Last news in Fakti

Президентът на Алжир Абделмаджид Тебун преизбран за втори мандат с 94,65% от гласовете

Той обеща да повиши обезщетенията за безработица, пенсиите и програмите за обществено жилищно настаняване

Sep 8, 2024 21:02 93

Президентът на Алжир Абделмаджид Тебун преизбран за втори мандат с 94,65% от гласовете - 1

Президентът на Алжир Абделмаджид Тебун бе преизбран за втори мандат с 94,65 процента от гласовете, съобщи алжирската информационна агенция АПС, цитирано от БТА.

От общо 5 630 000 регистрирани избиратели за президентските избори 5 320 000 са гласували за досегашния президент, съобщи председателят на избирателната комисия Мохамед Шарфи.

Подкрепяният от военните Тебун нямаше реални опоненти, тъй като умереният ислямист Абделали Хасани Шериф (получил 3 процента) и секуларистът Юсеф Аушиш (с 2 процента от гласовете) се кандидатираха с благословията на влиятелната алжирска върхушка, отбелязва Ройтерс.

Предизборният щаб на Хасани Шериф заяви, че служителите в избирателните секции са били притискани да завишават резултатите и че протоколите за сортиране на гласовете не са били предадени на застъпниците на кандидатите, както и че е имало случаи на групово гласуване чрез пълномощници.

"Това е фарс", заяви говорителят на Хасани Шериф, Ахмед Садок, като добави, че кандидатът е спечелил много повече гласове, отколкото е било обявено, позовавайки се на собствените данни на щаба от регионите.

По официални данни избирателната активност е била 48 процента.

Преизбирането на Тебун означава, че Алжир вероятно ще продължи да изпълнява управленската си програма с големи разходи за социална политика, които бяха възобновени, след като той встъпи в длъжност през 2019 г., благодарение на по-големите приходи от износ на енергия след период на по-ниски цени на петрола.

Той обеща да повиши обезщетенията за безработица, пенсиите и програмите за обществено жилищно настаняване, които увеличи по време на първия си мандат като президент.