Last news in Fakti

18 Януари, 2017 09:46 10 447 22

Младежи отказват 1000 лева заплата

  • заплата-
  • младежи-
  • обучение
Младежи отказват 1000 лева заплата - 1

Млади кандидат-служители отказват работа за 1000 лева заплата, отчитат агенции за подбор на персонала, цитирани от в. "Монитор".

„В последно време все повече кандидати идват с условие за заплащане от поне 1200 лв. Има доста случаи, в които кандидатите отказват предложение под тази сума“, обясни експертът по подбор на кадри Маргарита Николчева.

Най-често до пазарлъци стигали младежите с дипломи по „Финанси“ и „Икономика“.

„Може би, заблудени от средните заплати, които в тези сфери варират между 1600 и 1800 лв., младежите си мислят, че е нормално стартовата им заплата да е висока“, заяви още Николчева.

Практиката й показва, че част от работодателите склоняват новаците с предложение за по етапно увеличение на възнаграждението. Само един от десет кандидати обаче успява да впечатли потенциалния си началник така, че да получи обещание за по-висока заплата.

„Проблемът е, че повечето младежи нямат нито ден трудов стаж по специалността. За работодателите е важен опитът на кандидатите, а не дипломата“, обясни специалистът по човешки ресурси Станимир Грозев.

Той добави, че младежите заработват в кол центрове, докато намерят подходяща работа по специалността си. „Там заплатите са високи, което допълнително разглезва младежите“, твърди Грозев.

Данни на агенцията за набиране на кадри „Менпауър“ показват, че 10% от кандидатите за работа отказват предложение заради ниска заплата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монако

    44 7 Отговор
    Минималната заплата трябва да стане 1000лв!

    Коментиран от #10

  • 2 Гоуст

    62 5 Отговор
    Време е българина да започне да си цени работата и време е интелектуални труд да почне да се цени. Естествено, че магистри ще отказват 1000 лева за София. Толкова взима един продавач в магазин.
    Аман и от работодатели, които търсят стажанти за по 300 лева

    Коментиран от #4

  • 3 шибаняци

    44 7 Отговор
    Напълно съм съгласен с Гоуст , настана време работодателите да се усазнаят , защото една от причините за последните 15 , 20 год. България да обезлюдява са именно ТЕ , всички обвиняваме политици , корупцията и тнт. , а фактор ном. 1 за да емигрираме са ниските заплати и алчните работодатели . Та ако не беше държавата да контролира (задължава) минималното възнаграждение (460 лв.) , вярвате ли ми че в частният сектор ще има още заплати от порядъка на 300 , 350 лв. ИДИОТИ АЛЧНИ !!!

    Коментиран от #5

  • 4 Антон

    28 5 Отговор

    До коментар #2 от "Гоуст":

    Прав си,но има и друго за допълване.В повечето фирми като изключим IT от тях,търсят хем да си с 5 вишета,хем да изпълняваш 15дейности,да можеш да духаш и в същото време глупав наивник/чка за да те използват като парцал.Ако си тарикат и скърцаш с зъби си неудобен.Трябват им тихи шматки,и затова тук нещата няма да се оправят.Всеки е назначен за няква длъжност пък изпълнява друга или други.И кво'човек учил мизерствал за да си плаща образуванието и хоп след това го чака пак същото.

    Коментиран от #6, #9

  • 5 12345

    37 1 Отговор

    До коментар #3 от "шибаняци":

    Докато продължаваш да пишеш "усазнаят", заплата от 1000лв. няма да видиш.
  • 6 12345

    30 1 Отговор

    До коментар #4 от "Антон":

    Образование, а не образувание.

    Коментиран от #15

  • 7 АКО ВСИЧКИ БЯХА ТАКИВА

    29 0 Отговор
    ПРЕДВИЖДАМ ТАКЪВ ЖИВОТ ЧЕ САМО СИ КАЗВАМ - ДАНО !!! ДАНО ВСИЧКИ ИСКАТ ТАКИВА СТАРТОВИ ЗАПЛАТИ
  • 8 КатоГост

    25 4 Отговор
    Квартирата в София като ти е 700 лева, как да приемеш предложение за 1000 лева!? Жалко, че все още има хора, които не си ценят времето/ знанията/ труда и се съгласяват да работят за без пари. 1000 лева вече е ниска заплата за София.
  • 9 Тука има тука нема

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Антон":

    Тук тапия за магистрат лесно се купува.
  • 10 Лион

    4 12 Отговор

    До коментар #1 от "Монако":

    Каква производителност на труда имаш, че 1 к ще раздаваш. Заплатата трябва да е акордна - тоест всеки каквото произведе, а не за време. Времето е лош измерител. Виж, в енергетиката може за начислиш такъв минимум, ама за някоя малка фирмичка, то ти ще прокудиш хората оттам вместо да си коментират снощния мач.

    Коментиран от #11, #13

  • 11 hmhmhm

    3 7 Отговор

    До коментар #10 от "Лион":

    Все си мисля че на Запад заплатата е на час. Но може и да греша. Ти от къде знаеш колко произвеждаш и на каква цена се търгува труда? Би ли ми го сметнал да ти кажа колко са факторите. И не всеки произвежда нещо. Една чистачка какво произвежда или според теб тя не трябва да взима пари. Един техник които е оправил дадено нещо също не е произвел а е оправил техника или нещо си там и той не произвежда нищо тия от парламента какво произвеждат трябва да останат гладни, а полицайте те нищо не произвеждат.

    Коментиран от #12, #17

  • 12 Олимпик Лион

    2 4 Отговор

    До коментар #11 от "hmhmhm":

    Ами погледни промените, които станаха в образованието - има анкетиране, вече искат резултати, не са нещата такива като едно време. Гледам са ме насвяткали с минуси, ама ми дреме на чучуро. В държавния сектор и услугите е на време, в частния и по комунизма се и било има ли рентабилност. Казваш техника поправил нещо - ако са го извикали 10 пъти днес и е гепцал по 20 кинта едно е, друго е ако е имал 2 повиквания. Чистачката, ако симулира заетост - просто ще и орежат щата или най-малкото ще вземат друг човек на нейно място. Елементарно Уотсън - няма капитализъм няма комунизъм, има планове, баланс, ОПР, рентабилност и ликвидност и политика на собствениците.
  • 13 име

    8 5 Отговор

    До коментар #10 от "Лион":

    производителността не ли главно отговорност на шефа? а колко е кадърен наистина шефа?
  • 14 Киро

    26 0 Отговор
    Високите заплати в кол центровете "разглезват младежта", така ли, Грозев?

    По-жалко и евтино изказване не съм чувал скоро!

    Да, хората, които се дипломират сега, излизат без опит, НО ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ЩЕ СЕ ГАВРИТЕ С ТЯХ С МИЖАВО ЗАПЛАЩАНЕ!

    Хората без опит също ядат, Грозев!

    А като не ви харесва - ЕС е отворена система, ще отидат да работят другаде, а вие ще лапате мухите и ще ревете после, че нямало кадри!

    Качествени кадри липсват навсякъде по белия свят в момента и това е факт!

    Кадри има малко, но има, научени и не толкова научени, но вече балами няма, да работят за без пари!

    Ще се научите, оооооо, как ще се научите само!

    Скоро, скоро ще разберете, че приоритет номер 1 са хората, а не 20 цоловите джанти на С класата!

    Вие си скимтете колкото искате, западните компании ще обират каймака, щото плащат, а ви си скимтете!
  • 15 Антон

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "12345":

    Баш,по бай Ганьовски!Можеше да напишеш нещо по темата,а не да търсиш грешки.
  • 16 гост

    10 1 Отговор
    Какво се получава в моя сектор:
    Основното предимство е опит в сектора и езикови умения. Една фирма плаща малко и обучава за сметка на потенциалните проблеми с качеството поради неопитните хора и инвестицията в тяхното обучение. Плаща 1200лв бруто. Идва друга фирма, нова за сектора и плаща 1500лв бруто. Хората се изнасят поетапно към новата фирма, вече обучени и специализирани на по-висока заплата.
  • 17 гост

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "hmhmhm":

    Този техник във фактурата пише, че е работил 2 часа, неговата норма е 10лв на час и ти трябва да му платиш 20лв за труда.
    Но върпосът е друг: докога физическата работа ще е по-скъпо платена отколкото умственната?
    В чужбина магазинерката, хамалина, хлебаря и зидаромазача не взимат повече от счетоводителя, медийния анализатор, програмиста. У нас един бояджия и мазач взима 8-10лв на час, а учителката взима 3-4лв на час. Смятайте си работата в часове, както и трябва да се заплаща. Дали ще те водят 7ч р.ч. или 1 р.д. зависи каква ти е производителността за деня. Много фирми имат точно този проблем. Дават работа на някой и той вместо да я свърши за 4 часа, му трябват два дена, а заплатата му една и съща, защото сулю пил вечерта и не дошъл на работа или се подпира на стълбата, или отива на обедна почивка и не се връща. Това са сведения от бюрото по труда, не си го измислям. Защото свестните работят в чужбина, искат да роботят и могат да работят за много повече пари отколкото тук. Тук роботодателя не иска да дава 200лв отгоре на можещия, губи го и после трябва да дава 400лв на двама некадърници.
  • 18 Да ама не

    7 0 Отговор
    А най-добре се уреждат нашите цигани. Укриват си документите за самоличност, пускат бради и в Германия се представят за сирийци. Живеят в общежитие за мигранти за сметка на държавата и получават обезщетения като мигранти. Паричните обезщетения там са над 40 -50 евро на ден. Същевременно крадат и въртят трафик ( там проституцията е легална)
  • 19 бай Киро

    6 0 Отговор
    ей такива мижитурки не разбраха,че заплащането в тая държава изостона с няколко години.Хората имитират работа,така-както работодателят имитира заплащането им.Видно е от миграцията в чужбина.Направете си сметка колко губи държавата от загуба на кадърни кадри и от наемането на неграмотни и некадърни служители.
  • 20 jambazina

    6 0 Отговор
    Не разбират тия палаци, че приличното заплащане е от полза за всички, в това число и за работодателите.
  • 21 Напук

    6 0 Отговор
    Аз работих 6 години в първа инвестиционна банка за 600 лв...... Заслужават никой да не иска да работи за тях, тогава може и да се осъзнаят. Естествено, че с удоволствие се махнах от тях и за работа в банка не искам да чуя ;)
  • 22 Чирпанлия

    2 0 Отговор
    Така е майна затова си бачкам охрана взимам 900 лева осигуряват ме на 800 14 дена в месеца работя барам си к.у.р.а. И дума да не става за тежка физическа работа