Last news in Fakti

11 Март, 2023 08:05, обновена 11 Март, 2024 05:30 1 526 4

Честваме паметта на Св. Софроний Йерусалимски и Софроний Врачански

  • православен календар-
  • празник-
  • софроний йерусалимски-
  • софроний врачански

Свети Софроний Врачански е български възрожденски духовник, роден в Котел в 1739 г. Бил кръстен Стойко

Честваме паметта на Св. Софроний Йерусалимски и Софроний Врачански - 1
снимка: Враца / Мариана Гомилева

Свети Софроний Йерусалимски е роден в Дамаск в VI в. Получил добро образование, усърдно изучавал и Свещеното Писание. При посещение в Палестина се запознал с учения монах Йоан Мосх. Станал негов ученик и заедно посетили много от отшелниците в Палестина, Сирия и Египет. Описали техния живот в сборника "Лимонарий" ("Духовна градина"). В Александрия Софроний приел монашество. След време отишъл в Йерусалим, който вече бил под властта на персите. Софроний с проповеди и писания се включил в борбата срещу монотелитите. В 634 г. той единодушно бил избран за патриарх на Йерусалим. А в 636 г. градът бил превзет от арабите. Патриархът уговорил с халифа Омар да не разрушава християнските църкви и да не угнетява християните. На мястото, където бил храмът на Соломон, Омар построил джамия, известна и сега под името "Омарова джамия". Светият патриарх починал в 638 г.

Свети Софроний Врачански е български възрожденски духовник, роден в Котел в 1739 г. Бил кръстен Стойко. Като се изучил, станал учител, а сетне и свещеник. Рано овдовял и приел монашество с името Софроний, после го ръкоположили и за Врачански епископ. Сам описал живота си в книгата "Житие и страдания грешнаго Софрония". Оттам научаваме колко е страдал от турците. Живял праведно, но заради преследвания трябвало да се спаси с бягство в Румъния. Там се занимавал с книжовна дейност, съставил и сборника "Неделник"(1806 г.) с неделни проповеди на говоримия език. Починал в Румъния в 1813 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И кво?

    1 6 Отговор
    Ще има промоции в магазините ли по тоя повод 😂
  • 2 а сигурно

    3 3 Отговор
    и този паметник го готвят са премахване. Той принадлежи към историята, а според идиотите ти трябва да бъде унищожена
  • 3 Мъдрият

    2 0 Отговор
    Честит празник на всички православни християни и чести имен ден на имениците!

    Нека и ние по светите молитви на днес честваните светци - да се стремим да вървим винаги към Бога! И да спасим душите си! Амин!
  • 4 Умирам от смях

    1 1 Отговор
    В предната статия казахте, че честваме някъв байрям. Сега последно кое?