10 Януари, 2017 03:33 2 347 4

Само албанците с по-ниска минимална заплата в Европа

  • минимална заплата

Албания е единствената страна в Европа, в която минималната работна заплата е по-ниска от българската. Това се казва в обосновка на социалната министърка Зорница Русинова защо от 1 януари т.г. минималната заплата трябва да бъде увеличена от 420 на 460 лв. на месец.

Русинова пусна второ обществено обсъждане на вече приетото постановление на правителствота за увеличение на минималната заплата. Причината е, че в края на миналата година не е проведено обсъждане на увеличението с работодатели и синдикати в тристранката и то ще бъде направено сега, обясни Русинова в понеделник пред “24 часа”.

По данни на Евростат през втората половина на 2016 г. минималната заплата в ЕС варира от 214, 75 евро в България до 1922, 96 евро в Люксембург, или повече от девет пъти разлика. Българската минимална заплата е била в размер на 78% от тази в Румъния в края на миналата година.

От увеличението ѝ ще бъдат засегнати 50% от работещите, става ясно още от обосновката на социалната министърка.Заради увеличението на осигуровките за пенсия с 1% от началото на тази година нетната заплата на работещите на най-ниските възнаграждения българи щяло да намалее с 1,51 лв. Увеличението на минималната заплата с 40 лв. от 1 януари обаче е довело до вдигане на нетния доход на 29,70 лв.

Така чистият доход на работещите на минимална заплата през тази година вече ще е 358,94 лв., в сравнение с 329, 24 лв. през миналата.Русинова изрази надежда, че на тристранката ще бъде обсъден и механизъм за договаряне на минималната заплата между работодатели и синдикати. Той обаче не може да влезе в сила преди свикването на ново Народно събрание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ставри лодкаря

    2 0 Отговор
    от 460 лева ти взимат 105 лв данъци и осигуровки - ИДИОТИ

    Коментиран от #3

  • 2 Самуил

    1 3 Отговор
    Явно руснаците не ги броите в Европа , щото взимат доста по малко от нас .Но правилно те са към Азия.
  • 3 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Ставри лодкаря":

    Ами да, представи си, че на 1000лв са 250лв, а на 200лв нето плащаш почри 500лв. И като отидат на едно този с минимална и този с 2х.лв където и да е биват обслужвани поравно: здравеопазване, администрации, пенсии (почти същите или незначимо предимство за по-заможния).
    Правилното е да има необлагаем минимален доход, по-ефективно е, парите остават в хората и задвижват консумацията понеже хора с минимален доход консумират, не инвестират и не ги държат на влог. Доказано е, ама никой от политиците не иска българите да се чувстват и да живеят по-добре, да е по-справедливо разпределението и те така.
  • 4 Георги

    0 0 Отговор
    До Самуил да руснаците са с по-малка минимална заплата Но тяхните разходи са в пъти по-малки тяхните 100 евра се равняват на нашите 200 евра затова не пиши глупости без да си информиран