3 Април, 2006 00:00 513 0

”Овергаз” иска да газифицира Банско

  • банско-
  • изграждането-
  • симитли-
  • комисия-
  • региона-
  • отклоненията-
  • булгаргаз-
  • града-
  • според
"Овергаз" е заявила интерес към газификацията на Банско и Симитли, съобщи кметът на града Александър Краваров. Той обясни, че компанията, която има най-значителен опит в газоразпределението, е готова да участва като инвеститор в изграждането на преносна мрежа и докарване на синьото гориво в курорта. От дружеството потвърдиха интереса си към проекта.

През миналата година "Булгаргаз" възложи на "Химкомплект инженеринг" да разработи идеен проект за доставката на природен газ в Банско и Симитли, обясни Краваров. Той каза, че предстои обсъждането на проекта. Според него особено важна за избора на инвеститор ще е цената на природния газ за потребителите, която ще бъде предложена.

С решение на правителството на Симеон Саксгобургготски от края на май 2005 г. около 30 млн. лв. от дивидента, който "Булгаргаз" трябва да внесе в хазната, бяха заделени за осъществяване на инвестиции за изграждането на отклонения до Банско, Разлог, Симитли. Отклоненията обаче не бяха изградени. Според изпълнителния директор на газовата компания Кирил Гегов градовете не са определени в решението, а инвестиции вече са направени в други проекти на стойност около 40 млн. лв. Той твърди, че през тази година дружеството ще изгради отклоненията до Банско, Симитли и Благоевград.

Гегов припомни, че лицензът на "Булгаргаз" не й позволява да се занимава с дистрибуцията на природен газ. Бордът на директорите на газовата компания ще разгледа въпроса за изграждането на отклоненията и изпълнението на правителственото решение през тази седмица, заявиха от енергийното министерство.

Енергийни експерти изразиха съмнения, че изграждането на 60 км газопровод до града ще се окаже икономически ефективно. Газопроводът обаче ще позволи използването на алтернативно на дървата и мазута гориво. За центъра на града вече е осигурено топлоснабдяване от "Бул еко енергия", която получи лицензи за производство на еленергия и топлинна енергия от регулаторната комисия. Тя ще снабдява с топлинна енергия общината, завода за телефонна техника и няколко хотела в Банско, след като изгради централа, която ще работи с дървесина. Компанията ще инвестира 6 млн. лв., централата ще е с мощност 8 мегавата и годишно ще изгаря по 200 т дървесни отпадъци.

Банско не влиза в границите на региона за газификация "Запад", за който Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обяви конкурс за издаване на лиценз за газоразпределение. Предстои да бъде избран инвеститорът за региона. Ако кандидатите за газификацията са повече от един, според енергийния закон регулаторната комисия трябва да обяви конкурс за лиценза. При бившия енергиен министър Мирослав Севлиевски границите на осемте региона за газификация бяха променени от правителството и Благоевград, Петрич, Сандански, Сапарева баня бяха включени в регион "Запад".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА