11 Януари, 2017 14:47 2 651 0

HR подборът на служители повишава рейтинга на компаниите

  • подбор-
  • персонал-
  • human capital store

Професията „Специалист подбор на служители” е все още утвърждаваща се в България. Има компании, в които процесът на подбор продължава да бъде отговорност на управителя или на някои от служителите и нуждата от HR специалисти се възприема като ненужен, луксозен разход. Успехът на бизнеса зависи от качественото осъществяване на процеса по подбор, а то не рядко се пренебрегва. Привличането на най – подходящ кандидат е свързано с планиране на стъпките в подбора, умения за провеждане на интервю и за комуникация - аспекти, изискващи определена квалификация. Павлина Златева – следващият участник в проекта на Human Capital Store „Кандидатите споделят”, разказва, че процесът на подбор преминава по-гладко, когато е воден от HR специалисти. Ето и останалите й впечатления от интервютата за работа, в които е участвала:

HCS: За какви позиции кандидатствате в момента, Павлина?

Павлина: Търся възможности за Мениджър продажби и Експерт „Дигитален маркетинг”.

HCS: Колко години е Вашият професионален опит?

Павлина: Работя от 15 години.

HCS: Защо търсите работа?

Павлина: Имахме семеен бизнес, който процъфтяваше. След икономическата криза настъпи спад в търговията в България и се наложи да го закрием.

HCS: Какви канали за намиране на работа използвате?

Павлина: Сайтове за работа, социални мрежи, приятели и познати.

HCS: Срещала ли сте случай, който според Вас е пример за добра практика при процеса за подбор?

Павлина: Агенция за подбор на персонал търсеше Ескперт „Дигитален маркетинг” за техен клиент. Дамата, която се свърза с мен от агенцията във връзка с моята кандидатура, ме помоли да определим удобно за мен време за телефонно интервю. След това ми даде изключително подробна обратна връзка защо ме е предпочела пред другите кандидати и организира интервю в компанията. След интервюто отново се чухме и тя ми разказа за впечатленията на работодателя, като ме уведоми и за срока, в който трябва да очаквам обаждане от него за насрочване на следваща среща. По време на целия процес тя поддържаше връзка с мен и ми даваше както информация за всеки предстоящ етап, така и обратна връзка за предишния. Очарована съм от отношението и подхода й към кандидатите за работа.

HCS: Имате ли впечатление за метод, използван в процеса на подбор, който според Вас е най-ефективен?

Павлина: Интервю с кандидата, в което може да се придобие по-конкретна представа за неговия опит и умения.

HCS: Бихме искали да поговорим и за случай, който според Вас е пример за лоша практика при процеса на подбор?

Павлина: Кандидатствах в една компания за Мениджър продажби. Бях поканена на две интервюта и едно обучение. След това никой не се свърза с мен, за да ми съобщи решението им. Знаех, че позицията не е подходяща за мен, тъй като се отнасяше повече за обслужване на клиенти, отколкото за продажби, но очаквах някакъв отговор. За мен липсата на обратна връзка показва неуважение към кандидатите, които са отделили немалко време за компанията.

Най-лошият пример си остава една фирма, в която имах уговорен час за интервю. Закъсняха с половин час и през цялото това време слушах как двама души, единият интервюиращият, крещят на техен служител.

HCS: Какво е мнението Ви за най-неефективен метод, използван в процеса на подбор?

Павлина: Тестването на умения на кандидата, несвързани с позицията, за която кандидатства. Все още се използват тестове за интелигентност, които отдавна са отречени в световен мащаб.

HCS: Какво е важно за Вас, за да приемете дадено предложение?

Павлина: Работата да е интересна и разнообразна. Компанията да има отлично реноме и да предлага качествено обслужване на клиентите си, както и да се отнася добре със служителите си.

HCS: Как търсите информация за бъдещ работодател?

Павлина: Интернет – уебсайтове, социални мрежи, търговски регистър, статии, форуми и мнения на бивши и настоящи служители.

HCS: Има ли нещо, което Вие искате да добавите?

Павлина: В процеса на търсене на работа забелязах интересна тенденция. В компании, в които HR специалист прави подбора на служители, процесът протича по-гладко. Кандидатът остава със значително по-добри впечатления, отколкото във фирми, в които собственикът или някой служител се е заел със задачата.

Най-професионално отношение проявяват агенциите за подбор на служители. При тях процесът е структуриран и се отнасят с уважение към кандидатите.

HCS: В края на разговора ни, какво е посланието Ви към читателите?

Павлина: Важно е работодателите да обърнат повече внимание на брандирането, т.е. подобряването на имиджа си сред настоящи и бъдещи служители. То би трябвало да се превърне в част от стратегията им за привличане на таланти. Нищо не отблъсква кандидатите повече от лошата репутация на компанията и неадекватното отношение към тях по време на процеса на подбор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА