сега да си плащат глобите. Ама било за 1-2км., ама друг достъп нямали- това си е проблем на шофьора, НЕ на държавата...

    Коментиран от #17

  • 15 Шефьор

    12 37 Отговор
    Андрешко от Пролеша не иска да плаща. Щом казва Закона се плаща! Да излизат из джеп или да ги пратят на НАП!
  • 16 Да попитам само

    34 0 Отговор
    Каква е тая леля с вид на пенсионирана порноактриса?

    Коментиран от #41

  • 17 Я не се прави на

    30 3 Отговор

    До коментар #14 от "ло9и8у7":

    много отворено. Не ми буквоядствай. Много си се отворило, но откъм сърдитото място. От куха кратуна семе не ща.
    Отделно срещу този рекет с винетките какво осигуряват? За подръжка на пътищата се плаща чрез данъците на колите, в цената на всеки литър бензин, годишните прегледи, масла и др., отделно от парите на всеки данъкоплатец. Малко ли е? В държави като Германия ВЪОБЩЕ НЕ СЕ ПЛАЩА ТОЛ ТАКСА. Аманоттретополови.

    Коментиран от #26

  • 18 НАГЛОСТ !!!

    42 3 Отговор
    Затова фишовете няма как да бъдат връчени на нарушителите веднага след тяхното издаване.?!?!?! ЗНАЧИ В ЦЯЛ СВЯТ МОЖЕ САМО В БУ-ЛГА-РИСТАН НЕ МОЖЕ ! МОГА В ЛОНДОН ИЛИ В ПАРИЖ И Т Н ДА НАПРАВЯ НАРУШЕНИЕ И СЛЕД 20-30 МИНУТИ ДА ПОЛУЧА СМС СЪС СНИМКОВ МАТЕРИАЛ КЪДЕ СЪМ СГРЕШИЛ И КОЛКО СЛЕДВА ДА ПЛАТЯ КАТО ГЛОБА НО ТУК ВИДИШ ЛИ ИМАЛО ГОЛЯМО ОБРАБОТВАНЕ ??? КЕЛЕШ ТЕМЕЛКОВ , ЛОНДОН Е ДВЕ БЪЛГАРИИ ЗА ТВОЯ ИНФОРМАЦИЯ. НЕ МИ ОБЯСНЯВАЙ ЧЕ СЛЕД 2 ИЛИ 3 ГОДИНИ И ТО АКО МЕ СПРАТ ЩЕ МЕ ИНФОРМИРАТ ЗА МОЕТО НАРУШЕНИЕ И ТО САМО ОТ МЕСТНИ ПОЛИЦАИ А НЕ ОТ ДРУГИ И ТО БЕЗ СНИМКИ ИЛИ ДРУГИ ДОКАЗВАЩИ МАТЕРИАЛИ . ПАК ПОВТАРЯМ — НЕ ДЪРЖАВА А КО-ЧИНА

    Коментиран от #36

  • 19 Пострадал от рекета

    33 2 Отговор
    ТОЛ системата е откровен държавен рекет спрямо гражданите..
    Тя е така направена че акумулира огромни парични средства които не се знае къде отиват.
    Оповестяване за наложена глоба е задължително . Това което е в момента не е нищо друго освен РЕКЕТ.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Дядо ви Курти от село Пиперково

    29 4 Отговор
    Толупа да ги плаща глобите,нали беше казал на шефа на АПИ,да отива да вика като глашатай по всички областни населени места...НЯМА ДА ИМА ВИНЕТКИ...ОСВЕН ТОВА ИМА РЕШЕНИЕ НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ,ДА СЕ ОСВОБОДЯТ ОТ ВИНЕТКИ ВЪПРОСНИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА...И ПОСЛЕ КО СТАВА?
    БУМ ПЛАЩАЙТЕ ГЛОБИ ПО 30-40ХИЛ ЛВ... ТИКВАТА ДА ГИ ПЛАЩА,И БЕЗ ТОВА Е ,С ПЪЛНИ ЧЕХМЕДЖЕТА....
  • 22 Иво

    24 1 Отговор
    Тая на снимката не е ли ОР-ката на Боко Тиквата?
  • 23 Гост

    27 2 Отговор
    Двама изключително неприятни персонажа на снимката. Отврат!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гост

    24 2 Отговор
    В кочината е така. Герп те успокоява и ти го набива с 200, та и отгоре, едновременно
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Потребител

    19 1 Отговор
    ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ!!!
  • 28 Санчо

    11 1 Отговор

    До коментар #26 от "тъхуй":

    Ти какво мма боец ли си или щракало на някоя дъгичка! А бързо производство въз основа на заплахи към 3то лице?

    Коментиран от #31

  • 29 Възраждане

    3 7 Отговор
    Гласувайте за ГЕРБ, БСП, ДПС, ПП, ДБ
  • 30 Тома

    13 3 Отговор
    Отивайте в Банкя тиквата да ви даде едно чекмедже да си платите глобите
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Флипп

    16 1 Отговор
    Успех СИК да върне пари
  • 33 Бензино Наполони

    18 2 Отговор
    Тоя хаос и рекет с винетките бе измислен и приложен по заповед на Командир Паша от Банкя. Колко удобно беше преди това,таксите за пътища се съдържаха в цената на горивата, т.е. купуваш гориво караш си колата ползваш пътищата.Не купуваш гориво,не ползваш пътища.Толкова е просто.Ама някак си трябва да се пълнят чекмеджета.

    Коментиран от #52

  • 34 Пендо

    17 3 Отговор
    "Законът не предвижда опрощаване на вече наложени санкции"
    Това го има само в Б-я и то неправилно наложени санкции и то горкия Бг. гражданин без да подозира,че има такива.

    Коментиран от #43

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Въпрос

    19 1 Отговор
    Нали всички помним и видяхме как Буци нареди на шефа на АПИ да отива и като глашатай на центъра на селото да вика: "Тук не е необходима винетка"! Това го видя цяла България, как самодържеца се разпорежда на заседание на МС. Какво още има да се казва и доказва, за да се премахнат глобите на хората? Сега да отиват пред къщата му в Банкя и той да им плати неправомерните глоби. Всичко се е скапало тука от "хубавато управление" на гробарите.
  • 38 Тулуп

    17 1 Отговор
    Ние помним как тиквата унижаваше шефа на пътната агенция:
    - И сега отиваш на мегдана и като глашатай викаш -
    "Глоби няма да има", "глоби няма да има"
    Сега да ходят в зайчарника.
  • 39 Надали

    12 3 Отговор
    ама силно се надявам,че един ден ще се премахне ТОЛ системата и ще се върне начина за плащане съдържащ се в цената на горивата.Ще кажете блажени са верующите,но всичко е възможно.
  • 40 Знае ли някой

    17 2 Отговор
    колко хрантутници са се навързали на ТОЛ системата и колко пари се дават за скъпата техника.
  • 41 Пешо от блока

    5 5 Отговор

    До коментар #16 от "Да попитам само":

    Тая, която над 50 пъти отивала до офиса на черепа да му отказва.

    Коментиран от #45

  • 42 Незаконен закон

    12 2 Отговор
    А за лъжа и подвеждане на стотици граждани с капан от страна на държавата, в лицето на агент Буда, законът предвижда ли нещо, съответстващо на мерките срещу телефонните измамници? Или справедливостта в правото е сапунен мехур, който се носи по вятъра на политиката? И не е ли редно, законът да принуди виновника за тази гигантска измама да понесе последствията от финансовото ограбване на влезлите в капана от лъжи? Моето предложение е, глобите да се покрият от съдържанието на чекмеджетата (бълха го ухапала), а ако съдържанието е скрито от Мата Хари, да си ги отработи в панделариума.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Мммммм, дааааа

    10 0 Отговор
    А пътят до Банкя беше освободен от винетки и май е още е. С какво гр. Банкя е по-различен от с. Пролеша?!? Освен, че в него живее един понадебелял чичко, който по една случайност е бил и пръв държавен и партиен ръководител цели 11 години?!? Докато има двоен аршин в тази държавица, ще има и весели и тъжни хора. На тъжните хора от конкретната случка ще препоръчам да се поинтересуват каква е давността за уведомяване на изършителите на административни нарушения за установените такива и каква е давността за дължимите средства по глобите след запознаване с наказателните постановления.
  • 45 сила

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Пешо от блока":

    ха ха , смениха снимката................усетиха се най после
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 шопендар

    3 1 Отговор
    непознаването на закона НЕ ТЕ ОНЕВИНЯВА,а подлъгването по обещяанията на политиците си е винаги за сметка на тези наивници които им вярват.аз съм плащал два пъти глоба по 300 лева за липса на винетка,защото забравям да си купя,и знам че боли.
  • 48 пенко

    0 1 Отговор
    КАК БИХ ДЕЙСТВАЛ АЗ , АКО МИ НАТРЕСАТ ТАКАВА ГАДОСТ !?!?!? БИХ ГЕПИЛ КРАН --- БИХ МУ ВДИГНАЛ СТРЕЛАТА И ЩЕ ПРЕХЕБАМ ТОЛ СИСТЕМАТА С КИЛОМЕТРИ !!! ЩЕ ЗАПАЛЯ КРАНА Е И ЩЕ СЕ СМЕЯ НА "РАЗСЛЕДВАЩИТЕ " !!!!!!! НО МОЖЕ ДА УДАРЯ И ЦЕНТРАЛАТА ИМ --АМА ТАМ ИМА И НЕВИННИ !!!!!!!!!!!!!!!!! НО ВСИЧКО СЕ ВЪРШИ САМ !!!!!!!!!!
  • 49 питащ

    0 3 Отговор
    Ей не....кадърник, как ще искаш от хопа да плащат винетка, когато не са известени па законовия начин, че дължат такава. Те не са нарушили нищо, нарушението е от боко...вите калинки за това, че не са уведомили жителите на дадени населени места, че вече дължат винетки. Защо толкова години не са известени хората за това , че са в " нарушение " и едва сега им стоварват непосилни наказания. Но помни, за всичко идва видов ден и един ден ти ще го усетиш много яко.

    Коментиран от #51

  • 50 цветан

    3 0 Отговор
    всички пострадали да отидат в Банкя при Борисов ,да им заплати последиците от неговите разпореждания а не да блокират пътища
  • 51 Д-р Хаус

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "питащ":

    Непознаването на закона не е основание за неговото нарушаване.
  • 52 Д-р Хаус

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Бензино Наполони":

    Не е вярно. Никога не е бил в цената на горивата, а имаше пътен данък, заменен от винетките малко преди Св. Бойко Магистралостроец да дойде на власт. Освен това, как ще заплащат пътната такса транзитно преминаващите, ако тази такса се включи в цената на горивото?

    Коментиран от #58

  • 53 позеленял

    0 0 Отговор
    закона ? кой закон ? на държавата бандит , а тея мутри уведомиха ли гражданите че им липсва винетка още при първото засичане ? или най вървят селските тарикатлци , ще си трайкат за по сочна сума щото такъв е ; закона ; в мутроландия

    Коментиран от #56

  • 54 Ангел

    1 0 Отговор
    Тази институция е едно голямо недоразумение
  • 55 Макс

    1 1 Отговор
    Борисов и ГЕРБ да платят глобите . Друг път проверявайте , не вярвайте на лъжливия Толуп . Най-вече НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ !
  • 56 Д-р Хаус

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "позеленял":

    Dura lex, sed lex!!!
    Не всеки предоставя нужните за уведомяването данни.
  • 57 цветан

    1 0 Отговор
    всички пострадали да отидат в Банкя при Борисов ,да им заплати последиците от неговите разпореждания а не да блокират пътища
  • 58 Бензино Наполони

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Д-р Хаус":

    Виж в Сърбия дали се плаща пътна такса за обикновените пътища.НЕ! Св. Бойко Магистралостроеца заповеда да се измисли недоносената ТОЛ система.