Last news in Fakti

28 Януари, 2023 06:06 1 290 17

Станишев: Въпросът за лидерството на Нинова е решен – от нея не се очаква нищо ново

  • сергей станишев-
  • корнелия нинова-
  • бсп

Твърде унизителен беше опитът на левицата да реализира третия мандат, заяви бившият премиер и експрезидент на Партията на европейските социалисти

Станишев: Въпросът за лидерството на Нинова е решен – от нея не се очаква нищо ново - 1
Снимка: БГНЕС

"Големият грях на Нинова е, че лиши най-бедната страна в ЕС от лява партия." Това заяви бившият премиер и експрезидент на Партията на европейските социалисти Сергей Станшев по време на годишната му среща с българските медии. В началото на годината по традиция той прави обзор на изминалата и прогноза за предстоящата от гледна точка на важни политически събития в света, в Европа и в България.

"Това е грях на Нинова не пред партията, а пред държавата. Така тя лишава българския политически процес от възможността да изпълни неговата задача – да води страната напред на два крака. Вместо дебат ляво – дясно, ние затъваме в популизъм, национализъм и маргинализация. Да оставиш страната с най-големи неравенства в ЕС без левица е престъпление. Някой трябва да удържи социалната държава и затова, след 33 години, се появи претендент за мястото на БСП вляво в лицето на "Продължаваме промяната“. А БСП им го отстъпи доброволно. От много време споделям с вас тревогата си за отвличането на БСП от лявото и позиционирането ѝ в национализма, консерватизма и традиционализма – както знаем, желано и осъзнато решение на ръководството на партията", категоричен бе Станишев.

"Това е огромният залог за конгреса на БСП. Партията ще прояви ли жизнени сили, ще даде ли политики, които да я съхранят като българската левица, ще реши ли да се бори за периферия. Предложенията на ръководството за Конгреса са извън времето и пространството – българите имат очаквания от левицата, а тя се занимава със себе си", посочи бившият лидер на левицата.

"Въпросът за лидерството на Нинова вече изглежда решен – от нея вече не се очаква нищо ново. Вече дори най-близките ѝ привърженици не очакват по-добро представяне на партията на избори, камо ли пък да говорим за резултат, който да позиционира БСП като основна опозиция или първа политическа сила", продължи още той.

Станишев направи коментар и относно мандатите, които връчи Радев на три от политическите сили в парламента, които така и не успяха да ги реализират и изпълнят. "Твърде унизителен беше опитът на левицата да реализира третия мандат. Борисов отиде на срещата, за да легитимира себе си и партията си и да излезе от изолация. Там присъстваха лидерите на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход“ – достатъчен брой депутати за управляващо мнозинство. Никой от тях не пожела това да се случи с мандат на БСП. Епохата "Нинова“ приключи със собствения ѝ отказ от мисията на БСП да бъде алтернатива на Борисов и модела ГЕРБ. След всички години на яростна опозиция, накрая Нинова показа склонност да дари мандата срещу скромно участие в правителството на върхушката на БСП."

Равносметката е, че от алтернатива за управлението на страната и гарант за парламентаризма и диалогичността в търсенето на обществени консенсуси, БСП се бори да запази петото си място на вота и да влезе в обувките на ДПС като винаги готовият на всичко коалиционен партньор", допълни Сергей Станишев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    15 2 Отговор
    България без левица, а Европа без Станишев.
  • 2 12340

    28 3 Отговор
    Нинова е по-мъж от тоЪ клюкар и мижитурка!
  • 3 Брюкселски марионетки

    22 4 Отговор
    Нинова не струва, но е 1000 пъти по-добре от подбните на станишев, божанков и тем подобни.
  • 4 плюс минус

    3 8 Отговор
    Тук си прав.
  • 5 АнтиВигенин

    22 2 Отговор
    Извадиха те от нафталина да вземеш лидерският пост и да приемеш Истанбулската конвенция. Съсипа левицата с целувката си с ДПС, и с крадливата тройна коалиция. Ти си милионер Станишев на гърба на хората и бабите го знаят това. Не ги мисли за глупави,...
  • 6 Евро съединител

    14 1 Отговор
    Това е станишката.
  • 7 Шаран БГ

    17 0 Отговор
    Много от НЕРВОдепутатите ни в Брюксел не могат да проумеят, че са изхвърлени от политическия живот на България / т.е. да са малко по-далечко/ главно по няколко причини : или са ги намразили достатъчно много от българите и по-добре е да не ги виждат , или са започнали да пречат на останалите партийни избраници с прекомерния си "майсторлък"при усвояването на парични средства. Има и други второстепенни, често личностни, причини....те не са толкова важни.
    Аз не разбирам, как един съветски гражданин, роден и възпитан в СССР, , докопал се дори до премиерски пост в жалката моя Родина, сега ще се довлече от Брюксел като най-най-беден сиромах и ще накара обеднелия българин да му повярва и да възкреси една опорочена завинаги организация като "партия на бедните" Освен ако излъже някой сиромах , да го избута начело и да "стане лидер" на оголелите. НЕ ГИ ИЗПРАЩАЙТЕ ТЕЗИ ХОРА В БРЮКСЕЛ !! Колкото акъл имат ....и той изфирясва. Поне като се нагушат с много пари / примерно като вицепрезидента НИ, дебелият Алф, Денис Юнашки и пр./да се кротнат и да не възбуждат ненавистта на цял народ !!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този

    10 2 Отговор
    е голям провокатор. Прилича на футболен фен в чужда агитка, викащ и подкрепящ противниковия отбор. Какъв социалист е този, като непрекъснато плюва срещу собствената си партия?
  • 10 Самодоволен глупчо

    14 1 Отговор
    А ти какво направи? Първо погледни себе си, преди да даваш оценки.
  • 11 Лукреция

    4 7 Отговор
    Защо краварката в левия ъгъл не членува в Партията на Европейските Социалисти? Защо Българската Социалистическа Партия е спряла идеологически на ниво 1990 година? Защо от 800 хил симпатизанти и членова сега излизат 300 хил и тенденцията е към понижаване и тази бройка? Защо, бульо Нинова?
  • 12 Госあ

    5 3 Отговор
    Прав е серго плоския данък. БСП и с негово председателство е една болшевишка, шуро-баджанашка партия без никаква селекция. Най добре е Радев да ги разцепи и да търси коалиция с Възраждане след като му изтече президентския мандат
  • 13 РЕАЛИСТ

    9 2 Отговор
    Точно Станишев беше премиер 2006 г, когато се подписа договора за американските бази у нас. Безвъзмездно подаряване на българска територия. За награда го направиха шеф на ПЕС. Ги ди мискинино, би казала баба ми.
  • 14 Васил

    1 6 Отговор
    Нинова живее някъде още в 1945 година за нея времето е спряло.

    Коментиран от #15

  • 15 РЕАЛИСТ

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Васил":

    Стига глупости. Нинова беше от СДС и беше министър в правителството на Иван Костов. Никога не е била член на БКП, за разлика от повечето " демократи", начело с Бойко Борисов.
  • 16 Пенсионер

    4 0 Отговор
    На този човек догодина му изтича мандата в Европарламента /т.е. сладкия живот с баснословна заплата в скъпо костюмче и с чашка уиски в ръка, от която се хваща ревматизъм/ и сега усилено си търси пак работа на Позитано. Така че атаките му към Нинова тепърва започват на всички фронтове в БСП-то.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове