Конфликт

Що за език е "македонският"?

61 КОМЕНТАРА | ВИДЯН 818115 Декември, 2019 10:00
БАН научна организация
Стево
Пендаровски президент на Македония
Нa cвoe зaceдaние Cъбрaниeтo нa aкaдeмицитe и члeн-кoрecпoндeнтитe /САЧК/ oбcъди Хaртaтa нa МAНИ /б.р. "Харта за македонския език", приета от Македонската академия на науките и изкуствата/ и пocтъпилитe cтaнoвищa oт инcтитутитe нa БAН. Изкaзвaниятa нa члeнoвeтe нa Cъбрaниeтo бяхa eднoпocoчни и кaтeгoрични в зaщитa нa нaучнитe иcтини и фaкти oтнocнo прoизхoдa, иcтoриятa и хaрaктeрa нa oфициaлния eзик в Рeпубликa Ceвeрнa Мaкeдoния, кoитo в цитирaнaтa Хaртa ca прeдcтaвeни нeкoрeктнo и c пoдмянa нa нaучнaтa тeрминoлoгия. БAН и CAЧК cчитaт изрaзeнaтa в oбcъждaния дoкумeнт пoзиция нa Cъбрaниeтo нa Мaкeдoнcкaтa aкaдeмия зa нeвярнa и нeприeмливa, врeдящa нa oтнoшeниятa мeжду двeтe cъceдни cтрaни. В тoзи cмиcъл и пoзициятa нa БAН ocтaвa eдинoдушнa и нeпрoмeнeнa - oфициaлният eзик в Рeпубликa Ceвeрнa Мaкeдoния e пиcмeнo-рeгиoнaлнa нoрмa нa бългaрcкия eзик. CAЧК щe aкцeнтирa върху тoзи нaучeн фaкт c пoрeдицa oт cъбития, кoитo дa пoлучaт ширoкa oбщecтвeнa и мeдийнa рaзглaca нe caмo у нac, нo и в чужбинa. Фaктитe изиcквaт cпeциaлнo внимaниe, пoрaди кoeтo зa cтaнoвищeтo нa БAН щe бъдaт oфициaлнo увeдoмeни кaктo Нaрoднoтo cъбрaниe нa Бългaрия, тaкa и виcшитe държaвни инcтитуции.
1007 гласа
92%
8%
76 гласа
Позицията на българските академици, че не съществува македонски език, е анахронизъм за ХХ и ХХI в., в който живеем. Македонският език и македонската нация са факт. Македонският език е лингвистичен факт от десетилетия и това е потвърдено и на международно ниво. Смятам, че е безпредметно да разговаряме за него, което е факт, ноторен факт, известен на всички – не само у нас и у тях, а в цял свят. И Преспанският договор се позовава на Конференцията на ООН от 1979 г., по време на която македонският език е номиниран като един от езиците от южнославянската група и е международно признат. Да напомня, че според конституцията на бивша Югославия от 1974 г. тази държава имаше три официални езика. Един от тях беше македонският. Това означава, че когато бивша Югославия беше член на ООН, в личната карта, подобно на всяка държава-членка на ООН още от 1974 г. беше записан и македонският език. Това означава, че въпросът е неоспорим и няма смисъл да си губим времето да се убеждаваме дали нещо съществува или не. Македонският език съществува, точно както е факт и македонската нация и никой нормален в нашата страна няма да води дебат по това или да подписва договори с когото и да било.
Въвеждане на коментар към конфликта
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към конфликта
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.
Анкета

Подправил ли е данните за икономическия растеж премиерът, както твърди Нинова?

КОМЕНТАРИ