Last news in Fakti

Four eyes in New York! Trump and Zelensky spoke amid questions over support for Ukraine

The meeting was long-awaited and comes as polling day nears, and Trump and Harris have taken starkly different positions on support for Ukraine in the third year of its war with Russia

Sep 27, 2024 19:45 49

Four eyes in New York! Trump and Zelensky spoke amid questions over support for Ukraine  - 1

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна за среща с Доналд Тръмп в момент на публично напрежение между двамата във връзка с отбраната на Украйна от руската инвазия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Смятам, че споделяме общия възглед, че войната в Украйна трябва да бъде спряна и (руският президент Владимир) Путин не бива да спечели", заяви Зеленски.

След като двамата пристигнаха заедно в конферентната зала, Тръмп каза, че фактът, че двамата изобщо са заедно днес, "е много добър знак".

Срещата се състоя в небостъргача "Тръмп Тауър" в Ню Йорк ден след като вицепрезидентът демократ Камала Харис, която е съперникът на Тръмп на президентските избори, също се срещна с украинския лидер и изрази твърдата си подкрепа за Киев.

Срещата бе дългоочаквана и идва в момент, когато денят на вота наближава, а Тръмп и Харис са възприели крайно различни позиции относно подкрепата за Украйна в третата година на войната ѝ с Русия, посочва АП.

В няколко свои медийни изяви през последните дни Тръмп похвали военните победи на Русия назад в историята ѝ и настоя, че САЩ трябва "да излязат" и да прекратят участието си в Украйна.

В интервю за в. "Ню Йоркър", което беше публикувано по-рано тази седмица, Зеленски пък намекна, че Тръмп не разбира и опростява конфликта. Украинският лидер заяви, че кандидатът за вицепрезидент на Тръмп Джей Ди Ванс е "твърде радикален" и по същество се е застъпил за това Украйна да "направи жертва" като "се откаже от териториите си".

Преди началото на днешната среща Тръмп заяви пред репортерите, че ще работи както с Украйна, така и с Русия, за да сложи край на войната, предаде Ройтерс. Украинският президент, от своя страна, каза, че иска да обсъди с бившия американски президент своя "план за победа" на Украйна.

"Имаме много добри отношения (със Зеленски) и също така имам много добри отношения, както знаете, с президента Путин", каза още Тръмп. "И смятам, че ако спечелим, смятам, че ще го решим много бързо", добави той, визирайки изборите за президент на САЩ на 5 ноември и конфликта в Украйна.