Last news in Fakti

16 Август, 2013 08:42 7 008 0

Полиция и жандармерия пред Народното събрание - Обновена 11,34 ч.

  • полиция-
  • жандармерия-
  • народното събрание-
  • актуализация на бюджета

Предупреждава се за сблъсъци докато депутатите гледат частичното вето на актуализирания бюджет

Полиция и жандармерия пред Народното събрание - Обновена 11,34 ч. - 1

В 64-тия ден на протестите към 8,28 часа пред парламента има повече полицейско присъствие, отколкото протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски.  Негодуващите започнаха да се събират пред Народното събрание и служебния вход на парламента.

Пред Народното събрание бе възстановено безплатното кафе, чийто лозунг е „Кафето е от нас, оставката от тях”.

В минутите след 8 блокираха движението по бул. "Цар Освободител". Тези протестиращи, които са от към служебния вход трудно могат да видят как влизат депутатите, тъй като периметърът на охрана е разширен, поставени са и коли на жандармерията. 

По данни на полицейски източници полицаите са над 1000. Тук ясно се чуват вувузелите и освиркванията, както и скандиранията на негодуващите срещу Орешарски с викове "Оставка".

Целта на протестиращите  им днес е да окупират сградата на Народното събрание, което ще заседава извънредно заради частичното вето на президента върху актуализацията на бюджета.

Още вчера в протестната мрежа бе обявено, че БСП и ДПС подготвят днес инвазия с автобуси, които пък да стоварят пред Народното събрание привърженици на кабинета и да изразят несъгласието от действията на държавния глава Росен Плевнелиев като Президент на "двойния стандарт".  Вчера се предполагаше, че само от Кърджали ще тръгнат около 500 с автобуси. Тази сутрин вече са влезли 15 автобуса с надпис "Случаен превоз" от Южна България. Те паркират на бул. "Дондуков". Но не е ясно хората от тях накъде точно ще се отправят. Очакват се бройката на рейсовете да достигне до 70.

На влизане в парламента заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова заяви, че и тя има данни за провокации. Тя обаче каза, че не знае БСП да организира автобуси, за разлика от ГЕРБ, които принуждават общинските фирми и ги карат с автобуси до София. Попитайте тези хора, които идват от провинцията дали днес са на работа, дали идват доброволно, посъветва Манолова журналистите пред Народното събрание. Манолова допълни, че е стъписана от омразата на някои протестиращи, но допълни, че това не е неин проблем, а на тях самите.

На 7 август президентът Росен Плевнелиев наложи частично вето върху текстове от закона. За повторно разглеждане се връщат текстове за приходите, разходите и предвидения нов дълг. Държавният глава подчерта, че подкрепя отпускането на 40 млн. лв. за уязвимите групи. След ветото председателят на парламента Михаил Миков обяви извънредно заседание за обсъждане на закона в края на депутатската ваканция - на 30 август.

Пред Президентството на контрапротеста има около 50 души към 8,48 часа, има пристигнали хора с автобуси от Благоевград и Гоце Делчев, Перник. Към 9,00 часа пред президентството пристигнаха и около 500 души от Кърджали, които казаха, че идват не организирано, плащат си автобусите и са в София на добра воля. Те заявиха, че са тук, за да подкрепят правителството на Орешарски. Дойдоха и 200 души от Видин, други от Симитли. Тук сме да не дойде дивия капитализъм, каза представителка на Видин. Тя носеше плакат "Бойко осъзнай се изборите минаха".

Самият Бойко Борисов бе освиркан на влизане в Народното събрание.

Към 9,42 част от контрапротестиращите се отправиха към Народното събрание.

Протестиращи в подкрепа на Орешарски се събират и в пространството пред храм паметник "Александър Невски". Те освиркаха депутата от ГЕРБ Лиляна Павлова, докато тя се придвижваше към Народното събрание. Тук има млади момчета, които са от Пловдив и не желаят да говорят. Жена на средна възраст, член на БСП, пък каза, че президентът Плевнелиев е пионка в ръцете на Борисов. Тя призна, че е призовавала свои съпартийци, които са и съмишленици, да дойдат в центъра на София.

 

Центърът на София е блокиран. Кметът Йорданка Фандъкова заяви, че в момента центърът на столицата е блокиран. Спряно е движението по бул. „Цар Освободител”, по ул. „Г.С.Раковски” и по ул. „Оборище” в участъка от бул. „Васил Левски” до храм-паметника „Св. Александър Невски”. „Има спонтанно събрани хора, както пред сградата на Народното събрание, така и около и зад нея, и в района на храм-паметника „Св. Александър Невски”. Голям брой автобуси, за които Столична община не е получила уведомление, се насочват към центъра и допълнително затрудняват движението в момента”, отбеляза Фандъкова.

Протестните шествия в момента в центъра на столицата не са съгласувани със Столична община и се извършват от спонтанно събрани хора. Единственото уведомление, което съм съгласувала, е за провеждане на протест в подкрепа на правителството на площад „Независимост”, заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова за днешните протести и контрапротести в столицата.

В Столична община било получено само едно уведомление и една информация от страна за СДВР, като това е ежедневната информация за подготвяни спонтанни протести в социалните мрежи срещу правителството. Получих препоръката от СДВР да не се събират двата протеста на едно и също място, за това съм издала съгласуване за протеста само на площад „Независимост” в подкрепа на правителството, посочи още столичният кмет.

Към 10,18 часа кордони от полицаи разделиха двата протеста. Според част от протестиращите срещу Орешарски допускането на контрапротерстиращите е най-голямата провокация, която се е случила. Напрежението нарасна между полиция и протестиращи  на столичната улица "Московска". 

Протестиращите се опитаха да преминат по ул. „Московска” през кордона от полицаи, като ги бутаха. Полицаите обаче ги избутаха назад и не им позволиха да преминат през кордона. Един от протестиращите удари полицай, вследствие на което беше избутан назад.  Полицейското присъствие на ул. „Московска” се увеличи значително. По-голямата част от протестиращите вече се връщат отново в посока храм-паметника „Св. Александър Невски”. На ул. „Московска” останаха около стотина протестиращи. Недоволните граждани скандират „Червени боклуци” и „Оставка”. Един от издигнатите лозунги гласи „Вчера преврат и компромат, днес управление на инат, утре – терор и диктат”.

Друг от протестиращите се обърна към полицията по мегафон, като ги попита – „На какво основание пускате контрапротестиращите да са пред храм-паметника „Св.Александър Невски”? Те нямат уведомление да стоят там, а да бъдат пред НДК”. Други пък коментираха, че именно контрапротестиращите нямат място пред храм-паметника.

Към 11,28 часа контрапротестиращите разпънаха по протежение на площад Александър Невски българския флаг. При контрапротестиращите излязоха депутати от Коалиция за България - Корнелия Нинова, Янаки Стоилов, който каза, че не е въпрос на оцеляване на това правителство, а на промяна на 20-годишното управление. При протестиращите се появиха Антон Кутев, Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов. Подкрепящите правителството на Орешарски скандираха "Ние сме с вас".

Депутати от ДПС излязоха също при подкрепящите кабинета граждани, които са се събрали пред входа на парламента - откъм храма "Св. Александър Невски". Народният представител Ахмед Башев от ДПС обясни отново какви са плюсовете на промените в Закона за бюджета.

Относно двете страни на протеста - "за" и "против" кабинета, Башев коментира, че в подкрепа на това управление са събрани 300 000 подписа, което било достатъчно показателно.

На въпрос кой е организирал автобусите с граждани от почти цялата страна, за да се съберат в София, депутатът от ДПС заяви, че това е било по тяхна самоинициатива. "За първи път виждам тези хора", обяви Башев.

При протестиращите излязоха и Лютви Местан и Йордан Цонев.

Очаквайте подробности.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове